Oct 12, 2016

52 MAKANAN MINUMAN YANG ENAK DI MALAYSIA YANG WAJIB KAMU COBAIN!


 * Bahasa kali ini version ala2 anak gaul (bebas) Jakarta mungkin sedikit rujak yaa.. kerana gwe bukan asli Jakarta.




HAI GUYS!
Assalamualaikum! ^^
Salam Indonesia.. Entry kali ini gwe khas bikin buat teman teman Jakarta (indonesia) yang mahu
ke malaysia. yey! tentang makanannnn asikkk~

Omong omong nih.. apa yang gwe tulis ini berdasarkan selera tekak sejati gwe sebagai anak melayu Malaysia.. Tapi bagi kalian yang tengorokan nya level Asian / Internasional . Gwe yakin 100% loh pasti coba akan langsung jatuh cinta..



wkwkwkw.. ( ketawa gwe serta merta berubah bila speaking jakarta haha)



hehe seperti mana gwe pertama kali jatuh cinta ke Jakarta! kerana.. adanya Jus alpukat , Esteler 77, Pempek , siomay , gado2 , nasi goreng kebuli kambing ,  Mee Ayam (bakmi gajah Mada) dan lain lain nya..hee

ya kalian harus coba pas sampai di malaysia!
Yang gwe tulis kan adalah semua makanan favourite gwe
( yang selalu bikin gwe kangen Malaysia lagi lagi dikala saat masa mengindam huhu..) 
Jangan risau rata rata kuliner the best Malaysia pasti ada menyajikan.. dan paling gampang nih, pasti jumpa kalau anda cari di mana mana (tempat/negeri)  Pasar Malam Malaysia . Biasa nya sih malam minggu pasar malam nya.. harus tanya orang lah yaa. harus jumpa! hehe semangat~
udah rasa , udah makan.. pasti bakal berterima kasih pada gwe..haha *bercanda




     Mudah mudahan kalian ketemu yang tangan nya jago dibidang masakan nya.
Percuma aja kan, kalau ketemu makanan nya tapi yang tukang masak nya asal asalan (ngak pake hati masak nya!huh banyak atuh) Jangan kan di malaysia di Jakarta juga banyak.. udah pas kepengen makan Tauhu Gengjrot. pas makan uwek langsung gwe dan saudara gwe muntahin.. parah! gak ada rasanya. pedas pahit lagi.. pokok nya aneh dari yang gwe biasa makan. ngacoo! udah la gwe udah semangat nih promot (sangking enak nya kena di lidah melayu gwe) ke keluarga gwe yang baru sampai dari malaysia ke Jakarta. Sungguh malu maluin yang jualnya.. padahal kan tauhu genjrot yang aslinya selalu gwe makan enak.. T__T



    Saya senang sekali bercerita tentang makanan.. dari negara aja.
Insyaallah akan datang next entry saya akan bercerita tentang makanan khas kuliner Indonesia. Yang menurut lidah gwe terbaik.. dan juga bikin gwe kangen apabila gwe udah pulang lama di Malaysia.. huhu . InsyaAllah juga bisa jadi rujukan buat teman teman dan keluarga gwe dari malaysia kalau mahu ke Jakarta (Indonesia). menurut gwe makanan Indonesia sangat cocok buat orang malaysia kerana kebanyakan dari lauk dan makanan nya hampir sama.. kalau ada yang sama nama nya aja yang beda. =)




Okeyh. yukk~ kembali ke tajuk asal.
mungkin terlalu susah untuk kalian mencoba semua makanan minuman dibawah, sedangkan liburan anda ke malaysia cuman beberapa hari. jadi udah saya tick merah . Menu yang utama yang saya rasa cocok buat lidah orang Indonesia yang majoriti nya suka kan pedas dan gurih . dan pasti nya gak bakal ketemu dimana dimana  Restoran Jakarta.




* Semua yang dibawah adalah makanan yang sedap menurut gwe.. menjadi makanan khas satu Malaysia. Makanan Malaysia trdiri dari pelbagai bangsa. Cina , India dan Melayu. Jadi makanan nya juga beraneka pilihan dan selera.. Selamat mencuba.. :*


NASI 

1. Nasi lemak Sambal Sotong(cumi ), sambal kerang

2. Nasi Ayam

3. Nasi briyani / Nasi briyani Gam *recomended*





4. Nasi kerabu kelantan

5. Nasi Kandar

6. Nasi Goreng Pataya

7. Nasi Goreng paprick*Recomended*

9. Nasi goreng USA

10. Nasi Tomato

11. Nasi Goreng Kampung / Nas Gor Kampung Ikan asin *recomended*

Ini nasi goreng kesukaan kecintaan suami gwe(anak kelahiran Jakarta).. ya, favourite suami gwe pas sampai di malaysia dia pasti makan sama kuah tom yam  atau sup tulang gear box. Katanya yang satu ini beda dari nasi goreng yang dia selalu makan di Indonesia.





