Dec 28, 2012

RESEPI DURIAN CREPE VERSION KENYIT MATE!SIAP!

OK, Jodoh kite didapur kali ni ialah D U R I A N G C R E P E ! 
macam sakit hati je dengar name... tapi tak dapat hinggap dimulut rite?
haaaa begitu lah angau dan sakit menusuk sehingga saya xnak bukak facebook lagi ha ha..
*pe kaitan? eh! mestilah! sume kekawan diMalaysia yg lagi tgh musim durian terus mengupdate kisah mereka dan durian! especially tengah berdeba boom! kisah durian crepe.. rata2 skunk orang mesti dah makan dan dah bersepah jual kat Malaysia..

sangat la bikin guwe diJakarta mencari2 lobang dimane kah jualan termurah n terbaik durian... alangkah sedihnya! mahe2 belako..

jadi untuk tidak membuang masa.. mari la kite bersenseng tangan .. lalu mengkumat kamitkan selawat ,n fatihah.. sejurus kemudian gengam sudip dan kulit durian! 
(sambil buat muke duckface=P)

saya malas nak kecoh2.. saya ni cuma dapat beli durian di Carrefour sahaje.. 
dgn sejumlah RP30 000 (sekitar RM10 la beh kurg)
dapaat lah 6ulas ..  cuma 3ulas sahaja y saya guna utk buat durian crepe.. selebih nya hehe.. mungkin menjadi mangse sambal belacan tempoyak, 
atau masak tempaoyak cili apik!^^ 
*jogetzapin*

haish..muak lah ngan diri sendiri nih.. asal nak straight to the point jer mesti terasa seperti jari ingin menyampuk menaip lagi.. he he 

p/s ni nak sampuk sikit.. saya ni cume masak sikit je sebab durian limit ,n org y makan nya juge heh,so sy agak2 je bahan kali ni . cume ntah macam mane .. Ter jadik! dan ter Sedap! pulak..... erk!*tercekikbijiduyan*

bangun pagi ni sy mula sayup2 kesedihan kerna satu Durian crepe seulas yang terakhir berjaya masuk perut .. nampak kan.. antara suka dan duka nya.. adatlah setiap pertemuan akan ada perpisahan.. *hehe over you erra berbahasa bagai.. durian je kott?"=P

(eh! korangsss~ rupanya makan sejuk2 ,lagi sedap tau!) 




durian sedang sipu2 malu... 

gerakkan pertama (buat isi durian crepe) goyangkan pinggang anda sambil
lenyekkan durian 3ulas bersama whiping cream , susu pekat sikit


Gerakan kedua..
(buat kulit durian crepe)

saya sukat pakai cawan

satu cawan setengah tepung gandum
masuk kan sebiji telur
pewarna kuning telur dititiskan 
garam setengah sudu kecil
suku cawan air santan
suku cawan air susu segar 




panas kan frying pan dengan api kecil. lebih mudah bila guna jenis kuali tak melekat ,maksudnya saya masak ni tak pelu guna minyak atau mentega untuk tepung tak melekat.

nipis2 ye..ikut kate hati.. "nipis lagi..nipis lagi.." putarkan sampai jadi nipis dan merata bulatan fryingpan nya..  

make sure tepung berubah warna terus angkat .. sebab kita nak dapatkan "lempeng" yang lemah gemalai bukan rangup atau hangit ye puan2 ..



"lempeng" bahagiang yang "Hodoh" posisi nya diatas.. 
ayat kasi kejam sikit biar baca terus masuk otak! ha ha =P

dan whiping cream berperanan sekali lagi , letak ia ditengah kemudian ..
durian mengiikuti langkah y sama!bertindih gituu..



