Jul 21, 2016

MENYUSUKAN ANAK PATUNG





















"meh mak susukan meh..alololo..tido lah sayang..tidur.ya 

sayangg..." suara si anak kecil  mengajuk lagat ibu-ibu

tetibe guwe ter flasback..sambil mendukung anak patung, lebih kurang camtu lah dialog nya.. perasaan tak malu dan membuak belagak jadi mak2 haha..so sweet. sangat indah kenangan di masa2 kecil..



ok. Assalam..




fitrah seorang anak perempuan memang rata2 macam tu.. kalau tibe2 dia suka sepak orang orang.. suka main robot2.. bermakna kene cek balik.. ape yang tak kene hehe.. memang lah kecil2 rasa macam semua dia buat comel.. tapi effect untuk masa depan kelak kita tak tahu.. nak ubah juga dah liat.

terutama bagi anak lelaki. berat. nak lentur biar dari rebung. bak kata peribahasa. 

Jadi didik dari  sekarang . mengikut "permainan" yang sesuai dengan umur dan sepatutnya lumrah dia.

tak cakap kat siapa2. sedang bercakap dengan diri sendiri ni.. Zavier! please jangan cuba2 nak sentuh barang make up mama yaa... ;P






وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلاَدَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَن يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ 

maksudnya : "Dan Ibu- ibu hendaklah menyusukan anak anak mereka selama dua tahun genap , iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu.."














Orang suka tanya.. Erra.. kamu kasi zavier makan 


apa..? sedangkan Zavier baru 3 bulan..orang beria 

nak tahu.. segan juga pada awalnya.. akhirnya erra 

kongsi.. Zavier belum makan lagi.. dia minum susu 

je..Susu Ibu..sipu2 guwe berbisik.. 




(dalam masa yang sama perasan tak percaya yang 


guwa sebenarnya dah jadi seorang ibu.. huhu)














Soalan famous lagi..


" Zavier campur dengan susu formula ker?"

biasa dari kecil dengar orang sebut susu tepung je.. sekarang orang moden lebih menyebut susu formula. maka jawapan guwe.. big no.. huhu kalau boleh nak macam umey.. semua anak2 kasi susu ibu dah besar sikit kasi susu formula ttakpe..



gambar stok susu zavier penuh dipeti ais.. tapi zavier tetap direct bf sebab dia tak mahu botol..huhu jadilah bertumpuk2.. sempat juga cari anak susuan yang mahu.. tapi anak2 kawan gwe semua dah beso2 ;D



pengalaman menyusukan anak..

lemah semagat juga. awal nya ditakut takutkan .. kalau orang Z biasanya susu susah nak keluar.. ntah lah.. aku cuba tak mahu ambil kesah.. yang penting usaha dulu..

20 JUN 2015 - 8 pagi Zavier lahir. terus masa bonding time . ibu ngan anak.. ntah kenapa perasaan malu tu hilang..padahal awal2 lagi dah cakap.. mama ngan umey duduk belkang takbir je tau.. nanti ternampak2.. haha tak mau erra segan.. tetahu je.. free terus.. gara2 petang tu dah start membengkak dah tak fikir malu..fikir sakit dan camne biar susu keluar.. tapi alhamdulillah susu pertama dah keluar dikasi ke zavier..untuk seterusnya problem mcm tersumbat..

21 JUN 2015- sebelah je put*** ada jadi sebelah je kasi Zavier.. dah start keluar airmata sebab bengkak dah macam bola. keras macam batu. ya Allah.. hati mula la merepek.. takut jadi cancer lah apelah.. datang sedara.. habis "muhrim" hehe walaupun sesama dengan perempuan tak aurat tetap lah suatu kejanggalan .. dia tolong tuam kan dengan ais batu.. di kompress.. macam di tekap ke dada..biar lancar.. terus petang nya menderu keluar xberhenti2..

disini macam pengorbanan seorang ibu terserlah lah.. hehe macam experience orang.. tapi ni salah satu dalam beribu cerita.. saya kongsikan supaya .. jangan pernah patah semangat.. terus semngat pasang azam kasi air susu keluar sampai pu*** keluar.. mmg setiap orang Allah ciptakan berbeza.. 

