Apr 20, 2012

BULAN BONGSU YANG DIGIGIT WAKTU

kedengaran nya macam nakal n ganas tajuk yang diberi tapi bila diselidik memang ini lah pon ayat yang sesuai nak digambar kan bertapa sekian nya April 2012 dah menjelang baru aku tergegeh nak cerita pasal ...Disember 2011..huhu 




                     Disember 2011

adalah merupakan bulan
 yang banyak saya meraikan ulang tahun hari lahir penduduk bumi..memandangkan duit poket suam2 suku..saya cuma menghadirkan diri untuk menjamu makan tanpa membawa sejambak bunga atau cemilan2 hadiah..
huhu macam memalukan tapi tahu kah kamu...
bersangka baik itu sangat perlu?! 
*mane tak nya tanpe 
memikirkan lelah saya mengumat ngamit
"Alfatihah-Alhamdulillahirobilalamin...arrahmanir rahim..."
sekuntum doa sebagai buah tangan hadiah lutsinar pengganti tau...
tak ke terharu malaikat dengar nya lalu 
meng amin kan...hee^^
(actually bawa je..tapi xyah la sy nak cerita disinihadiahnya apa =)







            8 Disember 2011,
Di Majlis Hari Ulang Tahun...Grandfather 



 telah berlaku air mataku menitis 
takkala memakai baju n make up yang manis dipandang ceria...hurmm tu semua kerana perasaan aku yang cukup terharu sekaligus teruja kuasai diri..




kelahiran seorang hartawan,datukwan ini disambut gilang gemilang...oleh semua ahli keluarga serta kawan2 nya di hotel 5star -mungkin lebih star- 
ok,bukan lah itu aku dok hegehkan teruja nangis  tapi  disebabkan ke akraban antara cucu2,menantu2,anak2  nya yang ramai bergabung tenaga rohani
membuat persembahan khusus didepan semua orang n Birthday Boy! oh no..Birthday Grandfather huhu



pelbagai lagu didendangkan...Laskar pelangi ..sajak omputih..n tentang cinta
diiringi dengan celahan pentomen berirama..
tentang bagaimana Datuk nya mengejar mimpi n memasang mimpi 
*kalo di Indonesia Cita2 its mean dream laah









aku menangis...jadi sebak rindu...





melihat telatah datuk mereka..mereka? ..ya datuk mereka ! hoho yang bersorak gembira
 melihat cucu2nya berjoget beraksi bergembira 

anda telah berjaya ditipu jika pada awalnya ansa percaya itu Besday atuk saya.. hehe~






terkenang pulak akan Arwah Datuk ku ..
yang merupakan idola kami sekeluarga..
hebatnya kasih sayang nya..bukan sebab dia gigih bertaruh hidup untuk sendiri..
 tapi sungguh2 buat macam-macam cara agar kami sekeluarga besar
x berpecah kasih sayang..
bersatu hati..
saling ingat mengingatkan..
dan 
berhempas pulas belajar tentang Tuhan..
dengan cara kasi ajar n kasi panduan berekonomi, berkebudayaan, ber pendidikan dll
setiap inci dikaitkan dengan Tuhan...


persoalan nya..Adakah Dia disana telah berjaya tersenyum n bergembira pada kami?
seperti yang Beliau harap2kan...
agar kami menjadi pejuang abid dimalam hari..
singa disiang hari..
berjaya didunia..berjaya sekali di akhirat...


sebut senang...buat nya haii susah ..bertarik tali..
T__T hurmm...







sharing is caring 
i love his quote :





"Jika kita melihat dosa sendiri,kita tidak sempat 
melihat kesalahan orang lain..apatah lagi 
mahu menceritakan"





"Bila mengenangkan jasa orang lain ,kita makin sibuk mendoakan untuk mereka"




                 At Birthday Party my sweety 
                     Zahra Amira ,setahun


Hai Zahra ...smile la ^^








Memang sajalah 
Tuhan membukakan mataku melihat akan kebesarannya...








kad jemputan Ulang tahun yang ak terima ...First dari BIRTHDAY SEORANG BERUSIA 80 


manakala second card , 
from si adik zahra BIRTHDAY YG GENAP USIA NYA SETAHUN....


perbezaan dari birthday party y jauh beza usianya






 Party adek zahra cute beransur selesai....



























































pastu kan...tak lama  ..selepas hadir ke majlis2 ulang tahun kelahiran...
dengar kabar seorang ahli keluarga yang sudah kembali 
kerahmatullah...hm




 see ~ apa hikmah nya disini ??