OK nampak kan ? jelas lah ! kecomelan nya setelah dilipat .. haa sape rajin lipat baju.. pasti tidak akan mengeluh 

"bagaimana kah cara melipat nyaaaa??! ohh tidakkk!*menangisdidapur* baling kuali.."

moga drama itu tak berlaku ye pada puan2 sekalian.. huhu



selamat bersyukur dan jangan lupa.. tarik nafas dan hembus pelan2.. bersama kalimat "ALHAMDULILLAH"

sesungguhnya segala yang baik dan terpuji kite hanya layak untuk Nya... jadi atau tidak.. pasti ada hikmah.. Tuhan takkan jadikan sesuatu perkara yang kita rancangkan ,expect tetibe jadi lain..tanpa sebab..

haaa mcm saya duge konon .. xkan jadi ! 
pertama sebab : saya reka2 tanpa mengintai2 buku resepi
kedua sebab: memang niat beli durian utk makan ratah jer =D
ketiga sebab:niat nak reka2 jelah! kalau xjadik pon tetap masuk mulut sndiri gak..=P
keempat sebab: buruk sangke konon durian sikit takleh!
(durian jadi  kuantiti banyak setelah diaduk dgn whiping cream)
kelima sebab:  saya yakin! Allah ada bersama orang yang merintih , teringin gilerrr nak makan durian crepeee ! (psstt kat sini kan korangg..harga sebesar "separuh blackberry" durian crepe nya harga hampir 4ringgit! xkan lah nak makan sorang2 ..mestila nak beli banyak, makan berjemaah baru syioookk.. kali punye kali2... eh memang mahal nak matik! 

sila BUATTTT!!! *begitulah hati ku menjerit merasa geram ,kegeraman itu lah akhir nya mengundang saya gagah didapur semata2 kerana durian crepe y makcik bakso tu jual 
eh!bakso?.. =D

so .. ape lagi . korangs



selamat mencuba !



dan nikmatilah setiap gigitan aromatheraphy durian manisss korang...



maaf andai ada tersalah kata dua ribu rupiah yang menyinggung perasaan atau tak kena dihati korangs..sesungguhnya..

 Baik itu dari Allah.. yang buruk itu dari kelemahan diri saya..

Oct 31, 2012

AIRMATA DAN TSUNAMI HATI...

Aku banyak belajar terima kekurangan orang lain 
dan mematangkan diri 
bermula nya dari sini...
sebagai.. 
isteri..






dulu waktu kecil..memang dah tanam cita2..andai aku ada seseorg yang bernama "kepunyaan tulang rusuk" aku akan beri yang paing terbaik yang saya pernah berikan pada orang lain..

ternyata fikiran ku meleset..

rupanya tak semudah tu..adakala rasa runtuh jiwe sehingga tak sanggup nya teruskan perkahwinan ini.. 

tapi..

bila terus tenangkan diri dan kembali berperasaan pakai hati/ruh bukan nafsu..
automatik..Tuhan hantarkan jawapan..

demikian lagi..rasa semangat pula memperbetulkan keadaan yang gundah tersebut..

benda ni akan terus menerus berputar sehingga..
kita mati dalam redha nya..(suami)

andai saya boleh putar kan masa.. saya akan dari kecil bukan hanya sekadar berazam menjadi isteri terbaik..
tapi berlatih.. bagaiman bertindak ,berkelakuan, berperasaan sebagai isteri sebenar yang Allah redhai dan dia dambakan..



yang aku tahu..kalau aku marah ,sakit hati .. dgn bukan sedarah daging..
secara auto akan menjauhkan diri, lebih berdiam..dan mungkin cube lebih2kan mesra..
(dgn berharapan kembali akrab..)


......
siapa lagi disini yang aku hendak sering kesalkan..dipendam marah..
melainkan yang terdekat..iaitu dia,suami..huhu
marah sy utk nya dalam bentuk kata2 dimana pun bbm,twitter atau apapun
 sy "cube" selitkan hikmah..n teguran ..

