Apr 25, 2011

AKU SETAN BESAR!

"AKU SETAN BESAR??"

cemas nya aku...
korang boleh terfikir itu aku??
itu bukan aku yang cakap...tapi...


dia !!
hai korang!!kutuk lah aku bebanyak!!aku suke ,,jom buat dosa lagi sama2..lalala~



sedang aku cuba terjah bilik ibonda in law....aku terlihat sebuah majalah buku..yang sedang elok kusyuk dibaca oleh nya...
aku try menyibukkan diri...
menyempel...dan baca sepatah dua ayat dalam buku tersebut...

tetibe..hati aku jerit.

waa...takooottnya!!

bukan..bukan..cite seram....tapi..yg seramnya...
adalah....setan2 disekeliling aku?
aku terbayang....mesti  diowang da besow2 dah sekarang....
*bajet bodyguard neraka aku pulak tuh...
nauzb...
yA Allah Ampun....pasni aku xkan sesekali kasi dia membesar lagi...aku nak azan banyak2..
xkesah lah...belom waktu solat pong..aku nak azan gak!

*eh..lupa lak.pompuan diharamkan azan tapi. xpe..boleh dgn cara isytifar ..^^



"disebabkan aku berjaya buat korang dapat dosa...dan mengutuk2 pulak aku....aku bertambah senang bahagia...dan takyah minum susu dugrow..sekelip mata aku jadi beSOR!haha"

ketahuilah wahai hamba Allah..sesungguh nya..jika Engkau menglafazkan.."CILAKA LAH ENGKAU SETAN!"....kalimah mengutuk seperti itu tidak sesekali membuatnya setan gentar..malahan sang setan akan menjadi lebih besar ,gagah,dan kuat....


bukan nya apa..

aku perasan la sangat...dalam aku xsedar...
aku emosi..
aku akan salahkan setan...

(memandangkan penat lelah aku mencari gambar aku menangisi,tak jumpa..jadi...aku edit jelah!hee^^
...tq PS kerna bagi kerjasama..)
"hoi setan!benci.setan bdoh!dah la busuk!wuu..semua ni sebab kau laa kan..grrr..wuu

dan secara spontan.bla ngah marah n sakit hati..aku mencaci hina sang makhluk bertubuh kan api tersebut..
*ingatkan dia dengar nanti akan marah kite ker? rupanya2...dia bertambah gembira apabila kita mencaci n kutuk2 diowang...bertambah gemOK pulak...eeii..geli kalo dibayangkan..hmm

lepas ni...harap2..aku dan yg baca jangan kutuk2 setan tau..tapi...kite mengutuk mereka dengan cara...
buat apa yang disuruh oleh Allah...tinggalkan apa yang dilarang oleh Allah..nescaya...

mereka  puak2 iblis dan syaitan pulak terguling2 menangis...dan bertambah ramping,i mean KURUS KERING!


....hhmmm padan muke nti diowang kan!^^



*segala dialog tiada kena mengena ngan mimpi atau sesape....hanya kiasan.

Apr 23, 2011

ENTRY TENTANG AKU BERBLOG MIX SEGMEN BEN ASHAARI!


Masuk harini dah genap sebulan suku..aku berblog..
tak sangka 
rupa2nya..
jadi blogger ni tak mudah seperti yg aku fikirkan..^^

aku yang memang minat menulis dari kecil ni
sering saja  melampiaskan pandangan ,idea,cerita kedalam kertas..yang sekali gus merupakan diary aku..
cerita suka dan duka.aku.sumenya ada ..
kini..
diatas kecanggihan teknologi ...yang serba maju dan moden 
dengan pantas nya
  mempengaruhi aku untuk sambung menulis diary ke dunia maya..
dengan cara join dunia blogging..
bukan sekadar aku dapat meluahkan pandangan dan cerita..tapi aku 
akan mendapat kawan yang bijak dalam
merespon dan menghargai karya aku...

