Jul 24, 2014

PERASAAN . RAMADHAN . KENYATAAN

B i s m i l l a h . .




Serius Ramadhan kali ni amat bermakna..
ada saja rezki yang diterima..
nak kate hebat ibadah.. jauh sekali..malah Alquran tersimpan rapi
entah kenape perasaan sedih tu datang bertubi2..
ya..mungkin dosa yang terlalu bertumpuk..membuatkan kita sendiri rasa lemah nak baiki diri..

Sedih Ramadhan dah nak pergi..diganti lebaran Aidilfitri..
malu..bimbang..pelik..
malu amalan tak seberapa.. kita fikirnya lebih ke makan sahaja..
Bimbang..fikirkan baju  raya hebat yang mana..
Pelik..kerna Ramadhan berlalu cepat dari biasanya..sedangkan hati kita makin gembira,tapi makin jiwa gersang..hati selalu tak tenang.
sukar fahami sendiri..kenapa perasaan mesti begini..
Sungguh menyedihkan..
sungguh ruhani pasti jauh dari Tuhan..
Aduh..
Tuhan...

Jauh sekali kita dengan ahli syurgawi..
 teriakan hati para pencinta Tuhan,para Nabi2 dan hamba sejati..
yang sedikit pun tak lekang dari cemas dan bimbang..
berpeluangkah bertemu Ramadhan akan datang..

Adakah Tuhan pandang..?
Apakah Tuhan sayang...??

********************************

Hati,
kau kan tahu Tuhan mencipta seluruh isi bumi..cubalah merendah diri..
setiap jam dan detik , ada yang lahir..datang.. ada yang mati..dan pergi.. 
Jangan cuma rasa bersalah tapi tak nak ambil sikap berubah..
Mesti hati nak tunggu ajal menanti baru nak mintak taubat setaubatnya dari Sang Ilahi..
mentang2lah Tuhan maha mengasihani..
Jangan begitu hati..
Bangunlah..sekali pun xpandai berdiri .. mesti pandaikan merangkak..
Jangan hanya reti mendongak melihat orang lain hanya untuk memupuk diri sekadar jadi pemberontak..

Hati.. 
kamu belum terlambat menjadi paling terbaik di mata Nabi.. 
dimata Sang Maha semesta isi langit dan bumi..

Oh hati..



Diary Merah Jambu.26 Ramadhan
8:50am.Teratak kediaman suami.Jakarta,Indonesia.








***********************


apa erti nya Ramadhan..
apa lah pula erti nya Lebaran Aidilfitri..

Marilah sama2 kita selami,mendalami..pelajari..
daripada terus berteka teki..agar jauh dari sifat keji lebih2 lagi perkara yang Tuhan benci..murkai..

SELAMAT RAMADHAN DAN LEBARAN 2014
AMPUN MAAF DARI SAYA

jika ada mana2 terluka bagitahu..jangan diamkan saja..sedih kite tau huwaaa
k balik raya tu hati2 tau . takmo gaduh2 laki bini pasal balik je pong huhu
k cenyum!:')


daaa~

Jul 21, 2014

ME . SELUDUP . UJIBAKAT . 2014

Assalamualaikom!! 
kom ape?? kombat.bat ape?batman.man ape?mantol.tol ape?tolak.lak ape.laksa.sa ape..satu tu ape tunang..nang ape nangka .. ka ape kayu.. u ape.. ??? U ape??

U.. MESTI TUNGGU INI PUNYA CERITA LAR!manyak gempak!

Astro Prima dan Maya akan menayangkan Drama Siri TV , SELUDUP.., Antara pelakonya ialah Pekin Ibrahim, Tiz Zaqyah Zak, Namron, Raja Ilya dan Syafie Naswip



Drama aksi yang bakal memulakan penggambaran pada pertengahan Julai ini mendalami isu perdagangan haram barangan seludup di negara ini. Siri ini adalah hasil idea seorang ikon serba boleh industri televisyen, Jehan Miskin, yang merupakan Penerbit Eksekutif Mastermind Group Sdn Bhd. 
terilhamnya dari kehidupan realiti kita..mari kita saksikan dan mengambil pengajaran..

mengenai perdagangan haram barangan seludup, tiruan dan cetak rompak yang telah menjadi isu sosio-ekonomi di negara ini dan menjejaskan pendapatan, keselamatan dan kualiti hidup masyarakat. 


Skripnya berkisar tentang protagonis iaitu Amran – 

"seorang lelaki muda daripada sebuah perkampungan nelayan kecil dan usahanya menentang sindiket penyeludupan yang menggunakan nelayan di kampung tersebut untuk menyeludup barangan melalui perairannya.."



                                      SELUDUP ni adalah arahan Jehan Miskin


******************************



YANG LEBIH MENARIKNYA TENTANG SELUDUP NIH

memberi peluang pada anda yang bace nih.. atau mungkin abang , kakak, korang untuk ikut sama berlakon didalam dramanya..atuk , nenek? huhu pom xde masalah..asalkan memang minat dan ada bakat..tapi.. Ha! bagaimana??


