Jul 28, 2012

RUNAKU MEMBUAT KU KEKENYANGAN CERIA!:))



Terasa seperti aku baru saja di ajar pula oleh budak bawah umur nih.
"cikgu2.. nape cikgu pijak lantai tu tanpa selipar kan kotor ?nanti najis pula yang dibwa masuk kerumah,kan cikgu kata kalo najis masuk rumah xsah sembahyang"
=.=
"ohh ya... cikgu tak perasan sayang.."
hmm begitu laa halus perasaan n mental mereka.. baru je kita ajar.. mereka copy n paste kan balik ke kite heh..
mereka ni macam recorder kecil yang mempunyai akal tau.huhu :)

     




haaa tak payah laa cari punggah gambar jauh2.. ambik aja pic yang sama dari entry yang lepas..hehe

ok pic tu menceritakan saat2 dimana Perasmian sekolah rumah amal ini ditubuhkan..

HM! Besar nya keluasan rumah membuatkan Ibu Ibah yaitu (ibumertuaku) dengan senang hati 
meluluskan untuk mereka,anak2 seramai 10 orang ini untuk tinggal dijadikan Sekolah 24hours

kesimpulannya punya 2 rumah dalam satu tanah.. OH! KITE BERJIRAN LAH! >.<'

*****


eh tinggal 3hari lagi nak mengundang org datg..lantas akal memberikan sebuah idea kecil 

ok.. takpe broadcast kat BBM je!

mata mula mengecil kecewa.. oh.. BBM penuh dgn kawan2 Malaysia 
kawan2 Indo cuma bape kerat aja.. adui 

dahlah kawan indo pon sume yang jenis Busy.. 
takkan lah sis Zaskia, sis Aldila nk dtg....dahlah di undang pun lastminute hurmm..
***


entah kenapa kalau disaat meraikan sesuatu "hari besar" aku lebih prefer guna belon untuk dijadikan bahan yang menceriakan suasana..

(adakah kerana birthday ku jarang ada belon ?haha no laa)

jadi gagah lah mencari belon hijau .belon emas

POP!!
"meletup pulak belon nih! dahlah taknak lah tiup dah , bertambah tebal pulak bibir ni kang !"

                                               ...aku gertak konon kecewa huhu


...ketawa seperti hahaha:P dan mencebik pun disahut ibu mertua n makcik2 yang lain..

*sementara menunggu pam nya dibeli aktiviti meniup pakai jasa mulut n pipi diteruskan ^^' hee..



Tiba harinya...maka jadi lah Acara rasmi yang ringkas..
tetamu yang diundang pun dari Kafe Ibu Ibah ..so sume makan free la haritu..Alhamdulillah
disambut dengan takhenti2 kata syabas n syukur dari masyarakat sekeliling rumah


JUN... first time anak2 ni ikut acara outdoor.. mewarna..


"Ingat tau! warna tu kena ada bias2 cahaya sikit..takmo ada kale senget2 lurus.. kalau nak straight..straight aja k.. haa lagisatu kena pandai la main warna.. jangan la background nya gelap depan nya kale gelap .. ingat tau ! ingat tak ? haa sebelum mula nanti .. doa dulu.. blaa..bla..bla..~ 

(maaf siaran terpakse dihenti kan. sebab Dia tak boleh berhenti sendiri =D) 

Korang dapat bayangkan berapa juta patah sy menceloteh.. sampai kan..saya pon xfaham kenapa balik je rumah saya pon jadi serak ! HAHA sekarang saya sudah faham.. ^__^' hee

Saya ni xtahu nak ajar ape kat diorg.. selaku guru celup2..saya ajar jelah apa yang agak mudah 
untuk diorang nih.. jadi dalam seminggu belajar Bahasa english . ambil satu lagu dari search google.Yusuf Islam- Your mother.. belajar terjemahkan sambil menyanyi !
 huh~ bepeluh nak kasi yg xfaham tu faham..huhu
last2.. ingat nya sekadar menjadi mata pelaran untuk mereka..
dijemput pula untuk buat persembahan sama.. bergema llah sat Mall..
Koir dari RUNAKU
why mereka dipanggil Runaku ?
Runaku short form dari Rumahku Rumah nabikuu..

Rumah nabi ?? memang ada nabi ke yang duduk situ ? ok first sy juga agak terkeliru..tapi setelah melihat aktiviti mereka n mendapat penjelasan dr Yayasan sendiri.. baru la sy mengerti apa maksud tersirat Rumahku Rumah Nabiku..