Dalam selama aku berblog ni ..
aku selalu menjadikan seluruh
perasaan aku sebagai inspirasi untuk menaip..

maka oleh demikian itu

akan terlahir cerita yang indah..

sedih..

gembira..

malu..

comot..

yang berlaku seharian dalam kehidupan aku

bukan kah siapa yang baca n melihat  boleh mengambil peluang..?

yang baik leh dijadikan ikutan..manakala yg buruk..dijadikan iktibar..

ye.memang semua nya kecil. dan kelihatan tidak hebat.
tapi akan jadi besar dan hebat bilamana..
suatu pengkongsian tadi dapat megeratkan silaturrahim antara blogger2..
dan mendapat kenalan baru yg baik dan ramai..



sekian ..^^


*kaca mata saya menjadi saksi...
saya menulis tanpa rujukan mana2 buku sejarah atau kajian tempatan...^-^?'





Apr 20, 2011

TAPAK KAKI AKU BUKAN DI MALAYSIA LAGI

Alhamdulillah..Terima kasih Tuhan..
kapal terbang mendarat dengan lancar..
walopun hati aku sedang tak lancar..aku sedih bercampur gembira...kenapa?
nanti aku cerita...
hmm..dan
sebaik sahaja sampai ..
aku membersihkan diri..
dari kepeluhan yang melanda..
penat dan mengantuk saja yang ingin diluahkan ...
makan dah tak jadi menu utama dlam fikiran aku lagi..

ntah apelah maksud Tuhan...aku betul2 dihentam oleh  masa/waktu hari ini 20 April...

::PUKUL 4 PAGI:: baru dapat melelapkan mata dalam keadaan baju2 masih lagi tunggang langgang..
itu pon xsengaja..aku pon xsedar camne leh tertido...(sambil pegang zip beg bagasi)..??peliknye lah..
itu nama nya memang ngantuk yang parah!
adeke..sambil zip bag..leh tertido?..haha.comel je kan?*pasan!=D
:: PUKUL 8 PAGI :: aku yang terpinga2 setelah terjaga dari tido y lena gile.*lelagi holiday solat nih lagi sedap tido,langgar subuh kan..^^
...keliru..senarnya flight aku ni Jam 10 ke ,8??
...bangun tido,tengok jam..ha??.dan2 auto darah gelabah aku menyerap seluruh tubuh..
...keliru..senarnya flight aku ni Jam 10 ke ,8??
aku xsiap lagi!
nanti aku terlepas flight!!
..........
aku tujukan soalan ni khas tuk abang aku sorang nih..
"jam flight nih snarnya kol bape??!!!"
dia y rajin berkorban tuk adeknya ni pon...jawab...pukul 1petang laa..
laaaaaa~semalam kata kol 8 lah..9 lah..TA YA PA WAU!!menci..
(ini lah tektik terbaik untuk kasi org suke lambat siap..siap ngan cepat)
aku ditipu...aku dah siap touch up..wongi2 dah..sampai ati..tau ar kite ni lambat siap..tapi jangan lah kasi kite siap terlalu awal!(+__+')hmm


 sejambak bunga..aku beli tuk mom in law.sempena birthday nya..
tapi sayang..pakcik2 kaunter mate sume gagal menilik..
nampak aku berkepit bawa sejambak bunga..
"hoo cantik bunga..pakwe kasi erk?"
"bunga tipu ke bunga hidup?"
"bertuah pemuda yg kasi ni..."
n bla..bla...pokok pangkalnya...diorg sume punya soalan hampir sama n merimaskan perjalanan aku tuk menuju ke tangga penerbangan..diorg tanya ..aku sombong!sebab aku jalan laju je..mulut katup rapat2..hee
 aku mabuk kenderaan bertayar...so inilah ubat terbaik kalo bila berada didalam perjalanan..krohh~kroOhh~zZzZzZzzzzz....
senarnya..aku sedih lar korang!!..walopun aku kata tadi aku siap awal..tapi punye sibuk berborak sambil makan2 sarapan nasi lemak ngan umey,abang2,kakak ipo,adik2....JAM DAH TEPAT MENUNJUKKAN 11 PAGI!!
makan masa perjalanan ke airport..dah 1jam kan?sampai2 memang ngam2 je..nama aku dah kena panggil ngan penerbangan JAKARTA AK 384..so endingnya..aku xsempat check in bagasi..bagasi abang aku bawak balik...
aku just bawa diri ,bunga,dan handbag terus meluru ke gerbang pintu aeroplane..sooo TAK LENGKAP LAH XDE BAGASI DALAM CITE MUSAFIR AKU KALI NIH..(T___T')*..
bagasi aku xleh bawa tangan sebab 23KG!.. boleh bimbit tangan hanya seberat 7Kg jer.hmm...
 dlm handbag yang sardin..sumbat,Handfone,Lapink,brg make up,Camerah jambu..='(

