Dec 10, 2013

TQ ESCAPE! LAWAK KE DER 3 LUCUUU

NAK TULIS!! NAK TULIS!! 
hmm.. jap nak tulis.. tapi nak layan dulu facebook... eh tak.. tulis dulu.. tak..bukak FB jap.. 
 kebiasaan nya kalau bukak FB sebelum blog..comfirm ter-layan Fb sampai masuk Tido.. jadi ..blog akan terus terbiar sampai expired date! uhuks~ btw saja nak kasi tahu korangs..kali ni berjaya buka terus Blog dan ...?? menulis?? SALAH! menaip...YEW BETUL! =D hehe (xlawak?) =.=' k fine saya sedang badmood ngan karya melawak !


sbb entry sy semakin skema n buntu nak input candaan dalam penulisan.hmm..so sad..sejak akhir2 ni semua nya entry macam series n poyo..hmm sendiri baca sendiri letak tgn kat bahu mata juling keatas >,< mencikkk~ apekah yang meracuni fikiran kuh!! 

psstt~ kalau di Jakarta lucuu maksud nya dah lain tau! ^^ maksud nya com el! atau lebih ringkas sebutan nya CUTE!

intro macam drama kan haha tapi memang ini bukan stakat drama tapi kisah yang satu ini ianya realiti! 
 *jawapan nya..  ada di ISTANA BUDAYA hehe




apa kaitan??
haaa nilah dia.. yaaa ini lah diaa.. ok repeat sampai korang faham -.-' 
melawak sebenar yang kite perlukan!!

secara live di Istana Budaya Kuala Lumpur

Lawak ke der 3 yang dibintangi oleh Nabil,Jambu,Harith Iskandar dan Douglas
saya yang diberi peluang melihat live pon macam caya tak caya jer.. lawaknya sgt beriliant! berfakta ! huhu  xterjangka dek akalku.. 

selepas kemunculan lawak ke der 1 dan 2 
Yang diarahkan oleh Hans Isaac meletup
kemunculan "anak ketiga" tak kalah hebatnya.. sampai boleh terangkat seat istana budaya menahan perut geli hati..lucu dengan telatah dan punchline yang diorang kasi..bahaya woo boleh gugur gigi gelak kalau 
tak berisytighfar bebanyak :'D





BERITA COMEL !!

yang dibawakan khas dari Escape
CONTEST!!
contest ni terbuka untuk merebut hadiah RM5000 dengan senang hati..
setiap hari!! sooooo ape lagi.. cuba lah..!! mana tahu 5000 milik kamu! 
haa~ aiyoook tak tahu.. kalau xcuba macam mana nak merasa..

caranya mudah ..

mulai 7 hingga 27DISEMBER, pelanggan Celcome hanya perlu menonton
Youtube Channel - cuit-cuit @ESCAPE
setiap hari untuk menjawab teka teki yang akan dikemukakan oleh pelawak lawak ke der 3

anda hanya perlu meneka.dan menjawab dengan tepat dan ringkas (xperlu panjang ,cukup satu perkataan)
ke 20888

thankyou sayangku escape! huhu..segalanya jawapan ada di hujung jari anda..
ingin selami dunia dan siapa kah gerangan comel escape nih? 
click ESCAPE


" Manusia perlukan hiburan lahiriah dan rohaniah , semua perlu dicari dan diusahakan 
agar terlahir lah manusia yang bisa menghiburkan manusia lainnya.." -errakyra


Dec 3, 2013

KISAH AKU DAN MEREKA DI MATIC FEST 2013



Dari sini kami melangkah dengan berbekalkan " Bismillahhirrahmannirrahimm.."







Dari KLCC ku berjalan ... nak naik teksi? good bye! sgt murahh T__T gilers .. dlm rm30 dia cube 
tawarkan.. xpelah pak.kami pergi dengan tawakal..sambil bertanya jalan.sebenarnya dalam 5 minit korangs leh sampai ke banggunan #matic # tourismmalaysia dari KLCC.. senang kan??
so pelagi.. kettuuk kettaaakk..kettuuuk.. kettaaakk.. sampai!
Alhamdulillah...




