Jul 21, 2017

QAISARA DARI ISTANA RAHIM SEORANG IBU [part 2]





PENGALAMAN MELAHIRKAN CEASER KEDUA





Semua berlaku atas izin Nya,,
setiap kelahiran adalah hal yang terindah..
setiap yang Allah redhai pasti akan indah..


diruang bedah itu aku selalu merasa dan terbayang..
dengan satu kata..
ANDAIKATA...

Andai kata disaat itu aku terus bius tanpa terbuka mata lagi..
apa perasaan oppa..
andai kata nafas tiada lagi menemani hari hari zavier..
adakah zavier akan dibesarkan dengan kasih sayang dan 
ingat kah dia pada ibu nya...?

Andai kata semua benar benar terjadi..


adakah aku sudah siap menghadapi dunia abadi..??
andaikata ditakdirkan pergi..
adakah sudah cukup .. untuk Allah terima kehadiran diri ini..??

Allah..


*************************************




aku buka mata..
aku benar benar sudah sedar..
yaAllah...



"Oppaa.. Oppa..." 

aku cuba mengeluarkan seluruh tenaga yang ada memanggil manggil suamiku..
kemudian diselangi dengan teriak memanggil ummi..

aku mengeran kesakitan yang aku pernah rasa sebelum nya.. bekas sisa sisa bius sikit demi sedikit hilang.. rasa itu juga sikit demi sedikit ia datang..
semua orang yang melalui peroses melahirkan operation pasti akan mengalami hal yang sama...
cuma yang membedakan..
 separah sakit apa yang kau rasa. secepat mana engkau terima, bangkit dan sembuh.


bilik ruang rehat sementara.. masih sepi..

tiba tiba datang seorang perawat muda..menyapa..


"sabar ya bu.. sebentar lagi kita boleh pindah ke ruang rehat kamar sebenar ibu.. nanti bisa ketemu bapak sama ibu(umi) ..ibu nurul diatas.."

aku berkerut dahi mengingatkan semula macam mana aku boleh sampai disini.. dan apa yang berlaku diruang operation tadi.. dan kenapa oppa seperti orang cemas..huhu ingatan aku mulai segar.. teringat semula setiap detik detik .. tangan di ikat.. perut dibelah bagai dilapah.. mual dan batuk yang menguji.. dan setiap perbualan kami sambil tangan erat saling genggam. 

Aku senyum... 

tanpa sedar air mata sedikit mengalir perlahan.. 
air mata bahagia yang tak tergambar kan tanda syukur..
syukur kerana selalu ada takdir yang indah berpihak kepada ku..
memiliki dia yang selalu tidak putus asa menjadi yang terbaik dimata ku.. 
memiliki seorang ibu yang selalu kuat dan selalu setia menunggu dan ada disaat aku memerlukan kekuatan dari nya..








"Tuhan.. 

janganlah kerana dosa dosa ku menghijab seluruh 
nikmat yang engkau anugerahkan..

jangan lah kerana dosa dosa 
yang aku tidak sedar..
merugikan kesihatan aku sendiri..

Jangan biarkan aku Tuhan,
jangan biarkan aku jauh dari Engkau
 lebih lebih lagi,disaat aku sedang gembira..

jangan biarkan aku jadi seorang pelupa..
lupa kalau semua kebahagiaan yang aku kecapi hari ini..
adalah hiburan dari Tuhan.. kerana Tuhan..

tegurlah aku 
disaat aku merasa semua hal yang baik itu atas usaha ku..

ingat kan aku selalu.. 

itu kerana doa doa mereka 
yang telah sudi menyediakan waktu..
untuk mendoakan aku..
doa orang tuaku yang selalu ada.
doa orang2 tercinta yang selalu wujud.


bukan sebab aku..!


7tahun adalah sebuah pekahwinan yang penuh 
dengan titik titik dan kata kata...
penantian demi penantian.
setelah 5tahun menanti.. 
akhirnya seorang demi seorang hadir..

itu dalah atas izin NYA.. 
bukan kerana kita.
drama yang awalnya hujan deras.. kemudian datangnya pelangi 
pelangi yang bertalu talu..
pelangi yang sungguh bisa 
disentuh dan dirasa..



Tuhan...
Terima kasih....sekali lagi..
atas segala nikmat ini...
sekarang aku sudah mempunyai dua cahaya mata..
harta dunia akhirat yang kami cipta 
dari Sang Maha pencipta...

InsyaAllah  ya Tuhan.. 
amanah ini kami akan jaga.."

16.10.17 
Diary pink - errakyra











setelah tiba di bilik.. 



