Sep 27, 2014

SELAMAT JALAN SAHABAT,SEPUPU KU...


Mungkin..

yang tertarik untuk baca artikel , entry ini ialah dari kalangan sahabat dan keluarga terdekat nya..

tak pe..

itu pilihan pembaca yang tak boleh nak aku sewenang nya paksa..

kali ni bukan lagi cerita angan2 impian atau perkara yang menggembirakan.. walaupun hakikatnya.. mungkin berita kegembiraan disisi Arwah.. Orang yang disayangi memang cepat meninggalkan kita.. Orang yang disayangi Allah pasti akan diperlihara dari tinggal didunia yang penuh tipu dusta..Orang yang Allah sayang pasti penghujungnya baik dimata yang dicintai nya..

mungkin aku bukanlah siapa-siapa untuk dirinya..

tetapi sepanjang keberadaan aku bernafas didunia pasti ada sahaja muncul nya dia.. dia itulah seorang sepupu dalam keluarga aku, sepupu biasa tetapi keceriaan dan kebaikan nya tetap buat siapa sahaja dalam keluarga mahupun sahabat jadi gembira..

 Keyrun atau erun..panggilan biasa aku untuk dia kalau terjumpa terserempak dimana2..

Dari kecil..

perjumpaan keluarga pasti ada saja telatah dan gelagat dia..

asrama.. mesti tidak sah kalau tidak kecoh nama nya asyik kene sebut.. tapi semuanya dengan jayanya dia cover dengan lenggok gaya dan bahasa, gelak tawa nya yang pasti membuatkan orang makin geram! bukan geram marah.. tapi bikin orang geram terhibur..

banyak asrama dah aku kene sekali duk dengan dia..
aku tidak cakap kosong..aku cerita berdasarkan pengalaman..
aku dengan dia kalau jumpa tak lawan bicara pasti ada saja benda nak dicerita..terutama dengan kisah menyakat budak thai kat asrama pochan dlu.haha memang comel dan lawak je kalau diingatkan balik..huhuhu hm..

kesimpulan kecilku disini.. Dia itu lucu dan selalu dalam perhatian.. mata siapa saja yang lihat pasti tertarik ingin kenal siapa dia..


                                         **************


mesej aku masuk berbunyi selepas Arwah beberapa jam pergi.. " ELLA... ingat tak Ella pernah tanya.. siapa diantara kita yang akan pergi dulu??" emoticon berderaian air mata whatsapp deselit sama..

"Ella.. macam tak percaya erun pergi dulu dari kita..."

"Ellaaaaa.... jaddddd.... sedihnyaaaaaaaaa ellaaaa"

bertalu-talu mesej dari seorang ni..
aku tertanya-tanya .. ini siapa? hurm terfikir aku.. yang panggil aku ella dalam keluarga cuma berapa kerat je.. akhirnya tanpa berfikir panjang.. aku mereply ringkas..

" leylaaaahhh!!! eylah.. sampai hati kamu bla..bla "luahan berjeler..

bertubi-tubi juga aku merespon nya dengan penuh duka ..

"ellaa!! ni tikah la!"

sentap. dalam kesedihan sempat aku sengih mencuka.. macam mana boleh silap orang..haish aku nila..

"laaaa sorry tikah saya tak save nama.. hp ni hilang semua no contact nama"

hampa.

tikah kata.. lilah mana sudi dah nak mesej kita2 dah.. siapala kite..
(tikah, leylah, erun, cah, sebah,adalah sepupu2 yang paling kamcing..mungkin sebab sebaya..)

ada betul nya jugak kata tikah.. hati ni yang duka bertambah lah sedih nya...
terkenang kan keluarga yang besar dan utuh paling solid dulunya.. kini bagai terpecah dua..  semenjak ketiadaan yang mulia jad(Datuk) kami yang kami sangat sayang.. yang juga dah selamat pulang bahagia kepada Tuhan.. AlFatihah..

hurm.. tinggal tunggu giliran kita saja..
aku sempat tinggal kan nota ringkas di twitter..

"Selamat jalan sahabat , sepupu ku.. tunggu kami yaa.."
banyak yang merespon sepontan baru dapat berita kematian nya..

seingat Aku lah, terakhir paling banyak duduk lepak sama dengan nya.. sebelum aku kawen..
masih segar dalam ingatan.. yang dahpu menjadi sebuah kenangan..
Dia datang bersama sepupu dan kawan singgah kerumah abang aku yang dipinggir jalan..aku memang duduk disitu.tahu pula dia cari..
aku fikir kabar gembira.. rupanya dia datang nak pujuk dan ceramah kat aku tentang kawen..tergelak gelak aku tak percaya..

