May 25, 2017

CARA MENGIKIS SIFAT MAZMUMAH









HAI korangggss!!^^



seghonok pulak nak update memalam sesepoi ni.. memandangkan semua anak2 guwe dah tidur.. maka jom lah kita berhuha2 ..hehe

Memang sejenis penyakit laki bini bila malam sorang dengan kerja komputer nya.. yang si bini dengan komputer nya juga update blog tak pun merapu sekodeng dan merepek "DIY" ..takpun tetido sambil tepuk anak tido dan tertido sekali!.
kalau dulu terjebak dengan farmville lah .. chess lah.. warcraft lah.. hehe kisah sebelum ada anak lah.. sekarang susah sangat nak "me time" sebab tulah kite ni jarang update blog tau.. ibu mithali gitu..*alasan sangat!haha



okay! sesambil nak ambil mood menaip nih.. kita layan lagu SISTAR!biar rancak2 jugak segala jari menari atas papan keyboard nih..

eh eh.. betul2 ikut irama haha.. jari menaip macam terikut bit (tempo)..*betul ker eja tuh

best nya ya Allah.. bila idea mengalir macam air.. *sedangkan bukan idea je mengalir merapu pun mengalir serentakk.. OTK! hehe (boringlah asyik OMG. Oh Tuhan Ku lah pulak kann heheh)


************************************************************************


berbalik pada tajuk. 
Bismillah..




Apa maksud erra tajuk diatas.. 
dan apa cara cara nya tuh?



cara nya ialah dengan kawen! dan SOLAT !
haha apesal pulak..?!ko biar betul eghaa.. jangan buat mazhab sendiri..

hehe
ye betul lah nih!

by the way.. Apa itu mazmumah..?
 Mazmumah itu adalah sifat buruk(kebiasaan) dalam diri seorang manusia..sifat negatif yang di sukai nafsu dan syaitan..Sifat2 Negatif yang sangat 
mengganggu hubungan hamba dengan Tuhan nya..
antara manusia dan manusia..


ini pandangan kite. terserah kitelah nak tulis ape atau cara nya camne haha nak ikut sudah xnak ikut pun tak pee..buwerkk


OK KENAPA.





1. bila ko dah kawen ko TAK BOLEH PENTINGKAN DIRI lagi.. sebab kau dah ada anak bini..suami.. 
pagi2 kalau bujang boleh lepak sesuka hati.. tapi bila ada keluarga tanggungjawab..automatik kau kena bahagikan waktu demi anak bini/laki..tak boleh lah nak mengadap game je.. tak boleh lah nak fikir diri sendiri nak melaram shoping ajee. BANYAK KENE KORBAN KAN WAKTU DEMI URUSAN ANAK.DAN BERKHIDMAT DENGAN SUAMI/KELUARGA..




2. Bila kawen.. automatik TAK BOLEH MELAYAN PERASAAN SENDIRI,
DAN EMOSI.
KENA BERSABAR.. banyakkk bersabar..
 sungguh betul kene banyak sabar haha.. kene lah sabar diiringi dengan redha(ikhlas)
nampak tak bertapa banyak "tekanan" makhraj disitu.. hehe
sabar dengan karenah anak.. yang semakin membesar semakin ingin tahu..
semakin suka "ber eksperimen".. semakin suka jadi spiderman superman xsemena mena..
dan tiba tiba boleh tarik senget kan tudung depan orang haha.. paling best kalau jenis anak yang depan2 orang dia boleh buat hal terbaring2 sambil melalak..hehe kene belajar sabar.. Alhamdulillah so far abang Zav depan orang tau dia malu! auto pemalu haha.. rajin salam..='D terharu mak!

belum habis lagi..

sabar..KENA LAWAN SIKAP SUKA MENGELUH menahan lelah dan sakit masa mengandung.. masa melahirkan .. dan sesudah melahirkan..huhu tu belum lagi bab2 remeh susu badan bengkak lah..
setiap bape jam kasi anak susu pastu pam2 pulak.. hee
kene kuat sabar.. Jangan mengeluh.. kalau rasa nak lepas kan penat.. fikir betapa Allah tengah melihat dan tambahkanlagi nikmat..
 lelagi kalau anak nangis tengah malam ker tengah mall ker mana2 ker merengek saja tak semena mena..
lagila kene mujahadah..sabar.. demi anak...

dibuat pulak ada jenis dapat pasangan jenis "gatal".
 mampus kene sabar dengan perangai dia.. 
ada jenis pompuan gatal juga.. asyik nampak sale je laki kene sabar haha.. 
ada ibu2 nampak comel sikit je untuk anak .. kena belajar sabar juga!
sabarkan diri kene pikir perlu ke tak perlu..penting ke tak penting kalau nak beli..
sebab duit laki x bagi..semua bini usaha sendiri..hehe
macam macam karenah manusia dengan kesabaran nya..
*bercakap berdasarkan status2 fb kawan-kawan

 Allah maha melihat.. sabar.. sabar..setiap kesabaran kita Allah menilai.
NANTI ALLAH SEDIAKAN SYURGA =)











3. Berhadapan dengan pasangan. kene banyak belajar bertenang.. cool~
BUANG JAUH JAUH SIKAP SUKA MEMBEBEL . kerana itu adalah perosak rumah tangga.. adakala nya perlu tapi berpada pada.. jangan jadikan drama atau orang lain contoh dalam rumahtangga kalian..
Kerana sikap bebel ( ngomel/bawel) BERCAKAP PANJANG DENGAN PENUH AMARAH NAFSU  adalah sifat mazmumah yang tidak baik dan disukai oleh syaitan..


Semua masalah boleh bawa berbincang dan berkomunikasi..dengan berhemah tenang dan matang.. berbicara lah disaat pasangan andan sedang santai dan "hati sedang ingin mendengar".

mula mula memang susah.. lama lama pasti terbiasa.. cuba saja.


4.  dengan berkawen juga.. kita dapat DETECT SIFAT PEMARAH .. sesetengah pasangan .. dua dua nya api.. bila dua2 api maka retak lah sebuah hubungan.. seeloknya seorang lagi beralah.. Tapi! jangan lah bila dah seorangnya sifat air..beralah.. ambil kesempatan pula! asyik marahh jerrr.. bawa2 lah 
buang perangai buruk tu... marah biarlah bertempat dan berpada2..

Kadang kadang sebab kita sayang pasangan kita.. sifat pemarah kita semakin berkurang.. 
sebab dah sayang.. nak marah pun tahan tahan je huhu rasa nak marah pun jadi tegur elok elok..^^


5. terakhir.. salah satu nya ialah dengan istiqomah solat yang khusyuk.. Yang mana dengan solat lah dapat mendekatkan hati sepenuhnya fokus untuk Tuhan..

peluang datang lahirnya rasa takut dan cinta kan Tuhan..sehingga pabila kita hendak membuat maksiat membuat dosa dan lain lain perkara mazmumah..hati terus dijentik Tuhan..terus tak berani buat kerana "rasa takut Tuhan lebih dalam.."


