Nov 1, 2016

APA YANG MENARIK DI PULAU PANGKOR MALAYSIA. SERAM!

 *Entry khas untuk rujukan para kaki searching . pengalaman dan apa yang menarik di Pulau pangkor. menurut pandangan saya.




SERAM!

serius pengalaman seram..  sseram tapi syiok(best).. haa camne tu..  =P

seram tu sebab banyak tepi laut pulau pangkor nampak ikan ikan terdampar dipanggangan..
terbakar kott!bau diaaa dibawa pulak angin sepoi pantai..semerbak melekat jadi perfeum gwe serta merta!

haha

yer! serius nih. korang gi sana harus eh tak. wajib ! wajib makan..

IKAN BAKAR



rasa dia tak payah cerita lah... menusuk dikalbu,, lelagi bila cicah ngan air asam..
tu lah salah satu pengalaman aku paling terkesan di Pulau Pangkor awal tahun ni...
 korang datang ke Pulau Pangkor wajib cabar keberanian korang dengan "makanan terbakar yang satu ni" belom lagi sambil makan menikmati view utama nya laut..dengan suara sengau sepoi2 angin pantai.. deruan ombak yang melamba lambai... waktu makan tu pulak.. zavier tidur lena.. gile ar! sangat menikmati pokoknya gwe disana ! hehe... Tq anak. selalu memahami mak mu.. pastu apalagi..tanda terima kasih.. terus upah dia susu cap ibu perasa ikan bakar haha.. *xyah nak eeii2 sgt =P


Jangan tanya kenapa suami takde dalam episod pulau Pangkor Malaysia. Sebab dia dah pulang duluan..ya. dia dah balik Jakarta. Ada hal di sana yg harus (baca: wajib) kena dia ada.. Heee

Gambar hantar papa zavier ke Airport.. Part ni touching skit. Dalam sejarah gwe touching dia pergi haha! Nampak nau tgh angau syg.. (Nape selama ni x syg ker..?:p eh eh sibok jer nak tau haha)



FERI

 Ok.Perjalanan ke Pulau Pangkor dah bermula. Korang kena lah naik feri dulu.. Masa tu tak yah nak tido! Sebab x lama pun.. Dah sampai. Pastu bila korang sampai terus akan nampak berderet abg2 lepak dengan majalah/katalog dan senarai dan pakej2 percutian. Pasal chalet tempat penginapan..ada macam2 kategori. Resort pun banyak...korang tinggal tanya je setiap abg2 tu.. Eh bukan pilih abg nyer yer haha. Pilih lah yg abg tu offer pakej penginapan yang diorg tawarkan. Rata2 harga mengikut kesesuaian location view/berdekatan pantai , keselesaan , kecantikan dan kemudahan yang ada..


Lepas dah nego tempat penginapan di jeti perhentian. Korang boleh lah beli barang2 mandi atau topi pantai..

Akan nampak juga di perhentian. Banyak gerai2 makan..sarapan la dulu. Nampak tak betapa kuat nya daya ingatan guwe haha.. Sombong gile keh3..



VAN PINK PANGKOR

Dannnnn van pink akan beratur panjangg ( kau ingat orang ker erra..??nak beratur2 bagai haha).. berderettt menungguu..jangan terkejut kerana semua van tu adalah van Erra Kyra. Eh tak! Haha perasan. Van yang akan bawak korang pergi ke pantai /tempat penginapan.. Beberapa minit dari jeti perhentian.

Rasa best je naik van pink..macam bangga dia tu macam naik van lexus hehe.. Sekalipun bau udang bau segala bau mak nenek sotong ada kat seat van..hoho yg penting van pinl nih berjaya buat guwe terkesan sampai2 disana.. Bikin mood makin berkobar..makin gembira.. Makin bersyukur.. Makim jatuh cinta dengan perjalanan ke Pulau Pangkor huhu..

Terima kasih Tuhan..

Alhamdulillah





 korang nampak tak apa yang aku nampak.....


 ya! budak ni tidok disaat tengah semangat2 nya gwe nak ajak dia tengok pantai dan laut buat pertama kalinya dalam hidup dia....hampeh... takpe tido la nak..

NAIK BOAT.


MENJELAJAH DAN BERIADAH  DI SEKITAR PULAU PANGKOR, TERDAPAT  PULAU2 KECIL (PRIVATE PULAU) .