Jam8 pagi masuk bilik operation.. jam 8.20 baby girlku keluar.. jam 9 lebih aku dah masuk ke bilik aku untuk rehat..Sepanjang 24jam tak boleh gerakkan kepala dan bangun dari tempat tidur.. itu arahan dan biasa nya bagi semua yang ceaser akan lalui..

Alhamdulillah aku dah di bilik rehat.. cuma fikiran dan mata aku tak boleh rehat!
Kenapa? ntah kenapa aku tak boleh rehat.. batuk datang lagi dan lagi.. sambil aku menahan balutan jahitan.. aku cuba menahan dari batuk.. jangan sampai aku terbatuk!

"ugh.. ugh.." 

perlahan lahan aku cuba batuk menghilangkan gatal diparu2 dan di paip rongga tekak..

aku cuba pejam.. yang ada hanya mampu menangis..
aku menangis betul betul macam budak kecil.. huhu

"umey.. kenapa erra tak boleh nak tidur.. kenapa erra tak ngantuk.. kenapa doktor suruh rehat..
erra tak boleh rehat.. dah cuba ..tak boleh.. ''

umey cuba menenangkan.. macam macam bahasa memancing aku untuk diam dan berehat.

aku terus terus seperti orang meracau..

"mana baby... kenapa baby tak dikasi jumpa..? mana baby.."menangis lagi..
merengek macam itu bukan aku!
huhu..mungkin effect bius kot..? effect mak yang cemas kan anak..? atau memang sintom mak mak habis melahirkan..??
ntah lah kalau diingat rasa macam nak lempang diri sendiri.='D
nak aja aku jerit..

woiii takyah ngada2 sangat boleh tak..??istighfar banyak2..!! haha.. LOL! XD


yes!. (maybe meroyan haha))thats sintom orang baru lepas bersalin.. tapi sintom ni aku tak dapat masa melahirkan zavier.. and yes. aku dapat masa melahir kan Zaheera Qaisara..(serius aku tak sedar wei aku keluar air mata saje...kejap gelak..kejap nangis ahaha)

Jam terus bergerak lambat..
lama aku sembang dengan umey.. dengan suami..
sedangkan mereka saja tak cukup tidur memikir kan aku dari tengah pagi buta hingga ke petang.. risau dan kerna sayang.


wajah mama (mertua) masih belum kelihatan.. aku tertunggu tunggu.. mama dan abang(zavier) sampai.. aku faham mungkin dirumah juga sedang sibuk dengan tamu (keluarga dari malaysia) dan abang Zav yang sedang rewel(macam tak sedap badan) mungkin demam cuaca yang tengah tak menentu..













24JAM.. berlalu..




soalan aku masih sama..

"mana baby kita pa?"




"jangan risau baby tak kenapa2.."sambil dia mengeluarkan hp nya dan tunjukkan keadaan
baby yang sedang terus dipantau.. diruangan kecemasan baby..
tapi sungguh aku fikir dia baik baik saja.. mungkin hanya alasan doktor saja nak bagi aku rehat lebih..


tapi.. tidak. ternyata yang aku fikir salah.

baby memang di kuarantin kan..

kenapa..??
aku juga tahu setelah.. hampir 48 jam.. aku baru dapat jumpa.. untuk pun hanya sebentar saja..

aku peluk aku susukan dia..



''YaAllah..chubbynya kamu..
kamu ikut siapa..
lain sungguh dari abang(Zavier)..
bulat.. putih..gebu.. merah..mekar..''







keesokan hari nya.. masuk hari ke 3..

giliran Umey menginap ambil posisi abang Dhani.. Jaga teman bermalam..
siangnya hari ketiga.. Doktor Diana yang sambut baby Zaheera Qaisra masuk ke bilik..

Apa Kabar Nurul..? bagaimana batuk nya..? masih..?

aku senyum aku rasa teruja jumpa Doktor Diana..aku rasa dia dah banyak bantu aku.. tenangkan aku..

"Alhamdulillah Doktor .. ntah kenapa kemarin(semalam) jumpa baby .. terus badan rasa makin sihat.. dan Alhamdulillah batuk pun dah jarang jarang..rasa segar doktor.. rasa tak sakit dah apa apa.. betul jauh lebih sihat dari awal pertama lepas baby keluar..huhu.."aku terus berceloteh girang..rasa senang terpancar dari semua cerita dan berita yang aku luahkan..


Doktor Diana mencelah..

"Nurul... Nasib baik kamu cepat sampai sini..
baby kemarin hampir sahaja lemas.."
(bila aku flashback..patutlah lambat dengar bunyi babay nangis..)
"Nurul.. ini kuasa Tuhan..kamu telat(terlambat) 5minit aja.. mungkin baby dah gak bernyawa..."

Allah... sahut dihati. sentap.