6. Solat bersama.. berjemaah..disamping  dapat
mengikat ukhwah kebersamaan.. dan saling ingat mngingatkan..terutama masa waktu solat.. 
 juga automatik dapat MENYINGKIRKAN SIKAP
 MALAS SOLAT. & LEWAT SOLAT..




*********************



InsyaAllah bila bab solat , bab ibadah bersama kita sama sama jaga.. nanti Allah akan jaga pula hubungan kita.. Rumah tangga kita akan  terpimpin oleh Nya..

Allah pasti akan pandu terutamanya kasih sayang dalam keluarga.. 
antara Ibu dan ank.. antara suami dan isteri.. 
antara menantu dan mertua..







oklah.. SELAMAT BERPUASA SEMUA!
haa btw..(omoong omong) ..

7. dengan berpuasa pun boleh menyingkirkan banyak mazmumah juga tau..
mazmumah suka lihat yang tak elok.. mazmumah malas baca quran.. mazmumah kedekut dll..
Kerana disaat ini lah peluang kita berlatih / bertatih menjadi orang baik yang bertaqwa..
pahala lebih berlipat ganda dari bulan biasa..



jom berlumba lumba buang mazmumah.. tanam mahmudah.. <3



INSYAALLAH.. 
ok..semoga bermanfaat entry kali nih huhu!peace ..=))














May 11, 2017

DIY SIMPLE HADIAH DIHARI LAHIR LELAKI HALAL


Sayang suami.. nak hiburkan suami dihari lahirnya..?

Ikut 4 step  tutorial dibawah ni.. InsyaAllah suami akan terhibur..

simple mudah , modalnya murah lagi.. yang mahal tu bila awak buat pakai cinta bukan terpaksa bukan dia minta..

KENAPA HARUS CIPTAKAN SUASANA ROMANTIK .. dah tentu lah suasana sangat memberi pengaruh pada ketenangan dan kebahagiaan kepada pasangan..lebih lebih lagi dapat pula suami tak romantik.. so balance lah disitu.. Jangan menunggu atau memaksa orang lain untuk romantik.. cukup paksa kan ruangan kita yang romantik.. tambah pula aroma dari lilin yang memenuhi ruang.. aduh.. cair.. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜œ

 OK. tepat jam menunjukkan tarikh hari lahir dia.. korang pasang satu kamera disudut hadapan pintu masuk.. jadi bila masul biar video merakam moment "langka" kalau dalam bahasa melayu.. moment yang istimewa jarang berlaku.. iaitu.. "riak wajah" suami anda.

Espresi yang akan terlihat.menurut pengalaman saya huhu..

 teruja. Terkagum. Tersengih2. Terharu.. Tersenyum2 simpul . Terasa bahagia..

Alhamdulillah...

semoga entry kalini bermanfaat. Dan memberi inspirasi...  ingatlah... quote saya yang selaalu saya pakai dalam setiap entry seperti ini...

"Kebahagiaan kita sendiri yang harus(wajib) ciptakan..
Jangan hanya menunggu iya datang sendiri.. Allah suka
hamba2 nya yang berusaha"



1.sediakan lampu berkelipan kalau xde pinjam lampu kelip2 hari raya umah nenek mu haha


2.sediakan banner flag(bendera) . Kalau tak sempat buat / cetak. Boleh beli je yang dah siap. Biasa nya tak jauh beza dengan harga kita cetak sendiri.. (mereka cetak kilang sekali banyak tu yang diorg boleh jual benda2 no murah. So better belijelah macam saya ni haha jimat duit jimat masa jimat tenaga!:p)


3.beli kertas merah gunting bentuk kelopak merah atau beli bunga di kedai bunga . Cabut satu persatu.. kalau saya beli je "petal kelopak "  yang dah mmg sedia jual sepaket2 tu.. tinggal gunting jelah.. senang haa jimat duit jimat tenaga jimat masa!*trademark baru ker ra?!๐Ÿ˜‚(mak2 tengah berpantang .. ada baby bagai macam ni lah.. ayat semua nak cover malas gerak malas fikir bnyak haha)


4. Stanby Hadiah atau kek atau kedua2 nya sekali.. 
huhu . 


SIAAAAP!
Simple kan.. tpi hasilnya berbaloi 
mengancam..๐Ÿ˜

*********

Hadiah ape yang sesuai untuk suami(lelaki)?

1.Jam tangan.
 2.Jam dinding unik
Kereta(kalau ko kaya lah haha)
Bag branded (kumpullah dari awal tahun .. elok sampai masa belikanlah..)
3.Set memancing kalau jenis laki hobi memancing
4.Kasut
5.Set baju kerja
6.baju
7.game
8.handphone
9.Drone
10.Gadjet seperti hp /kamera/gopro/laptop/ipad
11.bantal unik/yang ada gambar korang berdua ker hee
12.Set cawan kopi(kalau laki kaki kopi)
13.Akuarium bersama ikan (ni dah test kasi baru tahun lepas.. excited dia awal2 jaga bagai menatang minyak yang penuh...last2 pindah mama ibah yang suka nak jaga dia malas dah! haha..)
14.Kasi alat muzik(kalau jenis suka muzik)
15.Tiket free konsert atau wayang..(dan2 je sampai bukan konsert tapi ceramah sekodi hahaha!balik2 muka insap jer somi tu hehe)
15.bini muda kahkah itu bagi y mampulah..hebat sgt kalau kite xmampu lagi..*bukan apee mahall sangatt!๐Ÿ˜ (sesuai bagi  pada laki yang suka budak dan anak banyakk..atau laki jenis kaki rayau suka(miang) check in dgn xhalal.. atau pak ustaz yang kuat agamanya (soleh), matang dan "terlebih sihat" 
dari segi mental,kewangan dan batin nye. hee ) eh eh rajinnye bace.. khusyuk sekali๐Ÿ˜‚

ok.

Ada tambahan lagi contoh hadiah lagi..?kalau ada idea.. boleh komen dibawah. Nnti kita tambah2.. mana tahu hadiah unik korang pernah bagi tu memberi inspirasi untuk orang lain pula.. kan xisa sia .. sepanjang hidup dapat
 Pahala..

akhir sekali hadiah kek! Yummy hadiah kek bentuk buku yassin ! Atau kubur haha.. ini Idea pada isteri2 yang dapat suami2 yang malas sembahyang la ya.. 
Moga cepat2sedar diri sebelum tiba masanya๐Ÿ˜…

sekian.






yang baik itu dri Nya.. yg salah tu dari zaheera.. haha tetibe anak yang diSalahkan! Tulah sape suruh mama erra taip sambil gendong dia.. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜Œ



**********


12.5.17

Happy Birthday ke 30tahun Oppa..
My encik master 3D ku..
Semoga bahagia dan berjaya dalam kerja dan cita2 
nya.. moga juga menjadi suami dan ayah yang
Tak suka tido lepas subuh haha 
Amanah . Bijaksana dan bertaqwa..dan tetap selalu 
menjadi yang terbaik dimata Tuhan dan kami..

we love u. 