"ape ke gila.. betul ke apa yang kamu cerita ni? salah orang kot..?? salah dengar kot..?erun ko jangan memain.."

bla..bla..bla.. dia dengan penuh semangat  meyakinkan aku.seakan suruh aku tenang memikirkan..dan terima walau apapun yang terjadi.. aku semakin pelik..segala lawak dalam dirinya menjadi serius sekali..akhirnya aku iyakan saja berita darinya..dan lepak makan sarapan sama..tidak lama lepas tu.. segala yang dicerita erun menjadi nyata. aku terima sebuah pernikahan tanpa aku kenali siapa dan rupa.. Alhamdulillah..

tidak lama lepas itu jumpa erun di Times square..makan sama di pizza itali tingkat 5 food court. aku lupadah nama tempat tu.. memang rajin dia ada disana.. mungkin kerja juga kot dia.. aku pun ingat2 lupa.. lama borak dan gelak tawa macam biasanya..sempat dia kata dia suka keychain2 yang aku hadiah kat dia..huhu alaahh kisah lama la erun.. malu je hadiah kecil tu juga yang diingat-ingat dia.

setiap celahan ungkit kisah lama huhu pasti dia suka kata.. "malu lah ngan erra.." " segan lah..ngan erra" hurm.. aku faham sangat dia.. huhu bisa jadi, trauma ngan watak ustajah & pengawas aku diasrama dulu barangkali..hee perli pada diri aku sendiri dalam hati..poyo gile aku.xsuka ingat. kenangan - BCH Selangor , Pochan Kedah & MERBOK :')


Selamat jalan Khairun Nisa Mohammad... moga kamu jauhh lebih bahagia disana.. maafkan aku ya erun.. tak sempat jumpa buat kali terakhirnya.. ikutkan hati..dapat rasakan masa kamu sakit tenat.mungkin kamu akan segera ke syurga.. ingin sekali hasrat hati ni jumpa..tapi apakan daya.. beribu kilometer jarak laut memisahkan kita.. aku masih baru pula jejak sampai Jakarta.. menyesal pula aku tak berusaha contact dengar sendiri kabar dan suaramu.. minta maaf ya khairun..huhu.. aku tak tahu kamu baca tak ni.. huhu macam mustahil coetan hodoh kecil ni malaikat sudi sampaikan.. aku cuma nak minta maaf dan nyatakan.. walaupun kita selalu tak jumpa.. kamu selalu je dalam ingatan saya..

satu hal yang aku suka dari kamu.. selain sifat mu yang bersahaja dan pemurah..
sekali pun seburuk apa saya dimata kamu..
tapi kamu tak pernah pula nak bermasam muka kalau jumpa.. tak pernah pula membuat saya asing dan dibenci.. kamu tetap adalah seorang penghibur sama rata tiada bezanya dari sahabat yang lain.. sungguh dalam diam tersimpan terharu bila terkenang kamu..

sungguh lain dan beza rasanya bila kamu dah tiada didunia untuk selama-lamanya..
dengan kita dah tak jumpa dah lama...

 aku tak pernah kira secepat ini kamu pergi..

serius aku sedih..

Tuhan..

sampaikan salam ku untuk key-run.. (T__T)...




"Selamat hari lahir khairun Nisa Mohammad.."







Video yang dikongsi dari salah seorang dari sahabat lama kami..



                             untuk lihat Video dari kakak nya.. pula klik sana.. AL FATIHAH .



"Hidup,mati,jodoh,rezeki...alam akhirat semua nya ketentuan hanya ditangan kekuasaan Tuhan,mutlak"
 Jangan manusia pula memandai nak belagak jadi Tuhan.. tentu kan nasib orang saat hayat dan hujung tiada nya..






Alfatihah..

Coretan saya berakhir disini..
moga diizinkan Tuhan .. kita jumpa lagi..
Yang baik dari Allah.. yg buruk dari kelemahan diri saya.
ampun maaf zhir batin..



Sep 24, 2014

CABARAN 30HARI: RUMAH IMPIAN


وَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَعَسَى أَنْ تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَكُمْ وَاللهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui.” (Al-Baqarah: 216)

 ^^ 

Rumah impian ku.. adalah rumah yang tak terlalu besar.. tapi tak juga terlalu kecil..
pendek kata rumah yang masih larat nak berjalan satu rumah , bersihkan sendiri kalau takde pembantu:P

rumah klasik , rumah kaca , rumah kayu ,kondo , apartment , flat , rumah banglo , rumah moden ,
 yang penting bagi saya design nya lain dari yang lain luar mahu pun yang dalam..dan saya sendiri nak deco nya! saya sukaa part ni^^

Rumah Impian , haruslah ada karpet dan tangga yang cantik! kalo boleh tangga beso kiri kanan hehe ni gara2 terpengaruh kekecik tengok cite hindustan mesti ada part dia shoot dalam rumah dia kan.. pastu tangga kemain cantik.. xpe xde lift.minat lagi tangga yang cantik.. takpon tangga yang pusing2 tu..  alahai nafsu..