#treasurehunt :))


antara aktiviti setiap tahun di Matic #paintball Cuba click !



#pertandinganmewarna dan pelbagai hiburan n contest terbuka untuk kanak2




 Sahabat seperjuangan.. dari kanan : 



  suasana...



#pamerankucing hee ni salah sekor kucing favourite sy^^


http://www.tourism.gov.my/en/my/Web-Page/Events-n-Festivals

Introduction

The Malaysia Tourism Centre (MaTiC) is located within a building in Kuala   Lumpur, which is both an architectural and historical landmark. Built in 1935, the main building served as the residence of a wealthy mining and rubber estate tycoon, Eu Tong Seng. Its architecture is typically colonial reflecting the era during which it was built.

In 1941, it briefly housed the war office of the British Army. However, when the Japanese invaded Malaya during the Second World War, it became the headquarters for the Japanese Imperial Army until the end of the war in 1945. Soon after, the new government of the Federation of Malaya (as Malaysia was then termed) claimed ownership of the building. A conference hall was added and named the Tunku Abdul Rahman Hall, in honour of YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj, the country's first Prime Minister.

Since then, the Hall has become the venue for numerous historical events including the Malayan Parliament in 1959 and the Installation Ceremonies for several of Yang DiPertuan Agong (Malaysian Kings).

In 1988, the then Ministry of Culture, Arts and Tourism refurbished the main building, added two wings to the existing building and renamed it the Malaysia Tourist Information Complex (MATIC). Opened to the public since mid-August 1989, MaTiC offered a wide range of facilities and services to assist tourists in planning unforgettable holidays in Malaysia. It also enabled them to experience the essence of Malaysia within the Complex through the various cultural shows and demonstrations. On February 16, 2001, the name was changed and the Malaysia Tourism Centre (MaTiC) or also known as Pusat Pelancongan Malaysia, was born.

A division within the Ministry of Tourism, which is currently headed by YB Dato’ Sri Dr Ng Yen Yen, MaTiC was formerly known as the Malaysia Tourist Information Complex (MATIC). However, February 16, 2001 witnessed the birth of a new identity while the new logo was officially launched by the Deputy Prime Minister on October 26, 2001.

A one-stop tourist centre, MaTiC is driven by the vision to place Malaysia on the global map as one of the finest tourist destinations in the world. The various services and facilities offered by MaTiC include the Tourist Information Counter, Tourist Police Counter, Internet access to its tourism e-portal, Saloma Bistro & Theatre Restaurant, Saloma Retail Centre, ATM Machine, Money Changer, Karyaneka and Hop On and Hop Off Ticket Counter and etc.

MaTiC is dedicated and committed towards providing a quality, professional and friendly service to local and foreign tourists in its endeavour to become a leading one-stop tourist centre. Since the opening of the tourist information centre after its official launch as well as its establishment as one of the pick up points for KL city tours in January 2002, MaTiC has witnessed a tremendous increase in the number of visitors.

Objective
To make Malaysia Tourism Centre (MaTiC) as a world-class one-stop tourist centre for foreign and local tourists through the offering of services and facilities such as tourist information counters, modern and equipped halls, meeting rooms and event venues, E-portal terminals and facilities, cultural activities, handicraft centre and many other tourism related services.

Function
  1. To promote tourism-related activities organised by the ministry and other agencies from both public and private sectors through tourist information counters, tourism websites, printed materials and the electronic board.
  2. To plan, implement and manage programmes such cultural activities and tourism-related events through coordination of shows, exhibitions, briefings and demonstrations for local and foreign tourists.
  3. To provide the space and technical assistance for art and culture related programs.

credit info from matic.com




Alhamdulillah.. Misi terselesaikan! walaupun pelbagai tawa dan dukanya.. sumenya dilalui dengan tenang dan enjoy jew huhu..