~ anak2 yang diajar hidupnya dari kecil membesarkan dan memuliakan
 Junjungan Nabi Muhammad SAW


Sebahagian dr kawan2 Indonesia.. hey look! im the only one rakyat MALAYSIA ok! haha
 *riyak macam Duta pulak :P


Sayangnya mereka xsempat ditouch up oleh Kak @errakyra hurmm.. gara2 cikgu nya lambat asyik mentouch upkan diri sendiri.. 

haha faham dah cikgu nak cantik sorang2 ya ?! =D 
=.= mana ada... kan cikgu busy carikan kenderaan utk kamu dtg sini.heh

JULAI.. bulan baru menyapa ramah.. 
Alhamdulillah.. pagi disaat anak2 lain membusykan diri menyonyot botol susu..
mereka dan diriku bersama BigBOS mama regangkan urat kaki berjogging 2 pusingan diStadium Bung Karno.. 
*pssstt~ disinilah sejarah Malaysia penah meraih kemenangan sampai yang jadi mangsa ialah Kedutaan Malaysia dilempar telur busuk , Bendera pula dibakar T__T haish.. awat laa nk gaduh sakan ? pasal bola je kot ?? 

Rasa macam ... Pemimpin negara Malaysia n Indonesia ni Failed lah!
T__T sebab xberjaya menyatukan antara bangsa serumpun.. hmm Tuhan please datangkan pemimpin2 dikalangan kami yang Bertaqwa..

 supaya boleh berlaku macam di zaman keKhulafa; Arrasyidin.. 
kambing pun berkasih sayang ngan Serigala ! O__O hebat..
=.= tapi sekarang.. 
sesama manusia pon nak "dimakan" nya .


pulang dari beriadah.. start mula kan kelas sempoiiiii~


 JULAI.... Hanie adalah guru pelatih mereka.. dia ni pon pengantin Baru .. Hubby nya pula ditugaskan tempat yang sama iaitu menjaga Runaku jugak.. 

tibelah disatu hari .. meh nak cerita..

(kami )sy n her Husband secara diam2 dgn budak2 ucuk nih.. meng KAGET kan Hanie! HAPPY BIRTHDAY!! haha dengan muka baru bangun tido dia siann.. itupon gagah sy suruh dia pakai bedak sikit yelakan..takkan nak amek gambar dia ngan kek bercapuk2 air liur baci hee =P 

sweet tak kami ? sebenarnya..saya nak cakap sweet kan hanie ? tersalah taip pulak !! =D
"Hanie xpernah lagi disambut hari ulang tahun kelahiran semeriah ini..kalau dari dulu cuma adik2 hanie akan sediakan segelas air susu dan roti.. dan mereka akan kejutkan hanie pagi2 bersama wish.. Selamat hari Ulang tahun kak Hanie! " 

jelas cerita hanie panjang lebar ..yang sangat membuat sy terkesan n terharu sehingga saat ini.. =')

"Terima kasih pada Allah hanie.. Dia yang Maha menggerakkan hati manusia membuat semua ini," ujar ku.. =)) *ustazah hati saya mula berperanan hehe


 JULAI... ini acara hari Isra; Mikraj.. mereka dijemput buat persembahan .







 YURA, (my SG) dan anak2 Runaku sangat "bestfriend"















                                     1RAMADHAN...



 profile picture Blackberry : (pic diatas)
status BB : Ahlanwasahlan YaRamadhan..

@Dhani Ramdhan: ya ada apa syg? 
@errakyra : eeeii sape panggil diaa..

lalu my hubby pergi..dengan perasaan hampa.. pangg!! *menghentak pintu* 



haha jangan tertipu ini hanya drama rekaan semata2 !! 
*sila geli hati sampai sahur ='D





COMING SOON... nantikan sy update pasal boutique baru saya yang bertaraf lima bintang =))
well.. Islam itu Indah.. sape yang akan indahkan nya kalau bukan kita yang islam ni right ?

gambar memang nampak cun..tapi xtahu hasil nya camne kan hehehe..jadi..
nantikan juga  saya akan cerita kan detail bagaimana saya telah meletupkan dapur dihari berbuka puasa ! ^^




















Jul 7, 2012

PAGI YANG MENGERAH SWEET VS SWEAT ;P



Pusing kanan..pusing kiri..adoiii
mata yang terjaga dari mimpi masih tak dapat dilelap kan .. sy sendiri pun xpasti apa pasai xleh tido semula..
tiba2~
tenet ! tenet ! tenet! tenet! selagi tak dimatikan.. jam loceng terus menerus membising kononnya nak kejut kan sy tahjud! (tapi kan ak cuti solat. kau lupa ke Alarm?!)..hurmmmm.... da tau dah ! pasti sekarang bukan masa yang tepat untuk menggagah kan diri untuk tidur semula.. moooooood pagi ini diserikan dengan mata yang segar bugar ! yeah~