HELLO PERMAISURI HATI PAPA MAMA! [ PENGALAMAN MELAHIRKAN CEASER ANAK KEDUA SAAT BATUK KERING ]

Dia bukan puteri
Dia bukan Ratu
Dia PERMAISURI!


dan bukan sebarang permaisuri..
dia anak ku...





First papa dengar makna Qaisara .. Permaisuri..
Terus dia setuju tanpa dalih.. (biasa nya ada aja alasan.. sedap di telinga kita..tak pada dia)
disebutnya berulang kali.. sambil puji.. sedap nama ni.. permaisuri kan?
dia tanya lagi.. aku iya kan saja..
nampak jelas sedikit riak diwajah papa bangga
akan memiliki Sang permaisuri hati dalam hidupnya!

kalau awak permaisuri hati papa..
warghhhh habistu mama pulak sape pada papa?? hahah =..=

xde.. xde .. xde sesi cemburu2 disini
biarlah papa dengan kebahagiaan nya.. fefeeling syurga yang dirindukan.. =P
*bawak diri.. makan roti*

Alhamdulillah..
 bertempatan jam 7:05minit pagi waktu Jakarta Indonesia.Hari minggu(ahad) dengan berat 2.8kg . tinggi awak 47cm. tanggal(tarikh) 16 April 2017 Awak lahir




yaa.. awak lahirrr nak!!
excited campur baur segala macam perasaan..



hai...

anak perempuan mama...

bismillah... mama cium awak..
mama sebak.. ini ker anak pperempuan mama.. Allah..

"Alhamdulillah.." 

dan dengan persetujuan bersama tanpa adegan sinetron...

Nama awak diberi..


ZAHEERA NUR QAISARA




                                                              ********




korang janjilah tau kalau baca ni jangan korang ingat2 lagi haha..sebab macam bodoh2 je kitorang ni..kitorang ni setahun sekali gaduh tu susah giler.. tapi kejadian "BERANTEM" langgar2 jiwa segala hati perasaan ni mesti tengah nak sambut anak..adoyai..dah kenape oppa oii ='D (dah kenape aku jugak ^^') dulu gaduh comel la jugak..sebab dia nak letak nama anak zavier ramadhan . kite nak letak zavier arrayyan hehe..lain kesah lagi.. ada masa kita story..kenapa dia nak bagi nama tu nape juga kita ni gigih pertahankan nak bagi nama tu..dua dua ada sebab tersendiri... bukan sebab sekadar nak sedap namanya!(jangan salah faham pulak) huhu tapi kalau di imbau lagi pasti kami jadikan nya sebagai cerita lucu..huhu umey saksi! ='D kejadian melahirkan Zaheera setiap babak episod kali ini pun umey juga jadi saksi..adoiyai='DD babtu umey suka ketawa dan cakap kat kita dua orang..

  "eloklah korang berdua ni kawin. perangai sama"


*jeling umey haha

ok sambung..

Dalam jam 10 -11 malam bertarikh  15 April ..
aku rasa cramp semacam perut.. baby serius setempat je dia mengeras.. mengeras dia lain macam.. aku dah susah hati dah..time ni dah 4hari abang2 dan umey datang Jakarta.. memandang kan Abang sulong guwe dia jenis cepat cuak orang nya... Dia suruh aku call doktor tanya normal ker baby camtu..
Aku pun sampaikan kat suami..

"Oppa..baby mengeras.. tak bergerak2..saya dah goyang2kan dia tetap saja dia kaku.."

"santai aja..banyak istirehat aja.. gak apa2 tuh.. nanti okay lah.. lagipula besok kita buat check up ke doktor juga.." memang laki aku ni jenis positive thinking banghet oghang nya ;'D
aku tak salahkan dia..


start aku salah kan dia!haha 
time betul2 jam 2 , 3 pagi aku dah sakit perut nak mati.. setiap 5minit sakit tu datang macam nak terkeluar segala urat urat.. daku ,menahan.. haha amazing moment! love it!(boleh lah ko sengih..bila ko sendiri dah lupe sakit tu camne.. Allah.. cemasnya cara2 lupakan tu betul betul macam nak suruh pompuan beranak lagi..)LOL :'DDD speechless!


Ok. dah tak diragukan lagi..
ini bukan sebab sakit perut nak berak lagi nih!
serius kali ni beza betul.. aku rasa ni lah kot sakit yang orang kata sakit kontraksi ( contractions pregnant)..(memandangkan ni first time aku lalui.. sebelum ni masa zavier aku selalu comfius beza kan sakit perut nak bersalin dan sakit perut sebab nak beranak. and yes! kalau ceaser.. seblum datang sakit contraction lagi mereka akan buat pembedahan..keluarkan baby) dah sesungguhnya ceaser ku melahirkan zavier is welldone perfect! smooth jer.. cepat sembuh.. 15minit dah baby keluar uwek2.. luka ceaser pun cepat sembuh.. aku dengan riaknya lompat dan lari macam biasa selepas sebulan.. #Alhamdulillah

OK. sambung balik kisah pengalaman sebelum melahirkan Zaheera atas tadi..

sampai mana tadi..?





oh ya..
sakit contraction.
kali ni.. Allah izinkan aku melalui detik detik sakit..

sakit wehh haha.. time tu dah 3 4 pagi ..
memandang rumah kami 3lantai.. (bilik kami masterbedroom atas sekali) aku dengan menahan sakit sambil jalan ala ala peguin.. pun turunlah terhegeh hegeh nya sambil pegang perut.. sampai ke office dia yang berada di tingkat bawah sekali..

aku ketuk2.. dia tengah tidur.. (malam tu memang dia minta izin nak tidur office.. sebab dah bape malam dia xleh nak tidur mungkin sebab dengar suara2 meriah kami diatas.. maklumlah semua tamu dari malaysia dan anak2 tamu pun tidur diatas...)

ok tengah2 dia sedap tidur.. aku kacau pulak..;'D

"paa bukaakk paa..!!"

dia dengan mate korea baru bangun nya.. nada agak bengang haha mungkin ganggu dia mimpi best..

"apaan.. kenapa.. kan udah malam keanapa belum tidur.. sabarlah besok juga ada janji ketemu doktor kan..Doktor Diana pn bilang due date ceaser lagi 2 hari.. sabar yah..udah jangan turun naik tangga lagi,,"

aku seboleh nya membela diri..  tetap jawapan nya hampir sama.. ayat terakhir aku cakap..