"iya betul.. " (Dr Diana suara nya tegang dan cuba lebih meyakinkan aku yang masih dalam percaya dan tidak..)

"kenapa sih Dhani gak langsung bawa kamu malam nya..?kenapa harus tunggu sampai contraction..?kan kasus kamu beda (lahir bukan cara normal) gak harus nunggu sampai sakit atau datang tanda tanda..
kamu gak tahu kan.. Dr.Diana lihat MasyaAllahh.. air ketuban nya udah kental(pekat) banget menghijau kayak(seperti) Alpukat(warna avocado).." sambil menggelengkan kepala nya..

Allah..allah.. aku tidak bisa berkata apa apa.. aku langsung curi pandang ke arah umey..

Dr Diana terus sambung cerita..

"baby dah terminum air ketuban kotor(air najis nya sendiri)..jadi kemarin Dr.Diana minta langsung baby nya bawa ke atas(ruangan kecemasan baby).. mana sempat (tiada bonding baby body to body mom) waktu itu kita mau  suruh2 dhani azan..atau kasi lihat ke ibu.. boro2" (tak der nyer.tak mungkin)


riak aku dan hati masih terkejut.. istighfar tak berhenti..


apa boleh aku kata..

"Allah mahu kamu hidup nak.." :')

ini semua atas izinnya..

part paling buat aku tak boleh lupa.. Dr Diana cerita..

"bila baby dah keluar .. masa nak jahit semula nurul batukkan ..? tahu tak.. Dhani sampai lihat sendiri..
kamu batuk..sampai tersembur usus keluar dari perut.. ya.. Nurul pasti tak sedar.. kerana udah di bius total.. terpaksa saya masukkan semula usus nya dan kasi Nurul bius sepenuhnya(ubat tidur/pengsan) seluruh badan agar Nurul tak terasa nak batuk atau sedar diri(mual).. biar kita senang mahu sambung kerja jahit lem(gam)kan perut.. Saya jahit perut kamu..bahagian dalam nya betul2 banyak dan berlapis2.. agar nanti jangan sampai kalau Nurul batuk.. kebukak lagi.. " Dr Diana.. ketawa kecil.. 

"ya Nurul saya jahit didalam tu betul2 berlapis macam jahit karung guni.. saya gak mahu kedepan nya kamu kenapa2.."


Dr Diana sambung lagi..dengan riak muka nya yang sengih seakan lucu lihat eksperesi muka aku yang tak percaya (haha.. Aku cuba flashback balik.. patut lah Abg Dhani ada buat muka terkejut sangat sampai dia terus tutup2 muka , mata .. mulut.. sambil sebut yaallah..sekarang aku faham. Dia lihat bukan baby je yang keluar..ngan usus2 aku dia nampak terkeluar haha)


" gak papa lah Dr. Diana.. yang penting masuk hari ketiga saya dah bisa jalan ke toilet.. alhamdulillah batuk dah gak ada.. luka jahitan dah kering.."aku cuba pujuk diri dan sejukkan hati Dr. Diana yang masih risau kan keadaan aku..

"kamu termasuk yang cepat Nurul.. sedangkan kondisi kamu biasanya pasien saya ada yang mngalami hal yang sama.. sampai seminggu batuk lepas ceaser dan nangis meraung sakit.."Dr.diana.


"Alhamdulillah.. ini semua berkat doa ibu dan suami saya kot Doktor.." dengan yakin aku balas..




bila diceritakan semula pada suami (abang Dhani).. dia terdiam..dia tanya lagi.. pada umey.. mahu kan lebih kepastian.. kelihatan seperti dia jauh merenung.. Dia sedih campur seperti orang yang direndam rasa bersalah..

''takpelah pa.. benda dah jadi..
yang penting kita semua boleh berkumpul lagi..''

sembang kami yang panjang berhenti dihujung hening tengah malam...


sebelum dia berundur minta izin pergi(pulang rumah)..
(ganti jaga dengan umey) "maaf ya sayang.." (mungkin dia rasa bersalah sangat sebab dia lambat2 kan hantar aku ke hospital)

aku akhir kan bualan...

"takpe pa.. kita sama sama belajar.. ni first time kita lalui macam ni.. siapa jangka tiba tiba saya kena batuk pula.. kalau tak, mestilah dah lama erra ceaser dan baik baik aja kan huhu.. 
Tuhan sayang la ni.. Tuhan nak gugur kan dosa dosa erra.."

dia senyum lemah.. sambil usap tangan dan cium kepala aku..

terkedu. sebab orang nya bukan jenis begitu..

aku pejam syukur.. hati bersambung...lagi..


