Oct 12, 2016

52 MAKANAN MINUMAN YANG ENAK DI MALAYSIA YANG WAJIB KAMU COBAIN!


 * Bahasa kali ini version ala2 anak gaul (bebas) Jakarta mungkin sedikit rujak yaa.. kerana gwe bukan asli Jakarta.




HAI GUYS!
Assalamualaikum! ^^
Salam Indonesia.. Entry kali ini gwe khas bikin buat teman teman Jakarta (indonesia) yang mahu
ke malaysia. yey! tentang makanannnn asikkk~

Omong omong nih.. apa yang gwe tulis ini berdasarkan selera tekak sejati gwe sebagai anak melayu Malaysia.. Tapi bagi kalian yang tengorokan nya level Asian / Internasional . Gwe yakin 100% loh pasti coba akan langsung jatuh cinta..



wkwkwkw.. ( ketawa gwe serta merta berubah bila speaking jakarta haha)



hehe seperti mana gwe pertama kali jatuh cinta ke Jakarta! kerana.. adanya Jus alpukat , Esteler 77, Pempek , siomay , gado2 , nasi goreng kebuli kambing ,  Mee Ayam (bakmi gajah Mada) dan lain lain nya..hee

ya kalian harus coba pas sampai di malaysia!
Yang gwe tulis kan adalah semua makanan favourite gwe
( yang selalu bikin gwe kangen Malaysia lagi lagi dikala saat masa mengindam huhu..) 
Jangan risau rata rata kuliner the best Malaysia pasti ada menyajikan.. dan paling gampang nih, pasti jumpa kalau anda cari di mana mana (tempat/negeri)  Pasar Malam Malaysia . Biasa nya sih malam minggu pasar malam nya.. harus tanya orang lah yaa. harus jumpa! hehe semangat~
udah rasa , udah makan.. pasti bakal berterima kasih pada gwe..haha *bercanda




     Mudah mudahan kalian ketemu yang tangan nya jago dibidang masakan nya.
Percuma aja kan, kalau ketemu makanan nya tapi yang tukang masak nya asal asalan (ngak pake hati masak nya!huh banyak atuh) Jangan kan di malaysia di Jakarta juga banyak.. udah pas kepengen makan Tauhu Gengjrot. pas makan uwek langsung gwe dan saudara gwe muntahin.. parah! gak ada rasanya. pedas pahit lagi.. pokok nya aneh dari yang gwe biasa makan. ngacoo! udah la gwe udah semangat nih promot (sangking enak nya kena di lidah melayu gwe) ke keluarga gwe yang baru sampai dari malaysia ke Jakarta. Sungguh malu maluin yang jualnya.. padahal kan tauhu genjrot yang aslinya selalu gwe makan enak.. T__T



    Saya senang sekali bercerita tentang makanan.. dari negara aja.
Insyaallah akan datang next entry saya akan bercerita tentang makanan khas kuliner Indonesia. Yang menurut lidah gwe terbaik.. dan juga bikin gwe kangen apabila gwe udah pulang lama di Malaysia.. huhu . InsyaAllah juga bisa jadi rujukan buat teman teman dan keluarga gwe dari malaysia kalau mahu ke Jakarta (Indonesia). menurut gwe makanan Indonesia sangat cocok buat orang malaysia kerana kebanyakan dari lauk dan makanan nya hampir sama.. kalau ada yang sama nama nya aja yang beda. =)




Okeyh. yukk~ kembali ke tajuk asal.
mungkin terlalu susah untuk kalian mencoba semua makanan minuman dibawah, sedangkan liburan anda ke malaysia cuman beberapa hari. jadi udah saya tick merah . Menu yang utama yang saya rasa cocok buat lidah orang Indonesia yang majoriti nya suka kan pedas dan gurih . dan pasti nya gak bakal ketemu dimana dimana  Restoran Jakarta.




