Mar 8, 2015

BERCAKAP DENGAN PERUT !

Amaran keras : cerita kali ni tak bape best!lebih kepade syok sendiri . bertabahlah bacanya..;'D







Hari-hari mengadap perut..






pertama-tama sekali i was like.. "haii shayang,sihat2 selalu ya..moga membesar dengan sempurna..
eh eh comelnya la hai peyut guwe.." 
*huwaaa Tipuuu.. jangan percaya!! 

hakikat realitinya ialah..

awal2 lagi dah mengomel seseorang..
"oh tidak.. perut ku nape nampak makin buruk sekali..hm?!" 
kenape ini.. kenape itu..
(seakan bulu2 halus peghutku melambai2 girang ,
 pusat yang terjojol gah sibuk posing manje..)
 huhu erk..so weird. but still.. Alhamdulillah Dont worry dear mom..
it's normal symptoms (^__~)hee

okey..lepas sengeh dengan kekurangan diri baru lah sesi temu ramah dengan baby bermula..



sambil tepuktepuk peghut..usap-usap manja

 "macam mana dedeq harini sihat?tengah buat ape tu.. lapar tak?"


*walhal dah setiap minit dan jam dia sogok kite makan makan..penuh bernafsu pula..haha
oh malu mama dengan diri sendiri.. daripada seorang yang sangat susah nak makan..menjadi.. begitu gorilanya daku huhu..

satu hari wajib kene 5 kali makan! (sejak melepasi trimester pertama)..kalau tak tangan dan segala usus mula la buat tarian zimbabwe..sambil menyanyi ketuk gegendang..



aku pon xfaham dengan diri sendiri..
kalau buat-buat lah macam xperasan lah perut ni lapo.. mujahadahnya macam oh Tuhan..nape rasa macam puasa..?" (T__T)
nak tak nak terpakse daku slow-slow merangkak membuka peti ais.. sambil mate mencari2 mangsa..BOOOMM sepai dapo..tande2 org lapo memasakkk huhuhu(> ,<)



Dah second trimester kedua, 5Month (20-26weeks) nih.. 
duduk pun susah nak sopan dah..hee
dan yang paling best sekali.. segala gejala bau yang kurang enak dihidung , pening dan mual pon automatik hilang..syukur..




ngap.. ngap.. ngapp.. disebabkan dah selera makan..
maka tak semena mena jadi makcik2 dapo yang begitu arif dan haloba nya menguasai senduk,periuk dan seluruh perkakas..


huhu takdenya kasi chance mamaIL masak lagi..
jadi sekaranglah masa2 kemuncak nya guwe paling rajin masak kuih2 tradisional malaysia, boleh dikatakan hampir setiap petang dan malam..ada aja yang dinamakan "jajan" or "dessert" sebut aje.. 
cempedakgoreng?,cekodok,keria,pancake,cekmekmolek,popia,donut,lepatpisang,
kuihpelita..sum2.
puding caramel..dadih..dllnya..

*riyak ke ape nih egha?:'DD grr
haa.. kalo xpandaii.. sume panduan dah ade dihujung jari..apo sosah yerk
tanya mak . tanya kawan . tanya google 
yeahh!! ready!! *sengseng lengan baju*












"kuih ape ni?"muka teruje campur pelik mamaIL(makmertua) & him tanya2 itu biasa..maklumlaa makanan malaysia bukan jakarte yer^^


huhu Okay.. jadi didapor tu memang wajib lah ade segala jenis tepung dan bahan.. senang... bila terlintas..bahan dah ade..xdelah drama meroyan..baling2 sudu stress
gula melaka ,daun pondan pandan xbeli lagi..hee haish..:P






kalau nak teringin mengunyah nyemil makanan yang bergoreng2 pun..Him dah xkasi beli..ape2 dia kata masak sendiri lebih selamat.. yela kat luar  katanya minyak nya hitam xbertukar2.. ok.guwe percaya dia ngomong.. walaupun hati jahat guwe sempat mencelah.. 

