Oct 29, 2015

ZAVIER: MAJLIS AKIKAH SERBA PUTIH MELEPAK !




Masa itu tiba..11 Hari sudah Zavier didunia..

11 Hari itu juga adalah waktu yang cepat mengambil keputusan untuk majlis akikah..
bukan nikah ya , akikahh baca elok elok..:P


Alhamdulillah..

dengan kekuatan yang ada.. cuba mempersiapkan diri dan sekeliling ..
menyambut doa2 berkat..dan para tamu.. keluarga..sahabat..
Sederhana..

biarlah majlis sederhana..asalkan hajat untuk akikah ini terlaksana.. 2 ekor kambing berjaya disembelih di bagi2 ke rumah anak yatim dan anak2 yang menuntut ilmu..

Subhanallah..

nikmat yang tak terhingga hadir nya orang baru yang kecil munggil..
jari yang halus..
pipi yang merah..
mata yang seakan berlampu..
Rasa tidak ingin melewat2kan lagi untuk berkongsi rasa syukur ini..
rancang untuk tunggu habis pantang...akhirnya tidak jadi..rasaa tak patut pula dilambatkan..
yukk.. jomm disegerakann! sahut mama dan umey iaitu nekda2 zavier..

aku senyum.. dan rasa sakit bersalin sikit pun tidak ada.. melihat semangat mencurah yang dikasi..







Bak Bedak ketepuk ketepek di pipi zavier lepas mandi..

itu lah putih.. warna tema akikah..

elok  jam berdetik lagi berapa minit ustaz2 dan para tahfiz datang untuk mengaji..
pelaminan berendoi pun trang tang tang terhidang...
Alhamdulillah berjaya juga..seperti dalam bayangan..simple..berseri..
jimat pun jimat..menggunakan apa yang sudah ada.. just touch up2 lagi..

dari Dulang tahnik akikah.., gunting , Baju akikah baby ,tempat tidur,karpet , frame2 dll
(crown songkok zavier je xsempat siap huhu cedih , dah siap senarnya cuma kurengg ok pulek hehe)
*Alhamdulillah..banyak terinspirasi dari Turki..untuk detail .. nantilah kalau ada masa free Erra update tutorial satu persatu..

part ni memang dari awal pregnant , erra kata serah ke Erra..erra memang suka deco2 merapu2 bagai ni..^^
katering serah pada maminlaw..

"Erra Jangan panjat2 .. ya Allahh awak tu tengah berpantang!"
jerit umey..

"cuma nak gantung ini je mey.. "

ok fine. kene bebel terus..padan muka..haha
padahal  tak serius juga..kadang memang suka menyakat umey..
apa yang xdikasi itulah degil nak dibuat hehe..
sayangg umey..

bermula lah.. episod mama Erra menggunakan kuasa veto nya..
memberi arahan je.. yang angkat itu ini adalah my bodyguard..
Encik suami.. Papa zavier..



















Maulid..  Ustaz Amir,yang mengetuai majlis khatam Quran , dan acara cukur jambul zavier..

dung dung~ dang dang~ majlis diraikan dengan penuh warna keceriaan dari anak anak tahfiz Institut  ilmu Al Quran.. mereka mengalunkan nasyid bersama kompang.. serius.. sedapp.. merdu je suara..

haa cube kalau guwe ngan suami yang nyanyi(ada rancang).. tapi risau..berterbangan semua tetamu dan meja makan.. akibat sumbang melampau..haha





perasaan teruja excited berjaya dikawal..bukti nya..saya xpakai setitik pun kaler pink..:P

Maaf.. sedih.. banyak yang tak dapat undang.. undangan last minute punya kerja camnila.. 3hari! so mana yang terdekat je..tapi alhamdulillah.. yang penting barakah..dan rahmat.. sikit terasa meriah.. makanan cukupp.. malah macam2 pula dah..













































sekian ..

 yang baik dari Allah yang mana kurang2 tu pepaham la.. dari kelemahan diri ini.. semoga cerita dan gambar dapat memberi inspirasi buat teman2 yang lain.. serta penyemangat Zavier dan adik2 nya akan datang kalau belek entry ni semula..huhu

Betapa besar nya Kasih sayang Allah.. moga bijak dan santun lah dalam hidup.. Jangan didustakan segala nikmat yang ada.. Jangan pula sombong dan angkuh..

Jadilah Raja , Pemimpin kelak yang bertaqwa..amanah ,hebat  Cemerlang gagah seperti erti nama mu.. serta harapan moyang , jad , jaddah, mami .. mama dan papa mu..

Achmad Zavier Ramadhan.. insyaAllah.

ok. dadddaaa .. muahh
Salam rindu dari jauh..

-Jakarta.baby room.

*jenuh mak kamu kene ganti puasa sebulan huhu 




TWEET TWEET