Rumah impian haruslah ada kolam renang dalam rumah..sooo halalan! senang nak lepak ngan berbikini kan:P

Rumah impian , ada bulatan taman dan air mancur didepan pintu masuk nya ,binaan konsepnya tetap tak lari dari seni bina samaada klasik inggeris , arabian atau bollywood hee^^

Rumah impian.. lantai dan dindingnya marmar import dari turkey :P 
kalau ada , nak lantai yang dalam nya leh nampak ikan berenang-renang gituww wahaha dah macam terpengaruh ngan kisah ratu balqis.. :)

Rumah Impian .. lengkap ada suami dan anak2 yang ramaii :))

Rumah Impian.... mesti ada surau sendiri! , dan boleh berjemaah bersama . terutama solat subuh dan maghrib.. sayu dan sweet je kan :')




    Rumah Impian yang hakiki adalah .... 
segala amal di dunia , tanpa disedari itu menjadi pelaburan untuk bina aset di akhirat..Rumah Impian yang dinding2 nya indah diperbuat dari marmar syurga yang bercahaya segala pernak pernik rumahnya pula terbina dari kristal syurga..emas dan berlian..air dan makanan yang terhidang bila-bila masa..makanan yang sentiasa dikasi nikmat lazat..mata yang celik sentiasa dilihatkan yang indah-indah.. Allah..
 
ntah2 kalaulah semua kita bisa diperlihatkan
Tuhan rumah-rumah disyurga.. 
mungkin semua kita didunia ini dah wali kot..sikit pun dah tak terliur dengan
 nikmat dunia yang ade.. :'D


YA itu nama nya ujian kita , diperlihatkan dunia . tanpa dapat melihat syurga.. (T__T)'
murah nya syurga hanya dibayar dengan mujahadah didunia..huhu 
katakan pada diri  , "sabar ya hati.. sabar ya nafsu.."

 bahagia kan sungguh-sungguh orang lain.. maka Allah takkan jemu bahagiakan kita..di sana..





“Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya). (Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam Syurga ‘Adn . Itulah kemenangan yang besar.” Surah As-Saf ayat 10-12





 -Castle Dolma bahce . haritu masuk .bekas peninggalan kerajaan pembesar2 utsmaniyah Turki. Dah pun dibuka untuk pelawat pelancong .. gila cantik.. memang betul2 indah..besarrr..nama pun istana kan. setiap ruang besar camtu ada 45 buah tak silap.huh keindahannya paling win dihati. setiap ukiran tangan tu luarbiasa.. dari marmar atap nya sampai ke karpet , tangga , dinding , tembok.. dasyat! katenya pelbagai designer dari luar negara datang buatkan jugak. rumah besar camni buat asrama best! tak sunyii duk ramai2 syoklaaa



 -Rumah kaca minimalis . senang nak mengemas dan vacuum nih!cantikkan huhu.. simple je. sukaaaa



-Rumah kayu.. pun sukaaa natural alam sangat. kalau untuk cuti ngan keluarga sangat sesuai..sejukk.. sukaa






Alhamdulillah.. moga rumah impian kita semua tercapai wujud.. 
coretan berakhir sampai disini..
Yang baik dari Allah..yang buruk dari kelemahan diri saya sendiri..wassalam..




Sep 20, 2014

CABARAN 30 HARI : TEMPAT INGIN PERGI DAN TAK PERNAH PERGI

Assalamualaikum..

wahhh bulann!!
*ohh bulann.. engan diriku lagi pabila.. lala~lala~*
eh nyanyi pulakk..
masa kekecik dulu.. tempat yang paling nak pergi ialah.. luar angkasawan..excited datang bukan nampaklori sampah atau lori paper lama je..
juga bila nampak bulan !setiap kali nampak bulan.. mata ikut je..teruja kemana kita pergi..bulan nak ikut saya..haha:'P

biasalah kekcik kan..
semua yang tak patut ditanya.. kita nak tanya..tak patut difikirkan kita fikir..