Alhamdulillah... Alhamdulillahh..... Alhamdulillah.
Tanpa henti..


tamu dan sahabat juga tak berkunjung bersilih ganti..
(Disebalik kisah yang nak datang ni ada yang kelakar juga..tapi insyaAllahlah bila rajin erra story lagi..)๐Ÿ˜…๐Ÿ˜Š










HURAIAN ALHAMDULILLAH



Alhamdulillah dari segi bahasa bermaksud segala puji itu hanya untuk Allah. Dari segi huraian maksudnya segala yang kita ada, kita punya semuanya adalah milik Allah. Apabila ada orang yang memuji kita samaada pandai,hebat, cantik,hensem atau kaya,berjaya kembalikanlah pujian tersebut kepada Allah dengan mengucapkan Alhamdulillah. Janganlah kita merasa hebat dengan apa yang kita miliki samaada ilmu, pangkat, harta dsb kerana semuanya adalah kurniaan dari Allah. Ada orang yang merasa dia hebat kerana berjaya menjawat pangkat yang tinggi dalam syarikat. Siapakah yang telah memberikannya otak dan kepandaian sehingga dia layak menjawat jawatan tersebut? jawapannya ialah Allah. Sebenarnya segala yang kita ada, semuanya adalah milik Allah. Di akhirat nanti, kita akan ditanya oleh Allah apakah yang telah kita buat dengan nikmat yang telah diberikan oleh Allah kepada kita.

 Ucapkanlah Alhamdulillah juga untuk bersyukur terhadap segala nikmat yang telah Allah berikan kepada kita.









''Ucapan ALHAMDULILLAH yang diucap dengan ikhlas
nescaya akan dibalas dengan Rahmat dariNya..
dan sesiapa yang diberi Rahmat olehNya
Insya Allah akan bertambah nikmatnya''








"Aku takkan pernah berhenti menulis cerita tentang hadiah yang Tuhan hadiahkan buatku..
ujian susah atau senang , sakit atau sihat.
 bagi ku itu hadiah yang boleh buat aku 
makin berfikir , makin cinta dan dekat dengan orang orang yang sayang aku.. dan tentu nya. Tuhan ku.." 











Tulus sayang dan ribuan Terima kasih..

Suami ku Asyfan Karim Ramadhan (abang Dhani)
Hospital Brawijaya Woman and Child Jakarta

Doctor Specialization
semua Doktor dan perawat yang membantu ..

Umey Norlia Ahmad..
Mama Andi Suibah Usman ,
sahabat sahabat jauh dan dekat yang yang mendoakan..
 (teman teman jakarta yang datang melawat)
Srie athien
edele
Nadiah Edo
Kak Ria
Kak ajeng
kakak2 dari Bank BNI
sahabat dari member HHF
Eris
dedek khansa
Nova
Nia
semua keluarga jauh dan dekat yang mendoakan ..
keluarga yang datang melawat..
Nadia dan Kak pipah
Dr farid dan keluarga
Kakak nabila dan Abang fudhail
Abang Tholut dan kak fatin
adikku Eva
























*Terima kasih..

Aku tulis berdasarkan apa yang aku lalui dan aku rasa..
tujuan ini agar dapat berkongsi rasa dan iktibar..
banyak yang baik dan buruknya..
Jika yang kau lihat hanya buruk.maka buruk saja yang akan engkau dapat.
Jika yang kau fokus kan ialah hikmah dan baiknya.. maka yang kau ingat sampai mati. 
baiknya. :)

maaf.. tulisan aku dalam bahasa yang sedikit(banyak) "rojak" "gado2".. 
Niat aku agar memudahkan 
dari dua buah negara Malaysia Indonesia bisa mengerti dan baca sama..






Sesungguh nya yang baik datang nya dari allah..
yang buruk adalah dari kelemahan diri saya sendiri..
Wasalam..



















Jul 16, 2017

GANTIKAN PENGAMBILAN GULA DENGAN STEEVYA!



KENCING MANIS BOLEH MEMBUNUH!



"Jika dahulu, kita selalu beranggapan bahawa penyakit jantung merupakan pembunuh NO. 1 dunia. 

TAPI MUNGKIN TIDAK LAGI."

Dengan kemajuan teknologi sekarang, 
penyakit jantung boleh dirawat pada peringkat awal. Bahkan, melalui pembedahan, pesakit jantung masih boleh menjalani kehidupan seperti biasa. Selari dengan kemajuan ini, pola penyakit kronik juga berubah. Kita sedar atau tidak, penyakit ‘silent killer’ kini bukan lagi penyakit jantung, tetapi penyakit kencing manis atau diabetes.  


 Dalam satu kajian yang dijalankan oleh National Health and Morbidity Survey 2015, peratusan rakyat Malaysia yang menghidapi penyakit kencing manis meningkat kepada 17.5 peratus pada tahun 2015 berbanding tahun 1996 yang hanya 11.6 peratus [1].


