Dec 28, 2012

RESEPI DURIAN CREPE VERSION KENYIT MATE!SIAP!

OK, Jodoh kite didapur kali ni ialah D U R I A N G C R E P E ! 
macam sakit hati je dengar name... tapi tak dapat hinggap dimulut rite?
haaaa begitu lah angau dan sakit menusuk sehingga saya xnak bukak facebook lagi ha ha..
*pe kaitan? eh! mestilah! sume kekawan diMalaysia yg lagi tgh musim durian terus mengupdate kisah mereka dan durian! especially tengah berdeba boom! kisah durian crepe.. rata2 skunk orang mesti dah makan dan dah bersepah jual kat Malaysia..

sangat la bikin guwe diJakarta mencari2 lobang dimane kah jualan termurah n terbaik durian... alangkah sedihnya! mahe2 belako..

jadi untuk tidak membuang masa.. mari la kite bersenseng tangan .. lalu mengkumat kamitkan selawat ,n fatihah.. sejurus kemudian gengam sudip dan kulit durian! 
(sambil buat muke duckface=P)

saya malas nak kecoh2.. saya ni cuma dapat beli durian di Carrefour sahaje.. 
dgn sejumlah RP30 000 (sekitar RM10 la beh kurg)
dapaat lah 6ulas ..  cuma 3ulas sahaja y saya guna utk buat durian crepe.. selebih nya hehe.. mungkin menjadi mangse sambal belacan tempoyak, 
atau masak tempaoyak cili apik!^^ 
*jogetzapin*

haish..muak lah ngan diri sendiri nih.. asal nak straight to the point jer mesti terasa seperti jari ingin menyampuk menaip lagi.. he he 

p/s ni nak sampuk sikit.. saya ni cume masak sikit je sebab durian limit ,n org y makan nya juge heh,so sy agak2 je bahan kali ni . cume ntah macam mane .. Ter jadik! dan ter Sedap! pulak..... erk!*tercekikbijiduyan*

bangun pagi ni sy mula sayup2 kesedihan kerna satu Durian crepe seulas yang terakhir berjaya masuk perut .. nampak kan.. antara suka dan duka nya.. adatlah setiap pertemuan akan ada perpisahan.. *hehe over you erra berbahasa bagai.. durian je kott?"=P

(eh! korangsss~ rupanya makan sejuk2 ,lagi sedap tau!) 




durian sedang sipu2 malu... 

gerakkan pertama (buat isi durian crepe) goyangkan pinggang anda sambil
lenyekkan durian 3ulas bersama whiping cream , susu pekat sikit


Gerakan kedua..
(buat kulit durian crepe)

saya sukat pakai cawan

satu cawan setengah tepung gandum
masuk kan sebiji telur
pewarna kuning telur dititiskan 
garam setengah sudu kecil
suku cawan air santan
suku cawan air susu segar 




panas kan frying pan dengan api kecil. lebih mudah bila guna jenis kuali tak melekat ,maksudnya saya masak ni tak pelu guna minyak atau mentega untuk tepung tak melekat.

nipis2 ye..ikut kate hati.. "nipis lagi..nipis lagi.." putarkan sampai jadi nipis dan merata bulatan fryingpan nya..  

make sure tepung berubah warna terus angkat .. sebab kita nak dapatkan "lempeng" yang lemah gemalai bukan rangup atau hangit ye puan2 ..



"lempeng" bahagiang yang "Hodoh" posisi nya diatas.. 
ayat kasi kejam sikit biar baca terus masuk otak! ha ha =P

dan whiping cream berperanan sekali lagi , letak ia ditengah kemudian ..
durian mengiikuti langkah y sama!bertindih gituu..



OK nampak kan ? jelas lah ! kecomelan nya setelah dilipat .. haa sape rajin lipat baju.. pasti tidak akan mengeluh 

"bagaimana kah cara melipat nyaaaa??! ohh tidakkk!*menangisdidapur* baling kuali.."

moga drama itu tak berlaku ye pada puan2 sekalian.. huhu



selamat bersyukur dan jangan lupa.. tarik nafas dan hembus pelan2.. bersama kalimat "ALHAMDULILLAH"

sesungguhnya segala yang baik dan terpuji kite hanya layak untuk Nya... jadi atau tidak.. pasti ada hikmah.. Tuhan takkan jadikan sesuatu perkara yang kita rancangkan ,expect tetibe jadi lain..tanpa sebab..