Ribuan Terima kasih kepada Pihak Matic kerana berjaya menaikkan nama
industri pelancongan dan kebudayaan Malaysia dimata
pelancong asing dan
rakyat Malaysia..kemudahan dan
program yang disediakan juga sangat 
membanggakan..semoga terus maju dan semakin cemerlang..

juga xdilupakan..memberi peluang dan tunjuk ajar.. sifu a ben Ashaari btw.. eid milad ya! moga terus succes dalam dunia blogging.  thank photographer by jemari : afiq #mypemuhrimm
thankz from matic  dear karen..

sekian.Erra Kyra melaporkan dari hati.. 
LOVE MALAYSIA!








Mar 31, 2013

ROJAK MERAH JAMBU AKHIRNYA TERUNGKAP JUGA!

"Kenapa susah sangat ni !"
"Dah lah.. aku putus asa jadi baik.."
"eeeeiii geram!..sakit hati.."
"benci ngan orang tu..."
"bestnyaaa .. nak tuu.. nak ni.. nak..nak.nak.. sume la nak!"

*syaitan menari keriangan*

Disaat emosi itu datang .. pasti sedang lupa.. 
bahawa syurga hanya tempat untuk mereka yang sabar..dan jalani 
sebaik2 nya kehidupan seorang hamba yang lemah, terus tidak jemu memohon kemaafan pada Tuhan..

andai terlepas EPISOD DUNIA dengan baik dan jayanya.. maka
CONGRATULATION!
syaitan menari dineraka raung kesakitan,kepedihan..bersendirian..

manakala... orang2 yang Allah redhai..
menari bersama para bidadari2 Syurga serta..menyambut penuh rasa syukur..bebas untuk menikmati kesenian keindahan kenikmatan Syurga..

Allah! aku yang duk bercerita ni pon. sampai dah tercicir terliur la pulak.. 
"agak nye camne la yer rasa pizza disyurga ya?" =P
''ayam goreng..ayam gorengg..ohh ayam gorengg.. kalo gitu mesti lagi nikmat la disyurga kan kak?besttnyerr..nak3x"
Upin,Ipin menyinggul bahu ku mencelah..
~uhuks XD hehe



ok... nak syurga yang mahal.. penghasilan nya pun kena lah berat..mujahadah sikit..huhu..saya dah maafkan semua..moga korang sedia tuk maafkan saya.. saya ni manusia biasa .khilaf.. kalau ada kelebihan tu pon sumenya bonus tuk menutupi kelemahan sy yang dah sedia liat nak diperbaiki.. T__T

azam untuk tahun baru..tentu lah makin membaik..dari sebelumnya..

SELAMAT TAHUN BARU 2013!!:'D

biar lambat asal selamat.. hehe begitulah ayat yang tepat untuk disimpulkan dalam entry kali ni..
org dah lame sambut tahun baru.. kita ni ha bulan march baru update.. huhu


TUTORIAL SIMPLE. BARANG KELIHATAN BERHARGA AND REALLY COMEL!

biarlah gunting ,gam uhu, pembaris yang berkerjasam ngan ur jari jemari.. sebelum tu..
pasti kan sume dah ready bersama BISMILLAH..


KERTAS.. fungsi nya bukan untuk main lukis2 bukit bukau matahari dan sawah yang terbentang.. tapi tujuan nya adalah untuk dibuat pola (diukur pada saiz charger uall) ^^ oke.. step seterusnya.. 


dah ukur kertas tu pastu pergi ke kain fanel korang.. gunting. dan tampal kan..

senangg kannn??



hmm... duit bukan ukuran dalam mencantikkan diri.. tapi mental yang cerdas dan hati yang bersih dengan sendiri nya boleh menjadikan setiap usaha yang kita lakukan berhasil dgn baik dan cantik...
sekalipon kita cuma bermodalkan bahan terbuang&bahan murah..