 Peningkatan peratusan ini sebenarnya selari dengan
peningkatan kadar peratusan masyarakat kita yang mempunyai masalah berat badan berlebihan atau obesiti.   Lebih mengejutkan lagi ialah ramai di antara kita yang tidak sedar sebenarnya mereka menghidapi penyakit kencing manis. Ini kerana, ramai di antara kita masih lagi menyangka yang penyakit kencing manis ini hanya menyerang golongan veteran seperti pak cik-pak cik yang sudah pencen, bekas tentera yang meluangkan masa bermain dam aji di warung kopi, atau warga tua yang berusia 50 tahun ke atas. 


   Sedangkan pola penyakit kencing manis kini sudah pun berubah. Dan perubahan ini sangat ketara dan membimbangkan kerana orang muda yang berusia seawal 30-an juga boleh menghidap sakit kencing manis. Perubahan pola penyakit kronik ini dipengaruhi oleh beberapa faktor yang kita sendiri secara sedar sering kita amalkan dalam kehidupan seharian.  


 Budaya melepak di kedai makan sehingga larut malam, habit makan process food dan fast food seperti nugget, sosej, kentang dan pengambilan gula yang melebihi 10 sudu dalam satu hari. Budaya yang sudah menjadi kebiasaan dan dianggap normal inilah yang menyebabkan ramai golongan muda bahkan kanak-kanak sudah menghidapi penyakit kencing manis stage 1 dan 2. 


Potensi menghidap kencing manis lebih tinggi jika seseorang itu
 sering mengambil minuman bergas yang mengandungi gula yang tinggi.   Lebih membimbangkan, penyakit kencing manis ini merupakan kesan sampingan yang bermula dengan masalah berat badan berlebihan atau obesitI. Seseorang yang obes berisiko untuk mendapat penyakit yang digelar penyakit 3 serangkai, iaitu kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung. Ketiga-tiga penyakit ini saling bersangkut-paut. Tidak hairanlah jika rakyat Malaysia merupakan penghidap penyakit kencing manis tertinggi di Asia Tenggara. Melalui statistik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Malaysia berada di tangga ke-10 di dunia dengan jumlah penghidap kencing manis teramai [2]. 


   Penyakit kencing manis ini berlaku apabila organ pankreas manusia tidak dapat menghasilkan insulin. Pankreas merupakan organ badan yang akan menghasilkan insulin apabila badan menghantar isyarat menunjukkan kadar peningkatan glukos atau gula dalam saluran darah secara tiba-tiba. Bila kita makan, glukos yang terdapat dalam makanan tersebut akan ditukar menjadi tenaga dan disimpan sebagai lemak [3]. 


   Namun, bagi pesakit kencing manis, organ pankreas mereka tidak lagi mampu
 untuk menghasilkan insulin yang diperlukan. Kesannya, glukos yang terdapat di dalam darah tadi tidak dapat diserap masuk ke dalam sel-sel badan dan juga tisu badan. Bila badan kita sudah tak lagi sensitif dengan peningkatan glukosa dalam darah dan insulin tidak dapat dihasilkan dengan baik, maka glukosa tadi akan kekal di dalam saluran darah dan berlakulah peningkatan kadar gula dalam badan. Dari situ akan terjadinya simptom-simpton lain akibat jangkitan kencing manis seperti luka sukar sembuh, mata mengalami rabun / silau, sering pening kepala dan juga peningkatan darah (bacaan blood pressure meningkat).  



 Penyakit kencing manis ini digelar ‘silent killer’
kerana penyakit ini boleh membuatkan penghidapnya rabun atau lebih teruk lagi buta, mengalami komplikasi buah pinggang, jangkitan luka yang tidak sembuh yang akhirnya akan menyebabkan kecacatan kekal, sakit jantung dan strok. Lebih menyedihkan lagi, penyakit kencing manis ini tidak boleh di ubati dengan perubatan moden tetapi ia hanya mampu di kawal melalui ubat-ubatan atau suntikan insulin kekal untuk seumur hidup.   Dalam Bahasa mudahnya, pesakit kencing manis akan bergantung hidup pada ubat-ubatan untuk sepanjang hayat kerana organ pankreas yang tidak lagi mampu berfungsi dengan baik. Hanya dengan menukar gaya hidup melalui kawalan pengambilan gula dan suntikan insulin atau pengambilan pil, pesakit kencing manis boleh menikmati kehidupan seharian seperti biasa.   


BAGAIMANA MENGELAK DARIPADA TERKENA PENYAKIT KENCING MANIS?


