Apr 6, 2012

AKU TAKDAPAT LUPAKAN DIA..


"aku xdapat lupa kan dia..kenapa.. ?"
"aku xboleh terima keadaan anak,suami aku..bagaimana..?"
"aku sedih dengan diri aku...haruske..?"
"aku teringin nak cantik..nak comel...macam mana?"

**********

begitulah sidikit  kata2 yng masih segar dalam ingatan dek kerana 
curhat "curahan hati" dari beberapa kawan2 kepada aku..
lantas aku terfikir..."apa maksud Tuhan suruh aku mendengarkan kisah2 kesusahan n ujian mereka ya??"

setelah berfikir2..
baru aku faham...
Tuhan..nak kasi tahu aku..bahawa..hidup ni memang bukan untuk menggembirakan diri sendiri saja..hidup ini adalah untuk menghiburkan orang lain yang kita sayang..jangan sesekali menyinggungkan perasaan mereka..

sekalipon kite derita n sakit...tapi cukup lah biar kita yang merasa n telan..demi melihat kegembiraan n senyum tawa orang lain...

Tuhan dengarkan masalah orang kepada kita juga adalah satu anugerah..kita kena hargai dengan cara mendengarkan n memberi kekuatan..bukan menjadi batu bara..

Tuhan dengarkan masalah orang kepada kita juga adalah untuk melihat akan diri sendiri...betapa wajib nya ..
"setiap saat perlu bersyukur,..kita susah..rupanya ada yang lagi susah "


Aku juga xterlepas dari  longlai menghadapi cubaan dunia..selepas aku bersembang2 dengan Tuhan di sejadah...aku cube ikhtiar lain..dengan cara curhat pada mereka yang mempunyai 
bakat berceramah bebelan yang bebentuk nasihat yg sangat memberi kesan sehingga ke dalam tulang rusuk hati aku..huhu

kalau dalam family..dia lah..orang nya
 abg Naf yang mana dia merupakan abang yang mempunyai sosok sahabat,kakak, ayah, jiran tetangga..aku..^^

dia lah pun tempat aku cerita ...hasilnya lepas aku cerita sikit..aku dapat jalan keluar! aku jadi lebih semangat hidup! ak jadi lebih ceria!..='D

hehe..ni lah yg sempat ak simpan..

kemain..nak masak pong sempat ber cuhatan..=P

dah ke..='D 
haha..part nyanyi lagu korea tu..seryes lawak +comel! kot lah nak suh kite nyanyi lagu raihan ke..lagu mawaddah ke..kan..='D

dan kesimpulan nya...bila aku menyambut ujian pakai hati n rohani..ntah kenapa..jiwa aku jadi tenang..
aku senyum dengan ujian...bersangka baik terus..ya Allah..Tuhan Maha mengasihani...setelah Dia melihat hamba nya tempuh ujian tanpa melibatkan nafsu jahat..Dia mempermudahkan ..meringankan urusan ujian..
Begitulah ...Baik nya Tuhan...Indahnya kasih sayang beliau..dengan Ujian buat kite merasa kerdil n hamba sehamba2 nya..rasa macam anak ngan mak..mengadu2 kat Tuhan...Rupanya Tuhan itu sangat prihatin...Dia ingin hamba nya nampak DIA n bermanja dengan DIA selalu...=')

 baru aku faham ...

"kenapa Orang bertaqwa,orang mukmin gelisah bila ujian xdatang menyapa dalam hari2 mereka..." 

so sweet ..kan?^^


1-7 November 2011
Beri salam pada mereka yang hidup secara roh
"assalamualaikum ya ahlal kubur" disaat menziarah kubur..xlupa menghadiahkan sekuntum doa n salam buat mereka yang sudah kembali kerahmahtullah..


Aidil Adha..ni masa saya bertungkus lumus menyiapkan bahan2 masak untuk hari raya korban yang jatuh pada tanggal november..paling ligat didapur xlain dan xbukan ..my Umey.. rendang n beraneka masakan pasti siap dipagi raya korban..kerana ada nya Chef Umey..

