Jul 17, 2016

SALAH FAHAM , KELIRU

Ntah la


Diary.. dulu.. padahal benda tu nombor satu dlm diri ni..

Selagi x update (dlm buku) selagi tu rasa mcam x comel #ehh :p hmm tak.. rasa macam tak puas je.. dah biasa dari kecil... kadang benda simple dan tak logik pun aku tulis..

Lantak lah.. guwe ke .. aku ke.. bahasa tuk diri sendiri pun dah rojak gile..

Saya rasa saya dah kene penyakit..


Penyakit.. comfius..

Comfius nak jadi orang jakarta ker malaysia haha... kadang2 serius pening gak.. (tu belum kene kawen ngan org india) gile nak faham kadang jadi salah faham.. serius.. bhasa malaysia dan indonesia memang lah hampir sama.. senang? Ya senang lah.. tapi sometime ko kene hati2.. boleh jadi adegan tampar menampar tau *sile jangan bayangkan..


Contoh macam ni..


 Jumpe cewek bersama seorang anak nya di mall

"Ehh comel nyaa anak kamu.."

Muke dia hambar.. sinis..

Serius! Ko salah dah erra.. ko dah sakitkan hati dia secara tiba tiba..

Comel is cerewet , membebel dlm kamus bahasa Indonesia.. =__=

Benda tu spontan.. kadang2 kita terpaksa diam dlu fikir2 masak masak dlu.. nak mee goreng ker mee basah. Hmm



tu belum lagi nak layan group2 kawan Indonesia.. huhu yang sorang bahasa sunda sorang bahasa betawi hee btw saya dah jatuh hati dengan bahasa sunda hehe kunaon atuh.. aya2 wae burdak teh.. tonghilap nyaaa.. fuh. Baru sikit tu haha *bangga pulak tampo kang* 

Jangan kan dengan orang kadang2 dengan maminlaw dan suami sendir pun biasa terjadi.. tapi yang selalu terjadi.. bila ko cakap lain dia faham lain ending nya dua2 tergelak terbahak. Huh. Penat asyik gelak2 tau. Sebaik lah mereka sangat memahami guwe/aku/saya .. korang pilih sendiri.


Sebenarnya.. saya nak buat slot lah biar meriah balik blog pink hitam melegam guwe nih..

Dan sebelum mengarang kene tulis dulu. Ni untuk tantapan warga malaysia atau Indonesia.. target pembaca aku tahun depan adalah lebih kepada orang Indonesia.. entry banyak gile tentang dunia aku di Jakarta ni.. setiap minggu sampai xterkejar event.. terutama Bulan Ramadhan.. memang banyak yang miss..

Tapi aku tak kesah .. kerana prinsip aku sekarang...yang utama..

1. TUHAN , Keluarga
2.kesihatan aku
3. Job , Bisnes aku
4.Community , event undangan2
5.anak lagi eh:p



Ko kene ingat erra..

"Ko susah atau buruk camne , memang keluarga je yang akan sudi pandang kau.." -hati

"Bila tak jaga kesihatan.. bila dah sakit.. yang akan rasa erra sendiri.. erra sendiri yang menanggung.. orang lain xmampu nak care, nak ubatkan 24jam..jaga makan , jaga masa rehat.. jaga diri baik2 " - umey


"Duit mesti dicari.. tapi kebahagiaan juga harus diciptakan.. dengan duit asbab kau boleh bahagiakan mereka yang kau cinta.. tapi. Jangan pernah men Tuhan kan duit.. duit cuma kertas. Amanah. Pinjaman dari Tuhan" -mama , Jad


*Remember that ya khaira! InsyaAllah noted!♡ 

Berbalik kepada tajuk asal...


                                       ***************


Se keliru apapun...

Jangan pernah keliru dalam memilih yang mana benar dan salah.. yang hak dan batil...

Kadang2 bila kita sudah merasa paling benar pun susah.. hakikatnya mungkin kita salah..

Misalnya.. kejadian dua kisah ni... hati hati dengan hati...

Kerana si anak terlalu merasa dirinya banyak berubah dan merasa paling tidak cinta dunia... sehingga tertipu dengan syitan .. secara halus.. tanpa dia sedar.. dia sanggup memilih untuk meninggalkan orang tua nya(kerana menentang dengan kefahamannya)... kerana sianak "terlalu merasa diri benar.." comfius dengan amalannya.. (memang kerja dajjal memecah belahkan sesama islam.. )sanggup derhaka. Sanggup memutuskan silaturahim sesama keluarga.. Kerana bagi dia satu kewajiban membela agamanya (padahal mak ayah islam bukan lah kafir) ntah . Bagi dia . Wajib ,xpe tak salah abaikan. Sedang dia dalam kekeliruan yang jelas lagi nyata. Nauzubillah...

Begitu juga dengan "militan2 yang konon nya membela agama... " sanggup bom diri..  jelas itu salah tapi kerana kekeliruan yang nyata dari syaitan.. dia merasa tindakan nya paling benar.. nauzubillahmnzlik..





Semoga kita semua dipandu Tuhan agar tidak keliru dan cergas dalam mengatasi kekeliruan... sesungguhnya yang baik dari allah.. yg buruk mohon (mesej fb/ insta sy) diperbetulkan.. ♡


*macam dah lari je apa yang nak taip.. tetibe jadi tajuk lain  haha.. xpe lah point nya untuk akan datang tak mahu dah rojak2 bahasa.. insyaAllah tak mahu keliru2 bagai hehe.. dan insyaallah! blog akan berwajah baru.. ^^ wee~

















#Diaryonline #Alhamdulillah #keliru #comel #BloggerMalaysia #BloggerJakarta #lifestyleblogger #parentingblogger #lovegodcareforothers #budakbiasabercitacitaluarbiasa #errakyradotcom




2 comments:

Jamil Hashim said...

singgah syawal

qaseh dalia said...

haha bila erra balik malaysia tlg jgn ckp sunda k ... nanti melopong je

TWEET TWEET