Seperti yang kita sedia maklum,
punca utama penyakit kencing manis adalah berpunca
 daripada pengambilan gula berlebihan dalam badan pada setiap hari.
 Kadar gula maksima yang sesuai untuk badan dalam sehari hanyalah sekitar 6 sudu teh sahaja. Apabila kita mengambil makanan atau minuman yang mengandungi kandungan gula melebihi 6 sudu teh sehari, maka dari sinilah kita akan mula terdedah kepada penyakit kencing manis.  


 Secara perlahan-lahan, organ pankreas dalam badan kita akan mengecut dan tidak dapat berfungsi dengan baik. Ketika itu kadar insulin dalam badan kita akan berkurangan dan bermulalah kencing manis dalam kehidupan kita.   

 Untuk mengelakkan masalah kencing manis ini, terdapat beberapa cara antaranya dengan mengurangkan pengambilan gula harian anda. Cuba kurangkan sehabis mungkin kadar gula yang anda ambil setiap hari. Sekiranya anda pergi ke kedai makan, pesan minuman yang kurang gula atau pesan minuman buah-buahan tanpa gula. Minum air putih sekurang-kurangnya 8 gelas sehari atau 2 liter sehari bagi membantu buah pinggang anda berfungsi dengan baik dan membantu melancarkan proses perkumuhan dalam badan anda.  

 Namun, bagi sesetengah orang, agak sukar bagi mereka untuk mengurangkan
pengambilan kadar gula. Ada kalanya seseorang itu akan mengalami masalah seperti menggigil, kekejangan otot dan rasa tidak senang duduk atau seperti ingin pitam kerana kekurangan gula dalam badan. Kebiasaannya pesakit yang sedang dalam risiko awal kencing manis akan mengalami simptom seperti ini. Sekiranya anda salah seorang yang mengalami simptom seperti ini, maka anda boleh menggantikan pengambilan gula kepada pengambilan pemanis semulajadi stevia. Dipasaran terdapat pelbagai produk yang telah dijual yang menggunakan 100% bahan semulajadi diproses daripada daun stevia. 


 




๐Ÿ‘‰GANTIKAN PENGAMBILAN GULA DENGAN STEEVYA!



Antaranya adalah jenama STEEVYA. Produk yang dihasilkan oleh bumiputera dan disahkan selamat digunakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia serta melalui beberapa ujikaji makmal dan disahkan TIADA bahan merbahaya. Produk STEEVYA ini juga merupakan produk stevia cecair pertama yang mengandungi Vitamin C didalamnya yang mana vitamin C ini berfungsi sebagai ejen imunisasi badan dalam membantu pertumbuhan sel-sel badan.

Seperti yang kita ketahui, penghidap kencing manis akan berhadapan dengan masalah luka sukar sembuh. Maka dengan pengambilan vitamin C yang mencukupi, maka sel badan dapat membantu merawat luka-luka yang terjadi tadi.   Dalam keaadaan kegawatan ekonomi, untuk membeli stevia yang agak mahal dipasaran adalah berat bagi mereka yang mempunyai kekurangan dari segi kewangan.

Namun, dengan adanya produk STEEVYA, maka tiada lagi masalah bagi semua individu untuk berubah menjadi lebih sihat. Kerana, produk STEEVYA ini dijual pada harga yang amat berpatutan.




๐Ÿ‘‰Hanya dengan RM 49.00 sahaja, anda boleh mendapat sebotol stevia semulajadi dengan 50ml yang mana sebotol ini sudah mencukupi untuk kegunaan sekeluarga selama 2 - 3 minggu (berdasarkan penggunaan 2x sehari bagi 3 ahli keluarga).   




๐Ÿ‘‰MORE INFO :

Untuk maklumat lebih lanjut layari web : www.steeyya.net
Pembelian secara online di laman web : www.steevya.com




๐ŸŒธ๐ŸŒบTESTIMONI STEEVYA๐ŸŒบ๐ŸŒธ










Jul 14, 2017

Apa yang menarik di Bogor Indonesia? Dekat saja dengan Jakarta..



Aku perati je.. 

aku diamkan..

 aku selalu dengar kawan2 dan tengok tentang taman safari..Memang kami selalu sampai Puncak Bogor..tapi sekadar lalu tengok signboard taman safari je..kesana sebab banyak kuliner(makanan khas) dan menikmati permandangan dan udara..

Sebenarnya aku teringin..

 tapi malu..lebih tepatnye segann

Jenis aku ni memang la kalau gagah akan usaha.. tapi ada masa tahu diri jugak lah.. (sedar diri) 

Teringin nak tengok binatang dari mobil (kereta) main air , permainan wahana(macam kita di malaysia biasa sebut funfair)di Bogor Cisarua.. nampak badan fizik ni je besar konon matang.. tapi tiada siapa yang tahu dalam hati insan ini sebenarnya tersepitnya sebuah keinginan..keinginan seperti kanak2 haha

Berkat anak anak..finally sampai!๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

(walaupun sebenarnya xdapat join pun main semua kat situ huhu sebab ada baby melekat macam kanggaroo)



Ok. Sedikit review..