LAUK

1. Lauk masak Tempoyak Ikan patin

2. Lauk Masak lemak cili api *Recomended*
Yang ini lauk yang biasanya makan dengan nasi putih panas.. lauk ini paling sedap dan gampang menurut gwe. kerana bahan/bumbu2 nya gampang ketemu di jakarta. jadi setiap weekend atau lagi kepengen pasti gwe masak. sampai kan mama mertua gwe belajar dari gwe cara masak nya. kerana sangking enak dan suka nya dia lauk masak lemak cili api. hehe
sekarng gwe jarang masak sebab dia aja yang selalu volunteer masak lauk Malaysia yag satu ini.
dimasak sama ayam enak, kepiting enak.. paling enak menurut gwe. udang. hee^^

3. Lauk Masak sweet sour

4. Lauk masak asam pedas*Recomended*

5. Tom Yam

6. Kari Ayam

7. Lauk Masak Kurma


8. Sup Tulang Gear Box*Recomended*
Ini menu wajib suami ku orang Jakarta. kita pernah coba makan di Jakarta ada yang pernah jual. beda banget! pokok nya ada ciri khas sendiri rasa kuah sup nya.. ini biasanya mahal. tapi sangat puas hati! porsi nya mmg gede hehe jangan kaget ya.. dan unik nya menggunakan straw(sedutan untuk isi dalam tulang nya.)






CEMILAN SANTAI / SORE

1. Yong Tau Foo *Recomended*
Yang membedakan yong taufu jual di jakarta dengan malaysia ialah kuah nya. kalau di malaysia kuah nya warna hitam kecoklatan dan pekat. pokok nya ni favourite gwe! hehe sebab gurih.. dan penyelera makan disaat perut udah kekenyangan.. (disaat gak tau mau makan apa kerana full tank tapi mau makan..haha)

2. Pasembor

3. keropok lekor *Recomended*

4. pulut durian

5. Kuih Putu Mayam

6. Kuih pelita

7. Satay Kajang

8. Cempedak Goreng *Recomended*
wajib beli ni kalau mau makan nyantai nyemil sore sore.. sebab pasti akan rindu kalau udah ada di jakarta.. gak pernah ketemu orang Indonesia goreng ni huhu.. padahal enak banget.
gwe kalau masak sendiri kalau beli cempedak nya.
selalu setahun sekali pas ketemu cempedak nya hehe=P

9. Kek Batik (kue yang terbuat dari coklat milo) *Recomended*


10. Cheese cake leleh *Recomended*




ROTI & AYAM


1. Ayam Merah Tandoori bersama Roti Naan / capatti *Recomended*
kenapa gwe bilang ini paling paling harus di coba? kerana.. rata rata orang Indonesia yang saya bawa coba makan makanan yang ini. pasti akan teringat terus.. haha seperti menghantui fikiran mu disaat melihat apa aja berwarna merah. hehe merah nya minta ampun.. merah banget! Rasa bumbu nya menyerap sampai kedalam isi.. perfect! memang ayam tandoori ini berasal dari india. tetapi menu ini udah menjadi sebahagian dari makanan khas malaysia. kerana orang India banyak yang warganegara Malaysia. dan kebanyakan nya pasti yang jual nya india Muslim.. so dont worry.. ^^



2. Roti Canai


3. Roti John


4. Ayam percik*Recomended*
Ini makanan khas malaysia yang paling laris manis jualan nya.. kerana bumbu khas nya yang dibakar dipanggang atas api.. dan kalau anda pernah lihat episod cerita Upin Ipin tentang ayam goreng .. ada juga sebut pasal ayam percik.. hehe.. beli tau! coba rasa ayam yang ini! ayam favourite gwe kalau ke pasar malam..huhu



MEE 

1. Mee bandung 

2. Mee hailam*Recomended*

3. Mee udang

4. Mee goreng mamak

5. Bihun Sup

6. Laksa Penang*Recomended*
Bagi orang Indonesia yang sukakan masam2..pedas asin.. yang segar.. boleh try laksa penang.. terbuat dari ikan yang di blend dan bumbu khas nya yang pastinya susah dijumpai di Jakarta.