Alhamdulillah..dgn cara tu rupanya si suami ini.. lebih mudah menerima 

dibanding..kebiasaan nya isteri..
tegur dgn kata direct dari percakapan lidahnya..*ouch mmg laser n spicy=)

ye..ada baik nya gaduh pakai mesej (huhu..sebaiknya jgn bergaduh=)
.. sebab kita boleh menaip isi hati teguran, sambil menapis,delete..
berfikir andai bahasa tak tersusun dgn jelas..


..........
walaupun sebelum tidur maaf jadi perkara utama.. tapi disini saya kepilkan lagi.. 
penyesalan..n kemaafan..andai ada kata yang merunsingkan mu..

(maklumla huhu bahasa pon lain2..kadg "org selangor" ni cakap maksud lain.. "org jakarta" ni pulak fahamnya maksud lain... adeh.. so jadila dua2 bingung.. salah faham.='))


Allah Tuhan ku... kekasihMu ya Rabbi..
bantulah aku..perliharalah iman ini..
Jadikan aku makin menyayanginya.. makin mendalam cinta padaMu Tuhan..
makin dia menyayangiku.. makin dia takutkan Mu Tuhan..
teguhkan ikatan ini..
jangan biarkan..syaitan menjadi penasihat dalam mahligai ini..
pada siapa lagi aku mahu adukan..
kalau bukan pada Engkau yang maha Memujuk..
Engkau yang maha Mengetahui sebanyak apa airmata ini berderai..
Engkau yang Maha membolak balik kan hati.....
Engkau yang Maha memberi penentu kesudahan nya.................


terpisah ruhku nanti..moga bersama redhaMu dan Dia..

amin...







.....

 mianmour...
Happy Anniversary of  Wedding syar'ie
30.10.2009,Pilin

Sejarah.. Dua hati.. Dua fizik , Dua negara ..yang saling jauh xkenal telah ditemu jodohkan..





TAK NAK KAWAN AWAK LAGI!=(





sebab kamu suka buat saya tersiksa.. derita.. kadang sakit hati.. kadang lemah longlai.. kadang geram.. kadang membisu.. kadang tak tentu arah.. kesimpulannya.. semuanya kearah negatif..

HAAA FAHAM? 
awak tulaa .. sy xnak pon kawan tapi awak suka pujuk2 saya agi..
janganlah buat saya camni..
 saya nak jadi baik.. saya nak jadi anak solehah.. saya cita2 nak jadi bidadari pada suami saya..
jadi saya nak saya tergolong dalam hamba yang bertaqwa..

tolong tinggalkan saya sendiri wahai Iblis, syaitan..
mulai 10 Zulhijah ini.. LO ,GUWE ... END!

SELAMAT hali laye Kulban shumee! 

bekkk bekk..bekkkkkk!! ark! -innalillah...

nyam..nyamm..nyamm..

erk!Alhamdulillah...

selamatlah sudah pengorbanan haiwan2 comel itu.kedalam perut orang2 islam.. termasuk sy..
huhu masuk hari ni.. asyik makan daginggg jerh..^^
korang juge kan?






pic my adik dipagi solat raya.. 
kak erra tengah buat ape. kak era ada ke. kak erra ingat effa tak..
*hehe pandai dahh dia main bbm skg.. budak2 6tahun skg tak sama cam kite dolu2=.= 
 misss u dik.


ini salah seorang Kawan Facebook dipagi solat raya kurban.. ^^ 
ni Effa  jugak .. tapi mak yah yang lain yang punyew^^ hee

umey n afiq... adakah dipagi raya? haa kuatir..




TQ BB, FB kerana awak saya dekat dengan mereka yang saya sayangg!

entry sikit kan?haha sila tekejut!

*saya pon teruja!=.=


Oct 23, 2012

OKTOBER DAN CAKE BAGAIKAN ISI DAN KUKU

video


14 OKTOBER 2012
..Siang nya Cake Black Forrest memeriahkan hari..

Dimalamnya pula...
Terima kasih Tuhan..
tercapai juga nak makan kek rainbow cheese dan Cake blueberry Cheese..=')

kebetulan..esoknya pula ditraktir(dibelanja) lagi cake..cake...sampai aku jadi malu ..

