Oct 29, 2015

ZAVIER: MAJLIS AKIKAH SERBA PUTIH MELEPAK !




Masa itu tiba..11 Hari sudah Zavier didunia..

11 Hari itu juga adalah waktu yang cepat mengambil keputusan untuk majlis akikah..
bukan nikah ya , akikahh baca elok elok..:P


Alhamdulillah..

dengan kekuatan yang ada.. cuba mempersiapkan diri dan sekeliling ..
menyambut doa2 berkat..dan para tamu.. keluarga..sahabat..
Sederhana..

biarlah majlis sederhana..asalkan hajat untuk akikah ini terlaksana.. 2 ekor kambing berjaya disembelih di bagi2 ke rumah anak yatim dan anak2 yang menuntut ilmu..

Subhanallah..

nikmat yang tak terhingga hadir nya orang baru yang kecil munggil..
jari yang halus..
pipi yang merah..
mata yang seakan berlampu..
Rasa tidak ingin melewat2kan lagi untuk berkongsi rasa syukur ini..
rancang untuk tunggu habis pantang...akhirnya tidak jadi..rasaa tak patut pula dilambatkan..
yukk.. jomm disegerakann! sahut mama dan umey iaitu nekda2 zavier..

aku senyum.. dan rasa sakit bersalin sikit pun tidak ada.. melihat semangat mencurah yang dikasi..







Bak Bedak ketepuk ketepek di pipi zavier lepas mandi..

itu lah putih.. warna tema akikah..

elok  jam berdetik lagi berapa minit ustaz2 dan para tahfiz datang untuk mengaji..
pelaminan berendoi pun trang tang tang terhidang...
Alhamdulillah berjaya juga..seperti dalam bayangan..simple..berseri..
jimat pun jimat..menggunakan apa yang sudah ada.. just touch up2 lagi..

dari Dulang tahnik akikah.., gunting , Baju akikah baby ,tempat tidur,karpet , frame2 dll
(crown songkok zavier je xsempat siap huhu cedih , dah siap senarnya cuma kurengg ok pulek hehe)
*Alhamdulillah..banyak terinspirasi dari Turki..untuk detail .. nantilah kalau ada masa free Erra update tutorial satu persatu..

part ni memang dari awal pregnant , erra kata serah ke Erra..erra memang suka deco2 merapu2 bagai ni..^^
katering serah pada maminlaw..

"Erra Jangan panjat2 .. ya Allahh awak tu tengah berpantang!"
jerit umey..

"cuma nak gantung ini je mey.. "

ok fine. kene bebel terus..padan muka..haha
padahal  tak serius juga..kadang memang suka menyakat umey..
apa yang xdikasi itulah degil nak dibuat hehe..
sayangg umey..

bermula lah.. episod mama Erra menggunakan kuasa veto nya..
memberi arahan je.. yang angkat itu ini adalah my bodyguard..
Encik suami.. Papa zavier..



















Maulid..  Ustaz Amir,yang mengetuai majlis khatam Quran , dan acara cukur jambul zavier..

dung dung~ dang dang~ majlis diraikan dengan penuh warna keceriaan dari anak anak tahfiz Institut  ilmu Al Quran.. mereka mengalunkan nasyid bersama kompang.. serius.. sedapp.. merdu je suara..

haa cube kalau guwe ngan suami yang nyanyi(ada rancang).. tapi risau..berterbangan semua tetamu dan meja makan.. akibat sumbang melampau..haha





perasaan teruja excited berjaya dikawal..bukti nya..saya xpakai setitik pun kaler pink..:P

Maaf.. sedih.. banyak yang tak dapat undang.. undangan last minute punya kerja camnila.. 3hari! so mana yang terdekat je..tapi alhamdulillah.. yang penting barakah..dan rahmat.. sikit terasa meriah.. makanan cukupp.. malah macam2 pula dah..













































sekian ..

 yang baik dari Allah yang mana kurang2 tu pepaham la.. dari kelemahan diri ini.. semoga cerita dan gambar dapat memberi inspirasi buat teman2 yang lain.. serta penyemangat Zavier dan adik2 nya akan datang kalau belek entry ni semula..huhu

Betapa besar nya Kasih sayang Allah.. moga bijak dan santun lah dalam hidup.. Jangan didustakan segala nikmat yang ada.. Jangan pula sombong dan angkuh..

Jadilah Raja , Pemimpin kelak yang bertaqwa..amanah ,hebat  Cemerlang gagah seperti erti nama mu.. serta harapan moyang , jad , jaddah, mami .. mama dan papa mu..

Achmad Zavier Ramadhan.. insyaAllah.

ok. dadddaaa .. muahh
Salam rindu dari jauh..