"bagaimanakah rupa diluar bumi?"

tapi bila dah besar.. sedarlah bahawa keinginan itu cukup sekadar penasaran..perasaan sekadar ingin tahu..



tempat yang paling teringin
  nak pergi..
ialah tempat-tempat yang unik..
unik disini ialah bermaksud.. pelik dari segi budaya , pemakaian , adat , musim ,sejarah dan keindahan semulajadi.. Subhanallah kalau dapat tengok depan mata mesti terkagum2 aku ni..

antara nya ialah.. 

India,harajukutokyo jepun , italy , andalusiaeropah , petraJordan ,britain , mesir ,switzerland,afrika 




hoii 

habislaaaaahhhaha rosak mata pembaca blog aku ni:D 










tengok gambar2 ni terus rasa macam real je dah berada kat sana kan..huhu

alhamdulillah mekah ,madinah sudah tercapai.. ada kisah disebalik aku sebelum berangkat kesana.. perasaan dekatrindu pasti wujud bilakita dah kesana..

BTW.. nak kasitaula.. Istanbul , turkey pon saya suka gilee T__T dapat pegi sekejap haritu pon dah cam oram gile..sume benda nak snap..sangatlah cantik..tu baru syurga dunia.. syurga yang nyata?? woaaa*pengsan*


coretan berakhir disini..jumpa lagi!daaa
Tq sudi baca dan komen;')



Sep 19, 2014

CABARAN 30HARI : QUOTE KEGEMARAN !



GOOD MORNING MY MASHMALLOW!
ASSALAMUALAIKUM ..

Saya insan biasa..
yang ada saat nya bangkit berdiri gagah.. 
adakala nya menyembah bumi..menikmati kekalahan..
walaupun begitu..
kekuatan dari Tuhan pasti saya sedia dalam bekalan
disaat kejatuhan..
siap untuk menjadi sebuah penawar..

bekalan kekuatan rapi disimpan..
kekuatan itu datang dalam pelbagai cara dan bentuk..
selain ingatan , nasihat dari kekasihku Arwah datuk , Ayah , Umey .. Abang2 dan sahabat..
juga datang dari 
QUOTE

apa itu quote ? 

QUOTE ITU DALAM BAHASA INGGERIS BERERTI "MENGUTIP"

berasal dari mengutip pernyataan orang terkenal dan tokoh-tokoh terkenal , setiap bait-bait kata-kata nya menjadi sumber inspirasi dan motivasi..

 Walaupun begitu.. kita orang-orang biasa juga bisa menciptakan Quote..

seperti saya..
disaat saya kebuntuan idea , semangat dan jalan..

saya membaca semula segala pernyataan yang telah saya layarkan didunia maya (Twitter,Blog)
ya.. kata-kata saya sendiri juga salah satu cara memberi saya kuat semula..
hakikatnya..


"aku ingin segala yang baik dari lisanku bukan semata menjadi sebuah sorotan dan hiasan tapi menjadi sebuah kekuatan untuk aku lihat lagi dimasa depan"-twitter@errakyra




Walaupun mungkin terlihat kata-kata biasa.. 
tapi bagi saya ia sangat bermakna..


Tuhan pinjam kan saya sekejap.. lepas itu Tuhan ambil..
bila terasa hilang..Aku bangkit mengulang kaji nya semula.. 
lepas itu aku pasti aku akan menangis 
bukan kerana menanggung beban..
tapi kerana.. 
diberi peluang lagi oleh Tuhan belajar dan menebus kembali 
 segala kekhilafan dan keterlanjuran..


Terus terang banyak ilmu minda dan agama aku pelajari dari guruku..
Guru ku itu sendiri adalah seorang datuk(Jad)..
datuk kepada salah seorang cucunya , aku ..
..........
.....
aku tak tahu nak cakap apa lagi..

Dia bagaikan malaikat 
yang selalu ada diseluruh kehidupan aku..
 


kalaulah diizinkan berjumpa dengan nya kembali...
Aku harap beliau disyurga kenal aku..
dan dapat memeluk erat dia lagi.. 
seperti terakhir perpisahan dengan nya..
sebelum dia pergi dari dunia buat selama lamanya..

antara fav Quote dari Arwah Datuk..

"Jika di dalam sembahyang 
hati tidak terhubung dengan Allah, 
sudah pasti di luar sembahyang
lebih-lebih lagi payah"



 
  sampai disini coretan saya..
Sesungguhnya yang baik dari Tuhan.. yang buruk dari kelemahan diri saya sendiri.. ampun maaf zahir batin..
TQ for reading and leave ur comment.. May Allah bless us.. 

sumber : Twitter @errakyra 


Sep 18, 2014

CABARAN 30HARI: AKU SEBUAH KASUT



Aku sebuah kasut . 