******************






Saya xpasti apa motif saya nak taruk pic ni.. cuma dengan gambar dah bercerita seribu kata2..
benda ni macam ada dua maksud tersirat mungkin...
(1) pertama ~ pic ni sekadar nak menunjuk2 alim..

atau (2) kedua nya ~ boleh jadi mesej nya .
sekalipon kita kemanapon.. berpakaian manis camne pon jangan pernah jauhkan Tuhan walau cuma sesaat (Zikrullah).. dan selawat , mengenang kesusahan dan tangisan Baginda Nabi akhir Zaman,Rasulullah..

ok. you choose which one?

penglihatan kita ,hati kita bila diperintah oleh RAJA HATI yang smart dan bertaqwa..
mudah je untuk melihat kebaikan dalam setiap apapon dalam menilai..
Manakala,andai penglihatan dipimpin pula oleh PENASIHAT AKAL ,RAJA HATI
yang penuh noda dosa
busuk dilumuri oleh kekotoran hasutan syaitan.. maka alhasilnya ialah..

Setiap yang dilihat jadi negative..
setiap teguran jadi xboleh terima..
its not cool ! ok... sy pon xfaham nape sejauh ini pula jadi nya ceramahnye.. but im sure.. semua ini adalah untuk saya sendiri. huhu

Dan hal2 ini lah yang mendekatkan saya dengan arwah datuk..selalu datuk saya pesan sampai misalkata satu saat .. saya terseliuh , terjatuh dalam pangkuan perkara yang Allah tak suka.. Nasihat2 ini lah selalu bermain dalam ruang diri..menarik dan menyelamatkan.. ya,, kita semua takmampu jadi yang sempurna dimata orang.. dan tak mampu untuk sempurna dalam hidup..
sekurang nya . kita tak bodoh untuk membiarkan berterusan tak sempurna di mata Tuhan..



:: 29 NOV :: SINGAPORE.. Haa sampailah masa nya saya berterus terang..hee pic yang diatas tadi adalah masa saya
temankan mypartner of my life Encik Danny ke Singapore. atas urusan kerja nya . katanya.
dan itu nombor bilik yang paling cute ! dapat tanpa dimintak.


setelah keboringan seharian duk di bilik Penginapan..bersendirian.. NOTE for him..
and yess! saya bergerakk .. cau~ cari wifi free kat mane2 cybercafe... menaip , update blog..

TAHUKAH ANDA..?

erra menghabiskan menaip jika ada masa lapang , berceloteh banyak gile.. 
tapi ntah nape.. semuanya xter tekan jari ni nak update entry2 tu.. asyik tak sedap hati je.. so.. selalulah cari cerita dan waktu yang tepat..haa dok cari2 hok sedapphati tu la alasan nya kenapa baru sekarang erra muncul lagi dalam blog.. 

see? banyak kan DRAFT?? hehe betul2 koleksi cerita yang sangat panjang lebar.. tapi tak berjaya
di posting..tengok ajelah tarikh tu..menjadi saksi saya
20 jan,30jan,7feb,12feb..bla..bla..=P


ole2 dari singapore untuk anak2 di Rumah Amal RUNAKU.. 
ade kisah disebalik tentang saya dan mereka.. tapi lain kali lah saya cerita.. thats sad story.

now kita xnak sedih2 lagi.. biar entry pembuka lembaran tahun baru ni yang boleh buat korang tersenyum2 gelihati sampai pucat


:: 12 DIS 2013 :: MY SECOND ABANG EID MILAD AT JAKARTA
Card for him. Kad Buatan tangan dan peluh saya sendiri..
wish from Mesir.. Abang Lut & his family
Doa dan harapan yang panjang untuk Abang Naf dari Jordan (Abg Dhirar & Abir)..

Penuh kata2 semangat.. berwibawa didalam kesejukan salji khas untuk Abg Naf
dari sang adik (Qutaibah) yang sedang berjuang di London..

