Sep 18, 2017

Waiting for subuh..




Terima Tuhan.. Ingatkan aku lagi.


Biarkan.

Biarkan airmata merasa kalah didepan Tuhan itu menjadi saksi bahawa engkau hanya seorang hamba yang tidak lari dari sebarang dosa dan khilaf..


Nikmatnya tenggelam dalam sebuah rasa.


Jangan.

Jangan biarkan ego dan nafsu bermaharajalela bernanah hingga dosa yang menumpuk berjaya membuat Tuhan murka dan membenci untuk peduli

 lalu dibiarkan sang hamba bersama nikmatnya, sombongnya agar semakin jauh dan jauh.. . .



Allah! Bagai terbangun dari mimpi. Tamparan untuk aku lagi...







Sep 14, 2017

TUTORIAL SEKILAS TENTANG CARA MEMBUAT TALI HANDMADE DIY PUTING.DOT BABY (BABY PACIFIER)


HAI semuaaaa!! ^^

wahhhhh lama tak nampak! sibuknyaaa awak..
huhu kali ni entry ringkas yang telah erra buat masa Qaisara lepas lahir (masa berpantang) haha tak duduk diam kan..??! 

haish.


tentulah. 

excited .

anak girl kan...

ok. Semoga bermanfaat 
cute and fun! takpayah nak stress2 sangat. malas jangan buat beli je k. haha.
Ini adalah cara kalau guwe nak hilangkan kebosanan. i will create something! bila dah jadi rasa macam puas hati. dan kita rasa happy!^^ 

Alhamdulillah.

dan. dikarenakan terlalu berat juga biji2 nya agak kurang tepat juga pemilihan 
manik besar disitu huhu. But its okay. yang penting erra dah kasi tahu(ingatkan) korang awal2! dan Erra pun dah cuba! yeahhhh

dawdaaaaaaw~





















THE END ,
ALHAMDULILLAH. 
DONE.







Image may contain: 2 people















Aug 30, 2017

BLOGLIST SEPTEMBER MALAYSIA



*kau yang kene good dengan bulan September. baiki ibadah kau. perangai buruk kau. haha.. september pulak kau salahkan!LOL:P






ZAHEERA NUR QAISARA IS HERE!!

kasi mama chance update lah..
memandangkan mama sedang cuba uuntuk rajin update..


jenis mama suka update kalau datang mood jer.
ntah kenapa modal mama kali ni gambar saya pula jadi mangsa




maaaa kenapaak gambar ini juga yang mama masukkan??
mama... nak buat sesuatu tu kene ada maksud dan memang bermanfaat..
jangan main update jer tapi pembaca yang baca tak dapat apa2.. tak dapat kesan yang positive..

cuba mama sebelum post sesuatu tu fikir dulu..

agak agak gambar ni sesuai tak.. orang lain yang tengok dapat Allah tak..?
memberi inspirasi tak..?
orang yang lihat dan baca dapat manfaat tak..??


camtu mama...

mama nii.. bukan tak tahu.. kadang sajaa jer..

penat lah Qaisara membebel..



haha ok sampai sini saja ya nakk drama monolog awak untuk mama.. TQ!

Alhamdulillah.. Ini bukan program mempromosi anak ya tuan2 puan2 sekalian..
itu hanya warm up! nak cerita sebenarnya baby saya ttu dah 4bulan punn! Subhanallahhh nakk cepat sungguh masa sekarang berlari lari.. dulu rasa nya masa tu lambat sangat.. macam mengesot ngesot haha

sini dekat dekat sikit.

haritu kan..


eh takyah cerita. korang ni belum cerita lagi dah kata bosan. dahlah. kita takyah la ceghita haha!!


ok. ok. serius erra. 
haritu ntah kenapa gatal jari rasa macam nak cari kawan blogger untuk memriahkan blog guwe yang seperti hangat2 nasi ayam nih.( siapa baca taik?! ni yang nak marah ni haha)






                                      **************************************





Diary Pink:

Harini adalah hari kedua selepas aku menagih bloglist baru di salah satu group blogger di facebook.. aku cari perempuan. Aku bercakap dengan diri aku.. aku mampu ker nak handle group baru lagi .? Aku sendiri jawab. Kan Allah ada.. InsyaAllah aku bisa.