7. Laksam*Recomended*

8. Char kuew tiaw*Recomended*





AIR


1. Air Jus Kedondong Asam boi

2. Air Jus Tembikai ( jus semangka)

3. Air sirap limau ais*Recomended*
kalau gak mahu macam2 , atau selepas makan yang berlemak.. sangat saya sarankan air sirap limau ais . daripada anda pilih air teh ais..hehe kerana segar dan nikmat diminum saat dahaga dan habis makan yang (bikin tekak neq..mual) apalagi mau jalan jauh , mau musafir.. pilih ini aja simple tapi seger.

4. Air buah mata kucing (buah longan)

5. Air Bandung

6. ABC ( Air Batu Campur)*Recomended*


7. Air panas Teh Tarik


8. Air Horlick ais/panas*Recomended*
Ini air favourite gwe dan suami kalau lagi pengen yang lebih kayak rasa lemak2 susu susu gitu..
suami kalau pulang Jakarta ber pack2 paket2 sachet dia beli bawa pulang Horlick.
kerana Horlick (seperti milo tapi versi susu nya) sangat unik dengan rasa gandum nya. dibancuh sama susu kental. pakai ais aummm enakkk oii~


9. Air Jus Jambu hijau 


10. Air Jus carrot susu*Recomended*
harus jus yang ini kerana just wartel susu ini gak bakal ketemu di jakarta. enak bangett..


11. Air  ice tea tiga layer*Recomended*
boleh test air ni.. sebab memang sedappp hehe.. kesukaan gwe dan mama in law from Jakarta..






Untuk gambar yang lain nya . boleh try google dan untuk location mencari makanan kuliner tempat yang paling hampir bisa google juga hehe... jangan malu bertanya bapak google ya.. sekian sampai disini aja untuk entry postingan saya.. mudah mudahan bermanfaat..

Jangan risau saranan saya enak2 kok.. jangan cuman ke malaysia makan nasi lemak mulu.. haha coba yang lain2 yaa.. Oh ya! soal harga.. Sangat gak perlu khuatir kerana rata rata makanan kuliner di malaysia (di Kuala Lumpur aja) masih jauh murahhh.. murah banget dibanding dengan makanan kuliner Jakarta..

kalau di Jakarta satu porsi rata rata RP 60 ribuan..
di malaysia.. rata rata masih dibawah standart RP 35 ribuan loh.. Sebab tu suami gwe kalau di malaysia naik berkilo2 haha kerana kerja nya makan mulu.. hehe
(Ini yang bikin gwe bingung.. kok jakarta sekarang mahal2 banget ya.. aneh..) Tapi Jakarta masih dibilang murah untuk orang malaysia berbelanja shopping bahan2 baju / dan kain.. Untuk makanan malaysia lebih murah. gak percaya..? pergi sonoh~ ^^


Ok lah.. udah panas laptop gwe ni hehe.. Semoga Info nya berguna. Alhamdulillah..
akhir nya kelar juga gwe mau posting soal makanan haha.. mungkin kerana lagi kangen mengidam juga wkwkwkwwk... =P

Sesungguh nya yang baik dari Allah andai ada yang masih kurang/gak jelas bisa langsung ke bio (contact me) dan kasi masukan saranan..komen ke gwe secara Jalur pribadi privasi/personal.
email atau whatsapp . via Fb juga gpp..

daaaaa~ Sampai ketemu yaa=P

Oct 11, 2016

BERITA KEHAMILAN. BUAT KAU YANG TERASA...


*sambungan entry lepas. Hello september yang tertunda. (Part 2)










 

BUAT KAU YANG MERASA TERSINGGUNG...



Aku minta maaf..

Sungguh dari hati yang terdalam.. adakala nya hati membuak ingin kongsikan cerita / kabar baik (dari awal first erra hamil Zavier dan yang sekarang(second)).. tapi keadaan kita selalu menjadi penghalang.. samaada kau dengan hal kau.. aku dengan hal aku..

aku lelah menunggu dan bersedih .  kenapa sedih.. sedih lah kerana kita semua jauh.. sedih kerana kita saling tiada kabar.. lost contact begitu saja.








Tanpa sedar..

kita masing2 dah bawa diri.. tiada lagi yang namanya handphone mendekatkan yg jauh jadi dekat.. betul2 rasa jauh dah kali ni..

janji kita2 dulu takkan pernah berpisah , takkan pernah lost contact cuma hanya tinggal janji..

tapi aku tahu.. Allah akan memilih waktu yang tepat untuk drama kita semua ini berakhir..

