Aug 13, 2015

ZAVIER : HELLO WORLD!


Moment2 melahirkan Achmad Zavier Ramadhan..

putra sulung ku.

Kandungan dah masuk 38 minggu..
tapi si dedeq nya tetap xmahu keluar 
seakan2 dia lupa yang dia dah mesti hidup didunia bukan dalam rahim ku lagi.. 

Penantian penuh debaran dan semangat.. 
Sekalipun berat dan besar perut tapi berjalan berpuluh batu bukan lah satu beban..
tawaf satu mall pun bukan lah satu masalah..

(disini sy mahu ingatkan pada yang kaki jalan macam sy hati2 lah masa2 ini lah strechmark akan bnyak jika bnyk berjalan..rajin2 sapu minyak zaitun dan lotion sekerap mungkin) 







Baju dah siap packing..
 Baju2 si dedeq pun dah siap cuci.. 
Makin dilihat , makin dipegang barang2 nya makin xsabar ingin jumpa.. 
Asyik mulut ini  tak henti zikir "anakku keluar lah cepat..keluarlah dgn selamat"





 39 minggu pregnancy.. 
Masih juga tiada keluar tanda tanda..
cek bukaan masih belum boleh ditahan dirumah sakit(hospital) .. 
Perasaan jadi makin bingung .. 
Apa ada yang salah,,dimana.. 
Sakit kontraksi pun xdatang betul.. Malam2 je dtg sikit itupun sakit2 main2..
sakit biasa macam biasanya orang mahu datang bulan..mengulas sikit sesekali dan lenguh2 pinggang,,








40 minggu.. 
Bulan berganti bulan..minggu berganti minggu..
hari berganti hari.. 
Ini masa nya.
 Kamu sudah harus keluar..







7.JUN.2015.. Disamping menunggu kamu keluar.. 
menunggu juga kedatangan my mom..yang biasa dipanggil Ummi..or umeyy hee
Alhamdulillah..  selamat landing ke Jakarta dari Malaysia..
sempat aku jemput dulu umey dan adik yg paling besar aku aufa rafiq di Airport.. 
Tak terkata bertapa teruja nya si afiq melihat kakak nya dah sarat..umey juga xhabis2 kata..
 xsangka aku dah bakal jadi mak.. Huhu mesti umey masih anggap aku masih anak remaja..
masih merasa kita anak kecil anak gadis nya.. 
Tak umey.. Itu semua dulu.. Huhu cepat kan mey masa berlalu..? Cepat kan umey.. 
Kita lalui masa2 bersama kita dulu.. 
zaman erra masham2 balik sekolah.. 
sesuka nya nak memanja merengek..merepek ..mengada..huhu
 Lepasni giliran erra pula merasa lalui sebagai ibu.. pikul tanggung jawab macam Umey.. 
 Moga erra bisa menjadi seorang ibu yang berkerjaya  dan tabah macam umey..


 40 minggu 3hari.. 
kucup kening , salam mohon maaf  pada umey dan suami..
sudah menjadi rutin sebelum tidur dan sesudah solat berjemaah bersama..
menunggu 3hari itu bagaikan 3minggu.. sakit nya jantung menunggu kamu..anak ku..
Cek untuk kali terakhir..setelah diperiksa.. 
Doktor kesayangan ku Doktor Diana bilang (kata) .. Pilih antara dua..
sudah..apa pula ujian kali ni.. aku sedia mendengar..
Doktor Diana bersungguh meyakinkan..

"terserah kalian sebagai ibu bapanya.. memutuskan..
melihat kan kondisi si dedeq.. tidak memungkinkan untuk 
lahir normal..sangat berisiko buat ibu dan anak dalam kandungan.." 

"pilihan antara dua..Samaada di operation czer atau ambil risiko mahu menunggu lagi untuk lahir secara normal .."

 Kerana setelah di scan.. 
Bayi memang masih elok dalam kantung rahim..
 Tapi. air ketuban dalam kantong rahim menipis..tinggal sikit..

Selesa sangat kamu ya nak..padahal sudah tiada waktu ..
 Patutnya posisi baby dah turun kebawah. 