Jelas menunjukkan ...












 macam Tuhan nak beri tahu aku...









"ERRA KYRA...DUNIA NI TERLALU SINGKAT..
APA YANG KAMU NAK KEJARKAN SANGAT..APA YANG KAMU NAK BANGGAKAN SANGAT?
CUKUP2 LAH JANGAN TERLALU MEMUJA KEATAS DIRI N MAKHLUK YANG BAKAL TAK BERNYAWA.."














Allah...terasa seperti dimasa aku termenung mengenangkan hikmah..seperti ada
 tangan tebal yang menampar pipi..lalu ak seperti orang yang baru tersedar dari koma...






















gajet,suami,makayah,kawan,keluarga,rumah,kerjaya *ini semua dunia pinjaman....sampai kadang2 solat n amal kebajikan n berkaitan dengan Tuhan jatuh kedasar dalam fokus utama ak ..dalam hidup ini...










Terima kasih Tuhan...kerna memperingatkan aku lagi...














Tuhan...dalam nikmatmu 
jadi kan lah aku dikalangan 
orang2 yang sentiasa direzkikan setiap saat melihat 
kebaikan Mu..







diselengi beberapa hari kemudian...






















12 DISEMBER 2011


Hadiah Birthday ..
Alfatihah disertai doa khusus juga sampai 
ke dakapan Abang kedua dari 4 orang abang kandung aku..SELAMAT HARI LAHIR untuk usia nya y genap 25 tahun.. time tu saya ada kasi hadiah..tapi lupe dah hadiah ape.haha *bagus gak lupa kebaikan sendiri =P


 Abang Naf...Seorang yang sangat penyayang,prihatin,baik hati..kadang-kadang je agak..... kejam sikit..haha 
penah tu dia tinggalkan saya kat tepi jalan gara2 kesabaran nya hilang keatas ku...hukhukhuk
but lumayan oklah 
sesuai la ngan sifat ak juga cam dia susah no nak mengalah nya...
walaupon susah nak diakui pada awalnya...tapi bile telek punya telek perasaan n perangai kami memang tak jauh beza..
adakah saya perlu berbangga?
bangga laa leh tengok cermin bergerak..bila tengok dia buat baik...aku pon automatik.nak 
ikut ikutan baik seperti nya..hehe 

time marah2 n tegur sadis tuu 
biasalah abang kan..mesti lah bajet nak 
"mengajar adik erti hidup"
huhu bila si adik dah matang..
semuanya tidak menjadi dendam malahan menjadi peristiwa manis untuk dikenang2 n dikongsi cite sama..haha
watak "mengajar itu" secara tidak sedar 
 sudah menurun ke aku selaku kakak pulak kepada my adek2 huhuhu
bak kate adik2 ku..
Kak Ros pink garang tapi baik !!
=.=


dalam puji harus lah ada keji..supaya kakak nya terus merasa hamba .k fine lalala~


Cengeng ?tidak..Menangis sama-sama adalah part paling kontroversi dalam keluarga hehe *filem hindustan saksi matakepala tau ,cetanye TV =D..
haaa tak ke jiwang sebenarnya orang seperti kami ini?=P
*Fakta yang belum kecoh: Abg Naf dah besar boleh dikatakan setaraf Amir Khan,Salman khan...tapi kekecik tak hensem peliknya ramai peminat  =D





Dialog xdilupekan sesaat aku diusia mentah..

" hai dek...kamu adek ___ ya ? kimsalam abang ya"


Replyku : "OK"

" Adek ,nanti cakap kat abang..kawan kakak dr kelas ____ kata.. dia suka abg adek"


Replyku : "OK"

"adek wat pe kat kantin nih..eh adek ..nak tanya..abang kat rumah nakal tak ?"


Reply spontan aku  : 


"Beliau kat umah jahat kak..bla..bla..*tanduk kejujuranku keluar*
habiss ..dia baling..pang..pung..pang..bla..bla.."
y saya tak pasti sehingga sekarang ni..adakah sikakak itu masih menyukai nya??haha

*abg naf jgn marah ini kesah benar kejujuran dr sang adek comel huahuahua... *lariii




   Sayangku pada nya susah pudar ..makin diingat..makin sayang..makin menjauh..makin merindu...
                                 