"Siapa nak join group blog erra. Whatsapp erra ya." lebih kurang begitu bunyi ringkas nya. 

Dengan seperti sombong nya dan confidentnya aku menyerahkan no telepong ku bulat bulat di papan iklan group.

Dahlah nombor kau panjang tak kuasa orang nak save pening lalat cari kau nak join haha. Aku ber monolog sendiri. Saja aku nak test market. Sambil2 aku betul kan jadual ibadah aku dengan tuhan.. aku kata. Alaahh xde orang nak wasap pun xpelah.. aku pun bukan terlalu perlu diganggu sekarang.

Sejam berlalu.. krik2..
2.. jam.. berlalu.. krik2..
3jam.. seorang datang like..
4jam.. 2 orang datang like..


Selepas 7jam keatas bru ada yang meninggalkan komen komen..aku pun kebetulan tengah tidak sibuk.. so aku balas balas dengan bersahaja..
Tetibe sambil balas sambil buka whatsapp balas mesej masuk.. muncul seorang beri salam..

"Akak ada buat group blog ker..saya nak join?"




GROUP BARU NI TARGET AKU BUKAN LAH HANYA UNTUK BLOGLIST SEMATA TAPI 
AKU DAH NIAT KALAU MEMANG (solid,bersatu.kuat ukhwah)KOMPAK AKU NAK TERUS KAN DENGAN MEREKA.GROUP KEKAL.
SAMPAI SAMA SAMA JADI LEBIH SEMANGAT MENULIS DAN UPDATE BLOG.
JADIKAN BLOG LADANG PAHALA. TAK MUDAH TU. BUKAN SENANG.
KORANG JANGAN PANDANG SEBELAH MATA. BLOG ITU IBARAT KAU MENULIS SEBUAH KITAB YANG SAMPAI BILA BILA PUN BOLEH ORANG BACA DENGAN FREE! TAIP JE GOOGLE. SEGALA INFORMASI DARI BLOG KAU KELUAR. SERTA MERTA BOLEH DIJADIKAN RUJUKAN DAN PANDUAN BUAT GENERASI ANAK ANAK KAU KELAK. KAU TIADA TAPI PAHALA TETAP ADA . 

YA. MENGALIR. BEST KAN..? 
















       Selamat datang my new friend! 











"Bercerita lah sampai ke telinga keturunan kamu.sehingga mereka kenal kamu dan rasa kagum dengan Tuhan.." -www.errakyra.com



*sorry kalau bahasa rojak dengan bahasa jakarta haha :P Tq baca dan respon. yang baik dari Tuhan alhamdulillah.. 
























Aug 28, 2017

HAPPY FIRST ANNIVERSARY HIJAB HUNT FAMILY TEMA NAVY IN THE GARDEN




*Noted:Lebih banyak bahasa Jakarta Indonesia



Assalamualaikummm!! ^^
Masih ingat saya ngak..??
huhu
Salam ukhwah!
Salam pelukk dari jauhh semua sahabat sahabat ku..


Kali ni aku bikin entry khusus buat sahabat Jakarta

Terima Kasih Tuhan Kau kenal kan aku dengan sahabat sahabat solehah ku..
Sesungguh nya setiap pertemuan dan perkenalan kita bukanlah suatu kebetulan.. tapi iyanya pasti. dan sangat pasti .
Tuhan yang Maha Mengaturkan sebuah pertemuan..
menyatukan perasaan..


"Aku berlari kearah Tuhan.. sambil aku bilang.. ya Tuhan ketemukan lah aku dengan orang orang yang baik baik dan berilah hadiahkepada ku sahabat sahabat disini yang juga mahu mencintai Engkau.." -Erra Kyra

********************************








*Abaikan disebalik takbir permandangan yang tungang terbalik..haha sebelum acara rapih2.. photoin satu mbak.ckrekk!