Terima kasih..
Terima kasih untuk membaca tapi tidak pernah meninggalkan jejak..

aku tahu kita saling rindu. sebab darah yang mengalir kita adalah dari sulbi asli darah yang tidak pernah mengajarkan kita untuk berjauhan hati.. kerna didikan kita sama. rindu kita pasti kuat. hanya saling mendoakan yang dapat megubati rindu saat ini...

aku berjanji takkan sedih lagi..
kerana semua sudah terluah disini..

sayang korang semua dunia akhirat.. 






                *********************************************************






BUAT KAU ORANG PULA YANG MERASA KECIL HATI..



Maaf kan hamba..

huhu planning untuk surprise akhirnya kecundang.. konong nya biarlah.. perut dan gambar yang berbicara tepat di hari lahirku nanti 14 OKTOBER  2016 nanti..
tapi dah kantoi duluan hoho.. tak boleh kata apalah..!





Semua adik beradik ku dan keluarga besar Andi Usman(keluarga belah ibu nya Abang Dany) pun terkejut dan ikut happy.. sekjap je berita tersebar.. radio radio berkumandang menyampaikan .. diam diam.. dimana mana..


Umey lah orang pertama yang  aku bagitahu aku dah lambat dalam period..

" haa lambat datang ker.. haa jadi lah tu..baguslah cepat2 sikit zavier dapat adik..jangan tunda2 lagi"
semnagt giler umey haha.. aku ingat dia nak cakap.. " haa lambat nak dtg tu kenapa.. ? takkan lah ngandung lagi..?pot pet pot pet.." haha sangkaan aku meleset jauh.. rupanya aku tak kena bebel malah paling support ..hehe

dia juga orang pertama yang aku cerita result tespack aku.. cuak campur bahagia.. Umey lebih lebih lagi.. Dia teruja buat aku makin semangat nak pikul amanah ni.. Alhamdulillah.. Terima ksih Tuhan..
baik buruk aku tahu Engkau nak yang terbaik buat aku.. Mudah mudahan Tuhan jaga kandungan ini sampai melahirkan.. menjadi anak yang sempurna jasmani rohani nya.. selalu sihat,cerdik, pandai,rajin, bijaksana,amanah, wibawa, soleh / solehah bertaqwa yang selalu dalam perlindungan dan rahmat kasih nya Tuhan..

matangkan aku Tuhan.. kuatkan aku Tuhan..


harapan aku..

Ayah Zavier makin merasa diri nya ayah yang sebenar..hehe seorang yang penyayang terhadap anak anak nya.. bertanggung jawab dan perihatin.. jadi sebaik baik imam buat keluarga kecil ni.. amin.. *korang pun tolonglah aminkan gak! =P* tak taghu lah dia baca tak ni.. tak berani nak cakap depan depan.. sebab.. aku belum cakap lagi aku dah rasa give up.. buat muka baby gitu.. kesian je.. haha..


K lah, shumeew

see you in the next entry!
tak yah tinggalkan komen. tinggalkan doa je k. ^^
salam sayang..



andai ada kata dan bahasa perlu diperbaiki.. boleh lah ke "label contact me diatas " hehe 
nampak tak kegunaan nya disitu.. hehe btw.. bagaiman penampilan baru blog erra.. ? okay ker okay sangat..?  XD 

tq sheda dah tolong edit dan bersengkang mata demi blog ni.. *hugs kiss*
sape sape berminat boleh contact dia terus. www.shedaucu.com .






Oct 7, 2016

HELLO SEPTEMBER YANG TERTUNDA




HELLO SEPTEMBER!

Alhamdulillah Erra Kyra ber aksi lagi..
ditengah malam2 buta yang ditemani oleh cengkrik.. eh tak!
ditemani si anak teruna beta..  Zavier Ramadhan..


Bagaimanakah stuasi september korang..harap baik2 sihat2 belaka..
 maaf draft september terpaksa maju ke awal oktober gara2 disangka dah post rupanya idok hehe..nampak sangat dah keibuan disitu..

bagaimana lebaran aidil Adha September tahun ni di Jakarta..?

bukan suatu cerita yang luarbiasa.. biasa2 saja.. yang luarbiasa nya ialah..
AKU LAPAR . AKU MUAL tak semena2.. dipagi lebaran..
aku tengok muke lembu . mual!
aku tengok muka kambing . mual!
aku tengok muka tukang sembelih korban pun . mual!
tengok pak aji lalu senyum2.. pon mual! haha
ko dah kenapa erra..?!!


itu dia.. serba x kena..
untung aje tengok Asyfan Karim Ramadhan.. tetap aje fall in love huhu..
*sile muntah*
korang pun mual gak ke haha..
saje bagi sedap cite..

bukan ini yang aku nak sampaikan..


ni sekadar pembuka cerita..
bagi bermula nya kisah terindah dalam hidup aku..
berbagai kisah indah.. yang ingin aku abadikan.. tetapi yang satu ini adalah hal yang
dimana pun.. siapapun yang nama nya wanita..
pasti gembira.. kecuali bagi mereka wanita islam yang tidak beriman..
yang tidak halal hubungan nya..