-Jakarta.baby room.

*jenuh mak kamu kene ganti puasa sebulan huhu 




Oct 12, 2015

ZAVIER: PERSOALAN, PERASAAN, PERSIAPAN




Bismillah...!! 

"ya Allah... berdosa nya aku tinggalkan blog ni lama2..huhu.."

ya.. begitu lah dialog dalam hati berkata2.. betul2 menghantui ku hari2 sehingga lah aku berjaya menaip harini huhu... padahal bukan wajib. tapi bagi aku ini satu amanah berat pula huhu sejak.. blog erra ni dah ada pembaca setia.. terutama dari keluarga tercinta ku..jauh nun disana..

"kenapa blog jarang update.."

"kenapa..kenapa..kenapa.."

kerna aku sedang asyik menghayati kedatangan orang baru dalam keluarga kecil ku..

bagi aku 5 tahun perkahwinan.. ini adalah saat yang tak patut aku lewatkan walau sedetik.. tanda syukur , aku nak dia sentiasa ada disetiap alfatihah solat ku.. disetiap tumbesaran kaki nya..tangannya..pipinya..huhu detak detik turun naik nafas nya.. aku mahu melihat.. aku kagum dengan yang Maha Kuasa.. Indahnya kejadian Dia.. ajaibnya.. aku takut amanah ini aku terleka terabaikan.. 

rasa berdosa?poyonyee kans haha yela.. kalau tak dapat hiburkan orang dengan blog usang ni rasanya aku turut rasa hampa dan hambar hidup..berdosa lahkan kirenya sebab buat orang kecewa?!kikiki. ngade kan erra over kan..? haha

"Erra dah habis berpantang ker?" 
         (sedangkan zavier dah masuk 3bulan..huhu)



" Alhamdulillah.. dah habis berpantang dah.."

soalan yang sering ditanyakan..sejak berita kelahiran zavier ramadhan..huhu tak sangka cepat masa berlalu bagaikan meratah milo tau!

 Semua pasti tahu erra czer(ceaser) .. sebab erra ada cerita di entry 3bulan yg lalu..
walaupun biaya kos rawatan dan doktor nya mahal habis dalam beribu ringgit.. tapi Tuhan maha adil.. 
Alhamdulillah lepas zavier lahir.. rezeki buatnya mencurah2.. sampai aku malu dengan Tuhan.. kadang takut juga ada.. kalau2 itu rezki istidraj(yg xdiredhai Tuhan..) 



mana mungkin xdiredhai Tuhan..kan ianya diberi oleh tangan2 yang baik2.. orang2 mulia..sudah tentu barakah..buktinya mencurah2 tapi masih boleh diagihkan pada orang lain.. kan bersambung2 pahala disitu huhu..



dari bab susu.. pakaian..kasut..babycoat,baby carseat, sampai stroller..mainan untuk zavier ..Terima kasih Tuhan..yang Maha Memegang hati hati manusia.. yang Maha Menyentuh hati hati manusia.. yang Maha Membolak balikkan hati hati manusia.. banyak sangat bukti ni erra.. masih ragu dengan kebaikan Tuhan..? Masih mahu ditakung yang lama..? masih mahu ingkar kehendak Tuhan..??

T____T 

huhu.. Tuhann...



******************




"Erra..Sakit tak lahirkan zavier haritu..? mana mana sekarang dah okay??"

Melahirkan secara bukan normal atau lebih popular bahasa pasar nya , lahir ikut tingkap..katanya bahagian jahitan atau daerah sekitar akan mendapat risiko sakit ngilu atau sakit luka yang berpanjangan.. aku first dengar dah cuak..

aku paling takut dengar bedah.. dengan risiko2 pengalaman dari yang saya search di google xkalah menakutkan dan cukup  menghantui fikiran sebelum beberapa detik zavier lahir.. paling sedih.. kalau nak lahir secara normal untuk baby akan datang(maybe adik zavier) kene tunggu 2 , 3 tahun..(part ni mungkin suami ok sangat..memang dia nak kalau boleh jauh2 jarak anak..) yang aku lak tergegeh nak anak banyak cecepat haha.. maklumlah.. diri ni bercita cita nak bukak sekolah anak2 kan.. biarlah anak kita ikut meriah ramai jugak hehe...



Alhamdulillah..



"Sakit Bersalin Ceaser mengambil masa 2minggu..doktor arahkan banyak makan telur dan semua makanan yang penuh vitamin dan gizi.."

yang hairannya bila kita search google.. banyak yang tulis kat blognya.. jangan makan telurr..nanti bernanah la apela.. cemas dengar.. sampai banyak kali la aku tanya doktor diana untuk kepastian..