haaa mcm saya duge konon .. xkan jadi ! 
pertama sebab : saya reka2 tanpa mengintai2 buku resepi
kedua sebab: memang niat beli durian utk makan ratah jer =D
ketiga sebab:niat nak reka2 jelah! kalau xjadik pon tetap masuk mulut sndiri gak..=P
keempat sebab: buruk sangke konon durian sikit takleh!
(durian jadi  kuantiti banyak setelah diaduk dgn whiping cream)
kelima sebab:  saya yakin! Allah ada bersama orang yang merintih , teringin gilerrr nak makan durian crepeee ! (psstt kat sini kan korangg..harga sebesar "separuh blackberry" durian crepe nya harga hampir 4ringgit! xkan lah nak makan sorang2 ..mestila nak beli banyak, makan berjemaah baru syioookk.. kali punye kali2... eh memang mahal nak matik! 

sila BUATTTT!!! *begitulah hati ku menjerit merasa geram ,kegeraman itu lah akhir nya mengundang saya gagah didapur semata2 kerana durian crepe y makcik bakso tu jual 
eh!bakso?.. =D

so .. ape lagi . korangs



selamat mencuba !



dan nikmatilah setiap gigitan aromatheraphy durian manisss korang...



maaf andai ada tersalah kata dua ribu rupiah yang menyinggung perasaan atau tak kena dihati korangs..sesungguhnya..

 Baik itu dari Allah.. yang buruk itu dari kelemahan diri saya..

17 comments:

araa cruch said...

si cantik , tengkiu share cara buat durian crepe .. kalau kat malaysia banyak :D .. sy follow awak .. sila ke blog sy .. tengkiuu

http://ndamisha.blogspot.com/

Erra Kyra said...

Araa,, hai, InsyaAllah saya ziarah silaturrahmi kesana.blog awak. hee

Ƞurul Ƨyafiqah said...

Wuuu. Sedapnya :3 Pernah rasa durian crepe ni sekali je. Huuu ~

Singgah sambil follow ;)
http://nurull-syafiyqa.blogspot.com

adibah amani. said...

Nice blog! :D

Erra Kyra said...

Syafiqa.. TQ dear.. huhu InsyaAllah i will be there

Erra Kyra said...

adibah amani.. haha tq=))

Juma Ismail said...

melawat sini jgak ! ^^

bestnya nak jgak. sedap je tgk. hehe

Erra Kyra said...

@juma.. hai huhu jupe lg kite ye.. tq juma.

Azwar Syuhada said...

Hai kyra,!! first time masuk blog kyra..salam kenal ye.. :) macam sedap je..nk sikit.. >_<

Erra Kyra said...

Azwar .. Syukran Dear.. salam kenal juge. =')

djkakpahGomofm said...

Bila lah nak dapat makan mende ni... Tak nak buat sendiri..nak org lain tolong buat kan..heh heh heh...

Erra Kyra said...

Buat la kpah.. senang je ..^^ sambil ber DJ pon leh.

Tupperwaremurah sokmo said...

Hai...nice blog & thanks sahre recepi durian crepe. :-)

Mawardi Yunus said...

waaaaaaaaaa. durian crepe. my feveret

xumeiqing said...

20160621meiqing
cheap jordan shoes
yeezy boost 350
prada sunglasses
michael kors handbags
stephen curry shoes
ray bans
nike cortez
louis vuitton factory outlet
christian louboutin
adidas nmd
tiffany jewelry
bottega veneta handbags
oakley vault
jimmy choo outlet
cheap mlb jerseys
tiffany and co
ray bans
michael kors outlet
oakley sunglasses
true religion outlet
red bottom shoes
reebok shoes
adidas superstar
pandora charms
adidas nmd runner
kate spade handbags
holliste sale
adidas stan smith
nike free runs
discount oakley sunglasses
cheap nike shoes
birkenstock
oakley sunglasses
cheap ray-ban sunglasses
polo ralph lauren outlet
armani exchange
cheap nhl jerseys

Meiqing Xu said...

fake rolex
mulberry uk
coach outlet
yeezy boost 350
coach handbags
nike air max
michael kors handbags
mont blanc
true religion outlet
rolex replica watches
20170406caiyan

Jian Zhuo said...

mlb jerseys
louis vuitton outlet online
michael kors bags
louboutin outlet
kate spade bags
oakley sunglasses outlet
discount oakley sunglasses
fitflop shoes
coach outlet online
coach outlet store
170623yueqin

TWEET TWEET