* Semua yang dibawah adalah makanan yang sedap menurut gwe.. menjadi makanan khas satu Malaysia. Makanan Malaysia trdiri dari pelbagai bangsa. Cina , India dan Melayu. Jadi makanan nya juga beraneka pilihan dan selera.. Selamat mencuba.. :*


NASI 

1. Nasi lemak Sambal Sotong(cumi ), sambal kerang

2. Nasi Ayam

3. Nasi briyani / Nasi briyani Gam *recomended*





4. Nasi kerabu kelantan

5. Nasi Kandar

6. Nasi Goreng Pataya

7. Nasi Goreng paprick*Recomended*

9. Nasi goreng USA

10. Nasi Tomato

11. Nasi Goreng Kampung / Nas Gor Kampung Ikan asin *recomended*

Ini nasi goreng kesukaan kecintaan suami gwe(anak kelahiran Jakarta).. ya, favourite suami gwe pas sampai di malaysia dia pasti makan sama kuah tom yam  atau sup tulang gear box. Katanya yang satu ini beda dari nasi goreng yang dia selalu makan di Indonesia.





LAUK

1. Lauk masak Tempoyak Ikan patin

2. Lauk Masak lemak cili api *Recomended*
Yang ini lauk yang biasanya makan dengan nasi putih panas.. lauk ini paling sedap dan gampang menurut gwe. kerana bahan/bumbu2 nya gampang ketemu di jakarta. jadi setiap weekend atau lagi kepengen pasti gwe masak. sampai kan mama mertua gwe belajar dari gwe cara masak nya. kerana sangking enak dan suka nya dia lauk masak lemak cili api. hehe
sekarng gwe jarang masak sebab dia aja yang selalu volunteer masak lauk Malaysia yag satu ini.
dimasak sama ayam enak, kepiting enak.. paling enak menurut gwe. udang. hee^^

3. Lauk Masak sweet sour

4. Lauk masak asam pedas*Recomended*

5. Tom Yam

6. Kari Ayam

7. Lauk Masak Kurma


8. Sup Tulang Gear Box*Recomended*
Ini menu wajib suami ku orang Jakarta. kita pernah coba makan di Jakarta ada yang pernah jual. beda banget! pokok nya ada ciri khas sendiri rasa kuah sup nya.. ini biasanya mahal. tapi sangat puas hati! porsi nya mmg gede hehe jangan kaget ya.. dan unik nya menggunakan straw(sedutan untuk isi dalam tulang nya.)






CEMILAN SANTAI / SORE

1. Yong Tau Foo *Recomended*
Yang membedakan yong taufu jual di jakarta dengan malaysia ialah kuah nya. kalau di malaysia kuah nya warna hitam kecoklatan dan pekat. pokok nya ni favourite gwe! hehe sebab gurih.. dan penyelera makan disaat perut udah kekenyangan.. (disaat gak tau mau makan apa kerana full tank tapi mau makan..haha)

2. Pasembor

3. keropok lekor *Recomended*

4. pulut durian

5. Kuih Putu Mayam

6. Kuih pelita

7. Satay Kajang

8. Cempedak Goreng *Recomended*
wajib beli ni kalau mau makan nyantai nyemil sore sore.. sebab pasti akan rindu kalau udah ada di jakarta.. gak pernah ketemu orang Indonesia goreng ni huhu.. padahal enak banget.
gwe kalau masak sendiri kalau beli cempedak nya.
selalu setahun sekali pas ketemu cempedak nya hehe=P

9. Kek Batik (kue yang terbuat dari coklat milo) *Recomended*


10. Cheese cake leleh *Recomended*




ROTI & AYAM


1. Ayam Merah Tandoori bersama Roti Naan / capatti *Recomended*
kenapa gwe bilang ini paling paling harus di coba? kerana.. rata rata orang Indonesia yang saya bawa coba makan makanan yang ini. pasti akan teringat terus.. haha seperti menghantui fikiran mu disaat melihat apa aja berwarna merah. hehe merah nya minta ampun.. merah banget! Rasa bumbu nya menyerap sampai kedalam isi.. perfect! memang ayam tandoori ini berasal dari india. tetapi menu ini udah menjadi sebahagian dari makanan khas malaysia. kerana orang India banyak yang warganegara Malaysia. dan kebanyakan nya pasti yang jual nya india Muslim.. so dont worry.. ^^