Telekung yang lain dari lain itu adalah jurufoto =P.....Dalam ke asyikan para jemaah solat aidiladha mengumandangkan takbir...sempat saya meng snap beberapa foto sebagai bukti.."saya sempat ikut sembahyang solat raya jugakk ='D" ..yelaa sebelum ni jenuh..ada je alasan yang membuat diri xterlibat solat sama..uzur lah..tido lewat bangun lewat lah..masjid penuh lahh..hehe Alhamdulillah..kali ni xde apa2 halangan 


17.November.2011
berkenalan dengan passport baru
selalunya passport ku hodoh..tapi sekbek kali ni ok..cume dah siap baru perasan..apasal tudung ku sama macam tudung dalam passport yang sebelum nih????memang tudung y sama pun!=D
kalau perasan lah dari awal2 lagi aku cari tudung lain....huhu..

*berkat tudung yang dihadiahkan dari Khalillah Lokman..xsangka dah 4tahun aku pakai masih elok lagi..^^hee


20.November.2011
Gathering yang karam dilanda badai
Seminggu sebelum tarikh diatas..banyak mesej masuk..sampai banyak sangat..xterlayan mesej masuk yg di FB ku..tengok event yang aku create di time table fb dapat banyak sambutan..cuma memandangkan aku
sedang fokus nak jumpa dengan kawan2 FB aku sahaja..permintaan dari orang2 plik n nama pelik2 aku xlayan..(itu mgkin kawan2 dr kawan aku yg invite dari fb mereka) comfirm lah aku mmg xpernah kenal n ambil tahu..

Nak dijadikan cerita..tiga hari sebelum tarikh 20 menjelang..aku dilanda perasaan terharu + gembira..
sebab tengok ramai kawan FB yg sudi nak datang..

rupanya..gembira ku hanya seketika ..stelah sehari sebelumnya pulak..dalam 5 orang mengundurkan diri 
Aminah, Roqaiyah, Fatimah ,Kalsum..Sumaiyah..*nama bukan sebenar*

 "maaf erra,saya xdapat datang..kenduri sedara pulak tengah harinya..mungkin kalau sempat aku singgah"..
Reply: xpelah mungkin bukan rezki kot kita jumpa kali ni..jangan lah susah2 kan diri nak datang pulak..nanti buat penat jer.

"Kak kyra sayang..sorryyyyy sangat..tiba2 my lecturer kata..ada kelas pulak!!sedihh!!"
Reply: yekee..hmm oklah camtu..utamakan kelas ok..xyahlah sedih2..kan dahulukan yang penting dulu saya kata..*padahal hati da mula sebak ='D
"Salam..Erra saya masih di London lagi nih..*bukan nama tempat sebenar*.ada exam pulak esok nya..hmm padahal nak sangat ada sama!
=( rinduu kamoo"
Reply: haha sejak bila pandai berjiwang rindu bagai...actually saya pong rinduu kamuuuu gak!!..waaa!!nak sangat jupe kamu sebelum balik Jakarta!!!='(

"hai Erra Kyra..tengah buat apa?mesti tengah busy untuk siap2 esok kan?..hmm saya kena teman mak saya pulak ke pasar *bukan nama tempat sebenar* jadi boleh tak tunda kan hari lain je?minggu depan ke?lagipon budak Exam kan dah habis time tuh..so ramai leh join.."
Reply: hai juge....sy tak buat ape pon.just mereply mesej org je..
hmm susah lah kamuu..saya minggu depan dah xde kat malaysia ..camne..tarikh ni jelah pong masa yg free..


*********


Dan cerita Gathering FB dibatalkan..so just mesej je pada sape y free lepak sesama...3ketol pon 3 ketul lah..asalkan..hari saya diisi dengan gembira..melepas rindu ke Times square.cari ole2 gak untuk keluarga di Jakarta...

yang kemain nya..semua hadiah sy dah siap kan seminggu sebelum...*konon bajet 15org"
dibolot sume oleh si Zura n Pirot dan adik2 ku..^^


tak sangka..betul mereka secomel ini..hehe...Zura n Firpirot sangat ceria..mereka siap pujuk lagi..kate zura: "takpe lah erra..yang penting kite enjoy!"='P

eh eh..si Yara pon ikut mama erra ker?terharunyeee..


hadiah yang konon nya juga untuk "game betukar2 hadiah" menjadi milik ku sume..hehe..FirPirot said:
"Zura,hadiah ni kite berdua kasi erra jelah..zura menyambut semangat katakan setuju"
Allah...aku y jadi malu sebakul!
Dan maha baik nya Allah....yang Maha Melihat hamba nya..tak sangka pulak aku ..hadiah dua2 nya benda yang memang dah lama aku cari n nak beli xdapat lagi...^^