Hai nama aku kasut Michael Jackson..tinggi aku 15inci kot:P
aku ni termasuk dalam kategori kasut paling havoc! paling tip top.. cun melecun . paling gempak! paling istimewa ! pokok pangkal nya.. paling best dalam sejarah Tuan aku.. gila tak bangga guwe.. hehe

"TUAN AKU NI SUSAH NAK BELI KASUT. SELAGI TAK JUMPA YANG SELERA DIHATI.. SELAGI TULAH DIA TAKKAN KELUAR DUIT,BELI.. SAMPAI KAN 2TAHUN HARI RAYA DIA PAKAI KASUT YANG SAMA!"

Asal usul kejadian aku . aku sendiri tak perasan. tapi dengar kata aku dilahirkan jauhh dari Jakarta. itu pun aku tahu dari mbak yang jaga toko asyik2 kata.. " ini kasut import lohh.. " hari2 aku dengar  benda yang sama.. sebaik aku dilahirkan takde mulut.. kalau tak. dah lama mual2 pastu muntah darahh.. gila dasyat cari promosi sampai. guwe tekene tempias hujan yang bukan dari awan..

Guwe bukak2 mata sudah sampai jakarta.

aku istilah kan diri guwe jelah. sebab aku terer giler bahasa indon.. serius ni.aku tipu sikit. 

Dari jauh lagi aku macam ade contact hati..
macam saling berpandangan gitu..
bak kata tuan aku.. eh . guwe=__=
Dari mata turun ke hati.. kira nya macam kisah cinta pandang pertama la ney..

Dia usha pelik tau.. pastu dia kenyit2 kan mate pulak.. siap kibas2 bulu mate.. gile terancam guwe.. tergode iman. dahlah dia cute.tetibe buat camtu.. boleh gugur tapak kasut aku nih.

seminit.. dua minit.. setengah jam! 
gile lame dia belek-belek raba aku.. mula-mula aku suka lama-lama naik menyampah pulak aku..
"yelah.. kalau dah suka tu angkat jelah! beli jelah! gile kedekut sayang duit!kang orang lain beli aku kang!!"

alhamdulillah.. berkat dia sembahyang istirehat dulu (bukan istikharah hurm).. baru dia mai lagi bawak mama dia.. mak mertua dia latu.. dia boleh lak jadikan mama dia juru kaunseling dia.. gile takde pendirian ke minah ni..ragu kemain nak amek aku..sedih betul!

akhir nya mama dia setuju.. tapi kali ni dia betul2 ambil duit dan bayar pakai duit simpanan sendiri.. sebab kan sengaja mama dia taknak bayarkan.. tapi memang dari awal mama dia macam tak suka  aku.. aku perasan la.. asyik2 dia kutuk aku..bukan selera dia katanya.. depan2 aku lak tu.. gile sentap aku tau.. sebaik dia asyik2 bela..back up aku. dan yakinkan mama dia.. aku adalah yang terbaik dimata dia..terharu wei..huhu.. rasa macam nak buat-buat pengsan kat situ jugak!

akhirnya..

                              

                                                        *************************************





*ceteka ending nya camne..

tak sempat aku  dipakai..

 tak sempat nak bahagia2..

tiba-tiba..


6bulan dia kene duk Malaysia..gara2 visa dia mati dan blacklist nama sebab ter over stay ! 
 haha gile betul tuan aku nih ! dan ofkos lah kami saling merindui..

pastu..lebih tragis lagi..
selama berbulan-bulan itu juga lah tuan aku memendam rasa.dahlah jauh.,gaduh2 acah2 lak dengan ngan shominya.. dia pong meroyan sedih galau dan buntu.. berbulan2 berita bagai dilantarkan,kejenuhan membawa tekad akhirnya ingin menyambung belajar diluar negeri..
setelah fikir dengan matang bersama restu semua,Umey Ayah..

Dengan itu..maka akhirnya aku dibawa oleh mama untuk ditemukan dengan tuan aku.serta laptop pink kesayangan dan berbagasi baju2 yang lain nya.. tapi surat nikah tuan aku tak pasti lah mama dia angkut sekali ke tak..

tapi.. mamainlaw dia lah paling sedih dengan keputusan tekad dia tuk..touching aku yang nengok nye..
*eh kejap! ni kisah aku keee kisah dia.. haha*

tapi pelik tau!(=__=') lepas dia jumpe suami dia.. 
elok je pulak aku tengok. macam takde ape belaku selama 6bulan tu ehee.. memang tuan aku pemaaf orang nye.. cepat kesian.. grr
kadang-kadang sebel jugak dengan tuan aku ni .

akhirnya tuan aku pulang jakarta dengan suami nya..



tapi......