 K baBai ...nak gi sambung masak ! see u in the next entry, JANUARI of mine =P


Penilaian hasil kajian google tentang kamu yang lahir pada bulan Disember..
sangat pemurah ,bersifat kurang sabar dan tergesa gesa,bercita2 tinggi,bersifat patriotik,suka dipuji , suke diberi perhatian lebih..amanah..jujur..tidak pandai berpura2..cepat marah..perangai y berubah2..tidak suka dikongkong..suka berlawak..pandai  buat lawak..pandai menguasai suasana..aktif dalam permainan n pergaulan..


dan tambahan dari saya 
hehe..hasil penelitian..ehem..ehem..
golongan mereka ini sangat pembersih, cermat dalam menyimpan khazanah *kedekut sikit haha...pemurah bila tengah happy haha ..dan kuat cemburu..=P yeke? wallahualam...


yang baik boleh diamalkan...yang burok tuh..elok2 la bawak ber tendang ya! daaaa~




My Friend and my family list born on Disember..


  5 Disember Asiah
13 Disember Rabiah
15 Disember Rabaah
18 Disember Aminatun Nasyirah
20 Disember Abu leith
22 Disember Aysha
28 Disember Ain abdullah
28 Disember Effa Eva
30 Disember adilah
30 Disember wiyah

ada penambahan? ^^





Apr 6, 2012

AKU TAKDAPAT LUPAKAN DIA..


"aku xdapat lupa kan dia..kenapa.. ?"
"aku xboleh terima keadaan anak,suami aku..bagaimana..?"
"aku sedih dengan diri aku...haruske..?"
"aku teringin nak cantik..nak comel...macam mana?"

**********

begitulah sidikit  kata2 yng masih segar dalam ingatan dek kerana 
curhat "curahan hati" dari beberapa kawan2 kepada aku..
lantas aku terfikir..."apa maksud Tuhan suruh aku mendengarkan kisah2 kesusahan n ujian mereka ya??"

setelah berfikir2..
baru aku faham...
Tuhan..nak kasi tahu aku..bahawa..hidup ni memang bukan untuk menggembirakan diri sendiri saja..hidup ini adalah untuk menghiburkan orang lain yang kita sayang..jangan sesekali menyinggungkan perasaan mereka..

sekalipon kite derita n sakit...tapi cukup lah biar kita yang merasa n telan..demi melihat kegembiraan n senyum tawa orang lain...

Tuhan dengarkan masalah orang kepada kita juga adalah satu anugerah..kita kena hargai dengan cara mendengarkan n memberi kekuatan..bukan menjadi batu bara..

Tuhan dengarkan masalah orang kepada kita juga adalah untuk melihat akan diri sendiri...betapa wajib nya ..
"setiap saat perlu bersyukur,..kita susah..rupanya ada yang lagi susah "


Aku juga xterlepas dari  longlai menghadapi cubaan dunia..selepas aku bersembang2 dengan Tuhan di sejadah...aku cube ikhtiar lain..dengan cara curhat pada mereka yang mempunyai 
bakat berceramah bebelan yang bebentuk nasihat yg sangat memberi kesan sehingga ke dalam tulang rusuk hati aku..huhu

kalau dalam family..dia lah..orang nya
 abg Naf yang mana dia merupakan abang yang mempunyai sosok sahabat,kakak, ayah, jiran tetangga..aku..^^

dia lah pun tempat aku cerita ...hasilnya lepas aku cerita sikit..aku dapat jalan keluar! aku jadi lebih semangat hidup! ak jadi lebih ceria!..='D

hehe..ni lah yg sempat ak simpan..

kemain..nak masak pong sempat ber cuhatan..=P

dah ke..='D 
haha..part nyanyi lagu korea tu..seryes lawak +comel! kot lah nak suh kite nyanyi lagu raihan ke..lagu mawaddah ke..kan..='D

dan kesimpulan nya...bila aku menyambut ujian pakai hati n rohani..ntah kenapa..jiwa aku jadi tenang..
aku senyum dengan ujian...bersangka baik terus..ya Allah..Tuhan Maha mengasihani...setelah Dia melihat hamba nya tempuh ujian tanpa melibatkan nafsu jahat..Dia mempermudahkan ..meringankan urusan ujian..
Begitulah ...Baik nya Tuhan...Indahnya kasih sayang beliau..dengan Ujian buat kite merasa kerdil n hamba sehamba2 nya..rasa macam anak ngan mak..mengadu2 kat Tuhan...Rupanya Tuhan itu sangat prihatin...Dia ingin hamba nya nampak DIA n bermanja dengan DIA selalu...=')

 baru aku faham ...