Terima Kasih Tuhan.. hadiahkan pagi yang tidak mengantuk.. macam tetawu je kerja rumah tangga bnyak tak beres..hehe so today adalah hari tutup butik n tidak mngambil kerja2 part time luar.. sebab nk fokus settle kan rumah n hal2 y berkaitan dgn tertunda..=P

 Langkah 1: BASUH BAJU

hehe siap ada tajuk lagi ...ala2 mengimbau kenangan bikin rangka untuk subject karangan dulu..=P



kebatakan ku terserlah selepas 2bulan y lepas dihadiahkan mesin basuh baru . ok ni ayat serius. saya suke gile ! excited mominlaw kasi surprise dlm kotak gedek! huhu ingatkan sangkar tuk Sugarglider ke ape.. rupanya mesin basuh.adoii~ tau tak apa perasaan sy ketika bukak kotak besar gedekk tuh?

terasa seperti halilintar taik bintang jatuh tetepek di kaca mata sendiri. 
ada ar rasa cam diperli sikit.. =__= 
( tapi katanya kesian errakyra tepaksa guna mesin basuh berabad punye..jadi dia ganti la y baru .. mesin basuh y lama agak little bit kebengongan laa actually ^^)
sy rajin gile cuci baju okay
dan rasa cam teruja gile ! mesin bsuh kaler pink tuh..
gurlp~ O__O'


 jadi dengan rasmi nya setelah saat itu , saya bertambah rajin.. =_=' mengaku ni pon terpaksa sebab kenyataan laa hehe..

pilihan wash machine ni adalah manual 
kerana faktor ..boleh menghandle sndiri kelajuan , n tahap kesucian pakaian kita.. 

yela kekdg kalau y auto tu kalo xpandai adjust boleh jadi.. kain baju kita y mahal apetah lg y murah tuu cepat lusuh ,menipis, mengecut y parah huhu.. yelakan ..setiap masing2 punya alasan tersendiri untuk menjaga kualiti baju/tudung/telekung/stoking/serkup(kalau korg punye la =D) dan apa2 la berkaitan dgn kain yang membalut diri dari dilihat para jin,dan manusia =))


 Saya ialah Duta Downy n serbuk pencuci baju..huhu perasan la sekali sekala..
Ok sejujurnya saya kasi tahu kat korg.. pewangi n pencuci pakaian ni BEST GILER. Wangi macam perfeum . 

perlu lah entry2 diatas masuk blog sebab ini antara memori terindah ..terasa macam

"oh bukan mak ak je suke kasi benda2 pinkish dr kecik.. rupanya mametua ak pon rajin gile kasi y pinkish2 nih" 


Syukur ak punya mereka.. <3


YAAllah... kalau begini lah kasih n sayang mu terhadap ku.. kalau ak sering aja lewat duduk di saf sejadah menunggu solatmu.. sombong nya ak..

malu nak mati !

Ak belom la pandai menghargai solat n ibadah lain khusus nya apa shaja dlm kehidupan dikait kan n dihubungkan dgn Tuhan walau ada tapi susah sekali istiqomahnya.. sering aja lupa.. sedangkan DIA xpernah untuk terlupa menghiburkan kita.. 

ok ..nak cerita ar sikit.. ada satu saat tu entah kenapa perasaan celaru over ok.. jadi xdapat dibendung lagi kesedihan lalu menangis2 tersedu2 la sampaikan tersumbat la hidung ak ni ( eh kejap aku ,kejap saya! haha abaikan) 
sok sek sok sek..tetibe.. huish~ guish~ lantas hati terdetik bebicara "alamak sesak nafas..(gara2 tersumbat) menahan  air mata supaya jgn over mmg boleh jd jem hidung tau.jadi gelabah lah hati ni seketika..
 ''YAAllah dah tibe ke ajal aku ni ??" usaha punya usaha.. akhirnya ruang pernafasan jadi normal semula.. lega. Alhamdulillah..

Kesimpulannya disini y aku dapat pelajari.. 
sebenarnya disaat kita kesedihan kita pernah terdetik 

"Kenapa Tuhan  tidak hiburkan kita diwaktu kita sedang sedih gila ni ?? padahal Tuhan kata.. Tuhan Maha Mendengar , Maha Mengasihani.. dan Maha Menghiburkan??.."

disitu tanpa kita sedar.. kita telah pon memperlecehkan Tuhan yang Maha Agung... 

Menunjukkan Tuhan itu Ada n sangat menjaga kita...