::JAKARTA:: setelah tiba..aku tak naik bas.ato teksi..tapi aku menumpang naik keta cik hubby....dan zoOmm~terus menuju ke rumah HIM..yg sadis nya..berjam2 baru sampai..disebabkan "macet" keta yang parah!..ok macet tu bukan sejenis keropok indo ..atau nama serangga.....tapi ia adalah bahasa perumpamaan..bagi "sesak" semput.. kenderaan...^^
setelah sampai..disambut oleh ibunda him.^^
terus aku hulurkan sejambak bunga tadi..
ok lah..beliau gembira..Umey aku selalu pesan..(ala2 begini bunyiknye..^^)
"walopun hati sedang sedih teringat bagasi tapi cerialah..dan raikan orang lain"
.lupakan pasal bagasi..kite fokus makan!pewot pon da masuk angin.lame sgt lam keta.punya la macet..dari perjalann yg sepatutnya 1 jam jadi 3jam lebih..

sekian kisah aku tadi...dan nantikan kisah THE GATHERING BFFF3 PART 2 
terharu korang bercekang mate..bace sampai habis..=')
kalo rajin ..komen lah..kalo malas..komen dalam hati cukup!='(

Apr 18, 2011

ABOUT THE GATHERING PART 1

bukak ..tutup ..lapink...bukak tutup lapink...
idea tak sampai..
jadi aku fikir kemudian lah update blog..
sebab ..
aku sedang sibuk mencipta diary hidup in realiti..sibuk..
habiskan masa dengan stok2 barang butik yg ada..
habiskan masa dengan kawan 
habiskan masa dengan operasi rumah,bilik
habiskan masa dengan atok yg xsihat
habiskan masa dengan kauli didapo
habiskan masa dengan....TUHAN


kalo sume masa habiis??
bila masa pulak berblog kan?"
thats why blog ni tanpa penghuni sekejap..


sangat best ber blog kalo ade cite best yg nak dikongsi..
seperti cerita dibawah ni..*please scroll down.



selama seminggu ...aku dijalanan..bukan minta sedekah la..jadi pengembara..eh pon bukan...
tapi menyelesaikan tugasan aku sebagai seorang kawan....fokus aku ialah nak jumpa sume kawan2 yg rapat..
yela..seminggu ni je la pon sisa hari terakhir yg aku ada..seblum terbang ke seberang..



2hari aku habis kan masa dengan nya*reha..."sahabat ngan aku sampai aku tua yer"

@Nurul farihah..best friend @Nurul Khairah suatu ketika dahulu...
time sekolah rendah..kami sedar kami antara pelajar yang aktif disekolah.aktif begaduh?tak delah kot..gurau2 sayang je ...setakat baling2 beg kat orang tu..mmg keje reha time mengamuk..aku tukang jadi penyorak..huhu.kalo nak cite pasal KAMI dulu saje mmg xcukup diruang ni...^^

::TQ FACEBOOK:: kami xpenah berpisah ..andai jarak sekalipon.kami sekolah nogori lain2..kami tetap setia berutus surat n hadiah..
selepas tingkatan 3 kami lost contact.....tapi Facebook menyatukan kami semula...sampai lah kini...perkara biasa je..serbu bilik aku..nginap semalam o duo malam....^^
satu gambo muke tepek brg kosmetik
satu agi...natural beauty..
nak letak gambo kami time kecik2 skola rend dulu?hee..xyah lah..memang natural beauteruk betul..^^


aku sedang sibuk menyiap kan "buah tangan tuk gathering esoknya"....hai kenapa yer..asal keja aku,mesti last minute...asal last minute je.keja aku..!


::HANDMADE 4 GATHERING:: reha lah banyak support..sekali pon dia dah minta maaf sebab xpat nak join event gathering yg aku organize...tapi..
aku bangga ..dia tolong2 bantu gak ringan kan keja aku..camne lah aku xsayang dye..