YaAllah...
 Waktu ni suami dan mama mertua dah paling sedih dan risau. 
penantian yang sangat mencemaskan..
Pilihan diberi selewatnya petang esok. 
Kalau secara normal ,akan diberi ubat peransang (induction) mengulas ,gegaran pada sang bayi dan rahim..kalau dipaksakan juga mungkin 50-50 berhasil, mustahil untuk keadaan dia yang mana badan dan kaki nya hampir menyeluruh dikelilingi tali pusat..haish..bagaimana kamu nak turun nakk..??
 Kamu bagai kan diikat reben untuk ulangtahun ayah kamu..(T__T)
tahulah jarak birthday kamu lahir xjauh dari birthday hari lahir ayah kamu..huhu..

 Keputusan dibuat..
 Gara2 urgent. Suami dan mama tak mahu ambil risiko apa2 jadi pada aku dan sidedeq..
saya berkeras mahu normal.. di (induction)..
kerana aku lebih memikirkan pengeluaran segi kewangan jauh lebih besar berbeza dari  kos melahirkan secara normal..
tapi mama dan suami kata.. tak mengapa..
yang penting.. disegerakan.. dimudahkan.. dan xmenanggung sakit berganda.
bertuah nya Ibu2 yang bisa merasakan sakit bersalin..
 mungkin bukan rezki aku..
aku terima keputusan.aku redha..
 Umey pula hanya diam.cuma mampu tersenyum hambar..
seakan pasrah pada yang Esa..tak juga putus memberi kata2 semangat pada aku..
aku tahu.. umey tengah sedih dan risau sekali..




bermula lah aku bermalam di Hospital..hari pertama Umey dan mama pulang dulu..
pada malam itu hanya ditemani my bestfriend..my cowok..my 3D master..Encik Asyfan karim Ramadhan..huhu 


*bunyi mesej masuk*




*terus aku menangis macam orang gila jam 2pagi..lepas buka mesej ni..huhu
umey ngan aku tak pernah serius..kalau jumpa ada saja loyar bughuk..tapi kali ni umey macam serius gile.. aku bukan sedih sebab kalau apa2 jadi kat aku..aku cuma sedih kalau2 hari itu adalah hari terakhir aku 
chat ngan umey.. (T__T) sape xsayang mak oii.. 

Tuhan.. aku nak tua sama2 ngan umey..;'D

20 jun.2015, Keesokan harinya..seperti yang direncanakan..
takdir dari yang Maha Kuasa..
selepas subuh aku diberi ubat untuk lancar buang air dan disuruh puasa.
jam 7pagi masuk wad.
 jam 8.17 pagi waktu Jakarta
 dengan berat nya 3.3kg
akhirnya zavier keluar .. 
 Huhu dengan bertemankan suami.. 
Dan 4orang doktor pakar didalam bilik operation.. 
hhee tak sangka ikut tingkap jugak kamu ya nakk..


 kurang 15minit..lebih cepat dari yang disangka..
 suara kamu dah memecah sunyi..



berkat doa semua dan kepakaran para ahlinya..yang diketuai Doktor Diana. 




Selamat datang 
Achmad Zavier Ramadhan..
huhu sampai jauh di ruang menunggu juga terdengar teriakan pertama dia..
umey dan mama in law juga terus tak henti ucap syukur..
..tangisan kamu yang merdu dan indah mengakhiri episod debaran..



Alhamdulillah..



aku yang punyalah berlatih meneran..
takdir menetapkan..rupanya aku hanya perlu terbaring kaku.
dari perut sampai hujung jari kaki seperti "mayat" sekali.. Xrasa apa2.. mungkin faktor bius.
Tapi.. Telinga dan mata aku masih berfungsi seperti biasa..
..menyaksikan sendiri..mendengar dan melihat suasana itu..tak putus dihujani kata tahniah dan syukur..nurse2 dan doktor2 yang turut ada disitu..
sekilas terlihat wajah sebak dan terharu suami ku..

"Tahniah mbak Nurul.. anak kamu cowok.."kata Doktor..

segenap dalam kelam mata yang ku tutup 
melepaskan kaca2 airmata..
menghayati kebesaran Tuhan.. Allah hu robbi.. begini rasanya .. Indah sekali.. kalau aku ada kuasa.. Ingin saja aku menghentikan masa dan biar kan ianya membeku ..agar bisa terus aku tonton lagi dan lagi.. huhu..


 Suara kamu persis seperti dalam bayangan dan mimpi aku selama ini..












Terima kasih Tuhan.. ALLAH rabbul izzati..