                         21.November.2011 
Melentukkan jari demi kuih cekmek molek..
keesokan petang nya..aku nampak ada sekotak sedara aku kasi Ubi..jadi dengan penuh bahagia nya adik2 aku menunggu untuk aku masak kuih..


tema :Sedang membuat kuih sambil melayan gempa bumi! *huhu pic2 ini diambil oleh jurufoto-eva,6tahun



23.November.2011
melepakkan diri bersama ibu mertuaku di Genting Highland
Kalau ibu mertua dah datang malaysia tu..pepaham jela persiapkan diri..tanda nya nak
 jemput aku pulang ke jakarta semula..
hmm...sedih nak tinggalkan adik2 kawan2..yang memang aku susah nak berenggang..
bakakata my grandFa: biarlah berjauhan diri berdekatan hati ,daripada berdekatan diri tapi berjauhan hati..T__T kannn




24.November.2011
yara (my sugarglider) mendapat ibu angkat baru
kerana Airport di Singapore seperti aku memakai
serkup adik6tahun! 
.meh sini saya terangkan makna disebalik kiasan diatas..
kalau di Airport Singapore sangat ketat prosuder nya..macam aku y tua nilah kalo pinjam brg adik saya y masih belom baligh tu kan mesti lah ketat!haha macam geli je kan kiasan dia=D 

oleh demikian itu..saya terpaksa lah tinggal kan Yara di malaysia..Yara xdapat ikut balik semula ke jakarta..=(

time ni aku dah start sebak..betul2 rasa sedih..memang ak dah anggap yara macam anak aku sendiri huihui..
makan panggil nama dia..nak tido panggil nama dia..nak mandi main2 dulu ngan dia...pergi keluar rumah mesti bawak dia..

 asalnya dia memang garang sebab saya bela dia pong dah dah 5bulan..tapi dah 2bulan duduk sama di malaysia..Dia dah mula jinak...tengok lah telatah manja nya...pasti menjadi perhatian orang di tren ,mall seklaipon toilet..hihi

 direstoran dia turut berkongsi makan ngan saya..dia suke roti canai gak..=P

with rantai perpisahan...apalah cerita dia sekarang...rindu pulak bila belek2 gambar dia..
Video Khas untuk tantapan pembaca blog saya

25.November.2011
mengorat Johor semata-mata untuk 
memasuki Singapore ,Airport Singapore dan berlepas ke Jakarta Indonesia
*gambar n cerita akan diupdate dalam entry ini-nak tido dulu =P


*cerita n gambar y satu ni pulak akan diupdate dalam entry akan datang..^^

8 comments:

A Girl Like You said...

Syukur itu indah :) ye :)

Rtp Farra Arisha said...

that's why ada pepatah mengatakan everything happens for a reason. :) but anyway, good for you to know it! love the photos as well. :D

Erra Kyra said...

A girl like you.... tq ya..huhu sgt indah macam mengigit coklat mahal!=P

Erra Kyra said...

RTP FARRA FARISHA..Tq ya..love that qoute!=)) hee

aida sheila said...

thankful is wonderful..some people said.."pray is not only because you need somethg..but because you have a lot to be thankful for"..alhamdulillah..

Erra Kyra said...

AIDA SHEILA..yes thats really true.<3

xumeiqing said...

20160621meiqing
coach outlet
michael kors outlet online
coach outlet
michael kors outlet
cheap oakley sunglasses
cheap jordans
christian louboutin shoes
michael kors outlet clearance
ray ban outlet
versace sunglasses
oakley sunglasses
adidas supercolor
oakley sunglasses,oakley sunglass,cheap oakley sunglasses,oakley sunglasses cheap,oakley sunglasses outlet,oakley store,oakley outlet,oakley outlet store,oakley sunglasses sale,oakley sunglasses discount
air max 2016
adidas nmd white
basketball shoes
louboutin uk
coach outlet online
cheap jordans
ed hardy uk
babyliss pro
coach factory outlet
true religion
polo ralph lauren
chaussure louboutin
ray-ban sunglasses
louis vuitton outlet
birkenstock sandals
puma shoes
michael kors watches
louis vuitton outlet
cartier watches
michael kors outlet
nike trainers
coach outlet
the north face
coach outlet online

Meiqing Xu said...

versace shoes
coach outlet
abercrombie and fitch
nike cortez
coach factory outlet
hermes handbags
michael kors outlet
ed hardy sale
coach factory outlet online
ralph lauren pas cher
20170406caiyan

TWEET TWEET