AKU??

ditinggalkan..?!!

apaaaa.. hanya sebab muatan flight dah penuh katanya!! 
gileeeeee..saling sweet2 dan rindu2 bagai..akhir nya camni je ending..??

ternyata tuan aku lebih pandang suami dia dari pandang aku.. huwaaaaa!!!!! sangkaan aku meleset..
ingatkan dia dah paling cinta akuu.. huwwaaaa!! huhuhu.. sekarang dah masuk 7bulan tuan aku dijakarta.. manakala aku masih di Malaysia.. hari-hari rindu tuan aku tu.. tapi dia rindu tak aku ya? dia pikir ke tak aku ye??sebak ni sebak.. aku tak tahu lah dah nak luah kat siapa.. sebaik ade CABARAN30HARI TAJUK NIH!


                                                                 (T___T)



                                                 ***************************************



"Move on bukan bererti lari dari sebuah masalah.. tapi memberi sebuah peluang dan harapan baru pada diri sendiri dan orang lain"



                            

               tudiaaaa~ tuan aku ber selfie!! :'D

        k..nah gambar aku lak ber selfie! aku belajar dari tuan aku la nih hehe (^___~)//



Sep 14, 2014

CABARAN 30HARI:SURAT UNTUK SESEORANG



Kehadapan yang paling Mulia..
yang paling tahu isi suara surat ini..
hatta Allah yang maha Cinta.. juga menjadikan mu kekasihnya..
manusia yang paling tinggi derajat disisiNya..
manusia yang paling istimewa disetiap abad dan kurun..
manusia luarbiasa yang menjadi kegilaan ramai ahli abid dan sufi..

Terima kasih ajarkan kami..
apa itu islam.. apa itu iman..
walaupun hari demi hari iman bagai dirobek-robek 
tapi dengan sejarah dan aura kasih sayang mu yang dari jauh melihat kami..
membuat kami tidak putus asa dalam memupuknya kembali..

Seandainya ada kesilapanku dan generasi kami melukaikan hati mu..
kami memohon kemaafan..
jangan biarkan kami..dalam menghadapi dunia yang serba mewah dan payah..
kesalahan dan fitnah lelah ada dimana-mana..

ikatkanlah..
ikatkanlah hati kami dengan mu..

Jadikan kami sehebat sahabat-sahabat mu..
srikandi-srikandi dizaman mu..
air mata yang tidak pernah jemu mengalir kan untuk Tuhan dan rahmat Nya

seorang buta yahudi sahaja Engkau hormati..
musuh islam saja Engkau tidak buang, hina dan kejikan..
hebatnya akhlak mu.. idolaku..

kami sedar tidak layak dipandang..
kami dah terlajak jahat..hina.kejam terhadap diri sendiri..
mengecewakanmu..dengan pelbagai alasan kami,penuh tunggak janji kami..
menyambung memperjuangkan agama ini..

Masihkah kami diberi peluang bertemu mu.. mendapatkan cintamu.. 

ya Nabi Allah..

Tuhan.. berikanlah kami rindu dan kecintaan pada kekasihMu.. sedikit pun jadilah.. 
izinkan kami berpeluang atas syafaat dari nya kelak..

Ya Rasulullah..

 Tuhan.. 


                                                       -Memory Madinah,Makan Rasulullah 2014...
fav song.. T__T








syukran.. 
yang baik dari Allah ..
yang buruk dari kelemahan diri saya..mzb.



Sep 11, 2014

SEGMEN BEN ASHAARI : IMPIANKU SEORANG BLOGGER



 A S S A L A M U A L A I K U M ! 

yeahhh!! sihat kita sudahh mariii.... so apa lagi.. kita pon layan blog selagi ada masa dan waktu yang terluang . 
tetapi ! haa kita layankan dulu segmen dari sifu blogger kite.. 



S A L A M   K E N A L   B L O G G E R !

*sorry blog hodoh. dalam proses membaiki..da cakap awal2 k:P

Saya Erra Kyra.. 
budak biasa yang bercita-cita jadi LuarViaseww.. 
hurm.. insyaAllah sama2 lah kite usahakan sempurna di mata Tuhan.. 
OKbai! saya bukan ustajah ! haha:P
saya blogger biasa yang jadikan blog sebagai medan peperangan idea,penulisan rojak antara dua negara (indomalay)..dan mood ter over happy dan sedey~  hee

SERIUS ! Kelebihan blog saya ialah banyak bermain dengan warna hitam pink (insyaAllah akan datang Vlog&tutorial) dan tentulah penuh dengan kehidupan realiti seorang cewek yang bajet brutal walhal lonyeh kekadang ayu kemainn..  kang kate takde istimewa apa2 kang blog nih.. kene reject lak ngan a ben.. Syarat mesti ikut! baru lulus! grr..