"era ko nak buat kenduri cukur jambul anak ker?"
anak apa pulak nye...mengandung pon idak..
oh patut lah abang aku perli seburuk itu..rupanya2 dye tenguk aku gigih menyiap kan bunga rampai...
(sejenis pewangi dari daun pandai pandan)
aku rasa xde salah nye pon...buat letak dalam beg buah tangan tu...bagi wangi la kan..
ingat time kawen,cukur jambul,tabur atas kubur je boleh?....apa2 je boleh
asal beli dan buat pakai titik peluh sendiri...ye tak?^^



::PESAN ATOK AKU::
kawan yang sejati dan hakiki ialah TUHAN..Dia sentiasa disisi..
tidak pernah lost contact walopun sesaat..sedetik..
...sakit..lemah.takut..
suka mahupun duka...
setia menjaga kita..mengawasi kite..
tapi kawan ini juga lah..
yang selalu orang tidak nampak akan kebaikan nya..tidak hargai...
abaikan..sombong..malahan.........tidak yakin ..
DIA BESTFRIEND KITA SAMPAI MATI..



Apr 10, 2011

KAWAN AKU KAWEN LAGI! AKU XSANGKA AKU JUGA TELAH......

YES! korang salah....
"aku xsangka aku juga telah......ape??"
hurm...korang teka salah lagi ..!"
senarnya aku nak cakap yang ..aku xsangka aku berbaju kurung kemarin...^^
Mempersembahkan..aku in pink purple..oH PINK cair..xsuke..tapi oklah tu..asal pink..^^
Terima kasih kepada  cik puan Mahmudah,Cik Aqilah selaku driver terhormat..
...dan tukang tido di seat belakang keta....
kerana
saya berjaya tumpang korangg!!dengan hanya bajet aku RM10 jer ! dari KL ke Perak...hee hebat tak??^^
Alhamdulillah..syukur perjalanan baik2 sahaja,...Terima Kasih Tuhan...baik nya Tuhan!!
yang ado pong xterbales lagi..(T__T)*
kami layan panas terik....demi pengantin yang harum bau masjid baru siap dibina..^^
  bersama pengantin2 baru....mereka pengantin tersempoi di seluruh asia...^^
ngan syawana n en her husband...^^
ngan dear syaz ..^^

ingat mat saleh je ker teruja bila menyarungkan baju melayu dibadan?
orang malaysia pon akan jadi "batak" bila mana...
sudah lama menye stor kan baju2 melayu kurung mereka..
hee...
*selalu nye saya pakai jubah abaya,jubah trendy,blouse korea,kain jeans..<3
ya aku memang akui...tertuduh "erra kyra" memang bersalah sebab xguna sebaik2 nya tradisi pakaian melayu..
kerana apa..?
aku tekan kan disini...HATI BUDI Y MULIA ITULAH SEBENARNYA PAKAIAN DIRI TRADISI KITA ORANG MELAYU..
bukan cukop  sekadar "baju" y sarong dibadan ya...^^
so...tak heran lah..walopun aku terpaksa kekadang cuba berlakon berhati budi pada insan2 lain esp la kan..pada yg amat baekkk gilee-gile sangat-sangat kat aku ..
<berlapik: i mean JAHAT,busuk ati..hee>
..demi sama2  menjaga dari terus kepupusan  
budi bahasa orang melayu diakhir zaman...

:contoh budi bahasa budaya kita antaranya :
suke menghiburkan orang lain..xsuke memburukkan orang lain..
macam Kak K-Poh..?? 
YA!

sebab dia memang baik hati..cool habis..sangat sempoi..hensem..emm..hensem ke?..takdelah..gurau..
cuma kacak je...I like!^^hehe
rasanya beliau ni kaki Blogwalking kot..sebab kalo boleh kan ..dia nak hiburkan semua blogger2 yang wujud dalam Dunia..HEBAT!,pastu dengan cara dia tersendiri...
hait??..korang jeles ke aku puji dia?hehe..Dia memang layak dipuji lahh.
DIA SUKA RAIKAN FLower2 dia..^^
 .. aku pong xtahu nak cakap camne..korang lihat lah sendiri!..
<klik je sini dengan stu jari>..
aku pon teharu "gile" pas dia wat gitu ..dan seiring ngan perasaan makin sayang aku kat beliau.huhu...
<sedang menitis air mata air>.....=')



KEJADIAN 9/APRIL DIPERAK.......kami bukan lah penyamun..penyangak..atau pengembala...tapi kamilah PENYERI MAJLIS PERKAHWINAN MEREKA...haha..*pasan!