"DISAAT KITA SEDIH SEKALIPUN DIA TIDAK PERNAH BERKIRA N JEMU MEMBERIKAN OKSIGEN FREE OF CHARGE WALHAL AIR MATA , DARAH YANG MENGALIR TERUS MENJADI SAKSI DIATAS KEBESARAN KASIH SAYANG NYA... BEGITU JUGA JANTUNG ,LIMPA, PARU2, BUAH PINGGANG DAN ANGGOTA YANG TIDAK TERLIHAT YANG BERKERJA SETIAP DETIK DENGAN KEHENDAK-NYA.. SUNGGUH MAHA BESAR N PENGASIH NYA TUHAN.. TIDAK TERHITUNG NIKMAT NYA DENGAN BILANGAN NOMBOR DUNIA"

~Jadi jangan mudah tertipu dengan ujian kesedihan kita..kerana disetiap kesulitan pasti tersirat hikmah y besar dan berharga.. 

-note to myself =)




Langkah 2: Bersihkan kamar tidur Yura hehe

.. seterusnya pagi ini sy mengambil sedikit waktu untuk membersihkan kandang/sangkar Sugarglider 

(nama nya YURA yer!^^) ..

bila dah siap dibersih kan..terlihat haiwan kecil ini tersenyum riang.. hehe xde la tipuk je =P




Dan langkah terakhir pagi ini sebelum menjelang matahari diubun atap rumah..
ialah  :

 Meng Update Blog setelah sekian lama nya bercuti ^^' hehe.. thanks readers..thank sayang2 family ucuk2 ku.. nanti jangan lupa tinggalkan sebarang komen di bbm atau diruang komen bawah sini . sebagai tanda sayang(prihatian) awak semula pada sy tau!(o^_^o)'  haha buwek~ =P 

JUN 2012..K, pic2 diatas ni adalah hari Pelancaran Rumah amal grand se Indonesia.. ada 3 tempat.. tapi yang sempat sy ikuti di daerah Jakarta cuma dua tempat. termasuk di sebelah rumah Ibu Mertua ku ^^

Rumah Amal tau lebih dikenali dengan Rumah Kasih Sayang terdiri dari anak2 yang diserahkan oleh Ibu bapa nya untuk dididik 24jam tentang disiplin cara hidup selayaknya bagi anak2 islam bakal generasi pemimpin yang berwawasan bermodalkan Tuhan serba serbi dalam kehidupan.. bukan dengan wang ringgit atau pangkat .. sangat berdikari dan sangat anti dengan sistem pendidikan yahudi 
fuyoo hebat kan ? ^^'
jom kita support !!
(nantikan bahas selanjut nya mengenai mereka di lain entry 
yang bakal di update dalam bulan JUlai)

JUN 2012.. bbm xmenang tangan dr terus aja berdering n memenuhi kotak inbox bb ..gara2 makcik ak sorang ni yang tak habis2 loyar bughuk =D.huhu ..but so sweet la dia ni.. bila dah jumpa depan mata.. btw Jangan segan2 datang Jakarta lagi ya! hee^^
sangat enjoy bersama ngan diorg ,pengalaman satu malam di tengah kota sibuk ..^^
sampai lupa y ak ni bini org =.= action cam dewi2 remaja pulak..haha 
(eh takde contoh lain ke?)

                         
note: pakailah hairband y aunty bikin tu yaa.. (T_T)

JUN 2012.. adalah hari pertama kalinya Dafania Sahira Indra Bekti jumpa Aunty Ra kan ?hehe(6__6').. comel sungguh budak nih macam ibu nya persis =P takmo nakal2(means bandel) .. semoga jadi anak solehah penyejuk mata ayah Bunda..



                            
                           
Selang beberapa minggu kemudian.. jenguk Fani lagi di hari kesyukuran cukur jambul nya.. yang penuh kan ruang rumah sy tengok banyak nya pers aje =.= adoi~ elergik la kamera bebanyak ni haha




JUN 2012.. banyak juga Undangan Hari Perkahwinan.. ada lah dalam 4 acara dilain2 lokasi.. cuma atas faktor kamera ku sangat pemalu hehe (o^__^o) .. jadi ini je y sempat di snap menjadi bahan pembuka bicara tentang Resepsi Perkahwinan Indonesia di Jakarta ..
Gembira hubby,ramai kawan2 nya dah mengikuti jejak langkahnya ke gerbang pintu Rumah tangga.. semoga perkahwinan mereka dilimpahi berkah n rahmat.. dan mereka makin saling mencinta n saling mengingatkan akan tanggungjawab amanah yang Tuhan serahkan... 
Bubui~ shetonirojim.. menangis dan meraung la dikau
 melihat Seks Halal.. huhu =P



Langkah ke 4 ?... tak sempat tekan butang publish entry ni..
dah ter  ZzZzZzZz.....=D


sekian baik itu dari Yang Maha terbaik... dan lemah n silap2 terok tu dari kelalaian n kelemahan saya sendiri.. dadadaaa~





TWEET TWEET