TUHAN SEBESAR INI KEBAIKAN MU PADAKU..TAK PUTUS2.. sedangkan sikap ku...pada Mu..masih bertarik tali..

Aku harap dengan bertambah usia.. aku semakin akrab n telus mencintai n menjaga Hubungan ku dengan Engkau Tuhan... 







dimulakan dengan Bismillah...disudahi dengan Alhamdulillah...


YURA jealous sebab Mama Erra ada bela haiwan lain....hehe 






arnab spesis anggora.. Terima kasih pada y sudi sumbangkan idea nama tuk arnab nih! huhu..macam2 nama dapat.. sampai tegelak2 sy baca..=D ilham nama datangnya dari kawan BBM ..selepas status minta tolong send nama.. jdi dari makcik ZINNIRAH JOHARI menarik . macam2 dia kasi tpi y paling sy tertarik ialah "RUNA" tapi... mominlaw kate... kite pendekkan.. jadi UNA!=))


Anak2 RUNAKU 
dapat hadiah dari cikgu erra.. rabbit!kalau bahasa indonesia nya.. Kelinci.. in malay nya pula Arnab!..=) Bela leklok ya anak2.. so kepada SugarGlider ku YURA xyah nak cemburu sgt.. Mama erra tetap punya kamu seorang =P

apekata kita ubah tradisi baru... huhu sebenarnya amalan nih sering dilakukan antara para Solehin.. setiap kali kedatangan hari istimewanya(kelahiranya) pasti dia akan menjamu/memberi hadiah pada org lain...

camtu la jugak my GrandFa sering buat..jadi sy gagah laa cari hadiah ape ye tuk bebudak tuu.. ^^ nampak je kat pasar ada org jual arnab tu terus sy tawar n beli! seronok betul mereka..sampai lupa dah Kek Cikgu nya =.= heheh









        =) THANKZ hadiah nya MR.DANNY...(like you too..)

(11p.m Jakarta)12malam waktu Malaysia dah meriah dengan ping..pong..pang! bunyi mesej,timeline sahut menyahut dgn BB..tapi.. tiba je masuk 12 malam waktu Jakarta! err.. apesal laa sunyi sepi kemain..



sambil leka baca timeline FB di Blackberry.. aku sendirian diri melayan tv bermoviekan "The Ring" alaa cerita hantu tuu la kan..kite ni layan kan jelaa..sbb best gakk memalam feeling2 seramm heheh.. asyik feeling sedih2 jekan?='D TETIBE! ntah camne.. krek kruk..munyik seseorang.. sedangkan suami puan erra ada kat luar!..makmertua puan erra dah nyenyak dibuai tido!..eh eh sape lak.. 

ERR... aku wat donno je..



huhu....
 tetibe tengah2 hening sunyi ..

SURPRISE!!!HAPPY BIRTHDAY...teetttt
YA ALLAH! terkejut!!!

hampir terlucut jantung! ingatkan benda apela tadi muncul depan pintu!..rupanya encik Hubby baru pulang sama aiskrim n hadiah..




haha.. teruk gile kite nak cover cemass.. campur terharuu.campurr teruja!ekeke..
dan macam besew makmertua keluar ngan rambut **tettt n muka mamai nya haha... trus peluk n teettt sambil ucap..selamat tidoo~ eh eh (selamat ulang tahun sayangg)..^^

********

(psstt padahal dia bukan jenis romanteekk ..haha tp pelik,(comel) setiap hadiah tu ada ayat ringkas tp cukup sweettt bergulaaa...=')

heee..hee..heee

malam y penuh misteri..=))




Hadiah yang SIMPLE..tapi sangat Cute! Thankz awak..