P/S :sekian time kasih..pas bace tuuu...
kalo malas xbertempat.jangan tinggalkan komen tau..^^

Apr 9, 2011

SAYA HADIAHKAN ADEK 4THUN SY BLACKBERRY!

Dengan hasil titik peluh saya...
tanpa mengerti penat dan jemu....
aku gagah berdiri..
dihadapan kedai...
dengan berbekalkan ...
wang ditangan..
tanpa ragu-ragu..dengan penuh keyakinan....
mahu membeli handphone tuk budak yang baru berusia 4 tahun..
pendek kata..
aku mahu kotakan permintaan nafsu kecil adikku!
sebab aku terlalu sayang kan dia...!!
permintaan nya tu bagi aku terlalu berat...tapi aku gagah kan juga!!
*asal ekau jerit2 nih?tenang2 suda...

ok...tarik nafas ..hembur hembusss...relax..and cool..
sambung cerita...
......ermmm........korang tenguk lah sendiri gambar dibawah nanti korang faham^^ ..
malas nak sambung..lenguh jari menaip..
lenguh2 badan duk dalam keta pulang+pergi+sesat jalan = 8jam tadi pon belom terubat
dan perlu diubat dengan rehat..
*act aku baru pulang dari kenduri kawen dari perak nih.
baru je sampai umah.wuff!!...ya Allah..mata pon dah layu ni..jarum jam pun dah menunjukkan ::01.16am::

ok demi sayang pada yg sedang baca....
aku sambung cerita...^^
Handphone BB Pink <kanan>
itu lah pong yang layak tuk budak techik y belum baligh kan?
ya..saya tahu dek..ini bukan lah seperti handphone barbie yang kamu idamkan...
tapi better adek amek ni kot..
sebab akak era tertarik ngan kaler n body nya xubah seperti akak punya..
kamu kan suke nak sama macam kak era..kan eva kan..??hee^^

aku harap enti2 y tenguk pon suke lah...*kalo suke g beli skunk,smntara stok msih ada!^^

tepaksa gak singgah kedai tadi otw pulg umah..sebab sian dye..
susah2 je dye ulang soalan yg sama..
sebab setiap kali aku meninggal kan si cilik -eva- tu dirumah...
aku pulang jer
pasti dia sudah siap dengan satu dialog.
"kak era belikan tak tepon barbie tuk eva??"    aku mengeluh 5saat..huh~1.2.3.4.5....
"dekk...akak pegi majlis tahlil bukan majlis pesta main barbie atau gi shopping2"..=_='
dan.....
hari ni aku kuar gi kenduri kawen di perak pulak..
setelah selesai..
 aku balik umah la kan..malam baru sampai (bru je sat tadi)...
aku tenguk dia dah tidur...
tetapi...
aku tahu...kalo dia sedar esok ..mesti dye akan tanya lagi..
"ada tak beli ole2 hp barbie?!"
lihat tuan2 dan puan2 sekalian....walopun hanya ke kenduri kawen...
dye pastinya akan tanya camtuu...<aku ckap berdasarkan pengalaman>
biasanya kalo kenduri kawen..ole2 yg dbawa pulang ofcoz lah ..telur ayam,gule2 doposen,muffin o pape jelah yg selalu 
dapat dari kenduri kawen kan?
lainlah kenduri perkahwinan barbie..ke..bla..bla..STOP!
kesimpulan nya: dia tak patut tanya soalan tu kat aku"
((+___+))'
ok lar aku pon da ngantuk..sebelum lebih panjang dan penuh dengan pengisian yg senget..
aku pergi tidur la yerr...mzb sume


*Alamak..telur ayam dan sekuntum bunga terlupa nak bawakk...
dah tertinggal kat bilik pengantin kot?"

hurmm..
zZzZzZzZzZzZzZzZzZ
mimpi aku malam niii...aku main minatang ni..........=))hee

Apr 7, 2011

4ENTRY DALAM SATU..DIARY ERRA KYRA

HARI SABTU......seronok dengar kawan aku dah bina masjid sendiri..bukan masjid shah alam,masjid terapung ke..masjid kubah emas ke.....tapi masjid yang semua remaja pasti akan tempuhi bina bersama pasangan nya.. melainkan remaja yang sdah dipanggil ajal..masjid rumah tangga selamat didirikan dan dirasmikan oleh pasangan sejoli
 Zinnirah n Putra.
pada 2/April/2011 bertemakan pink,coklat,grey..
tahniah ya korang!!moge bahagia n hubungan kekal ke hujung nyawa..dunia akhirat..