Impian.. bila dah menjadi seorang blogger tentulah.. ingin menarik sebanyak2 mungkin kawan , kenalan , rakan bisnes dan "ulat buku" hurm! rasanya kan! Sekarang kita dah boleh panggil mereka ini " Ulat Internet" tau.. 
Hai ulat it.. :))

saya harap mereka tertarik bukan semata2 kerana gambar. juga tertarik dengan semua ilmu dan setiap cerita yang saya kongsikan.. InsyaAllah, semoga bisa memberi manfaat (pengajaran atau teladan)  motivasi dalam segenap kamus hidup mereka.. 
dan semoga blog ini juga menjadi medan salah satu karya yang dapat saya banggakan kelak, bekalan akhirat .. maaf kalau seandainya semalam,harini,esok..akan datang.. blog saya ni seakan2 terpesong dari impian saya ni.. mohon tegur saya..dan kasi semangat keh? camne setuju,boleh..? apa? nak no hp?? pulak dahh..boleh.. gi kat IG saya @erra kyra .. kite mesej dan saling kongsi nasihat..yang jantan nak merapu menggedik saya kick, Thankz yoo! daa~ 

segala yang baik dari Allah yang buruk kite bercandaa aje oke..shemel ples! :)
Tq for reading and leave ur comment..






Sep 6, 2014

CABARAN 30 HARI : MAKAN APA HARI NI ? !


 harini.. MAKAN MAKANAN YANG HALAL .. 
 macam hari-hari biasa nya..

Cuma..sedikit tak berapa sihat..






Makan ubat sakit kepala.. 
Jarang dah Magrin sejak kawen ni.. 
tapi kali ni dia datang balik dah..
pelik kan!:((

btw.. malam saya dah sihat sikit..
Jadi sempat lah  saya masakkan macam biasa untuk my Hero
 (hero dalam menghalau lipaslah huhu)

siann.. kena MAKAN NASI GORENG MASAKAN ORANG SAKIT huhu.. tapi nasib baik katanya sedap..membuatkan sakit-sakit badan bertambah sihat sikit .. ceh. huhu 
kebetulan ada kawan dia datang.. so masak lah lebih..
biasanya dia dua kali makan malam..huhu alhamdulillah makan makin berselera sejak dia berusaha untuk hidup cara sihat.. hemm.. sejakk semangat nak jadi ayah kot hee



 -memo menyebok.. dan2 je mata jadi hijau kene flash camera mama nyer!^^ harini mood memo asyik nak berkepit je.. macam tetahu je mama dia sedang mood sedih huhu *pelok memo sampai bulu memo basah T__T

favourite saya kalau masuk di dapur jakarta ni .. nasi goreng kampung , nasi goreng ayam bawang , Kari , masak kurma , tomyam,nasi ayam dan nasi minyak lauk daging berempah /ayam merah..& menu wajib roti bakar. 
(paling suka part menghias hidangan huhu)

favourite him kalau tengah rajin mood nak masuk dapur lak.. Dia suka masak telur omelette special ala hotel 5 star! tapi saya selalu kasi 10 star biar dia feeling2 berada di awangan menara eiffel huhu.. selain dari tu.. dia suka masak murtabak manis. dan nasi goreng ^^



k daa~ 
sekian cabaran saya pada hari di hari ke 6! 
#cabaran30hariblogger #kelabbloggerbenashaari

Sesungguhnya yang baik dari Tuhan.. yang buruk dari kelemahan diri saya sendiri.



Terima kasih sudi baca bebelan saye dan tinggalkan komen:) 



Sep 5, 2014

CABARAN 30HARI.HARI KE5: SAMPAIKAN 3 PERKARA PADA EX BF




EX BF..

ialah bermaksud Bekas kekasih .

Jadi..

saya sedang bingung sekarang..

saya harus tulis apa??

jujur .. sedangkan bekas tupperware pon tak pernah saya punya. inikan pula bekas pakwe..

haha.. gila . bunyik nya seperti riyak sekali ya kamuu erra kyra.. erk =__='

terus terang. huhu

Cinta tu pernah lah Tuhan kasi pinjam..

tapi..

takde lah sampai sempat berlakunya tittle pakwe makwe..

Cinta tu cuma dihati.. macam berdebar je selalu kalau terserempak..ha gituu .. haha drama sangat! *muntah* grr

itu semua pun berlaku sekelip mata..

dengan suami yang ada ni pun.. jenuh nak kenal baru dapat datang..
 sayang menyayang~ saling percaya~ haa.. sambungg
 *lagu jamal abdillah:P*




Alhamdulillah lah kann.. huhu..