Antara yang menarik kalau korang datang sini(Jakarta)..ialah.. kalau sempat singgah bogor, ada Taman Safari cisarua bogor.. Kebun Teh puncak bogor..kuliner Cimory (susu lembu khas,yogurt khas) dan banyak lagi tempat parawisata yang menarik sekitar sini.. bogor ni terkenal kerana berada diatas gunung..tempat orang oranf Jakarta khusus nya refreshing diri..(makan angin)


sejuk oi!
Pagi, tengah hari, petang sejuk, malam tak payah cakaplah.huhu dansaya perasan ada satu benda...

Sejak menjak ni.. makin ramai giler pak2 arab buat bisnes kat sini.. so kalau kesini bersepah kedai makan arab dan orang arab tau.sepnjang nak naik keatas puncak tu kedai diorang saja..(rasa macam kat madinah dah) katanya diorang pasang bini lain jugak kat sini.. hmm wallahualam.. tapi seram jugalah.. yela kawen kontrak sebab nak duit dan halal je pun perempuan nya.. yang laki pulak untuk lepaskan nafsu jer huhu 
Ok lah x best topik ni. Kenapa sampai ke sini.haa korang la ni. Haha 

Yang pastinya kalau korang datang sini(Jakarta) singgahlah ke bogor.tak jauh..tapi..

ya.ada tapi..

Jangan hari sabtu ahad hari cuti sekolah lain(sini panggil time liburan) sebab akan terjadilah...jem. sebuah perjalanan yang sepatutnya makan masa 40,60minit jadi sampai berjam jam... beratur wooo mobil nya.. macam siput gerak.tidur bangun tidur bangun pun belum tentu sampai!๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜ฐ๐Ÿ˜ฐ



Sini suasananya macam lebih kurang Genting highland!
Disebabkan udara nya sejuk,diberi gelaran tanah subur..macam macam jual sayur buah tepi jalan, Serius bahagian pendalaman kebun2 dia indah giler! Tapi tak de pulak gambar haha! Sebab duk excited dengan kuda aje๐Ÿ˜‚ pastu masa memang x cukup..
 kitorang check in hotel dan lama di jalan..







Abang zavier perrama kali naik kuda.. tak sangka dia pun suka kuda.. excited dia tu hayati diammm jer haha...





Ok..bermula lah episod kedua.. menjejakkan kaki ke taman safari pula.. bila dah puas main kuda dan makan masakan bogor..



Oh ya. 
Sini banyak jual kek khas bogor
sedapp 
Terutama susu segar dan susu yogurt cimory nya

Alhamdulillah..

๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ’•




Ape tuu.. sambung entry part 2. 
Musafir ke Bogor Indonesia..


Jul 5, 2017

PANAS!! BROADCAST FITNAH INDONESIA MALAYSIA




Hello guys!
 Kali ini gwe mahu speak in indonesia!(i mean bahasa seharian saya di Jakarta).
Topik hangat panasss
Sepanjang 7tahun aku married. Boadcast ini terus2 
Tersebar ke group..
setiap tahun..
setiap group yang beda2..
aneh ya!
So sad! Tanpa diusul periksa.. terus aja mahu di sebarin.

apaan sih ??
Tentang broadcast dibawah. 
(Tapi gwe dah edit version gwe) 
mudah mudahan gak ada yang salah faham lagi..
capek ngejelasinnya!
(Sorry temen2 indonesia. Tulisan dan gwe ngomong
belum pandai dan bagus!


Ini nih.


#copypastedariwhatsapp


BAHASA MALAYSIA BIKIN KITA TERMEHEK MEHEK........................

Kenapa bahasa Indonesia_terpilih menjadi bahasa  resmi_ ASEAN yang baru saja ditetapkan kok bukan bahasa Malaysia yang dipilih.