HARI AHAD....aku meminta izin lagi pada hubby..."boleh ke nak kuar ahad ni?".....jawapannya menggembirakan aku...aku lulus keluar lagi hang out dengan seciput kengkawan Fb,Ms n kawan lama...
Fiera,Sis cute,Estella,iera,alia..
lokasi kami ...konon g area bukit Bintang..tapi akhirnya last minit bertukar ke Mid & TS..xbuat ape yang merosakkan akidah pong..kami hanya makan sama2....dan main buka2 Laptop masing2 kat  gerai  foodcourt yang ada WIFI..dan saling berkongsi ilmu ttg dunia blogger.^^

HARI ISNIN......aku sempat bermalam di KL..dirumah Insan tersayang...kawan dari Myspace yang comel..memang selalu nya dia la pun tempat aku menumpang kasih..hehe..kedengaran macam xcukup ksih syg pulak"..^^
saat pulang tuh...aku naik transport awam.KTM (komuter)..sedangkan ada je kereta dirumah,tapi aku malas je nak sesak2 kan keta lagi kat jalan raya KL...huhu
*act aku xde lesen senarnya!((T__T))...
lihatlah  rajah dibawah ada Kinder Joy larr!!haa "takde istilah tangan kosong"....aku pulang rumah bersama Kinder Joy sebagai ole2 tuk anak buah n adik2 tercinta...

HARI SELASA.......uwekk..uwekk...aku sempat menyaksikan buat pertama kali nya 20 tahun aku hidup nih..melihat orang bersalin..anak tu kuar sendiri pan mata.."wow!sungguh hebat kuasa Allah..begitu sekali persembahan kasih seorang Ibu"...saat tu aku xsempat pulak nak berfikiran bodoh.tatkala melihat pompuan terkankang kan..*astaghfirrullahaladzhim..ok..yang bermain dalam otak aku adalah....
"Oh begini rupa nya siksa umey nak lahirkan aku"...
"Hurmm...cemas nya kalau tibe giliran aku beranak soon..!"
memang mendebarkan...memang naik jelas ar meremang bulu roma aku...
bayi comel tuh berjaya dikeluarkan 05/April/2011...dengan berat nya 2.8 kg...
"Bertambah dah anak buah aku..haih ..tapi lelaki lagi!"
Tahniah ibu baru..kakak iparku.Kak balqis..moge jadi ibu yang mithali n solehah..

HARI RABU.........destinasi bershopping perkakas ,perhiasan rumah dan perabot yang menjadi pilihan ramai...IKEA..pergi sana bukan tujuan nak berbelanja sangat..sekadar menggosok mata jer..
sebelum balik jakarta...jumpa my baby pink <butik>  aku..nak lah juge bawa ole2 tuk dia..*ingat manusia je ker suke ole2....3 biji lampu besor aku belikan..comel sgt.harga pon memadai dgn bajet yang aku ada...huhu

HARI KHAMIS.........."aku sangat lega!"....segala nya sudah berakhir di kedutaan indonesia...visa 6bulan aku berjaya diluluskan...selamat tinggal malaysia tersayang...banyak kenangan manis bersama..huhu*macam lah xkan datang lagi.^^ .....InsyaAllah rezki umo panjang...aku jejak lagi....en hubby pon dah panggil2.."Awal bulan april nih mesti kena balik jakarta juge"....hmm..bukan rindu sy tu,rindu fetochini itali saya la tuh..haha.start dah.merepek..ok gambar last bawah tu pulak..adalah gaya si perempuan yang dah kekeringan tekak.sebab panas terik yang menerkam ubun2 aku...memandang kan xde sape nak amekkan gambar aku..aku amek sendiri..so credit photographer to: Erra Kyra...hehe=P


sekian...Diari minggu ni....4entry dalam satu..

TWEET TWEET