"ececece..senarnya malas nak belikan lettuw..haha" 

xdela gurau..bapak mana xsayang anak.. lumrah la kan..tetibee  *sayang anak lebih dr bini sendiri terserlah..(huhu sebak weh) dah kenapa ko erra berdrama bagai :D



 ***alaaa xyah lah serius sangat..saja taknak bagi korang muntah..saja taknak bagi korang ngantuk..haha:DD

and one more thing..!!^^

paling ketara ialah.. guwe selalu suka ketawa dari biasa.. suka banyak cakap.. suka banyak sengih.senyum..




   sebelum ni kalau bercakap atau reply mesej kejap2 padam..kejap2..taip..
ubah fikiran..kalau sekarang kemahin laju je dia sirotolmustakim..huhu padahal..lama2 menyesal sendiri ..salah ngomong rupenya guwe!.habis satu malaya kawan dah tersinggung..benda serius pun guwe dah xreti bezakan..pokoknya jiwa guwe happy,mood postive tu ter over.. nak gurau je keje nye..nak menyakat ajee.. nak "meng haha" tu senang gampang banget!..OMG 




:( oh dedeq..help mama.. please deh.. 
mama nak happy and be positive person but xmo lah over2 gituu.. huhu.. xmo lah sampai ade yang kecik ati.. dedeq cakap yer kat Allah.. maaf kan mama ya.. dan bimbing mama selalu dalam setiap tingkah laku dan dalam setiap detik dalam berperasaan.. :') kalau doa dedeq termakbul.. keluar nanti mama belanjakan coki2 dan shushi tau.. haha (bajet 2015 betul mak dia ni!)



hmm ok, sampai  situjela karangan diary ringkas versi darjah 6 saya..
segala bahasa yang "kacau" harap dimaafkan..Sesungguhnya yang baik dari Allah..yang kurang dari kelemahan diri saya sendiri..moga ditegur agar dapat saya perbaiki lagi..smile!chaiyokk mung sumew power readers khaira!!^^



kesian..wassalam..;D





2 month 


3 Month 


4 Month

5 Month 

6 Month 


Senarai keperluan kelengkapan bayi. TQ google!^^
Hujung bulan ni genap 7bulan dah start leh cari barang..yaAllah permudahkanlah..(T__T)




Korang rasa??^^


kongsikan jawapan diruang komen dibawah 
hadiah misteri akan di kirim ke pintu rumah..

Khusus untuk 5 orang sahabat yang supporting , paling awal dan tepat sahaja.










Mar 6, 2015

MAJLIS . TIUPAN





bukan tiup-tiup biasa..

bukan mahu cerita majlis tiup belon siapa paling besar..

bukan juga cerita tiup tayar yang pancit...

ini punya cerita majlis tiupan..

seluruh para malaikat InsyaAllah turun bakal mendoakan..

tiupan ruh kedalam diri si anak..
maka.. tercatat lah segala nya..


segala masa depan.. segala takdir tertulis dalam dirinya..

tinggal pilihan ditangan memilih takdir kebaikan mahupun keburukan..



kesempatan inilah..

 aku sangat mengharapkan doa daripada insan2 tersayang..
Umey..Ayah.. Guru.. keluarga dan sahabat..
agar anak yang dikandung menjadi anak yang membesar dengan sihatnya..
lahiriah dan rohaniah nya..
tinggi jasmani dan rohaninya..
kuat fizikal, mental dan imannya..
sudah tentulah..diberikan takdir yang baik dan menjadi keluarga contoh 
role model buat generasi akan datang..

Alhamdulillah..

tanggal 10 . Januari . 2015

bersamaan tarikh ulang tahun perkahwinan kami yang ke lima

majlis diraikan dengan sederhana dan sempurna berjalan seperti yang dikehendaki..

doa buat kandungan yang memasuki usia 4bulan..