InsyaAllah..ada kesempatan dilain entry saya upload kan video2 mereka..






:: 4 JAN :: PROGRAM RANCANGAN REALITI PANIC KITCHEN,TRANSTV INDO

Jakarta... saya diajak join satu team with my bestfriend from Indonesian.Aldhila Jelita Indra Bekti.
tu yang budak kecil tu adalah anak saya=P anak dia..

Aunty erRA sedang membebel : Fani,nanti time bunda dila masak.. kacau tau. curik sudip bunda.. pastu fani lari lelaju.. keh keh keh.. *baik gile punye makcik . haha matik kalo dila bace ni=D


setiap selasa. and i didn't missing to watch it! 
"memasak adalah tantangan yang tidak akan aku tolak.. sebab itu adalah sebahagian dari hobiku..juga memasak salah satu tips untuk memikat orang2 yang kita sayang"  


tujuan pic ni macam saje perli saya kan.. Fine. saya diam:')



:: 8 JAN 2013 :: SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN IBU NUNUNG DAN PAK DEDDY
MAY ALLAH ALWAYS WITH BOTH OF YOU..


:: 18 JAN 2013 :: BANJIR PARAH TENGGELAMKAN IBU KOTA JAKARTA
 xtaulah nak komen ape..cuma banyak syukur pada Tuhan.. Walaupun tempat saya
di Jakarta..tapi masih selamat dari kebanjiran.. ya maklum lah Jakarta sangat lah luas.. ada Jakarta barat, Jakarta timur , Jakarta Selatan ! ya saya di bahagian selatan mungkin tinggi kot daerah ni.
sape kaki shopping datang la tempat saya.. mmg jalan sikit je dah jumpa Mall, gedung2 Ibukota,dan berbagai lagi kemudahan.. InsyaAllah..
Banjir ialah air.. air ialah tentera Allah .. yang Tuhan hantar kan untuk tembak hati2 manusia ..
agar sedar akan kehadiran ZAT YANG MAHA BERKUASA iaitu ALLAH.. manusia hanya kerdil yang dititip kan Tuhan untuk jadikan dunia sebagai landasan
mengutip bekalan untuk dibawa pulang ke kampung abadi,Akhirat..


:: 4 FEBRUARI 2013 :: FIRST TIME JUMPE YUNI AISYAH . 
BESTFRIEND FACEBOOK
seperti yang kita tahu.. dunia facebook juga mempunyai pasang surut nya.. macam mana hidup kita .. itu juga lah tergambar disana.. gambar dan status sudah cukup menggambar kan karakter dan pribadi seseorang.. 

aku tak terlepas dari itu semua..

Yuni ,Hajar,Cikbee diorg tiga ni mcm dah lame kenal tau.. ntah sy kenal time bila.. yang pasti nya diorg rapat n rajin support aku.. even aku lagi serabut otak pon.. diorg layan kan je..kadang2 penuh Notifi gara2 diaorg punye celoteh.hehe

sangat terharu.. dan ada rasa malu amat.. yelaa..
kita ni mana sempat nak melayan karenah sume kawan.. sebab tak sume kite leh selamba badak layan brutal2.. gurau kasar2.. 
nanti de yang makan hati ayam
xmo lah sy sampai jadik camtu..sedangkan..
ALLAH MAHA MELIHAT DAN MENILAI ANTARA HUBUNGAN HAMBANYA DENGAN MANUSIA LAIN..
btw, kitorang direzkikan jumpa di Jakarta.. setelah sekian tahunnya kita bersahabat di FB..


