Mar 8, 2015

BERCAKAP DENGAN PERUT !

Amaran keras : cerita kali ni tak bape best!lebih kepade syok sendiri . bertabahlah bacanya..;'D







Hari-hari mengadap perut..






pertama-tama sekali i was like.. "haii shayang,sihat2 selalu ya..moga membesar dengan sempurna..
eh eh comelnya la hai peyut guwe.." 
*huwaaa Tipuuu.. jangan percaya!! 

hakikat realitinya ialah..

awal2 lagi dah mengomel seseorang..
"oh tidak.. perut ku nape nampak makin buruk sekali..hm?!" 
kenape ini.. kenape itu..
(seakan bulu2 halus peghutku melambai2 girang ,
 pusat yang terjojol gah sibuk posing manje..)
 huhu erk..so weird. but still.. Alhamdulillah Dont worry dear mom..
it's normal symptoms (^__~)hee

okey..lepas sengeh dengan kekurangan diri baru lah sesi temu ramah dengan baby bermula..



sambil tepuktepuk peghut..usap-usap manja

 "macam mana dedeq harini sihat?tengah buat ape tu.. lapar tak?"


*walhal dah setiap minit dan jam dia sogok kite makan makan..penuh bernafsu pula..haha
oh malu mama dengan diri sendiri.. daripada seorang yang sangat susah nak makan..menjadi.. begitu gorilanya daku huhu..

satu hari wajib kene 5 kali makan! (sejak melepasi trimester pertama)..kalau tak tangan dan segala usus mula la buat tarian zimbabwe..sambil menyanyi ketuk gegendang..



aku pon xfaham dengan diri sendiri..
kalau buat-buat lah macam xperasan lah perut ni lapo.. mujahadahnya macam oh Tuhan..nape rasa macam puasa..?" (T__T)
nak tak nak terpakse daku slow-slow merangkak membuka peti ais.. sambil mate mencari2 mangsa..BOOOMM sepai dapo..tande2 org lapo memasakkk huhuhu(> ,<)



Dah second trimester kedua, 5Month (20-26weeks) nih.. 
duduk pun susah nak sopan dah..hee
dan yang paling best sekali.. segala gejala bau yang kurang enak dihidung , pening dan mual pon automatik hilang..syukur..




ngap.. ngap.. ngapp.. disebabkan dah selera makan..
maka tak semena mena jadi makcik2 dapo yang begitu arif dan haloba nya menguasai senduk,periuk dan seluruh perkakas..


huhu takdenya kasi chance mamaIL masak lagi..
jadi sekaranglah masa2 kemuncak nya guwe paling rajin masak kuih2 tradisional malaysia, boleh dikatakan hampir setiap petang dan malam..ada aja yang dinamakan "jajan" or "dessert" sebut aje.. 
cempedakgoreng?,cekodok,keria,pancake,cekmekmolek,popia,donut,lepatpisang,
kuihpelita..sum2.
puding caramel..dadih..dllnya..

*riyak ke ape nih egha?:'DD grr
haa.. kalo xpandaii.. sume panduan dah ade dihujung jari..apo sosah yerk
tanya mak . tanya kawan . tanya google 
yeahh!! ready!! *sengseng lengan baju*












"kuih ape ni?"muka teruje campur pelik mamaIL(makmertua) & him tanya2 itu biasa..maklumlaa makanan malaysia bukan jakarte yer^^


huhu Okay.. jadi didapor tu memang wajib lah ade segala jenis tepung dan bahan.. senang... bila terlintas..bahan dah ade..xdelah drama meroyan..baling2 sudu stress
gula melaka ,daun pondan pandan xbeli lagi..hee haish..:P






kalau nak teringin mengunyah nyemil makanan yang bergoreng2 pun..Him dah xkasi beli..ape2 dia kata masak sendiri lebih selamat.. yela kat luar  katanya minyak nya hitam xbertukar2.. ok.guwe percaya dia ngomong.. walaupun hati jahat guwe sempat mencelah.. 

"ececece..senarnya malas nak belikan lettuw..haha" 

xdela gurau..bapak mana xsayang anak.. lumrah la kan..tetibee  *sayang anak lebih dr bini sendiri terserlah..(huhu sebak weh) dah kenapa ko erra berdrama bagai :D



 ***alaaa xyah lah serius sangat..saja taknak bagi korang muntah..saja taknak bagi korang ngantuk..haha:DD

and one more thing..!!^^

paling ketara ialah.. guwe selalu suka ketawa dari biasa.. suka banyak cakap.. suka banyak sengih.senyum..




   sebelum ni kalau bercakap atau reply mesej kejap2 padam..kejap2..taip..
ubah fikiran..kalau sekarang kemahin laju je dia sirotolmustakim..huhu padahal..lama2 menyesal sendiri ..salah ngomong rupenya guwe!.habis satu malaya kawan dah tersinggung..benda serius pun guwe dah xreti bezakan..pokoknya jiwa guwe happy,mood postive tu ter over.. nak gurau je keje nye..nak menyakat ajee.. nak "meng haha" tu senang gampang banget!..OMG 




:( oh dedeq..help mama.. please deh.. 
mama nak happy and be positive person but xmo lah over2 gituu.. huhu.. xmo lah sampai ade yang kecik ati.. dedeq cakap yer kat Allah.. maaf kan mama ya.. dan bimbing mama selalu dalam setiap tingkah laku dan dalam setiap detik dalam berperasaan.. :') kalau doa dedeq termakbul.. keluar nanti mama belanjakan coki2 dan shushi tau.. haha (bajet 2015 betul mak dia ni!)