"kenapa Orang bertaqwa,orang mukmin gelisah bila ujian xdatang menyapa dalam hari2 mereka..." 

so sweet ..kan?^^


1-7 November 2011
Beri salam pada mereka yang hidup secara roh
"assalamualaikum ya ahlal kubur" disaat menziarah kubur..xlupa menghadiahkan sekuntum doa n salam buat mereka yang sudah kembali kerahmahtullah..


Aidil Adha..ni masa saya bertungkus lumus menyiapkan bahan2 masak untuk hari raya korban yang jatuh pada tanggal november..paling ligat didapur xlain dan xbukan ..my Umey.. rendang n beraneka masakan pasti siap dipagi raya korban..kerana ada nya Chef Umey..

Telekung yang lain dari lain itu adalah jurufoto =P.....Dalam ke asyikan para jemaah solat aidiladha mengumandangkan takbir...sempat saya meng snap beberapa foto sebagai bukti.."saya sempat ikut sembahyang solat raya jugakk ='D" ..yelaa sebelum ni jenuh..ada je alasan yang membuat diri xterlibat solat sama..uzur lah..tido lewat bangun lewat lah..masjid penuh lahh..hehe Alhamdulillah..kali ni xde apa2 halangan 


17.November.2011
berkenalan dengan passport baru
selalunya passport ku hodoh..tapi sekbek kali ni ok..cume dah siap baru perasan..apasal tudung ku sama macam tudung dalam passport yang sebelum nih????memang tudung y sama pun!=D
kalau perasan lah dari awal2 lagi aku cari tudung lain....huhu..

*berkat tudung yang dihadiahkan dari Khalillah Lokman..xsangka dah 4tahun aku pakai masih elok lagi..^^hee


20.November.2011
Gathering yang karam dilanda badai
Seminggu sebelum tarikh diatas..banyak mesej masuk..sampai banyak sangat..xterlayan mesej masuk yg di FB ku..tengok event yang aku create di time table fb dapat banyak sambutan..cuma memandangkan aku
sedang fokus nak jumpa dengan kawan2 FB aku sahaja..permintaan dari orang2 plik n nama pelik2 aku xlayan..(itu mgkin kawan2 dr kawan aku yg invite dari fb mereka) comfirm lah aku mmg xpernah kenal n ambil tahu..

Nak dijadikan cerita..tiga hari sebelum tarikh 20 menjelang..aku dilanda perasaan terharu + gembira..
sebab tengok ramai kawan FB yg sudi nak datang..

rupanya..gembira ku hanya seketika ..stelah sehari sebelumnya pulak..dalam 5 orang mengundurkan diri 
Aminah, Roqaiyah, Fatimah ,Kalsum..Sumaiyah..*nama bukan sebenar*

 "maaf erra,saya xdapat datang..kenduri sedara pulak tengah harinya..mungkin kalau sempat aku singgah"..
Reply: xpelah mungkin bukan rezki kot kita jumpa kali ni..jangan lah susah2 kan diri nak datang pulak..nanti buat penat jer.

"Kak kyra sayang..sorryyyyy sangat..tiba2 my lecturer kata..ada kelas pulak!!sedihh!!"
Reply: yekee..hmm oklah camtu..utamakan kelas ok..xyahlah sedih2..kan dahulukan yang penting dulu saya kata..*padahal hati da mula sebak ='D
"Salam..Erra saya masih di London lagi nih..*bukan nama tempat sebenar*.ada exam pulak esok nya..hmm padahal nak sangat ada sama!
=( rinduu kamoo"
Reply: haha sejak bila pandai berjiwang rindu bagai...actually saya pong rinduu kamuuuu gak!!..waaa!!nak sangat jupe kamu sebelum balik Jakarta!!!='(

"hai Erra Kyra..tengah buat apa?mesti tengah busy untuk siap2 esok kan?..hmm saya kena teman mak saya pulak ke pasar *bukan nama tempat sebenar* jadi boleh tak tunda kan hari lain je?minggu depan ke?lagipon budak Exam kan dah habis time tuh..so ramai leh join.."
Reply: hai juge....sy tak buat ape pon.just mereply mesej org je..
hmm susah lah kamuu..saya minggu depan dah xde kat malaysia ..camne..tarikh ni jelah pong masa yg free..