Umey orang yang pertama dan yang terakhir ... di facebaook seminggu sebelum 14hb,Umey dah send ucapan(sebelum ke thailand log in FB eva kan?=P) ...dan Di Blackberry..14..15..16..17..18..19haribulan oktober dah berlalu..masih saja pic ,statusnya "selamat hari lahir Kak Erra!"='D comel tau umey nih...suka buat orang touching..

PIC NIH TAKDE KAITAN NGAN OKTOBER..tapi nanti kan tuk entry akan datang tentang "GATHERING GENG FRIEND FACEBOOK FOREVER"

AZAM umur baru ialah!.... SAYA NAK ANAK!eh eh.. salah taip laks..hehe InsyaAllah cuba menghasilkan karya sendiri ..melaui sebuah KOMIK mungkin???=P


 atau....sebuah novel????=D habis ar korang kalo layan novel sy sure.. baca intro dah menguap-nguap..xyah cakap pon tau dah..^^ ad asy kesah?haha janji ada hasil..tak penting lah soal ade pembeli ke..pembaca ke.. y penting BENDA YANG KITA BUAT DATANG NYA DARI HATI KITA... (^__~)/ chaiyook erra! =.= semangat itu datang n pergi..itu y masalah sy sekarang..grrr

    Malam yang hening.. melayan orang2 Blackberry                           dibawah..^^






(maaf tak semua bbm wish dimuatkan..tp sy seriusly syukur punya kawan2 seperti anda2 tuu^^)

                                                     GADIS LIBRA!
19 OKTOBER 2012 K ape motif taruk pic nih adalah sebab tarikh semilanmelas oktommer..haha tetibe cacat pulak lidah ^^ ada pe ngan tarikh tuu.. sebab ade hamba Allah ni..namanya sila click ini..Beliau ni dari first jumpa kat facebook.. dia la org pertama panggil sy "mama erra" why? adekah sbb faktor umur dia terlalu "baby"??hehe taklah..sy lagi mude .atau adakah kerana kekerutan mystyle diatas?=D lg la xde kena mengena.. 




sy ase la dia n the geng y suke panggil2 camtu faktor xsabo nak aku jadi MAK2 cepatt kott??=__=' hee 


comel kan dia?


Dia ney Libra.. sama la kite.. cume beza nya adalah sy mkeup tuk dirisendiri,dia keje makeup kn tuk orang ..=P (boleh layari youtube nya.)


******



Astaghfirullahalazhim..

k camni .. sempena Birthday dia y makin cun^^..sy mungkin paling lambat .. sebab sy tahu sy paling bkn y diherankan nya =(..huhu tapi sbb dah nama nya kawan.. so sy menggagahkan diri gak take a time for her.. 

andddd... tadaaaa special for u libra girl(video,moga suka)
..moga doa2 sy tuk kamu Tuhan dengar n kabulkan... 


mesej sy cuma satu..






andai saya takde esok.. sekali pon sy bukan sape2 ..jangan lupa broadcast kepada fans you ya.. sy mahu Alfatihah yang manyak2 n yasin kalo boleh ..pastu jangan lupa..kirim la bunga ke sy y pink2 gituu =D hehe macam xpatut cakap tapi ni la realiti..

 sume akan pergi lebih2 lagi cakap soal umur.. lagi laa terasa dekatnya dengan tanah ^^ nak layan dunia pon kekdg jd xsemangat lg hekhek TAPI HARUS DONG.... dunia kena semangat jugak! sebab... ehem.. haa ustazah nak mula bebel..haha .. ok la dipendekkan.. kena smart meletakkan dunia tu dimana..
"Dunia ditangan bukan letaknya dihati"
"Jadikan Dunia jambatan menuju akhirat"



Sila layan Video kat bawah:-

Salam sayang kawan mu..eh bukan hehe Mamamughh...
*nak sebut jd tersendawa pulk!=D (gurau2..=))

kawan sampai syurga tau!


video



Syukran! ,Kamsa hamnida! arigato!,seisei!,thankyou!,terima kasih!... dll  

sekali lagi pada y ingat sy..sy tahu ..bila dah mesej ,wish,doa sudah tentunya ingat sy kan! jdi.. sy tahu.. saya belum sampai tahap yang sekali dah org ingat kite.. kite automatik leh ingat org tu balik.. jdi.. sy sangat terharu.. ssungguhnya sy insan lemah lagi hamba y xada apa2 disni yang nakdibanggakan... terharu sgt ada yang sampai mesej kata ingat sampai termimpi2 lah.termuntah2lah  hehe.. 