22 JUN 2015- Zavier dah start berkepit je.. susu yang terus menerus keluar di pam di letak buat stok zavier bila dengan nurse dia.. Alhamdulillah .lancar.. tamu bersilih ganti tengok Zavier

23 JUN 2015-dah gelabah ayah dia nak suruh keluar hospital.tak sabar nak lepak tidur baring ngan anak..







TIPS BABYFOOD ASI (air susu Ibu)
 Erra Kyra

1. asingkan siap2 dalam plastik kecil , masuk peti ais (susu bertahan dalam peti ais yang khusus susu sahaja selama 2tahun )
genap 6bulan boleh kasi baby makan..
keluarkan satu plastik , setiap kali makan campurkan dengan pisang atau bubur khusus untuk baby..





2.pam susu.kerap pam jika sudah bengkak agar susu terus proses..
setiap kali pam susu.. pastikan dicuci bersih dan terus di steril.. di masukkan kedalam wap air panas.. agar botol botol dan pam terus terlindung daripada bakteria dan kulat..





3.botol ditulis tarikh susu dipam. agar tidak terkeliru dan setiap kalaumahu guna ..cari date yang paling awal dipam..


4. Ibu banyak kan makan dan minum.. sentiasa sediakan air botol di samping tempat tidur.. kalau boleh
beli air botol yang paling besar mineral satu kotak stanby di bilik.. agar kuantiti susu terus banyak dan siibu bertenaga sihat.. banyakkan makan sayur , milo panas , horlick panas.. tu yang biasa hari2 sepanjang erra berpantang..



5. Teruskan berfikir dan mengendalikan diri sentiasa positive susu banyak dan sihat.. keep your mindset positive yahh! happy kan diri , kalau sedih atau tiba tiba badmood.. terus tatap wajah baby! bersyukur ! anda kini seorang ibu yang kuat yang pasti mempunyai anak yang kuat dan hebat.. bersyukur adalah salah satu perasaan yang akan membuat siibu happy dan menghasilkan susu yang banyak.. senyum tauu^^









                          #DiaryAchmadZavierRamadhan


#1Bulan




#2Bulan



                                #3Bulan





                               #4bulan




   #5bulan 







                                      #6Bulan 


alhamdulillah.. berbekal keyakinan.. penyakit kesembuhan ,penawar dari Tuhan..berdasarkan pengalaman kalau yakin dengan susu yang mengalir adalah antibodi terbaik buat sianak..InsyaAllah nak datang sakit2 tu susah.. macam zavier masuk 6 bulan pun selsema demam pun xde..Alhamdulillah.. 


yeay! genap 6bulan nenek dia la paling excited nak suap makan.. bebasss dahh zavier nak makan apee.. tapi tetap susu adalah menu utama huhu sampai setahun tau..





okay lah sekian sampai disini.. kesimpulannya semuanya dari Allah..minta kat Allah.. kita usaha moga setiap usaha kita Tuhan nilan , Tuhan sudi pandang.. see u in the next entry k.. semoga ada yang bermanfaat entry kali ni buat ibu2 dan bakal ibu diluar sana.. terima kasih baca sampai habis.. penatkan?haha daaaaaa muaahh 















AMAZING MEET UP !

#AssalamualaikumJakarta




Zavier dah tidurrrrr ...! huh okay.. bismillah!

gwe first time posting lebih banyak ngomong Indonesia dibanding malaysia.. harus belajar lagi hee.. by the way thans udah follow!;P "janji ya baca sampai habis dan sharee haha bercanda.."