* empat februari duwalibutigabelash , saat tanggal ini juga la hati ni tidak dapat menipu..
adalah hari paling berbunga2 . tiba2 henpong berbunyik! 
eh eh dapat bbm&voicenote from somebody yang sgt dirindui
.. terhibur dengar suara dia..
Saya selalu doakan moga segala kesdihan mu.. Allah ada dan hiburkan.. saat gembira mu.. Allah sentiasa ada memandu hati mu.. ketika kamu terluka dan terleka ..Allah ada untuk melindungi mu..
kamu selalu special dihati mereka yang sangat akrab dengan Allah.. jadi saya tak perlu
takut untuk melepas kan kamu... selamanya sayang.. moga Allah jumpakan kita lagi didalam keadaan hati2 masing2 dah kekal terpelihara dalam redha Nya.. aminn <3 T__T  HB ya! ^^ chaiyOok!!:')



:: 14 FEB 2013 :: CRISIS SABAH,MALAYSIA
Gempar..Lebih 100 lelaki warga asing dipercayai dari Selatan Filipina yang berpakaian ala tentera dan sebahagiannya dipercayai bersenjata api berjaya dikesan menyeludup masuk dan masuk menceroboh ke Lahad Datu, Sabah...
saat kejadian berita2 ni.. aku masih di jakarta. memang pada awalnya macam terkejut beruk la.. apepasal sampai keluar semua jet2 pejuang,kereta kebal dll,xkan la perang ngan org sabah sendiri.. yang makcik2 rumah aku kat Indo nih dah wat statement sendiri dahh..aku kate sabarr . jangan merekacipta sesuatu perkara yang kita tak pasti..habis macam2 lah diorg merepek.sabah gaduh ngan semenanjung la .bla..bla..,hmm!! (sabar mula memainkan peranan dalam ulu hati aku) malas nak bertekak..baik selidik (bukak laptop)
search punya la lama .. baru tahu kisah.. OOhh begitu rupa nya..
Alhamdulillah bukan seperti yang disangkakan.. tapi tetap
sedih gak la bila tahu ramai askar yang turut terkorban dalam membela negara kann ..
T__T' AlFatihah~ 



:: 28 FEB 2013 :: MY  SUGARGLIDER YURA 
DIJODOHKAN DENGAN YORI


BIODATA SUGARGLIDER 
NAMA : YORI
UMUR : 5BULAN
JANTINA : JANTAN
BAKA : SG BERBULU PERANG (mungkin baka ausie kot?)
HARGA : TEETTT!
paling murah dipasaran. hehe sebab beli dgn pemilik petshop y konon dah bersahabat.

NOW hormat ya.. now saye adalah mak tiri kamu .. start from now..(EH! banyak nya koleksi N.O.W kat sini=D)
"kamu bukan lagi binatang jalanan yang busuk . dan sesuka hati bermalasan!"
*hehehe bangga kott jadi mak.
moga cepat kurniakan zuriat yang comel lotey dan banyak!!
 (boleh mak jual, balik semula modal=.= hihi)


:: FEB :: KELAS PENGAJIAN
Ini adalah salah satu program pengajian yang sempat aku rakamkan..
sume nya pengajian yang aku pergi kali ni sangat membina kerohanian dan silaturahim.. diantara celah2 ibu2 INDONESIA ada nya seorang anak jati MALAYSIA..

Inilah dinamakan.. program SATU CINTA.. SATU MATLAMAT..
CINTA TUHAN maka lahir lah manusia2 yang cinta kan sesama..



*************************************


HAA CAMNE "ROJAK SAYA KALI NIH"?? HEHE
SORRY AR.. MUNGKIN BUMBU(RENCAH) NYA BELUM CUKUP MENYEDAPKAN.. MOGA TERHIBUR DENGAN ENTRY KALI NI.. SEGALA KOMENTAR ANDA SANGAT SAYA TUNGGU DAN HARGAI.. SEKIAN..
YANG BAIK DARI ALLAH. YANG BURUK DAN SALAH ITU DARI KELEMAHAN SAYA SENDIRI..




EPISOD MUSAFIR : NAK TAHU APE DISEBALIK PERSIAPAN INI?? NANTI KAN KEMUNCULAN ENTRY AKAN DATANG.. INSYAALLAH..



daaaa~ ^^



TWEET TWEET