Terima kasih Doktor Diana , Doktor Evita dan seluruh team..
Hospital Rumah sakit Brawijaya Woman and Child Jakarta Selatan..




Sangat berterimakasih pada ayah yang dari jauh xputus mendoakan..keluarga besar ku..kawan-kawan 


terima kasih keluarga besar ku..kawan seperjuangan blogger..
#KelabbloggerBenAshaari..



tq my love.. abang2 temokku


kawan2 lama

terima kasih kawan2 pengajian jakarta


terima kasih doa nya ..kawan2 dari munatour travel Jakarta

 adik beradikku..

bestfriend jakarta

keluarga besarku


dan juga mamaros dan semua sahabat2 facebook dari Malaysia..love korangs..terima kasih ats sokongan selama ni.. ;'))

semuanya dah saya simpan dalam album memory 2015..kata2 doa anda lah yang banyak membuatkan saya tak henti rasa syukur dan saya sangat berhutang budi..terus kuat.saya selalu mendoakan kalian juga terus dilimpahkan kasih sayang Tuhan..dipermudahkan dalam apa juga permasalahan..
bagi yang belum dikurniakan zuriat.. 
InsyaAllah.. yakin..pasti ada..cuma waktu dan masa kita aja berbeza.. semangat!





akhir kata..
ampun maaf yg baik dari Tuhan.. 
yang lemah sesungguhnya dari kelemahan saya sendiri..
InsyaAllah jumpa lagi dilain entry..





*maaf sekira nya tulisan ini agak gado gado, rojak..dibuat sesuai untuk pemahaman buat dua negara.

12 comments:

lia ummiirfan said...

mengingatkan detik-detik melahirkan anak memang kita sebagai ibu takleh lupa.. lain anak, lain ragamnya., AlhamduLILLAH, moga Zavier menjadi anak yang soleh. :))

Erra Kyra said...

Lia Ummiirfan.. selalu dgr org kata camtu huhu.. btw thankz doanya...aminn

Elly Khalid said...

ALHAMDULILLAH...tahniah Erra...doa moga Zavier menjadi anak soleh dunia akhirat...

Erra dah selamat...K.Elly pulak tgh tunggu turn ni... now baru 20 minggu kandungan...
Doakan K.Elly ye.. take care Erra..

Jemput singgah blog K.Elly.. ;)
CANTIK GLOWING SELEPAS BERSALIN

Erra Kyra said...

K ELLY.. hai kak..aminn..

alhamdulillah thankz kak.. huhu mesti debar2 kan..moga akak dipermudahkan urusan melahirkan nya..<3

yoorin melacolea said...

tahniah erra.. comey sangat baby....

yaya cendana said...

assalamualaikum...yaya dah follow sini...saja...buat blogwalking..hehe....harap sudi follow yaya... www.yayacendana.com :) tq

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Sue Izza said...

bila la boleh cik sue jumpa zavier ni

qaseh dalia said...

best dan cuak naca entry ni , doakan yg terbaik buat qaseh ni .. bila dpt jumpa zavier ensem ni

xumeiqing said...

20160621meiqing
cheap jordan shoes
yeezy boost 350
prada sunglasses
michael kors handbags
stephen curry shoes
ray bans
nike cortez
louis vuitton factory outlet
christian louboutin
adidas nmd
tiffany jewelry
bottega veneta handbags
oakley vault
jimmy choo outlet
cheap mlb jerseys
tiffany and co
ray bans
michael kors outlet
oakley sunglasses
true religion outlet
red bottom shoes
reebok shoes
adidas superstar
pandora charms
adidas nmd runner
kate spade handbags
holliste sale
adidas stan smith
nike free runs
discount oakley sunglasses
cheap nike shoes
birkenstock
oakley sunglasses
cheap ray-ban sunglasses
polo ralph lauren outlet
armani exchange
cheap nhl jerseys

caiyan said...

20170309shihzong
cheap ray ban sunglasses
ralph lauren sale clearance
lebron james shoes 2017
ray ban sunglasses discount
coach outlet store online clearances
michael kors outlet
yeezy boost 350
steph curry shoes
yeezy boost 350
abercrombie and fitch outlet

Meiqing Xu said...

ralph lauren outlet
ralph lauren sale clearance
polo ralph lauren
kate spade outlet
louis vuitton
tory burch outlet
adidas superstar shoes
louboutin
ralph lauren uk
pandora outlet
20170406caiyan

TWEET TWEET