"saya yakin dah ni..baby nak keluar.."

"emang udah ada tanda2(flek,atau ketuban pecah..)?"
tegas dia..

aku jawab tak.. haha memang comfirm2 sah lah mesti dia ingat aku sekadar nak bermanja ngan dia..=__=' errrr penat aku merayu macam apedah.. mesti dia pikir masa tu aku hanya ber sinetron nak perhatian.. Dia xtahu ke tanda sakit 5minit2 datang pun satu tanda nak bersalin jugak haha.. adoyai..

aku mengalah.(malas nak berdebat)
 aku naik tangga...
dengan hati pasrah.. cepat2 aku naik atas kemas2 bag masa sakit2 5minit32 contraction tu hilang.. pastu berhenti tahan sakit lagi.. bila sakit hilang aku sambung kemas peralatan2(nak jugak make up cantik2 macam che ta masa melahirkan hehe) dan barang asas aku untuk setiba aku di Hospital nanti.. daripada aku suruh2 org nnti nak cari barang aku tak tahu.. baik aku buat sendiri.. sempat berceloteh dalam hati..

selesai aku mengemas barang.. sakit yang datang makin dua kali ganda sakit dari sebelumnya..
Allah.. Allah.. aku dah mula wirid dan tak henti mengucap dah..sambil  memek muka ala ala cencorot..meniup niup belon dengan harapan dapat mengurangi sakit..

tak dapat gambar kan rasa sakit tulang punggung jalan nak buka.. macam ditarik tarik tulang dan segala otot oleh malaikat...

waktu tu dah aku cepat2 turun tangga ke dua.. ketuk bilik mama Ibah.. naik atas kejut pula umey..
semua yang tidur ikut berjaga..dan terjaga.. jam menunjukkan jam 4.30.. semua dah mula bertanya2 kenapa erra.. kenapa erra.. erra dibilik erra ditemani umey sambil mama ambil alih jaga zavier.. masa tu pulak kebetulan tengah masa manja2 nya zavier.. sebab dia tengah tak sihat .. (macam nak demam).. asyik mama2 jer..merengek.. aku dah tak peduli abang zav lagi gara2 sedang asyik "menikmati" contraction... Allah..Allah...mulut kumat kamit.. air mata aku akhir nya tumpah.. Allah.. Allah..

Abang dany lari keatas.. umey erra kenapa.. umey cakap ni dah nak bersalin ni kalau sakit2 dah macam ni...Abg dany tanpa lengah ambil kunci Alphard.. start enjin..

"umey teman ya Dhan"

tanya umey pada suamiku..
belum sempat abang dany..suamiku bersuara..
aku menyampuk..

 "umeey ikutlahh..."


Suasana di jalan Jakarta masih hening sepi..
gelap sungguh lagi membisu...

aku berkali kali bertanya.. masih jauh ker oppa..?"
korang jangan tanya ni cerita korea ker..
tak..
memang kami laki bini dari 8tahun kawen .. panggil dia camtu..huhu
sebab apa tu lain cerita.. episod lain kita story ok.. haha

sampai sampai je di Hospital Brawijaya Woman and Child Jakarta..
Jam menunjukkan tepat 4;35 waktu Jakarta Indonesia
Azan subuh pun mula berkumandang dimana mana..

"umeyyy.. lama lagi ke doktor sampai..?"

 air mata ku dah membuak buak deras memabasahi tudung dan baju..
 Abang Dany ikut sedih..
Dia bersuara..

"sabar ya.. tarik nafas .. bertenang.."

dia cuba berusaha tolong aku.. menenangkan aku.. tapi dia lupa.. ada sakit lain yang dia tak nampak..huhu.. dalam tengah menangis tu .. aku bersuara..

"oppa.. tak percaya saya..." (air mata makin deras..) ..

"patutnya awal lagi dah kesini.. awal lagi saya dah suruh call doktor Diana.. tapi oppa suka pentingkan diri oppa.."(makin deras lagi)..

 waktu tu rasa sedih giler.. bercampur rasa macam bai bai oppa.. huhu..

ekperesi muka nya berubah..

"minta maaf ya sayang.. sorry yaa.."

 Abang Dany macam sedikit terpukul dengan kata kata tu.. macam baru tersadar akan kesilapan egois nya huhu .. ada sakit lain yang dia baru nampak..
Dia spesis makhluk yang susah nak sebut kata maaf..huhu sebaik comel. so bini tak kesah sangat sebab dia pun orang nya bukan buat salah yang teruk teruk sangat pun.. bini dia lagi teruk sebenarnya haha (kaki nyakat dia)
ok mule lah tu start iklan lagi..

sambung cerita..

 tapi masa tu dia betul betul sebut maaf dengan nada sebak..

aku yang nangis buat tambah aku jadi makin nangis dengar kata maaf yang meluncur dari mulut dia..

aku rasa terharu... dalam terharu.. aku berulang lagi.. sebut..

"sedih tau oppa tak percaya saya.. saya dah tak sedap hati dari malam tadi sebenarnya.. tapi oppa tak percaya.."  krik2..krik2....

"iya..maaf ya sayang.. "

sedikit demi sedikit rasa sedih dan sakit hati tu hilang bila mendengar kata maaf dari dia..

(pompuan ni senang je sebenarnya rata2 kalau ditempat saya mesti cair punya! ko jadi pompuan kalau tetap nak merajuk2 jugak tu.. nak kene bagi ferrari, segudang flowers baru nak cair ..  baru nak maafkan..baru hilang sakit hati.. mesti cek baliklah hati! ada tersesat setan tak?lol! yela turut sangatkan nafsu! haha )

"AAllahh.. sakitt.. Allahu akbar..." aku sambung beristighfar..sementara menunggu Doktor Diana dan Doktor anestesi sampai..

"Nurulll..." dengar suara dari pintu masuk.. aku kenal suara nih..
Terima kasih Tuhannn.. bisik dihati sebaik mengingat saja suara siapa.

Doktor Diana Alhamdulillah cepat sampai..

 "InsyaAllah ya.. jam 7 kita mula operasi(operation).."
kata Dr Diana..pada Umey dan Abang Dany..

saya tanya dari jauh.. 
"nape tak sekarang saja Dok..?"

"iya kita memang maunya seesegera mungkin ya nurul.. sabar ya.."
"Dhann.. napa telat(lambat) ke sinih sih?"
 tanya Dr Diana.. seperti nada kesel campur hairan..