"Terserah kamu aja Ra..  mahu makan apa aja bisa.. asal baik buat energy,kesihatan tubuh kamu..biar cukup protein..telur tu protein elok buat baik pulih  luka dalam."

. melainkan dah terinfeksi(bahagian luka tercemar bakteria or virus..) telur jgn makan.
.. ok aku mula tarik nafas lega...

"bagus.. tiada luka(sambil belek perban pelekat tutup luka) ,tiada  kesan yang menunjukkan tak okay..kalau tidak okay udah ada corak membekas dari luar kelihatan..darah di perban) InsyaAllah.. semua akan baik semula sepenuhnya 3bulan.." kata Dr.Diana setelah di cek sehari selepas melahirkan zavier..

"Doktor..betul ke.. org kata kalau  bedah2..nanti xleh buat kerja macm normal lagi.. tak  boleh angkat berat2..?? "tanya aku lagi..

"Siapa bilang.. kita punya pasien semua nya baik2 aja kok..mesti banyak bergerak..tapi jangan turun naik tangga lagi.. ngak usah bimbang Ra.. kemarin ada pasien yang udah 3bulan pasca melahirkan czer..sudah elok buat yoga . mengajar senam yang angkat orang kaki kat atas kepala kebawah..bla..bla.."

yang aku lak.. "woahh.."(dalam hati..boleh lah tolak2 almari ubah2 perabot tiap bulan lagi..sbb perangai.. suka sgt suasana bilik berubah2 hehe)

aku tekun teruja dengar.. setelah mendengar "pujukan" kata kata Dr.Diana.. makin bersemangat aku untuk cepat sembuh.(dalam hati..tak sabar nak balik malaysia bawak zavier hehe)

"Doktor pernah ceaser?"

balas Dr.Diana lagi..(sambil ketawa kecil)
"iyalah ra..anak saya tiga2 nya czer..saya kan ngomong nya juga dari pengalaman.. gak usah takut..gak sakit.. percayalah..makan aja apa2 yg penting asupan gizi yg sihat.."


Betul perkiraan Dr. Diana..


selepas 2minggu dah rasa macam normal..kadang2 je kalau salah bergerak terasa ngilu..
Tapi,tepat masuk hari ke 44.. ngilu sikit pun dah tiada..syukurrrrr..(kalau camni tiap tahun mengandung pun xpe haha..riyak nye ko erra.. tampo kang) Walaupun tempat jahitan dah xsakit..tetaplah aku berjaga2..berjalan tetap lah ala2 pimadona..tidur pun tetaplah ala2 snowwhite..makan berpantang macam biasa.. cuma takdelah bertungku2, berurut bagai..sbb memang xdibenarkan..


terkilan gak xmerasa nak bertungku ,berbungkus barut yang Umey bawak dari malaysia.. huhu gigih tau umey nak anak nya sihat..nak jaga erra dalam pantang..(besi tungku terutamanya)berat2 berbag2 bawak perlengkapan untuk kita.. hujung2 cite mak buyong berakhir ikut tingkap..sejarah lah dalam keluarga..sbb umey erra anak 9orang emua normal,..termasuk kaka2 ipar ku..


kali pertama umey jaga orang berpantang yang macam tak berpantang..hehe:P terserlah sgt ke blur an umey disaat tu..heheh yang pastinya cukup umey ada selama 2minggu disamping Erra lepas melahirkan dah buat Erra sangat2 terhutang budi..terhibur gile..mungkin salah satu faktor cepat jadi sembuh sebab mengadap muke umey kot haha abes tu asyik gelak sakan je dua beranak ni kalau dah jumpa..huhu sayang umey.. rinduuu!! hm mula la masuk habuk mata ni  kalau dah sebut2 umey sangat ni..;((


*Entah lah.. erra rasa faktor Doktor2 atau tempat kita buat pembedahan..pon memberi pengaruh kepada pesakit.. sebaiknya usaha jumpa Doktor yang ahli..yang pakar dalam menangani masalah kita.. xpela kite cerewet dalam hal ni..daripada badan kita menanggung sakit dimasa depan.. bila dah sakit surelah.. kita takkan mampu tersenyum dengan baik..melayani anak2 suami, kerjaya dengan baik..bila dah sakit.. beribadah pun kita jadi berlebih kurang..kan sedih..huhu

InsyaAllah.. untuk jadi terbaik..usahakan yang paling terbaik.. Tuhan tidak akan sia siakan usaha hamba nya.. 


                      Welcome Home .. 



