Alhamdulillah.. 

harini aku dapat diberi kepercayaan
mewakili ErisGient Pelaksana HHF
 dari temen teman team HHf
 melaksanakan 
program Anniversary Community Hijab Hunt Family Jakarta..
memotong Nasi Tumpeng makanan khas Indonesia..
(tradisi makan nasi tumpang di hari kelahiran/ulang tahun anniversary)

sedangkan jelas aku bukan lah siapa siapa..
aku orang malaysia..
Aku bahasa masih amburadul..rempong banget.
huhu tapi itu bukan lah halangan untuk aku membantu mereka..
kerana aku yakin berbeza rupa warna atau bahasa bukan lah jadi ukuran..
bila matlamat engkau sama..
kerana Allah
islam. ukhwah kasih sayang.

ya..
kerana syiar.. iman dan islam.. 
kita sama sama sedang mendidik diri sendiri
kita sama sama belum baik yang ingin menjadi baik..
baik dari segi ibadah nya dan silaturahimnya...


Alhamdulillah..
Acara berjalan dengan lancar dan mulus sesuai harapan..
masyaAllah.. makanan berlimpah.. enak enak.. barakah..


Sesi sharing tentang Tuhan.. dan hati wanita..
itu sungguh menyentuh hati..dan iman..
akhirnya cita cita ku tercapai.. mereka datang dengan tangan kosong.. 
dan pulang dengan membawa "sesuatu"
sesuatu yang berkaitan dengan nikmatnya bila kita kenal siapa itu Tuhan..

Tuhan yang  Maha baik..
Tuhan yang Maha mengetahui hamba hambanya..
Tuhan yang tidak tidur

Tuhan yang Maha mendengar rintihan hamba hamba nya yang yakin ada nya Tuhan yang akan membela..

selepas itu pula dihiburkan dengan persembahan nasyid dari lagu mawaddah..
Selamat hari lahir
Terima Kasih Tuhan
Rintihan seorang hamba
yang dinyayikan oleh keponakanku(anak sedara)
dan dibantu oleh aku sendiri..Alhamdulillah..




**************************************




Visi Hijab Hunt Family adalah membangun fondasi
 kukuh Muslimah muslimah berprestasi , positive , creative .




Anggota HHF tersebar di seluruh penjuru Indonesia..
terutama daerah dari hujung utara Jakarta  - selatan jakarta.. Bekasi , Tanggerang , bogor..







Cukup memahami value value seorang wanita yang Allah inginkan.. dan memberi inspirasi dan berprestasi. 
sudah bisa mendaftar menjadi member HHF..












Sudah bukan saat nya lagi Muslimah berdiam diri. Muslimah harus melesatkan prestasi
agar semakin banyak yang terinspirasi. Dan utamanya, Muslimah harus syar'i agar Allah senantiasa meridhai.. (Terutama tentang kualitas dlaman ,jiwa dn ruh)









Kerna sebaik baik manusia adalah manusia yang bermanfaat. Hijab Hunt Family merupakan 
salah satu sarana penebar kebermanfaatan. Insya Allah..








Teman teman member dari HHF ibarat seperti sebuah keluarga.. 
ada yang seperti kakak kepada adik nya.. selalu tegur jika tersalah..dan mendukung memuji meraikan ketika memperolehi kejayaan dan kebenaran..
 ada yang seperti ibu kepada anak nya..
tegas dan selalu mengawasi..







Member HHf juga ditemukan Tuhan disaat ajang pencarian bakat..
Jadi sudah tentulah mereka mempunyai keahlian dan bakat yang sudah disiapkan mental dan keberanian..Ada yang bisa menyanyi , mengaji , ceramah , bermain alat muzik , memasak dan lain lain nya..