hmm ok, sampai  situjela karangan diary ringkas versi darjah 6 saya..
segala bahasa yang "kacau" harap dimaafkan..Sesungguhnya yang baik dari Allah..yang kurang dari kelemahan diri saya sendiri..moga ditegur agar dapat saya perbaiki lagi..smile!chaiyokk mung sumew power readers khaira!!^^



kesian..wassalam..;D





2 month 


3 Month 


4 Month

5 Month 

6 Month 


Senarai keperluan kelengkapan bayi. TQ google!^^
Hujung bulan ni genap 7bulan dah start leh cari barang..yaAllah permudahkanlah..(T__T)




Korang rasa??^^


kongsikan jawapan diruang komen dibawah 
hadiah misteri akan di kirim ke pintu rumah..

Khusus untuk 5 orang sahabat yang supporting , paling awal dan tepat sahaja.










18 comments:

raja balkish said...

hi beautiful mommy. omg semua masakan awak nampak sedap sangattt. xpela masa preggy ni makan je nanti lepas dah bersalin diet balik. huhu. take care dear

Erra Kyra said...

RAJA BALKISH.. Hi. TQ dear sweety..huhu simple2 je kite ni boleh..

MAY said...

I RASA U PNY BABY GIRL KOOOOOTTTT..HAHA.. FAIL SKIT BAB NUJUM2 NI..BTW TQ BW MY BLOG DEAR CUTE MOMMY...

careno said...

Erra... kak zaza scan ari tu baby boy... so, erra pun boy jugak laa... bg ade geng gaduh2... hahaha... jaga mkn juga yer...

Akif Imtiyaz said...

Alahai erra..kak lya gelzk sorang2 baca ni..mcm kita plak duk dlm citer erra ni..seronok baca tak sedar dah TAMAT citer..wah2 masak masak aje kerjanya ..takpe la erra mkn apa yg berkhasiat ..insyaallah bsby yg lahir sihat walafiat..

Dah nak masuk tujuh bln dah.Alhamdulillah semoga dipermudahkan utk erra dan juga baby..yeyyy dah blh start beli pakaian baby dah..Seronoknyerrr.

Mak aii ada soklan teka teki plak dah..ok kak lya jawap nak ambik ati erra hahaha..BABY BOY rasanyer sebab muka erra berseri2 jer masa mengandung.Org ckp lau muka berseri2 ni mengandung ank lelaki ..hehehe...Tak tau laa btol ke idok nyer..teka jer laaa hehe

Erra Kyra said...

MAY..haha gurl erk.. okey kite lihat nanti..kalo betui kakmay dapat adiah:p

Erra Kyra said...

A LAN CARENO... cemas nya nak suruh anak2 gaduh2 hahah..adeh btw tq dah teka sama.. mungkin diorg lebih terer berblog agak nya dr kite2 nanti..

Erra Kyra said...

KAK LYA OMEY... tq dah dtg singgah komen..siap leh wat entry dah tu hehe bukan pnjg tu bkn kaklya nama nya haha:p kaklya teka boy yerk?^^oke..kaklya tc too ..muahhh

yoorin melacolea said...

alamak.. tomey laaa tummy boyot.. tetibe rindu gilerrr nak usap perut sendiri.. sekrg dah gelebeh laa.. hahaha

Erra Kyra said...

YOORIN MELACOLEA...harap baby lebih2 lg comey hehe Tq singgah ^^

Erra Kyra said...

YOORIN MELACOLEA...harap baby lebih2 lg comey hehe Tq singgah ^^

Nazlee Ismail PCL said...

salam erra..dah masuk 6bln eh baby dlm tu..semoga sihat sejahtera..nt bila baby jengok dunia..khabarkanlah ye. salam kpd suami erra. Org Jakarta ea..have a nice day!

Irna Nurasikin said...

Mesti baby girl sebab suka melawa ja...

Erra Kyra said...

NAZLEE ISMAIL PCL.. wahh pcl singgah ler..huhu terharu tq doanya..insyaAllah berita baik pasti kite sampaikan..

Erra Kyra said...

IRNA NURASHIKIN.. yeke..haha tula kan.. tapi rasanya mmg mak dia mcm nih..ngandung xngandung kemain kalo siap keluar ke pasar pon gelabah mcm nk ke pesta:D *must slow down

Cikk Mimin said...

semoga baby sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera . salam perkenalan kak erra ;)

xumeiqing said...

20160621meiqing
cheap jordan shoes
yeezy boost 350
prada sunglasses
michael kors handbags
stephen curry shoes
ray bans
nike cortez
louis vuitton factory outlet
christian louboutin
adidas nmd
tiffany jewelry
bottega veneta handbags
oakley vault
jimmy choo outlet
cheap mlb jerseys
tiffany and co
ray bans
michael kors outlet
oakley sunglasses
true religion outlet
red bottom shoes
reebok shoes
adidas superstar
pandora charms
adidas nmd runner
kate spade handbags
holliste sale
adidas stan smith
nike free runs
discount oakley sunglasses
cheap nike shoes
birkenstock
oakley sunglasses
cheap ray-ban sunglasses
polo ralph lauren outlet
armani exchange
cheap nhl jerseys

caiyan said...

20170309shihzong
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren sale clearance
lebron james shoes 2017
ray ban sunglasses discount
coach outlet store online clearances
michael kors outlet
yeezy boost 350
steph curry shoes
yeezy boost 350
abercrombie and fitch outlet

TWEET TWEET