Jan 27, 2014

ERRA KYRA TEROKAI BUMI PERAK BERSAMA SAHABAT MEDIA


Mana aku letak passport?? puas aku cari kat mana2 tempat.. air susu yang ingin dicicah biskut pun dah makin sejuk menunggu aku yang sibuk menggeledah almari..

sambil melayan otak yg serabut.. time tu juga ada mesej masuk.. aku terpanggil untuk membaca , disaat tu..  aku tersenyum..
aku reply ya!

ya apa??
  

Ya, setuju atas sebuah lamaran.. *sweet nyerr la hai* =.='
Alhamdulillah..pada tanggal 10 Jan 2014 , aku diberi

berpeluang mengikuti trip Railway Toburism ke Ipoh menggunakan ETS(Electric Train System),jemputan dari Kementerian Pelancongan Malaysia dan Railway Tourism Association Malaysia (RTAM) selama 3 hari sempena Pelancaran Brosur Pelancongan Keretapi dengan kerjasama Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB). 


Tiba lah hari yang ditunggu.. niat bermusafir bermula lagi.. sebuah perjalanan sambil mencari ilmu dan pengalaman.. dung dang dung dang.. dari jauh dah terasa kemeriahan perasmian nya di KL sentral..

berdebar menunggu..

bau keretapi baru..
setelah kaki berjaya menapak.. train terus tertutup rapat.. dan bergerak laju.. meninggalkan lambaian para pengunjung yang asyik teruja..

berbekal kan pas media..
aku dapat ramai kenalan baru..yang ramah,comel,matang,sempoi,juling,garang manjaa.. haa macam2 sampai kan keretapi dah macam asrama.. excited jumpa kawan2 masing bercampur baur dengan excited dalam keretapi baru.. kelajuan nya memang mengalahkan keretapi yang sedang termenung(berhenti) =P

Ipoh menyambut kedatangan kami dengan penuh gemilang,paluan kompang dan sekali lagi acara pementasan berlansung..sedang semua tertumpu disana..aku berlegar memerhati dan menghayati 
seni bina banggunan lama keretapi Ipoh ,peninggalan zaman jajahan british yang masih utuh kemegahan nya.. hebatnya Allah.. otak manusia yang kecil.bisa mereka cipta sebegitu tersergam indah dan mewah.. *mood teruja*

FAKTA
-perjalanan ke Ipoh yang mengambil masa lebih kurang 2jam
-perkhidmatan rel  berkelajuan tinggi mencapai lebih daei 140km/jam
-muatan penumpang sekitar 350 orang disuatu masa
-perlbagai kemudahan asas seperti 
tandas,koc buffec,plug point(caj bateri hp dll)
-mempunyai bidadari paragawati



HOMESTAY 
10Jan.1245pm
kami dibahagi kepada 4 bas,menuju ke destinasi kampung yang berbeza..

KG.BENG
disini lah kami berlima dapat ibu dan ayah angkat..tmpat kami tinggal,makan,sembahyang,bergurau senda, berceloteh bersama..potpet sampai ke malam buta tak henti sampai bantal pun naik heran. *haha*

FAKTA
-Kg.Beng tiada kaitan dengan blogger otai kita abang Ben=P
-Kampung yang mempunyai bilangan penduduk yang kecil
-kampung yang terpencil dipisah jauh oleh darat..
-pengangkutan utama orang2 disana ialah sampan,boat, dan feri... ehh takk..feri xde=P
-mengamalkan tradisi melayu.dan makanan khas kampung tradisional
-mengamalkan gotong royong
-sumber utama kg.Beng ialah penghasilan dari menoreh pokok getah



*mood manja* alololo... anak2 dara mak nihh.. ehh yang baca.xyah bising2,diamm

HARI KEDUA.
11/Jan.0930am
PERASMIAN PESTA 
MAKANAN TRASIONAL LENGGONG
masa nilah orang2 kampung dari pelbagai tempat turun..berbagai acara dan juadah percuma disediakan..

aku..

tertumpu di longgokan durian..=D

*senseng lengan* bismillahhhh....





BERPETANG BERSAMA PACAT YEAHH!
Kg.Beng 0300pm 
Assalamualaikummm...!! hutan pun menjawab! dengan deruan sepoi2 angin,bersama bersahut-sahutan air sungai yang ceria.. dari jauh kami dah dapat teka..kemain laju terus kami meredah hutan..sampaikan seliper pun tangan yang pakai..ayam yang tengok pun jadi terharu..hehe..
cuaca pun mood nya ok sangat..Alhamdulillah=')





HARI KETIGA.
12/JAN.0528am
kesejukan suhu air ditandas,dah terasa seperti mengalahkan air dalam peti ais kat umah..huhu.. menggigil nak amek wudhuk..haaa apetah lagi nak gedebush! mandi.. =((

BERANGKAT DENGAN BERATNYA HATI
Kg Beng.0835am
Masa yang mencemburui..rasanya belum habis puas kami bermanja dengan suasana dan mak ayah angkat kami..aktiviti kampung ,persembahan disebelah malam tadi nya pun masih segar terngiang2..berat rasa ingin meninggalkan Kg.Beng , dah sama berat dengan beg bagasi kitorang" huhu.. dah mula sesedih time nih..