"kan harus nya jangan sampai Contraction berat.. kasihan nurul.. kalau ceaser kan gak harus tunggu sampai kontraksi.. udahlah batuk batuk lagi..dua kali sakit dhan.."

aku dengar dalam mamai2 aku menahan sakit..

pintu bilik emergency terbuka lagi.. Alhamdulillah Doktor Anestesi dan doktor2 lain menyusul sampai.. lega separuh hilang.. yaAllah permudahkanlah yaAllah.. Bila dah darurat , hati dah tak sempat fikir malu lagi huhu.. Doktor bantu bukakan baju dan ganti baju khusus dari Hospital..
nampak Doktor dan oppa dah bersiap pakai baju untuk masuk bilik bedah..
Doktor terus suruh aku duduk sebelum aku masuk ke ruang bilik operasi..
sambil duduk diminta untuk peluk sebuah bantal..
aku tunduk sambil peluk.. belakang ku dibius..

sreeee... seperti perlahan lahan kebas satu badan.. sakit contraction pun serta merta hilang..
Alhamdulillahh.. yaAllah.. aku serah pada Mu Tuhan... Sesungguhnya aku tiada daya dan kuasa..




Dibilik bedah

terngiang ngiang setiap pesan pesan umey yang terus mengingatkan diri dikepala..istighfar dan jangan berhenti selawat..

ya. aku tidak berhenti berdoa sambil gengam tangan oppa.. bila mata yang dari awal pejam kerana menahan sakit contraction.. terbuka..dan melihat dia.. spontan..

"i love you oppa.."

"i love you sayang..."


masa ni rasa macam dalam drama dah huhu..
sebab tetiba nampak suami pakai baju doktor jadi tambah hensem puulak.. dan2 berleviyu2 pulak..
haha.. *apa sempat ko merepek ni ra..?!='D

terus segera dimasukkan ke ruang operation.. umey tak dibenarkan masuk..hanya suami sahaja yang dibenarkan teman..

didepanku ditutup tirai.. aku mamai..dalam mamai masih sesak dada dan sesak membuatkan gatal dalam dada.. batuk datang lagi dan lagi...

"ya Allah.. batuk nya masih ya ra.. susah juga ni Dhan kalau masih batuk kering..bla..bla.."

Dr Diana seperti mengomel sambil apa pun aku tak tahu.. perut dan kaki kebas.. sambil tanya tanya suami adakah ubat batuk kuatnya sempat habis dimakan..

ok. mulai proses mengeluarkan baby ... 15minit baby berjaya keluar dari belahan perut ku..aku separuh sedar.. aku bisa merasakan tapi rasa itu mati.. (yelah sebab kene bius..kebas jelah kan)..sakit tu xde.tapi. rasa masih ada.. ntah aku sendiri pun tak dapat nak gambarkan "rasa' tu..

tapi.. agak lambat suara baby nya keluar.. ruapanya.. baby dah sempat lemas dan terminum air ketuban yang dah pekat hijau...padahal 2 hari sebelum check up air ketubah bening bersih normal ok.. baby ok.. semua nya okay..
mungkin gara2 ubat kuat untuk hilangkan batuk as soon as possible yang membuat kan baby teransang dan kondisi badan jadi lemah dan baby ikut mempengaruhi...iya memang batuk kering semakin mengurang tapi tidak sepenuh nya.

dalam suasana ruang masih sibuk..

"Allah...!"
mengucap suami ku spontan

Abang Dany diam terkedu..
jelas seperti baru lepas melihat sesuatu yang mengerikan..
aku dah tak sedar.. cuma tiba tiba rasa mual..

nak muntah nak muntah.. suara tersekat2..

"rasa nak batuk doktor.. "

"tahan tahan.." 


"jangan batuk batuk sekarang Nurul.. "
Doktor diana menyahut dengan nada sedikit cemas..

"nak batuk.. rasa nak batuk.. tolong.. rasa nak muntah.."dua rasa bersamaan...aku tak dapat tahan lagi.. sesekali terlepas juga batuk dan muntah air dalam badan.. effect bius tu buat aku rasa batuk aku tak puas.. rasa tak lepas..


tiba tiba.. gelap..

seperti dalam mimpi.. iya.. aku tertidur..
tak sedar dah apa jadi lagi..
rupanya aku dibagi bius sepenuhnya.. bius total. seperti bius ubat tidur.. aku dah tak sedar kan diri..
sedar sedar sahaja.. aku disatu ruangan.. tiada orang..
mana baby.. mana oppa.. bisik dalam hati.. mana umey.. mana semua..

aku jerit2..

 "oppa.. oppa.."








*****************************bersambung ****************************






















APA DAN KENAPA ABANG DHANI TERKEJUT MASA DIRUANG OPERATION..?

APA YANG BERLAKU..?

 semua akan terjawab dalam entry episod akan datang..huhu InsyaAllah 

Diary ni hanya untuk erra coret kan kenangan dan kongsikan pengalaman hidup..andai ada yang salah(poyo terutamanya) harap dimaafkan..andai rasa keterlaluan tegur lah dengan berhemah..(sila ke "contact me blog erra" kita mengopi ngopi jarak jauh sama2 sambil terus terang tang mana yang penulis kurang..



Andai ada yang baik maka ambillah dijadikan tauladan dan panduan.. yang buruk dijadikan iktibar dan sempadan..
















Apr 28, 2017

KISAH PEMBANTU DAN AKU










"YaAllah maafkan aku..

Aku mungkin begini..
Kadang emosi tak menentu..

Harini dah terbuat pembantu aku sendiri menangis.. Ibu Lily nama nya.. 





yaAllah berdosa nya.. 
niat aku bukan nak buat
 dia nangis .. tujuan nya biar bagi faham..
Kadang jiwa ni emo juga kalau kita ajar tak masuk2 dalam kepala.. 
Benda simple.
Bersihkan marmar hitam biar berkilat(takdelah kilat macam dalam iklan tu..maksudnya jelas bersih)..
Aku ni bukan lah pembersih.. tapi kalau dah mindset nak lah bilik air ala2 hotel 5star.. akan gagah lah juga..tak mahulah kerak degil..huhu

Nak cantik dan bersih selalu..
Lagi lagilah.. tandas adalah hal utama bila kita nak bertemu Tuhan.. nak sembahyang 5kali sehari .. kalau boleh setiap kali masuk tu semangat je tengok bilik air berkilat,suci bersih.. 
Kalau bak kata arwah datukku.. bersih suci nya lantai tu kalau boleh buat tidur atau bersolat.. haa
jangan kan najis..habuk dan daki pun takde..huhu
Sebab tu Arwah datukku tabiat nya terkenal setiap kali masuk tandas awam/orang lain.. dia jirus(bersihkan) dulu keseluruhan lantai.. agar najis tiada.. dan kalau mercik ke kain pelikat atau seluar pun masih tak was was...sambil niat bersihkan hati dari kotoran mazmumah.. itulah juga ajaranyang ditanamkan kepada anak cucu dan anak muridnya...

okay berbalik kisah awal saya tadi..huhu

Sambil dia (maid) tonyoh2 berus tu saya terdengar sesuatu..
lain macam jer..
sok sek sok sek dari luar saya dgr 

rupanya betul sangkaan ku..
suaru orang nangis..