Sekitar Majlis Doa Selamat 
Tasyakuran masuk 4bulanan
buah hati kami



Papa and Mama to be .. insyaAllah..
actually kitorang susah nak bergambar berdua.. asbab nya memang kitorang bila
bergambar sama comfirm! sure gambar rosak!!..susah nya nak okey..huwuu.. bila kite dah oke..kang dia pula serabai.. bila dia dah konon macho hensem , dah kite pulak macam nenek2.. touching kann.. nak wat camne ..
 huhu pasrah jelah?..


kad undangan guwe edit via HP jer.. huhu okla kan.. * TQ application pixlr^^

with cucu2 sedara 
hee jangan memain guwe bukan dah taraf makcik2..nenek2 sedara dah rupenye.. ni semua kite patut salah kan dear hubby..haha kerana dia , kite dapat gelaran mendatang tu.. ;P *padahal xkesah pong , bercandaa^^

gambar poyo sikitt... 
okey serius dua2 pandai bab ni.. btw syukur kehadrat ilahi.. dia mampu berkerjasama,supporting.. sedangkan dia paling jenuh , tak suka,sangatlah jual mahal bila ajak bergambar..^^ Kene puji2,pujuk2 baru la nak..itupon muke yang nak xnak..Terbalik sungguh ngan binik nye huhu

kami memang kamcing bab "narsis"
 itu memang keje part time kami anak beranak dua orang nih..huhu
belon2 tu mamaIL yang reka sendiri..sampai orang comfius ni majlis birthday anak sapo pulak ..ker sesat masuk rumah?:D "5" katanya sempena ulg tahun perkahwinan saya dan anaknya yg ke 5tahun?..huh xsangka yer..rasa cam baru je semalam kawen..hhoho



family


 Ustaz2 Tahfiz ni.. 
habiskan kat situ jugak 30JUZ.. memang respect lah..patut lah berseri je muke ustak2 nih..hiuhiu.. 
*sempat ko belek seri wajah orang yer errra haha.. oh i c.. rupanya diorang duk bawah sinar lampuu:P
kbai











sempat mengupdate live..kununnye..


keluarga dan kawan terdekat...


with sahabat dekat mamaIL..
 Ibu emma,Ibu Dewi , Ibu Diana
dan sahabt guwe.. Mr.Danny (nak jugakk:P)





Bff Jakarta guwe.. Vicky 



My BFF Vicky dan Sri Athien ..
diorang memang jenis meroyan kalau nampak kamera..abaikan..:'D


serius.. guwe sayang giler dua makhluk nih..

eh..aku pong tak terkecuali rupenya..hehe:P
 perangaiii.. coverle sikit..malu la kat anak hang tu..
oke ustajah.. huhu


flying kiss..
untuk semua sahabat kami yang xdapat datang..
kerana majlis dirancang juga last minute.. 4hari sebelum.. memang spontaneous.. tapi syukur..alhamdulillah..berjalan lancar.. dpermudahkan..moga berkat kedatangan tetamu serta doa mereka..

sayang sekali..Ayah ,Umey dan family dari Malaysia xde huhu..
tapi dapat sembang dlm phone pun dah rasa dekat dan hadir..

Bismillah..Doakan ya.. InsyaAllah..
 diri ini selamat melahirkan..
( insan bernama teeeetttttt****jeng3...)
si anak kedunia dengan mudah dan selamat nya...

amin..



Korang rasa??


gegurl ker boboy??





tinggalkan nama facebook dan tekaan korang.. sekiranya tepat nanti.. 
hadiah misteri akan saya kirim ke pintu rumah..
Khusus untuk 5 orang paling awal dan tepat sahaja!!
cepat tinggalkan komen dibawah tau..nak whatsapp , fb pom boley♥

k daa.. sungguhnya yg baik dr Dia .. yg buruk dr kelemahan diri ini..







TWEET TWEET