*********


Dan cerita Gathering FB dibatalkan..so just mesej je pada sape y free lepak sesama...3ketol pon 3 ketul lah..asalkan..hari saya diisi dengan gembira..melepas rindu ke Times square.cari ole2 gak untuk keluarga di Jakarta...

yang kemain nya..semua hadiah sy dah siap kan seminggu sebelum...*konon bajet 15org"
dibolot sume oleh si Zura n Pirot dan adik2 ku..^^


tak sangka..betul mereka secomel ini..hehe...Zura n Firpirot sangat ceria..mereka siap pujuk lagi..kate zura: "takpe lah erra..yang penting kite enjoy!"='P

eh eh..si Yara pon ikut mama erra ker?terharunyeee..


hadiah yang konon nya juga untuk "game betukar2 hadiah" menjadi milik ku sume..hehe..FirPirot said:
"Zura,hadiah ni kite berdua kasi erra jelah..zura menyambut semangat katakan setuju"
Allah...aku y jadi malu sebakul!
Dan maha baik nya Allah....yang Maha Melihat hamba nya..tak sangka pulak aku ..hadiah dua2 nya benda yang memang dah lama aku cari n nak beli xdapat lagi...^^





                         21.November.2011 
Melentukkan jari demi kuih cekmek molek..
keesokan petang nya..aku nampak ada sekotak sedara aku kasi Ubi..jadi dengan penuh bahagia nya adik2 aku menunggu untuk aku masak kuih..


tema :Sedang membuat kuih sambil melayan gempa bumi! *huhu pic2 ini diambil oleh jurufoto-eva,6tahun



23.November.2011
melepakkan diri bersama ibu mertuaku di Genting Highland
Kalau ibu mertua dah datang malaysia tu..pepaham jela persiapkan diri..tanda nya nak
 jemput aku pulang ke jakarta semula..
hmm...sedih nak tinggalkan adik2 kawan2..yang memang aku susah nak berenggang..
bakakata my grandFa: biarlah berjauhan diri berdekatan hati ,daripada berdekatan diri tapi berjauhan hati..T__T kannn




24.November.2011
yara (my sugarglider) mendapat ibu angkat baru
kerana Airport di Singapore seperti aku memakai
serkup adik6tahun! 
.meh sini saya terangkan makna disebalik kiasan diatas..
kalau di Airport Singapore sangat ketat prosuder nya..macam aku y tua nilah kalo pinjam brg adik saya y masih belom baligh tu kan mesti lah ketat!haha macam geli je kan kiasan dia=D 

oleh demikian itu..saya terpaksa lah tinggal kan Yara di malaysia..Yara xdapat ikut balik semula ke jakarta..=(

time ni aku dah start sebak..betul2 rasa sedih..memang ak dah anggap yara macam anak aku sendiri huihui..
makan panggil nama dia..nak tido panggil nama dia..nak mandi main2 dulu ngan dia...pergi keluar rumah mesti bawak dia..

 asalnya dia memang garang sebab saya bela dia pong dah dah 5bulan..tapi dah 2bulan duduk sama di malaysia..Dia dah mula jinak...tengok lah telatah manja nya...pasti menjadi perhatian orang di tren ,mall seklaipon toilet..hihi

 direstoran dia turut berkongsi makan ngan saya..dia suke roti canai gak..=P

with rantai perpisahan...apalah cerita dia sekarang...rindu pulak bila belek2 gambar dia..
Video Khas untuk tantapan pembaca blog saya

25.November.2011
mengorat Johor semata-mata untuk 
memasuki Singapore ,Airport Singapore dan berlepas ke Jakarta Indonesia
*gambar n cerita akan diupdate dalam entry ini-nak tido dulu =P


*cerita n gambar y satu ni pulak akan diupdate dalam entry akan datang..^^

TWEET TWEET