Allah..

aku perlahan lahan mengintip..dan memastikan arah datangnya bunyi tangisan tu..

Terus aku masuk jenguk ke bilik air.. Jelas bunyi dari dalam..

comfirm. Sah suara dari dalam.. Bu lily sedang mengesat airmata..

aku tergamam.. terkedu.. 

berdesup.. rasa bersalah pekat dihati..

terus aku berkeras hati sambil bersuara seakan tiada apa dan lupa apa yang berlaku tadi..

"Laa kenape sedih2 ni.. Jangan lah sedih2.. nangis sebab erra ker..? tadi bukan erra marah.. erra tegur je.. iya  sama2 sedang belajar.. jangan lah sedih2 camni.." 
Terus dia cecepat keluar.. campur malu campur sedih huhu..

flashback dari sinetron kami huhu..

Aku ni dah lah tengok zavier dah mula meragam.. harini pulak keluarga dari Malaysia nak datang harini juga zavier tetibe demam.. tpi Alhamdulillah demam xkuat.. dia tidur je.. yang aku kenal pulak budak ni jenis antibodi kuat.. susah nak sakit.. stress juga maid buat hal time zavier rengek nak kepit ngan kita.. nak sambung tidur.. ajar pulak  tak masuk2.. huhu...

Ya salah aku juga..
Kadang cara tegur mungkin nada nya tidak kena.. mula2 memang slow.. tapi kalau menjawab2.. tak nak mengaku memang salah.. (kita nmpak kotor dia kata bersih๐Ÿ˜‚. Adeh.. stress mak.. terpaksa ajarkan dulu cara menyental macam mana.. bayangkan dengan perut dah jadi penguin obes..T__T 

Kalau mampu buat sendiri.. memang malas suruh2 orang nih.. huhu yaAllah bagilah aku kekuatan melawan emosi dan nafsu..

"YA Allah.. Bantulah (maid2ku) pembantu ku kuatkanlah jiwa dan hati mereka yaAllah.. bimbinglah mereka selalu.. pandulah hati mereka selalu.. ajar kan mereka selalu.. berikan kebahagiaan , kasih sayang , ketenangan dan keikhlasan selalu dihati mereka.. dan diantara kami..."





Sungguh..

Kali ni aku sayang pembantu2 yang ada ni.. 

(pernah pengalaman dapat pembantu mulut kurang a***..mungkin mood nak cerita datang saya cerita lah.. yang pastinya tragis juga.. last2 asyik kita je mengalah demi nak jaga hati dia..dahlah first time ambil pembantu..sekali terkena pulak pembantu yang sangat tak membantu..mendatangkan mazmumah lagi adelah haha geram kalau ingat ^^' relax erra relax...)

betul.. kali ni rasa sangat terbantu.. dengan adanya mereka yang aku sayang..

Bu lily , Cik Lilis (nenek sedara Zavier kadang2 selalu dtg bantu jaga Zavier) , Suster Asih .

Selalu saja mereka ni taat, ikhlas mendengar kalau kita menyampaikan ilmu.. kebanyakan mereka dari latar belakang orang susah dan kurang beragama.. ada yg baru peluk islam(Bu Lily).. 

Tanggung jawab aku besar juga.. amanah aku jaga kebajikan dan perhatian dari sudut yg aku tahu mereka tidak tahu.. terutama bab2 taharah dan fardhu ain.. memang berat tapi rasa bahagia kerana dapat membantu..saling memerlukan.. bukan aku saja perlukan mereka..



Hurmm touching pulak dah.. camne ni nak pujuk..
Taulah kalau aku kalau dah marah.. setan pun tekencing.. tpi tadi rasanya takdelah marah2 teruk sangat.. huhu.. "

diary online
Jakarta.
selepas zohor
seminggu sebelum kejadian melahirkan Zaheera 16.4.2017



                                          Zaheera umur 9 hari .. sedang break time . istirehat dari photoshoot ^^
                                                                                             Suster Asih dan Zaheera jadi model sat.. ^^

# TIPS SIAPKAN PEMBANTU SEBELUM MEREKA MEMBANTU

1.PERKENALAN  

Kenal kan diri. pandangan pertama tentang kita bermula dari awal perkenalan.. Dari situ ada titik mula "respect"
pembantu terhadap majikan nya..jadi bertutur tegas tapi berhemah..jangan terlalu berlawak tapi jangan terlalu serius.. kenalkan diri dan suasana keadaaan rumah yang akan dia lalui sehari hari.. 
supaya dia cepat faham dan tidak terlalu kaku andai esoknya mula kerja..

2.TERAPI MINDA 
cerita kan pada nya tujuan utama dalam bekerja dengan kita.. dan ceritakan bagaimana bekerja (sebagai pembantu) tetapi menurut islam.. berlandaskan yang Tuhan suka.. berkerja niat beribadah mengurangi beban orang lain.. maka dapat pahala.. bukan lah niat semata mata sebab duit sahaja maka yanga dapat duit sahaja.. KAN UNTUNG KERJA DAPAT PAHALA DAN DUIT SAMA..

3.BERTEGAS
part ni kene bertegas dan berulang kali ingatkan.. pesan.. bab fardhu ain.. cara bersihkan kencing anak di tilam.. cara menyucikan najis dilantai bukan nya main asal je lap..tak pasal2 satu rumah bernajis . tak sah semua solat orang dalam rumah rupanya.. (kebanyakan pembantu belajar tidak tinggi..dan walaupun islam tapi benda asas islam sendiri tidak tahu/tidak belajar) maka disini lah peranan kita sebagai majikan mereka . tanggung jawab kita terhadap mereka.. kita beritahu atau kita datangkan ustazah sebulan /seminggu sekali kursuskan(ajarkan) mereka..

4.TERUS TERANG
ceritakan apa yang kita suka dan apa yang kita tidak suka /kita larang.. adab peraturan dalam rumah.. batas aurat.(ceritakan dalam islam ada batas aurat kerja) boleh sengseng lengan baju jika bekerja tak berdosa.. Bagi yang tidak berjilbab..biasakan (belajar) pakai.. (majikan sediakan pakaian sopan dan tudung yang mudah disarung dan selesa) kerana bila kita biarkan. tidak tegur.. maka diakhirat kita (majikan) akan ditanya.