"bagi aku tiada suatu kejadian yang kebetulan.. semua nya adalah atas izinnya.. dan pencaturan nya.. sesungguhnya setiap sesuatu yang berlaku dalam hidup aku itu adalah yang terhebat.. berjumpa dengan manusia yang hebat yang diciptakan oleh Tuhan yang Maha hebat.." -Erra Kyra

This Life is Journey fromAllah to Allah..



"pa sih Hijab Hunt Family?"

Sebuah komunitas Muslimah berhijab yang aktif. positif dan kreatif 

"Tujuan..?"

Sebagai wadah muslimah berhijab untuk mengembangkan dirinya agar tetap menjadi wanita yang 
mandiri serba bisa.. taat pada Tuhan.. aktif , positive dan kreatif . 


Komunitas ini di launching pada tanggal 23 januari 2016 .. 



Talk Show with Kalista Azzahra founder od retail of therapy



hantu  mic.. ^^
sedang menggali pengalaman seorang entreprenuer muda Indonesia ..
biar rame memeriahkan lagi suasana ..biar jadi lebih seruu.. hee 
kalau tiba tiba jadi krik krik itu bererti gwe udah bikin semua kebengong gak ngerti .. gwe ngomomg apaan sih..haha sorry guys. dont worry eris will translate.. haha ya kan ris?



TQ Detik.com kerana menjayakan juga acara ini.. 

http://www.detik.com/  salah satu media berita terbesar di Indonesia.. informasi ter update.. <3


panitia HHF.. hai say cheesee!



sad.. sri athien gak dateng hee.. sedang galau tu ;P 



 im really love , appriciate be a part of this team..my new family.<3





Thanks for the one of my best friend in jakarta..Eris Gient muaah tq again for invited me .. we hav support each other , eris really humble , and friendly person.. InsyaAllah komuniti yang baru banget di lahirkan ini menjadi satu komuniti yang termaju dan terupdate .. serta berkah dan istiqamah.. amin..


Jul 17, 2016

SALAH FAHAM , KELIRU

Ntah la


Diary.. dulu.. padahal benda tu nombor satu dlm diri ni..

Selagi x update (dlm buku) selagi tu rasa mcam x comel #ehh :p hmm tak.. rasa macam tak puas je.. dah biasa dari kecil... kadang benda simple dan tak logik pun aku tulis..

Lantak lah.. guwe ke .. aku ke.. bahasa tuk diri sendiri pun dah rojak gile..

Saya rasa saya dah kene penyakit..


Penyakit.. comfius..

Comfius nak jadi orang jakarta ker malaysia haha... kadang2 serius pening gak.. (tu belum kene kawen ngan org india) gile nak faham kadang jadi salah faham.. serius.. bhasa malaysia dan indonesia memang lah hampir sama.. senang? Ya senang lah.. tapi sometime ko kene hati2.. boleh jadi adegan tampar menampar tau *sile jangan bayangkan..


Contoh macam ni..


 Jumpe cewek bersama seorang anak nya di mall

"Ehh comel nyaa anak kamu.."

Muke dia hambar.. sinis..

Serius! Ko salah dah erra.. ko dah sakitkan hati dia secara tiba tiba..

Comel is cerewet , membebel dlm kamus bahasa Indonesia.. =__=

Benda tu spontan.. kadang2 kita terpaksa diam dlu fikir2 masak masak dlu.. nak mee goreng ker mee basah. Hmm



tu belum lagi nak layan group2 kawan Indonesia.. huhu yang sorang bahasa sunda sorang bahasa betawi hee btw saya dah jatuh hati dengan bahasa sunda hehe kunaon atuh.. aya2 wae burdak teh.. tonghilap nyaaa.. fuh. Baru sikit tu haha *bangga pulak tampo kang* 

Jangan kan dengan orang kadang2 dengan maminlaw dan suami sendir pun biasa terjadi.. tapi yang selalu terjadi.. bila ko cakap lain dia faham lain ending nya dua2 tergelak terbahak. Huh. Penat asyik gelak2 tau. Sebaik lah mereka sangat memahami guwe/aku/saya .. korang pilih sendiri.