Yang lulus! malah memenangi RM 15,000 ! 
banyak sangat tu..kalau setakat bermodalkan casting online free..just hafal skrip pendek yang disediakan..record.send.share.and like! takyahla terkebil2 lagi.. boleh cubaaa

Cara-cara untuk join ujibakat drama seludup


ya.. tidak perlu fikir panjang2 naik teksi ke.. kereta ke.. unta ke..untuk kesana.. kerna semua nya boleh diundi. dihantar penyertaan ujibakat dengan online!

ermmm..alaa..malu..memandangkan ini sebuah cabaran dari saya sebagai seorang blogger..
saya sahut cabaran..cabaran ape..

malu nak cerita! (haha..)
 yaAllah kuatkan lah aku tuk sampaikan amanah ini.. :P

OK.Dengan ini saya menyatakan.. saya pun join ujibakat jugakk!(mane bantal??nak nyorukk)
 huhu.. yelaa mungkin dengan cara ni dapat menarik minat korang.kawan2 kusayang untuk sertai..so jangan malu2..kite geng ok..





ehem! see..

*psstt..taik lalat handmade saya memang comel disitu:'D 
dalam tu saya lakonkan watak student kolej.memang tingtong habis.lek tersedak biji durian kalo tengok.lawak^^'
k,untuk melihat ujibakat saya dan kawan2 #kbba saya.. boleh layari SINI(click)
kalau jumpa saya punya like and share la jugak tau uhuks ^^"



Untuk keterangan lanjut, bolehlah melayari :

Facebook :

Instagram :



k daaa.. maaf zahir batin.. 

Jul 3, 2014

ISTANBUL PENCURI TERHANDAL! [entry full gambar]

salam ..
 buat sahabat yang saya hormati lagi disayangi Tuhan.. kesempatan ini..saya meringkaskan sebuah perjalanan yang agak mengejutkan saya..last minute punya kisah..tapi Alhamdulillah diberi peluang oleh Tuhan yang Maha Baik,menjejaki bumi bertuah Istanbul,Turki..tak lupa juga buat Ayah,Umeyku yang selalu mendoakan..syukur,berkat semuanya ini telah dipermudahkan Tuhan termasuk urusan umrah kemarin..
semoga segala yang terpapar..menjadi inspirasi,manfaat,dan cita2 yang baik buat pembaca..


BLUE MOSQUE


buat sendiri ,jahit riben dan letak fishmagnet broach..memandangkan bag ku polos ,kosong..jadi kite touch up sikit..


MUSLIMAH TURKI 
*maaf ya keypad ni degil.dah kata dah jangan taip camtu:( (haha)

HAGIA SOPHIA



 CASTLE DOLMABAHCE PALACE

MAKANAN KHAS TURKI



KOPI TURKI

MANISAN KHAS TURKI

With kak Linda..


                                     SELAT BOSPHORUS









TAMAN TULIP


    kerja sampingan ku disana.. redah meng selfie! with (bebek)hakak2 turki yang sedang asyik berehlah..Kalau di sana bebek tu wanita atau comel!haa tapi.. di Indonesia jangan panggil wanita bebek pula ya!(bebek is itik)Amaran keras!risau kuali hinggap kepala..huhu:P


  SAHABAT MUSAFIR ISTANBUL,MADINAH-MAKKAH

ABANG ALI  TURKI
tourist guide sepanjang di isanbul..baik,penyabar dan sangat tidak boleh membantah dia..
telinga dia sensitif!..sebab beliau sangatlah faham dan pandai bahasa malay,indo!:D




 selfie..permandangan dari atas Istanbul..sejukk tapi muke haruslah kental relax..


                                           Ramada Inn Istanbul.. for 3days..alhamdulillah


                     With mamainlaw.. member paling rapat ku.tempat aku menggile, nangis,ketawa,
                               mengusik and bla..bla.. kalau cerita memang tidak akan noktah nya..
                                                              huhu thankz mama! love you! 
           (dia mana pandai bukak blog nih, jadi nanti bolehlah kite mengumpat kebaikan beliau hehe)


   Kebetulan time datang ni betul2 time musim bunga..
so terasa lah mem bunga kan diri sendiri di taman Turki..
 *muke ku xleh blah, memek muka cover ayu ..
(diri sendiri yang tengok pun rasa geli hoho)

     Santai.. seorang ibu with her only son.. :')



Alahai..sorry dek(baju hitam) betul2 xperasan kamoo... xmo sedihh..huhuh tengok gambar balik baru perasan dia xmasuk..huhu(T__T)

ok..sebenarnya nak cerite digambar ni ku diapit oleh twin turki..




                                             TOPKAPI PALACE ISTANBUL
          Muzium.. kat sini lah tersimpan barang2 antik sejarah..janggut Baginda Nabi kita pon ade..
                              juga koleksi2 mewah di zaman kesultanan ustmaniyah..

                                         GRAND BAZAAR 

SPICE BAZAAR







ISTANBUL BERJAYA MENCURI HATIKU..
actually..Istanbul akan mencuri hati sesiapa sahaja yang kesana..tempat sejarah Islam yang masih kukuh dan megah..Empayar  yang pernah terbangun pasti  membuat sesiapa pun  mengkagumi nya..termasuk lah sejarah Istanbul yang pernah saya bentangkan di entry yang lalu.." sejarah-istanbul-aku-datang "

ok berbalik semula pada entry kali ni..kemain tajuk nak gempak huhu.. setakat hati manusia kerdil ni sape lah yang hairan..yang patut dihairan kan ialah! (kenapa hati kita masih tak cantik?!) kenapakah istanbul begitu awesome?! kenapa cantik yang teramat! disetiap sudut! dan pojok! uhuks! indah! huwaaa! insyaAllah! akan pasti kembali lagi! *over tau sampai noktah diganti dengan tanda seru je semua..hee:'P
credit to photographer: DhaniRamadhan 

InsyaAllah..gambar yang lain akan menyusul..
sekian tulisan cakar ayam dari saya..
segala yang baik dari Tuhan,yang lemah dan salah(harap ditegur)saya..
daaa~

TWEET TWEET