  Disini diawal bicara ini penting kerana.. mereka sudah sedia diri mendengar dan mencatat didalam kepala.. kalau terlambat cakap..risau dah terbiasa.. dah sebati.. kita nak tegur salah pun dah terlambat.. dah (tak sedap ) ganjal rasa nak tegur hehe kan tak best dah camtu.. contoh tak suka ketiak busuk.. terus terang jer saya tak suka.. bla..bla.. gitu gini.. simple. insyaAllah mereka akan usaha dan tak buat..^^

5.UTAMAKAN JUGA YANG UTAMA

masa ni juga cakap apa yang utama sebelum mula kerja.. pastikan solat dah selesai.. solat sama2.(solat berjemaah) kalau nak bekerja pastikan hal anak kita selesai baru hal lain.. selalu ingatkan mereka yang mereka punya keluarga.. dan suami.. selalu bertanya kabar. (diluar jam kerja)


6. SANTAI
santai.. anggap mereka seperti keluarga sendiri..layan mereka seperti mereka kakak atau ibu kita.. TAPI INGAT jangan berlebihan kerana fitrah mungkin... manusia ni cepat lupa.. kadang dibagi betis mahunya peha. jadi buat baik berpada pada .. buat jahat jangan sekali... selalu ajak komunikasi (sembang) selitkan setiap bicara kita dengan pengisian(ilmu) .. kerana mereka juga manusia bukan robot perlukan perhatian dan kasih sayang.. kadang dengan ilmu yang mereka tidak tahu jadi tahu itupun sudah buat mereka terhibur.. hargai sekali sekali mereka dengan buah tangan atau hadiah(duit poket lebih) ingatkan mereka selalu tentang Tuhan.. agar hati yang kosong terisi lagi dengan iman..

kerana hati hati..

banyak manusia baik tapi bila hati nya kosong tiada iman.. mudah sekali terjebak dengan rayuan syaitan..

HATI HATI dengan hati..

ajak mereka dan diri kita sama ke majlis ilmu (agama) atau mendalami agama dengan secara
bersahaja..(buka laptop/google) atau pengajian di tv.. agar sama sama takut Tuhan..

Bila pembantu kita seorang yang beriaman.. (Takutkan Tuhan)
secara autmatik.. hati mereka akan terus dibimbing dari melakukan hal hal keji dan
mereka selalu merasa takut akan dosa(kejahatan)..


InsyaAllah.


itu sahaja perkongsian saya kali ni.. semoga bermanfaat, andai ada yang kurang dan salah mohon (pm) tegur saya.. hee.. nnti kita edit2 ler balik.. haha. oklah.. dah lewat malam ni.. mata seperti melambai2 dah ni.. Assalamualikum... <3
 TQ dah gagah baca sampai habis!=P hebatlah awak ni^^ <3






Apr 5, 2017

KAU PUN KAYA!





Kekayaan bagi rasa setiap manusia berbeza beza..

Nelayan.. bila tangkapan nya banyak dapat kasi anak bini dapat pula diagihkan ke orang lain... dapat pula hasil untuk berdagang... sudah satu kepuasan dan "kaya" untuk nya.. 

Guru.. bila segala ilmu yang dicurahkan berjaya mendidik anak-anak murid nya sehingga mendapat result cemerlang.. duit dari mengajarnya dapat pula tanggung diri dan beli hadiah2 buat anak2 muridnya... itu lah erti bahagia dan "kaya" untuknya... 

Doktor... Bila pesakit2 nya dari sakit sampai sihat dia bantu ubatkan.. dari hasilnya tabungannya dapat pula dia membantu keluarga dan adik beradik dia yang susah...yang sakit.. dengan ilmu nya orang segani dan hormati .. itulah kebanggaan dan "kekayaan" tanpa sedar untuknya.. 

Begitu juga dengan.. 

Imam masjid.. pak bilal.. walau cuma hari2 di masjid dengan amanahnya.. tetap saja rasa gembira dan "kaya" memiliki teman (makmum) yang ramai dari berbagai kalangan.. suatu kenikmatan dan kepuasan bila dapat menjadi orang pertama yang menghidupkan lampu masjid.. mengajak dan tanpa jemu mengingatkan orang lain untuk beribadah...

Banyak contoh lain.. yang kita x sebutkan.. tapi orang lain yang melihat pun bisa turut merasakan "kayanya" seseorang itu... 

.. Semoga kita semua mempunyai kebahagiaan dan "kekayaan" tersendiri yang bermanfaat untuk diri dan orang lain... Jangan sedih andai kata ibuayah xkirim duit.. jangan sedih jualan belum laku.. jangan sedih.. suami xkasi macam orang lain kasi... jangan sedih isteri xpandai menghasilkan (duit/zuriat).. Dan jangan sedih bila belum temui jodoh... kerana disebalik kesedihan anda mungkin punyai "kekayaan" yang mungkin orang kaya sendiri tidak mampu beli.. dan memiliki..

Hari ini. Renungi apa yang kita punya..

Senyum.

 Berbahagialah ,hargailah dan bersyukurlah.. kerana itu membuatkan kita "kaya" rasa makin dekat dengan Allah dan manusia..❤

- errakyra

^^ #kayaitukitayangharusciptarasadancari #bilamelihatdanmendengaroranglain #takperluirihati #takperlusedihhati #takperlurasadengki #takperlumengata #takperlumemintaminta  #takperlurasaterpukul #takperlumeroyanhehe

Mar 1, 2017

BIKIN AKU HAMPIR TRAUMA!

Live update , Blok M Square Mall

Masih terngiang2.. 

tak hilang2...

 tolong kawn2 yg ada anak kecil..
 please jgn lepas pandang sesaat pun di eskalator.. seram tdi ade anak terkepit tgn dpn mata..๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ sbb tu zavier duk dlm stroller je xpee.. gendong sampai pingang lonyeh pun xpela.. 

Allah.. seram weh..



 nangis budak tu.. istighfar xhenti gwe tdi.. rasa nak nangis sama pun yer.. masalah nya ayah dia yg salah ayah dia marah pulak balik.. sebaik cepat ditarik.. termakn jugak lah daging tangan bdk tu.. putih daging hampir membiru.. 


Allahh nape aku yg Allah izinkan nampak..?? Terima kasih Allah atas ingatan dan iktibar ini...

 moga kami lebih berhati2 lagi... tolong jgn marh ank tu.. dia kecil mmg suka leka.. tau nak main jer.. ๐Ÿ˜ญ ayah dia nak cover malu la tu.. "haa rasakan rasakan.. main lagi disitu.." lepas erra jerit .. "yaAllahh" terus dia capai rentap anak dia yg dah dibwah pemegang eskalator tu .. dan cakap gitu.. grrr eeeii rasa nak je sound balik..