Ada tu kawan sek lama(ATIKAH ZAHRI) y setiap kali Bday dia mesti xlupa call, mesej..wish,doakan! sedgkan Bday dia satu kali pon sy tak pernah raikanT_T (InsyaAllah oneday=')).. huhu jangan kan kawan.. kadg2 bday kite atau org y terdekat kite pon suka je lupa!heeeeee adakah sy pelupa ??? teeetttttt 







kembali balik pada QUOTE " Setiap orang Tuhan sudah berikan kelebihan dan dilengkapi pelengkapnya Kelemahan agar sentiasa tahu diri n meletakkan diri kita dimana ..dimana..dan dimana..naa..naa..naa=P"


(disebabkan tertentu jd xsemua dapat dimuatkan wishnya..)Xpe, Tuhan Maha Tahu...hati sape y ikhlas. sy suka,even ucapan nya sikit tapi penuh makna..penuh hiburan..penuh doa yang menyentuh nurani..^^ tp klo nk tahu dulu2 kan..sy takfaham..sy fikir shortform apelah "HB"? tetibe dapat kat wall HAI HB ! ermm*Hari belia..or *Hari buruh ker??=D (n secara auto teringat pulak pensil "HB" y xpekat hitam nya haha)lucu tapi tula kenyataan diawalan kenal Facebook..^^ (tp wat masa ni sy xpenah la try nk send kat org seringkas comel itu..huhu) 

heee DAAAA jumpa lagi diepisod entry akan datang...terus kan kasi sokongan anda melalui.. FOLLOW,AND COMMENT!May Allah Bless you..youu..you..and youuu....




HAPPY BIRTHDAY DEAR... May all ur wish come true... muaxxx...




  • selamat hari lahir ! :)




happy bday my dearest sister. a pray for ur happiness in life, good health and always in Allah's guidance. smile :) ♥


Haaaaaaaappy Birthdaaaaaaay!!!!!

Febrina Dewinta Erraaa...HAPPY B'DAY...!!! Lasting marriage,everything u want quickly achieved & wish u all the best100x..... smile



Selamat hari TUA :D




happy besday to you Kak Kyra. .smga pnjng umr n murah rzki...bhgis di sisi keluarga

Like · 

Masz SoSweetz likes this.



kaka lawa , happy birthday




H a p p y
B i r t h d a y ♥



happy birthday Erra Kyra syggg ;)





Assalamualaikum. Happy birthday, may Allah bless you..:)





may Allah bless u ♥ :)









Dear awak disana yg cantik lg menawan. Ehem ehem. Selamat ulang tahun ya, semoga dimurahkan rezeki dan dirahmati oleh Allah didunia dan diakhirat. Even kita tak pernah bersua muka,tp saya sayang awak. Hikss malu senanye nak cakap tu. Yg ikhlas dr saya, awek jepun *panggilan dr awak* ♫•*¨*•..•*¨*•♫♪





kak erra kak erra..!! Harini harijadi u ker? alahaii baru tau le.hihi.sory yer :) okay, nak wish ni*hehe gelabah:P h0pe yu sntsa dlm rhmt dn lindungan Allah. Sihat2 dn ceria2 salu :) moga kjyaan sntsa brsma anda! :) Aminnn!

* Agak2nya adekah daku org y pling lambat me"wish" you? *maap yer sys =D

Like · 

TWEET TWEET