CHALET. PENGINAPAN.

belah malam nya kamera gwe cas.. jadi gambar bakar2.. gambar posing2 dengan asap kepol2..dan lain lain nya takde huhu.. tapi tetap masih segar di ingatan ku... Terim kasih yang menaja dan mengurus semua penginapan percutian keluarga selama seminggu.. Dia lah abang baik tapi paling suka nyakat adik adiknya..
Abang sulong . iaitu selaku Bos Fata Bestari Holding dan Orang utama sekolah Umi...

Terima Kasih Tuhan..

DI CHALET KAMI PUN KAMI ADA BUAT BAKAR2 SENDIRI . JANGAN RISAU!
IKAN2 FRESH ,SOTONG DAN PELBAGAI LAGI (MAKANAN LAUT MENTAH) ADA  JUAL DITEPI PANTAI..



      MANDI LAUT . SNORKELING .   GAMES. 
       (BANANA BOAT, BIG GREAT MABLE)

Jangan lah memdambakan terlalu tinggi permandangan air laut sini sejernih air laut tioman atau krabi huhu sini agak keruh tapi still best sebab ikan ikan nya jenis kebulur sikit haha so bila korang menyelam sambil beri makan ikan tu syok gak la.. lihat depan mata ikan ikan tu makan berjemaaah sambil feeling2 kau yang mak ikan..hehe

disana korang boleh snorkelinggg . xpayahlah harkat tu panjang sangat haha akan dikasi roti. beli roti pun boleh.. sambil bagi ikan makan. bukan sambil menyelam tu pulak minum air.. mcm pepatah melayu tuu..agak agaklah haus pun kan. masa tu lah..boleh bergambar2 berposing2 berlagak konon2 korang"mermaid" ikan duyung ala mak jemah.


 Lepas pulang dari pangkor serta merta kulit anak ku berbelang ..haha sibudak itam. sampai kan makcik sedara yang xpernah jumpa kata..

"erra nape anak ko gelap..mak ayah nya putih je.."  erk!

kalau zavier boleh bersuara..mungkin dia protes balas..
"iyelah mak kita kan pakai sunblock..i mana pakai pape" haha=P

drama la kejap.


paling best part main pasir..orang lain(anak buah yang baby2 gak) main elok jer.. dia sorang je bila mak dia terleka sikit..happp!! makan pasir macam makan nasi, cuma xde lauk je! hahah! adoiii anak orang asli mana nih. semua ketawakan zavier huhu.. zavier ni lah..xyah lah tunjuk sangat batak tu hehe..kalau yer pun semngat sgt xpernah nampak pasir kan.. ='D *maknye pun join ketawa sama sambil malu malu siput*


Zavier... kalau besar nanti rajin rajin lah bawa mak kau pulak ya nakk.. ke pantai... mana tau mak time tu dah tuaa cepat sentap ngan dunia ni.. haha
perlukan ketenangan gituuw.. itupun kalau mama panjang umur huhu =P

My favourite view.. after kitorang solat asar jama' takhir berjemaah. kami pun bermain bermanja dengan air laut Pangkor.. Subhanallah.. sunset.. indahnya tidak bertepi.... Allahh!! T__T


Permandangan  di sepanjang jalan pulau..

Jangan risau bab makan, pakaian , keselamatan..permainan.. semua ada sediakan disini... sempurna dimata ku (bagi orang yang jarang ke pantai haha)
memang memanggil manggil untuk datang kembali...
tak terasa seminggu sudah kami berada disini... Alhamdulillah

InsyaAllah.. semoga perkongsian ini bermanfaat..
Untuk apa lagi hidup didunia ini.. selain meng abdikan diri pada Tuhan , membaiki  diri dan menghiburkan keluarga yang tercinta. tanpa mereka kita bukan siapa2 juga.. dimana kesusahan disitu mereka ada sedia membantu.. Jangan pernah berkira dan kedekut dengan keluarga sendiri.. kelak mereka pergi dah tiada guna lagi hendak disesali..
selagi masih hidup..
sayangi sungguh sungguh Ibu Ayah sayangi keluarga..



"keberkahan/Keberkatan hidup ada pada orang yang kita cinta.. Ibu"


wasalam. daaaa see u in the next "bebel" cerita..

TWEET TWEET