Para Muslimah HHF penuh karya dan berbakat, bukan kerena mereka hebat, melainkan karena mereka pantas untuk dititipi oleh Allah. Layaknya orang tua yang mempercayai  anak nya.. didukung dengan pelbagai keperluan kerana merasa anaknya layak dan punya keyakinan.




The End.

Sampai ketemu di lain event.
InsyaAllah ukhwah
 kita semakin kuat dan semakin berkembang
semoga persahabatan pertemanan kita sampai syurga.. amin..
Allah..


maafkan kami jika kami lalai..
redhai lah bimbinglah selalu hati kami 
didalam kehidupan ini..
Engkau yang Maha Mengetahui lagi Maha Penyayang..

Jul 29, 2017

HASHTAG TEAM RAYA JAKARTA ! =D








welcome to my blog!!^^


yeaahh subuh againnn! Terima kasih Tuhann..


Raya tahun ni seperti raya tahun lalu.. beraya di Jakarta.
Untung nya dia dapat guwe..
aku jenis tak mengamuk atau merajuk kalau suami kata 
beraya dikampung dia ..raya pertama.. kedua.. ketiga.. sampai sebulan! hurmm!=__=


untungla sangat haha(jangan tertipu)
padahal memang tak boleh terbang2 lagi kan my Qaissra still baby..
passport pun takde!
hurmm.. maka haruslah 
 pasrah  sambil .. ber huhu.. =P^^

btw..


korang biasa pernah dengar kan hashtag!.
Ok korang tekan je buutang hashtag team raya jakarta di IG atau di google adelah lah muka2 guwe menyemak..haha Baru tahu bukan aku sorang je rupanya beraya di Jakarta ada beberapa juga.. setelah aku siasat(haha siasat la sangatt).. aku intip intip (stalk) mengintai....

ketemulah yang persis macam guwe rupanya bila ditanya dia raya Jakarta sebab kawen juga dengan orang sini.. ada juga yang aku sempat bual.. Dia kenal orang dalam imegeresennn
yess.. luas kan kuasa mu haha..
luaskan kenalan  pengalaman
dan silaturahim..
 insyaAllah..
urusan kita
Allah mudahkan dan murahkan rezki.. 
aminnnnnnnnnnnnnn^^




Gila power lah abang ! paling awal siap =D semangat sungguh!



Suasana pagi.. sementara menunggu solat aidilfitri Hari raya.. 
Abang dah genap 2tahun .
The First time . Dia solat raya dalam hidupnya.. biasanya ikut (masa baby) terbaring ajer. Ni solat dar awal sampai selesai.
 cuma part rukuk je  tak pandai.
 dia pegi mencangkung haha



rumah Raya kali ni.. ke Tok Hussein.
 moyang usia 90 tahunn!! sihat dan masih kacak.. hehe




Juadah Lebaran hari Raya 2017... 




 teman teman(kawan kawan) dari pelusuk Indonesia hehe..
Tq koranggss sayang diorang ni  sangat..huhu



Muka Happy dapat duit raya dan cokelat!haha
TQ Nek Peta Puji^^


Muka Abang yang penyayang be like.. ='D


 OOTD raya kali ni memang semua tinggai pakai jer.. Sebab di taja oleh Mami(nenek Zavier hehe)




Beraya bersama Nenek Nani.. 80tahunn! still cantik sihatt.... #Alhamdulillah

Banyak lagi.. tapi ni yang dah di saring haha.. Asal cukup syarat je nih! 
memandang kan semua gambar cantik maka entry Raya mungkin akan menjadi banyak belahan.. haha belahan sangatt!lol.


giler boring lah entry erraaa !!
tungguu.. ni baru muqaddimah... haha huhu

nantikan.. entry2 edisi Raya yang lain.. semoga ada yang bermanfaat.

next. #tutorialharirayauntukanak


***********************










Entry kali ni memang sedikit hambar 
sekadar untuk menyimpan
memory.. dan menjadi rujukanku di Masa Depan.. 






TWEET TWEET