Sebenarnya.. saya nak buat slot lah biar meriah balik blog pink hitam melegam guwe nih..

Dan sebelum mengarang kene tulis dulu. Ni untuk tantapan warga malaysia atau Indonesia.. target pembaca aku tahun depan adalah lebih kepada orang Indonesia.. entry banyak gile tentang dunia aku di Jakarta ni.. setiap minggu sampai xterkejar event.. terutama Bulan Ramadhan.. memang banyak yang miss..

Tapi aku tak kesah .. kerana prinsip aku sekarang...yang utama..

1. TUHAN , Keluarga
2.kesihatan aku
3. Job , Bisnes aku
4.Community , event undangan2
5.anak lagi eh:p



Ko kene ingat erra..

"Ko susah atau buruk camne , memang keluarga je yang akan sudi pandang kau.." -hati

"Bila tak jaga kesihatan.. bila dah sakit.. yang akan rasa erra sendiri.. erra sendiri yang menanggung.. orang lain xmampu nak care, nak ubatkan 24jam..jaga makan , jaga masa rehat.. jaga diri baik2 " - umey


"Duit mesti dicari.. tapi kebahagiaan juga harus diciptakan.. dengan duit asbab kau boleh bahagiakan mereka yang kau cinta.. tapi. Jangan pernah men Tuhan kan duit.. duit cuma kertas. Amanah. Pinjaman dari Tuhan" -mama , Jad


*Remember that ya khaira! InsyaAllah noted!♡ 

Berbalik kepada tajuk asal...


                                       ***************


Se keliru apapun...

Jangan pernah keliru dalam memilih yang mana benar dan salah.. yang hak dan batil...

Kadang2 bila kita sudah merasa paling benar pun susah.. hakikatnya mungkin kita salah..

Misalnya.. kejadian dua kisah ni... hati hati dengan hati...

Kerana si anak terlalu merasa dirinya banyak berubah dan merasa paling tidak cinta dunia... sehingga tertipu dengan syitan .. secara halus.. tanpa dia sedar.. dia sanggup memilih untuk meninggalkan orang tua nya(kerana menentang dengan kefahamannya)... kerana sianak "terlalu merasa diri benar.." comfius dengan amalannya.. (memang kerja dajjal memecah belahkan sesama islam.. )sanggup derhaka. Sanggup memutuskan silaturahim sesama keluarga.. Kerana bagi dia satu kewajiban membela agamanya (padahal mak ayah islam bukan lah kafir) ntah . Bagi dia . Wajib ,xpe tak salah abaikan. Sedang dia dalam kekeliruan yang jelas lagi nyata. Nauzubillah...

Begitu juga dengan "militan2 yang konon nya membela agama... " sanggup bom diri..  jelas itu salah tapi kerana kekeliruan yang nyata dari syaitan.. dia merasa tindakan nya paling benar.. nauzubillahmnzlik..





Semoga kita semua dipandu Tuhan agar tidak keliru dan cergas dalam mengatasi kekeliruan... sesungguhnya yang baik dari allah.. yg buruk mohon (mesej fb/ insta sy) diperbetulkan.. ♡


*macam dah lari je apa yang nak taip.. tetibe jadi tajuk lain  haha.. xpe lah point nya untuk akan datang tak mahu dah rojak2 bahasa.. insyaAllah tak mahu keliru2 bagai hehe.. dan insyaallah! blog akan berwajah baru.. ^^ wee~

















#Diaryonline #Alhamdulillah #keliru #comel #BloggerMalaysia #BloggerJakarta #lifestyleblogger #parentingblogger #lovegodcareforothers #budakbiasabercitacitaluarbiasa #errakyradotcom




TWEET TWEET