Disebalik tabir persiapan menyambut Zavier..
  ke rumah..





dah print.. beli kain cotton..cetak atas nya dan jahit..siap untuk gantung atau buat bantal..


tengok kat instagram ade yang jual.. nak beli..fikir dua tiga kali.. belum bel;i pampers anak lagi nihh.. haa perasan ade botol2 dah habis yang belum dibuang(memang guwe sampah pun koleksi haha).. jadi tepat lah masanya..terpakai semula..just spray putih dan beli menan lekatkan..siap.. dari pdlm peyut.. zavier jadi pemerhati je huhu.


Terinspirasi dari pulang istanbul haritu..huhu moga zavier jadi raja yang penuh keadilan dan berwibawa.. harumkan nama islam.. macam mehmet Alfatih..huhu.. beso nau cita2 mak ekau ni ye.. *blushing*

erra buat ni 2 kali.. kali kedua buat versi putih.. sebab nak sama ngan tema bilik..putih bersih..sesuci lebaran gitcuu





haa yang ni lawak.. kita potong je ciup mee macam rajah diatas.. jadi sampai rangka macam ni.. kira tulang utama cup lampu kite ya.. then korang balut jee.. xsusahh..pusing2..bungkus macam korang menganyam ketupat!
 *untuk tulisan tu korg kena cover ngan kertas atau kotak..supaya..klo berlampu..tulisan takde lah tembus..


cetak huruf sendirii...print.dan cetak ke cardboard.potong.kalau beli satu huruf dah rm5(rp15,000) cuba kalau nama anak anda sepanjang sungai nil.. tak ke jenuh nak bayor nye hehe..jomm buatt je lepas ni tau!


frame lama.. done! warna putihhh



kerusi buruk ni berjaya di warnakan putih!terus macam beli baruu huhu naknangis tengok bila dah kering.. sebab cantik.. tengok kat ikea haritu giler.. seratus ringgit kerusi kecil kayu..


yang paling banyak berjasa.. awakk nii
*untuk semua benda yang erra catt putih erra guna spray ni je..tmpat lain besa rm10..tapi jenis ni dpt rm  6 (rp20,000)... 
 Termasuklah almari yang korang lihat gambar..asal nya almari lama yg dah penuh ngan stiker dan tersadai di stor huhu.. aku nmpak..trus mintak izin kat mama ..cuma syg xsemmpat amek gmbar time hodoh tu.. yang tolong bersihkan pak mangkos..cekap je tolong..huhu xdan mak buyong nak pause kan dia..


flag.. biasa orang buat hias je.. tapi erra ubah sikit.. kita punya biar bermanfaat bukan sekadar digantung.. kita buat versi falg pocket..so boleh lah taruk duit syiling yang sepah2 tu ke .. pen ke..gule2 kee.. hee


erra beli ni murah2 je.. tapi berkualiti.. ada roda dan boleh swing(goyangkan) siap ada bear gantung,bantal ,penutup kelambu..dan music box..dalam rm 190 (rp580,000) lebih kurang..powerkan..dahlah best..nak kale coklat xde.. cuma ada pink dan biru je.. beli dimana.. ?
instagram jerr...hehe sambil goyang kaki dirumah..dia mai.. berbulan tau nak cari yang patern camni..huhu susah jarang sekarang orang jual.. nama nya.. #PLIKO #BOX




sempat buat ni.. beli kain 3 jenis.. satu satin bahagian dalam.. dua yang jarang tu..3 lace nya.. xyah beli mahal2..jimat..asal warna dan corak cantik..sebab bilik konsep putih..jadi beli pun putih saja..kalau ada anak gegurl besok2..combination kan dengan extra colour pink..kanns..





tengah sarat ni lah semua benda terkejar kejar nak create..sebab kalau dah berpantang memang tak dan dah nak gerak2 banyak.. salah satu nya erra buat ni.. frame..foto collage scan biasa umur 5minggu  sampailah genap (34minggu) 8bulan buat foto scan 4D ..


Sejak Zavier lahir.. memang belum pernah beli baju lagi tuk dia..huhu semua kawan2 abg Dany , mama saudara2 yang hadiahkan..




bersejarah ..mak buyong tepakse bersilat.. sebab nak jugak berpantang bilik bawah.. nak office papa zavier jugak..atas faktor dekat ngan bilik air.. susah tau nak pujuk..kene ade adegan nangis2 dulu haha(sintom mengandung sangatt) capek deh.. akhir nya hubby akur.. alhamdulillah.. 

*Bilik dibawah ni juga lah kata mamainlaw.. tempat berpantang lahirkan papa zavier dulu..wah bayangkan.. 28tahun yang laluuu.. suatu kebetulan yang comel.. ;)

TWEET TWEET