 "ko yang leka ko yang cuai la bongok!"

huhuhu moga budak tu x apa2.. moga terus dilindungi Tuhan dan cepat sembuh. Huhu


 sekian lah melaporkan mak2 rempong mak buyong yang terbantut nak cari barang baby!๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…




Jan 19, 2017

BABY KU RAJA








" Jangan manjakan sgt anak tu... Nanti diorg mengada-ngada... "

" Asyik manjakan jer... Nanti tak reti berdikari. "

Agaknya berapa kali dalam sehari kita bersangka buruk dgn anak kita? 

Adakah salah kita manjakan anak kita? Atau kita nak anak kita bermanja dgn org asing yg tidak dikenali? 

Bang... 

Saidina Ali r. a ada menitipkan cara didikan anak. 

" 7 tahun pertama, layani mereka seperti raja, 7 tahun kedua layani mereka seperti tawanan atau hamba, 7 tahun ketiga layani mereka seperti teman atau sahabat "

Anak kita diawal 7 tahun pertama layanilah mereka semanja mungkin. Ya. Seperti raja. 

Tatkala mereka memerlukan kita, kita perlu sentiasa ada. Usung mereka kesana kesini. 

Sebab apa? 

Sebab mereka akan lakukan perkara yg sama dlm hidup mereka kepada kau dan semua org dalam dunia. Iaitu menghormati org yg lebih tua. 

" Eh?  Tapi manja sangat nanti mengada dan tak pandai berdikari mcm mana? "

Bang, waktu kau bermanja dgn Allah, berdoa dgn nada menangis mengada-ngada, ada tak Allah hantar petir pada engkau? 

Apa perasaan kau kalau Allah tak layan mengada-ngada kau? 

Malahan Allah suka kau mengada-ngada padaNya. Merintih, mengadu padaNya. 

Apa Allah kata dgn org yg suka mengada-ngada ni? 

ุงู† ุงู„ู„ู‡ ูŠุญุจ ุงู„ุชูˆุงุจูŠู† ูŠุญุจ ุงู„ู…ุชุทู‡ุฑูŠู†

sesungguhnya Allah suka pada orang yg bertaubat dan menjaga kebersihan. 

Nampak? Kau merintih, mengadu pada Allah. Allah tetap suka. Kau mengada dgn Allah, memg Allah suka. 

Tiba2 anak kau nak manja dan mengada. Kau marah. Kau biarkan. 

Kau cuma set dalam otak, garang itu baru didik anak. Pukul itu didik anak. Abaikan anak itu didik anak.

Ajaran sesat mana kau pakai? 

Orang zaman dlu lain bang. Mereka garang dgn anak, ayah bekerja dan emak 24 jam depan mata mereka. Sepenuh masa membesarkan anak. 

Anak dimarah. Tapi dipujuk dalam masa yg sama. 

Tapi kita hari ini, ramai ibu bekerja. Kau cuba kira, dlm masa 24 jam sehari, anak kau lebih banyak habiskan masa dgn pengasuh atau ibu bapa mereka? 

Tiba2 kau balik kerja, anak panggil kau buat tak tahu. Anak mengadu kau kata mereka memgada, kau buat tak dgr dan tak minat nak ambil tahu apa yg berlaku pada mereka dalam sehari. Kau sekadar tidak ambil peduli. 

Isteri kau dh bantu kau bekerja siang hari. Dia pun dah takde masa utk putera dan puteri yg sedang membesar. 

Apa jadi pada anak2 ni? 

Konflik identiti. Keliru setiap hari. Kecederaan emosi. 

Banyak soalan dlm benak fikiran mereka tiada jawapan. 

" Sebenarnya ayah syg aku ker? "

" Sebenarnya aku ni anak siapa? "

" Kenapa aku rasa duduk dgn pengasuh lebih bahagia? "

Maka... 

Sampai satu ketika. Kau yg dari dlu asyik berburuk sangka dgn anak sendiri, akhirnya buruk sangka itu menjadi nyata. 

Pabila anak kau tak jumpa bahagia didalam rumah. Mereka akan cari bahagia diluar rumah. 

Dan mereka tidak lagi perlukan ibu bapa untuk meluah rasa dan bercerita. 

Sebab apa? 

Untuk apa mereka bercerita pada org yg tak berminat nak dgr cerita mereka? 

Untuk apa mereka mengadu pada org yg tidak ingin ambil tahu perasaan mereka? 

Yg mereka dengar dari kecik cuma... 

" Kau ni degil laaa ".

" Kau ni mengada-ngada".

Bang... 

Anak ni sebenarnya mcm alien. Mcm makhluk asing. 

Makhluk asing ni, bila sampai bumi, mereka macam culture shock. Mereka sibuk nak tahu itu dan ini. Semua benda didepan mata mereka nak tahu. Nampak perkara baru mereka juga nak tahu. 

Ditambah lg dgn beberapa emosi baru yg muncul dalam diri mereka. Marah, sedih, takut, cemburu, kecewa. 

Semua ini meninggalkan soalan dlm diri mereka. 

Tp syg bang. Kau cuma tahu bersangka buruk dgn anak kau. Nyata kau adalah ketua keluarga yg lemah. 

Ketua yg kuat. Akan menghasilkan bakal ketua yg kuat. Ketua yg berjaya akan menghasilkan bakal ketua yg berjaya. 

Anak tu sebenarnya alien. Drpd sebuah planet, namanya alam Roh. Kemudian, mereka menaiki sebuah kapal angkasa, namanya rahim ibu. Dan mereka dalam perjalanan menuju ke planet manusia iaitu dunia . Perjalanan itu terlalu lama. Mengambil masa kira2 9 bulan 10 hari. So, mereka terpaksa tidur dlm kapal angkasa.

Sampai atas dunia, mereka terkejut. Banyak benda yg mereka tak tahu. Apa ini? Apa itu? 

Tiba2 ko sekadar biarkan mereka berjalan sendiri? 

Kau jgn salahkan mereka. Kalau esok, mereka tiada jatidiri dan keyakinan diri. 

Anak2 kecil yg dimanjakan akan ada potensi mempunyai jatidiri kerana sedari kecil mereka dimanjakan untuk membentuk identiti seterusnya jatidiri. 

Sebab itulah, walaupun nabi saw itu sedari kecilnya menjadi yatim. Tetapi Allah tetapkan untuk baginda dijaga oleh datuknya yg menyayangi baginda. Pak cik baginda juga semua menyayangi baginda. 

Walaupun masa baginda menyebarkan Islam, pak ciknya ada yg menentang keras. Namun, sewaktu kecil. Tetap meraikan kelahiran baginda saw. 

Tiada sesiapa pun membiarkan baginda saw sewaktu baginda kecil. Dan lihatlah jatidiri manusia paling agung ini. 

Sollua'lannabi...

Allah sedang hantar anak untuk menjadi ' guru ' kita dalam madrasah kehidupan.

-sumber : FB Miqdad Ashaari




TWEET TWEET