KAU HAMIL LAGI ??

serius.. aku tak tahu nak mula kan cerita ni dari mana,,
yang pasti nya.. aku akan story jugak sampai semua teka teki korang terjawab..


tepat 24 Ogos . berita positive datang dalam keluarga kami.
comfirm dah zavier dapat tittle abang Zav.. InsyaAllah amin.. mudah mudahan berkat doa kalian.. april depan direzkikan tambah cahaya mata lagi.. suatu yang sangat surprise tuk diri kami.. setahun juga erra menyusukan zavier.. setahun juga period tak datang.. katanya normal kerana susu masih banyak.. 2 bulan datang period.. terus stop lagi.. jeng3..

ketuk kepala!

ketuk perut!

ada orang kah didalam ?? haha

ya .

comfirm. 2minggu lepas tu terus temu janji dengan Doktor Zavier dulu.. Doktor Diana.
hehe dengan Doktor2 diana sekali surprise.. tak tahu la nak nyoruk mana.. m,macam macam soalan
dia tanya.

" Dhan.. kamu memang mau ngebut ya..?" maksud Dr Diana.. nak rushing ker haha.
 tau suami guwe jawab ape.. =__='

"ntah gak tahu tu erra.." sambil dia nyalahin guwe.. tunjuk kearah guwe.. haha
 tersedak air liur aku sendiri ! aku faham dah.. dia nak cover la tu.. dasar.. haha dia panik campur malu . aku senyum jela ke Dr Diana.. dengan penuh bangga. anggap saja .

"iya memang kerana guwe..guwe ngebutt kalau bisa sekali beranak dalam perut ada 5 orang!"

hehehe*sambil copy sengih syeton* siap kau balik nanti suami..(peluk sampai lemas!) haha










see you in the next entry!
tak yah tinggalkan komen. tinggalkan doa k. ^^
salam sayang..



*sambung part 2 (click) :  berita-kehamilan-buat-kau-yang-terasa



andai ada kata dan bahasa perlu diperbaiki.. boleh lah ke "label contact me diatas " hehe 
nampak tak kegunaan nya disitu.. hehe btw.. bagaiman penampilan baru blog erra.. ? okay ker okay sangat..?  XD 

tq sheda dah tolong edit dan bersengkang mata demi blog ni.. *hugs kiss*
sape sape berminat boleh contact dia terus. www.shedaucu.com .




KAU AKU SAMA

Aku sedang mendengar kan lagu tentang kita..

Kisah 6tahun dulu terimbau kembali..

kita sama sama menangis.

Dimana saat kita dinikahkan..

sebelum lafaz..

aku pegang erat tangan abangku..pimpin masuk ke ruangan para malaikat berkumpul.

dapat rasa kan aura ketenangan dan keseruan sebuah harapan.

Aku dengar kamu menangis

Aku menjadi lebih tidak keruan..Makin kuat jeritan tangisan dalam hati..

Air mata tak berhenti deras..

Kita sama.

Kita dijodohkan.

aku tak pernah melihat kamu

kamu juga belum pernah melihat aku

SAH.

kita sama terpaku.ingin marah tapi hati dan kaki membeku diam jadi tidak pandai berlari.

buntu..
tertanya tanya aku dalam hati..

"mana pergi syaitan yang merongrong kita selama ini..?"

 sedikit celah dan ruang pun tiada untuk syaitan bawa kami lari.

kerana kita pilihan..

Kita pilihan orang orang kesayangan kita.

Aku dan kamu sama. dan akan selalu sama.

Kita menangis bukan saling membenci.
Tapi kerana kita belum saling mengerti.
Belum mengenali.
Belum memahami apa maksud dan hikmah disebalik semua ini..

kita sama sama belajar..

Aku belajar untuk menyayangi kamu.
Kamu belajar untuk melindungi aku.


Allah tidak pernah silap.

kita sama.




#diarypinkerrakyra
20.september2016
05:13am
Iskandarsyah, Jakarta

TWEET TWEET