2. Roti Canai


3. Roti John


4. Ayam percik*Recomended*
Ini makanan khas malaysia yang paling laris manis jualan nya.. kerana bumbu khas nya yang dibakar dipanggang atas api.. dan kalau anda pernah lihat episod cerita Upin Ipin tentang ayam goreng .. ada juga sebut pasal ayam percik.. hehe.. beli tau! coba rasa ayam yang ini! ayam favourite gwe kalau ke pasar malam..huhu



MEE 

1. Mee bandung 

2. Mee hailam*Recomended*

3. Mee udang

4. Mee goreng mamak

5. Bihun Sup

6. Laksa Penang*Recomended*
Bagi orang Indonesia yang sukakan masam2..pedas asin.. yang segar.. boleh try laksa penang.. terbuat dari ikan yang di blend dan bumbu khas nya yang pastinya susah dijumpai di Jakarta.

7. Laksam*Recomended*

8. Char kuew tiaw*Recomended*





AIR


1. Air Jus Kedondong Asam boi

2. Air Jus Tembikai ( jus semangka)

3. Air sirap limau ais*Recomended*
kalau gak mahu macam2 , atau selepas makan yang berlemak.. sangat saya sarankan air sirap limau ais . daripada anda pilih air teh ais..hehe kerana segar dan nikmat diminum saat dahaga dan habis makan yang (bikin tekak neq..mual) apalagi mau jalan jauh , mau musafir.. pilih ini aja simple tapi seger.

4. Air buah mata kucing (buah longan)

5. Air Bandung

6. ABC ( Air Batu Campur)*Recomended*


7. Air panas Teh Tarik


8. Air Horlick ais/panas*Recomended*
Ini air favourite gwe dan suami kalau lagi pengen yang lebih kayak rasa lemak2 susu susu gitu..
suami kalau pulang Jakarta ber pack2 paket2 sachet dia beli bawa pulang Horlick.
kerana Horlick (seperti milo tapi versi susu nya) sangat unik dengan rasa gandum nya. dibancuh sama susu kental. pakai ais aummm enakkk oii~


9. Air Jus Jambu hijau 


10. Air Jus carrot susu*Recomended*
harus jus yang ini kerana just wartel susu ini gak bakal ketemu di jakarta. enak bangett..


11. Air  ice tea tiga layer*Recomended*
boleh test air ni.. sebab memang sedappp hehe.. kesukaan gwe dan mama in law from Jakarta..






Untuk gambar yang lain nya . boleh try google dan untuk location mencari makanan kuliner tempat yang paling hampir bisa google juga hehe... jangan malu bertanya bapak google ya.. sekian sampai disini aja untuk entry postingan saya.. mudah mudahan bermanfaat..

Jangan risau saranan saya enak2 kok.. jangan cuman ke malaysia makan nasi lemak mulu.. haha coba yang lain2 yaa.. Oh ya! soal harga.. Sangat gak perlu khuatir kerana rata rata makanan kuliner di malaysia (di Kuala Lumpur aja) masih jauh murahhh.. murah banget dibanding dengan makanan kuliner Jakarta..

kalau di Jakarta satu porsi rata rata RP 60 ribuan..
di malaysia.. rata rata masih dibawah standart RP 35 ribuan loh.. Sebab tu suami gwe kalau di malaysia naik berkilo2 haha kerana kerja nya makan mulu.. hehe
(Ini yang bikin gwe bingung.. kok jakarta sekarang mahal2 banget ya.. aneh..) Tapi Jakarta masih dibilang murah untuk orang malaysia berbelanja shopping bahan2 baju / dan kain.. Untuk makanan malaysia lebih murah. gak percaya..? pergi sonoh~ ^^


Ok lah.. udah panas laptop gwe ni hehe.. Semoga Info nya berguna. Alhamdulillah..
akhir nya kelar juga gwe mau posting soal makanan haha.. mungkin kerana lagi kangen mengidam juga wkwkwkwwk... =P

Sesungguh nya yang baik dari Allah andai ada yang masih kurang/gak jelas bisa langsung ke bio (contact me) dan kasi masukan saranan..komen ke gwe secara Jalur pribadi privasi/personal.
email atau whatsapp . via Fb juga gpp..

daaaaa~ Sampai ketemu yaa=P

TWEET TWEET