MAASALAMAH...TATATITITUTU..
SHAYANG KG BENG SHANGAT!
jangan lupakan kitorang ya..kitorang pasti siggah lagi..mak ayah angkat sempat menyampuk,tepuk saya.. sambil berkata.. "Erra pulang Jakarta nanti jangan pula lupa kami disini juga yaa..kirim salam suami"
*terkejut.. dan terharu!huwaaaaa*
 

**Sahabat Blogger dari atas kanan..a FIRDAUS seorang yang murah senyum,sensitif,pendiam,pemerhati yang bijaksana hukhukk k SUE suke gelak dan penceria orangnya,caring,merendah diri ,dan pandai mengawal suasana jadi setenang air yang ade buaya kekekek  QASEH(tudung hitam) suke sengih2 ,berperasaan,suke sepuk haha,dan senget, otak sempoi jer MIEZA(tudung coklat berspek itam)suka tetibe muncul,tetibe gelak,tetibe diam,tetibe berceramah hehe ... CAER(spek itam baju merah) bakal mendiri kan rumahtangga,dia ni nampak macam pendiam sebenarnya pembising juga rupanya .. A LAN CARENO (spek mate baju kelabu asap) sangat peramah,penyabar dan disiplin ... UJANG(baju hitam sdg flying kiss ke zafira anaknyee nun di putrajaya) haish,malas nak cite pasal cik abg sorang nih..nakal.serabut.suke galau haha tapi walaupun dia catu..dia ni prihatin,baikhati orangnya huhu.. A MAWARDI (baju biru) dia ni berdarah seni,pandai nyanyi,designer,ada la ciri2 seorg y kental n tabah. cewwahh... BEKI(bju putih) dia ni sy xbape faham sgt otak dia.. yg pasti dari jauh selalu nampak dia ni macam adik aku afiq..gelagat dia la.. lelain tu xlah sama.. mengada2 dia tu mmg sama haha.. haaa yang ni (bertopi spek coklat) nama nya NAJEEB. single.sangat openminded orgnya..penyayang..mesra,dan agak sensetif hehe..yg plg penting dia ni seorang penghibur.suara pun seangkatan Jamal abdillah..tahun depan masukla tu AF haha.. YANTY(berbaju coklat spek coklat free hair) seorang kakak yang manja,garang,penyayang dan sangat prihatin kekadang prihatin nya mengalahkan makcik kite..hehe.. seterusnya... ERR (tudung pink?).. xyah cite lah.. yang pasti . Dia ganas=P

**yang pic dibawah.. NORAIN(tudung purple) agak pendiam,pemerhati  DIKBEE(tudung cream) sangat happy go lucky,ramah dan baik. k AFIEFAH pemeriah suasana,sangat sempoi.best.kakton kalau tengok pun pasti jeles..hehe SYUKRI(tergantung kamera) sangat gigih ,dan suka kan pemurah dalam mengambil gambar orang haha siann asyik kena jadi photographer sekalipon kamera2 orang lain.. 






PELANCARAN VICTORIA BRIDGE PERAK
Di Kg Seberang Karai Perak.1205pm
belum tamat samapai di jeti kg Beng rupanyaa.. huhu fikiranku meleset.. ^^

 Victoria bridge berhantu..?

segala teka teki tentang 
victoria bridge terjawab..

hantu sebenar dah pupus.. yang tinggal cuma hantu dalam diri masing2..
iaitu mazmumah..yang masih bersarang dalam diri.. hmm tiada hari yang kita berasa bahagia kalau hantu ego,sombong,hasad dengki,pemarah dan mazmumah lain masih disimpan..disekitar kita.. sama2lah kita buang dan membantu menepis nya.. insyaAllah! chaiyookk!


 Via Instagram @errakyra
*nampak cam pucat kan..sebenarnya ni semua gara2 matahari yang gemok lagi cute membahana=_=*



Terima kasih sekali lagi atas undangan dari pihak Railway Tourism Assosiation Malaysia (RTAM) bersama2 delegasi media serta pelancong dalam dan luar negara untuk menyaksikan sendiri Perasmian 'Voluntourism Victoria Bridge Green Day - 1Malaysia Green 1Malaysia Clean sebagai salah satu binaan warisan negara yg harus dipertahankan dan dijadikan sebagai tarikan pelancong... perasmian telah disempurnakan oleh YB Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia iaitu Dato' Seri Mohamed Nazri Bin Tan Sri Abd. Aziz...

sekali lagi juga disini kami diraikan sebagai tetamu.. dan santapan ala2 kampung.makan bertempuh bersila..  kemeriahan orang kampung bermain meriam dan alatan tradisional 
menjadi perhatian utama kami..

 FAKTA
-Victoria Bridge dibina sekitar tahun 1897-1900
-satu2nya jambatan kereta api yang melintasi Sungai Perak
-Jambatan keretapi tertua di Malaysia
-Victoria Bridge tidak digunakan lagi..menjadi tumpuan pelancong, peninggalan sejarah dizaman jajahan British
-21 mac 1900 dibuka leh Almarhum Sultan Idris Murshidul Azzam Shah ,ketika itu disaksikan sendiri oleh Residen British.