Semuanya kami berjaya jalani dengan indah dan mudah walaupun senarnya rumit pada awal dijodohkan nye hee.. berkat doa tak putus dari umey dan ayah.. juga mama(mak mysomi).. :')

JAdi.. berbalik kepada tajuk diatas..

terpaksa lah saya reka-reka kali ini..

 bagi memenuhi syarat tajuk yang diberi ... ^^ 




 Bismillah..
kehadapan Bekas Cinte hati..  
pertama-tama nya ingin saya sampaikan disini..
sesungguh nya sayang tu masih ada cuma cukup saya luahkan dalam doa..
apa yang kamu buat ..semuanya dari jauh saya selalu tertanya-tanya.. 
kamu sedang buat apa.. dengan siapa..dah makan ke..kene buli ke..harap kamu terus dalam bimbingan rahmat dan kasih sayang Tuhan..


Bekas cinte hati.. 
kedua..
walaupun pertolongan mu selama ini nampak macam bersahaja.. 
dan setiap teguran seperti hembusan dedaunan yang melayang..(gile gempak jiwang..haha:'D) 
Tapi..bagiku itu semua bermakna buat aku..dalam diam! 
selalu kebaikan mu ada disetiap ingatan ku.. 
disetiap penjuru waktu yang berjalan..
Walaupun cinta tak mesti memiliki.. tapi aku yakin andai kata memang hati kamu pernah wujud untuk aku selama kita kenal ini.. moga kita ditemukan lagi di syurga Dia yang abadi..

 

Bekas Cinte..
ketiga..untuk penutup kata..
 syukran atas perasaan cinta..
aku belajar banyak hikmah dan pengajaran dari nya..
semenjak perasaan itu hadir..
terima kasih juga sebab menghilangkan diri tanpa sedikit berita .. seolah macam kita tak pernah jumpa..! sekurang-kurangnya.. semua ini tak pernah ada sia-sia..malah buat sama sama semakin faham dan matang..
Cinta makhluk penuh khilaf bila-bila masa bisa didusta..
payah juga untuk setia.. 
selamat jalan bekas cinte..
sila ambil selipar kamu yang tertinggal
dan teruskanlah lebih jauhhh berjalan!
 aku redha. kamu pergi..



********************

wah haaaa touching lah tu! :'P

EX SAYA ituu adalahh jeng jengg~ my dolly bunny! :(( hehe hilang kemana ntah kamu! tak setia sungguh!!! geram i!!:P
kekecik dulu.. Dolly bunny ialah patung kale kuning lembut umey hadiahkan.. lama dengan saya sampai 7tahun tak silap..huhu..dia lah baby..dia anak murid.dan dia lah juga pesakit saya kalau saya jadi konon2 doktor..:D
(mungkin dia marah dan lari sebab saya conteng marker pen biru kat dahi dia)

hmm.. sedey betoi..tragis sungguh kan;'D

habis lahh kalau suami guwe salah faham bacaa.. huwaaaa kene rotan

ampun mass.. cinta kita pong insyaAllah sampai syurga .. ^^

i love you muchii muchii Encik Dany... kita bercanda dowang tau.. tau.. <3 :D

Jangan risaulah..

hati saya tetap untuk kamu.. cuba setia dan bahagiakan untuk kamu selalu..
walaupun kamu kawen sepolo, lupew saya.. ha ha h.. =__= okay serius tak lawak.




"Cinta pada benda, benda akan musnah..Cinta pada bunga, bunga akan layu.. Cinta pada manusia, manusia akan mati.. TAPI.. Cinta pada ALLAH, Cinta yang kekal hakiki" -Asz



oklah .. sampai sini kita jumpa.. moga kita ketemu lagi di hari yang akan datang..

#CABARAN30HARI #KELABBLOGGERBENASHAARI

entry just for fun . semoga terhibur..:')
 terus support saya ya! biar saya rajin menaip..
kalau dah rajin.. jari bengkak pon jari rasa mashmallow jee..huhu

sebelum lebih jauh merapu.. Maaf kalau ada terguris hati atau dah buat kamu nangis..
Sesungguh nya yang baik datang dari Allah.. yang buruk datang dari kelemahan diri saya sendiri..


TQ for "gratis baca" and leave your "gratis komen" ... :)


Jom layan.. :)
_Dibius cinta , Melly Goeslaw&yusry
_Tuhan Cinta Agung , Qathrunada



TWEET TWEET