Pengakhiran perjalanan.. 
tanpa disengaja..
diakhiri dengan airmata perpisahan..
kawan2 blogger yang pada awal nya cume sentuh hujung2 jari..hujung2 hati..dah pon rapat bagaikan isi dan kuku.. hati dah menjadi satu..sehingga lah medan sosial terus tak dihalang masa menjadi penghubung..

Ribuan terima kasih saya disini kepada kakak2 dan abang2 blogger yang tak jemu membuat diri ni tersenyum..tersengih..ketawa.. sehingga segala kata teguran sikit pun tidak ada yang meninggalkan kesan luka..

moga persahabatan kita tidak sampai disini..

huhu..

k.bai..

rindu korang

=')

22 comments:

Yan Ty said...

Gonna be missing you omm

careno said...

Alololo.. cayang dik erra gak... nnti blk malaysia jgn lupe roger k... rindu kenangan beramai2 di Perak... huhuhu

Cik Ngah said...

mula-mula baca,tersenyum,dah last berair plak mata...erra,miss you...heehhee..jgn lupa telekung lycra tuk kami..hehehe

Firdaus Redscarz said...

Like... Erra.... Kyra... Jmpa lagi nanti....

Cik Zaitul said...

wah best nya cerita kg beng korang..
:) teruja kita kat sini membaca ..

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Erra Kyra said...

YANTY .. miss u too huhu

Erra Kyra said...

CARENO yups! insyaAllah a lan..

Erra Kyra said...

CIK NGAH huwaa tula kann hehe mishu more sis! >,<

Erra Kyra said...

FIRDAUS ya a daus..aminn T__T

Erra Kyra said...

CIZAITUL mmg best kaka.. tq ya baca=P karangan kecepatan tahap xselera makan huhu

Erra Kyra said...

MUHAMMAD TAUFIQ .. syukran yaa de masa sy singgah blog awak ya"

Wak Gelas said...

wahh meriahnyer uools.,e hHHe

Adilah Isharudin said...

salam erra..ingat akk lg? dlu slalu chat kat fb pasal sdara tdkat erra yg da jd suami org tu..huhu.hati hancur tp nak wat cmna..siapala akk utk dpndang. nak tnya ni, camna leh dapat invitation event ni??

Erra Kyra said...

WAK GELAS huhu memang pong ^^

Erra Kyra said...

ADILAH... yup. hai mestilah kenal . alhamdulillah setiap yang Allah takdirkan ada hikmah dan terbaiknya buat kita..

event2 ni dapat dari sifu2 blogger yg aktif. juga email dr tourism malaysia.

tp skg xgi dah. sbb now di Jakarta

Anonymous said...

Heya are using Wordpress for your blog platform?
I'm new to the blog world but I'm trying to
get started and set up my own. Do you need any html coding expertise to make
your own blog? Any help would be really appreciated!

Feel free to surf to my website ... castle clash hack

Anonymous said...

Heya i am for the first time here. I came across this board
and I find It truly useful & it helped me out much.
I hope to give something back and aid others like you aided me.


Here is my webpage :: enteric coated probiotics (probioticsfoods.net)

xumeiqing said...

20160621meiqing
birkenstock
oakley sunglasses
cheap ray-ban sunglasses
polo ralph lauren outlet
armani exchange
cheap nhl jerseys
yeezy boost 350 balck
true religion outlet
longchamp handbag
hugo boss outlet
adidas gazelle
coach outlet store online
nike air force white
polo outlet
adidas nmd
fitflop uk
louis vuitton pas cher
omega seamaster
coach outlet online coach factory outlet
adidas pure boost
kobe 9
fitflops
nike free flyknit
ray ban sunglass,ray ban sunglasses,ray ban outlet,cheap ray bans,cheap ray ban sunglasses,cheap ray bans,ray bans
nike air max
pandora charms
ray bans
fake oakleys outlet
canada goose
coach factory outlet
rolex watches
levis jeans
ghd flat iron
reebok uk
coach outlet

Meiqing Xu said...

mont blanc pens
louis vuitton outlet
christian louboutin shoes
adidas trainers
adidas outlet
cheap nfl jerseys wholesale
michael kors handbags
celine outlet store
st louis cardinals jerseys
polo outlet
20170406caiyan

Jian Zhuo said...

celine handbags
patriots jerseys
christian louboutin shoes
pandora charms sale clearance
michael kors
marc jacobs outlet
adidas uk
coach factory outlet
ray ban sunglasses cheap
ed hardy store
170623yueqin

SandraRoper said...

The sauna is also able pen.io/ to control the temperature level Get Info instantly and also based on the demands of Best Infrared Sauna – How To Find The Best Sauna For Your Home Or Business the body. There are chances to hear music or watch Infrared Saunas 2017 tv inside the sauna while taking bath You could take Best Infrared Saunas Reviews pleasure in a steam bath sitting.

TWEET TWEET