Karena bahasa Malaysia banyak yang lucu2 _Contoh_ :

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ: Beli 2 gratis 1
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Beli 2 percume 1 (๐Ÿ˜Œ _masak dikasih gratis bilang prcuma_ ๐Ÿ˜‘)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Kementerian Agama,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Kementerian Tak Berdosa ( _helloo_ ๐Ÿ˜…?!!)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Angkatan Darat,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Laskar Hentak-Hentak Bumi ( _ngak asik banget ya_ ๐Ÿ˜)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Angkatan Udara,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ :
Laskar Angin-Angin ( _untung nggak laskar pelangi_๐Ÿ˜ƒ)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Pasukaaan bubar jalan !!
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Pasukaaan cerai berai !!
( _talak aja sekalian_ ) 

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Merayap
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Bersetubuh dengan bumi ( _gimana rasanya bersetubuh dengan bumi_ ๐Ÿ˜ณ)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Rumah sakit bersalin,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Hospital korban lelaki
( _asli NGAKAK tapi bener sih_ ๐Ÿ˜†๐Ÿ˜‚)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Belok kiri, belok kanan,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Pusing kiri, pusing kanan ( _minum bodrex makanya_ ๐Ÿ’†)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Departemen Pertanian
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Departemen Cucuk Tanam ( _yuuk mariii ke sawah nyucuk-nyucuk_ ๐Ÿ˜‚)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Gratis bicara 30 menit,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Percuma berbual 30 minit( _suka2 gue dong_ ๐Ÿ˜œ)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Satpam/security,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Penunggu Maling
( _ngarep banget dimalingin ya ampe ditungguin_ ๐Ÿ˜ช)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : *Tank
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : *Kereta Kebal
( _lo kira dari Banten kale ..._๐Ÿ˜‚) _jadi bangga jadi orang Banten_ ๐Ÿ˜Š

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Kedatangan,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Ketibaan* ( _aneh.._๐Ÿ˜“)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : *Rumah sakit jiwa
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : *Gubuk gila
( _udah gubuk, gila lagi.. Kasian banget deh.._๐Ÿ˜‘)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Dokter ahli jiwa,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Dokter gila
( ada ya yang mau disebut dokter gila ? Wk wk wk.._ ๐Ÿ˜„)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Hantu pocong,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Hantu Bungkus
( pesen satu dong bang, dibungkus_ ☝๐Ÿ˜‚)vv

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Toilet,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ: Bilik Merenung
( ampun deh...)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Traktor,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Setrika Bumi.
( segede apaan yak strikanya?๐Ÿ˜ฑ)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Joystick,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Batang senang
( maksud lo? batang Happy? ๐Ÿ˜„)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Tidur siang,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Petang telentang
( _"berarti kalau tidur malem “_ _gelap tengkurep ๐Ÿ˜‚)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : push up
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : perkosa bumi ( _waaah nafsu amaaat )
_Waakakakaakakk,,,,,,

_Kirim ke teman atau group anda !!!
๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ’Ÿ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ ๐Ÿ˜‰ _biar nggak sepiiii....dan bangga jadi orang_ INDONESIA*๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘



Tunggu dulu... mesej broadcast diatas ini  *Ngak lucu! temen..



*************************



#  Mari Belajar Bahasa Malaysia yang betul !

*CORRECTION*

((((SEMUA RAKYAT MALAYSIA TERSENYUM DENGAN MESEJ FITNAH INI... TERIMA KASIH KERANA MENGIRIMKAN PAHALA PADA KAMI..)))





๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ: Beli 2 gratis 1
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Beli 2 percuma 1

*NO CORRECTION*✔ EMANG MASALAH buat lo?๐Ÿ˜
 Contoh: "SUP BUNTUT" (DIMALAYSIA BUNTUT ITU ERTINYA PANTAT) ORANG MALAYSIA KETAWA NGAKAK TAPI GAK PERNAH MEMPERMASALAHKAN..LAGI ANEH KAMI DENGAR)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Kementerian Agama,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ :❌ Kementerian Tak Berdosa❌

☝FITNAH☝KASIHAN GAK PERNAH DATANG MALAYSIA YA?? 
✔ *CORRECTION*  KEMENTERIAN AGAMA IS KEMENTERIAN AGAMALAH KALAU DI MALAYSIA pun!๐Ÿ˜…

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Angkatan Darat,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌Laskar Hentak-Hentak Bumi❌
✔ *CORECCTION*
TENTERA DARAT



☝FITNAH☝ KASIHAN AGAIN! LASKAR ITU BAHASA INDONESIA GUYS! NOT MALAYSIA! GAK ADA DI KAMUS MALAYSIA. 


๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Angkatan Udara,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌Laskar Angin-Angin❌
✔ CORRECTION
 TENTERA UDARA 


*☝FITNAH*☝ TERIMA KASIH KASI KAMI PAHALA LAGI. 


๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Pasukaaan bubar jalan !!
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌Pasukaaan cerai berai !!❌
✔ CORRECTION
 *MUNGKIN MAKSUD KAMU
 = POLIS TRAFIK!

*☝FITNAH*:☝ SILA BELAJAR BAHASA MALAYSIA JANGAN SUKA TERMEHEK SESUATU YANG GAK WUJUD!!
GAK ADA YANG NAMA NYA PASUKAN BUBAR JALAN DI NEGARA KAMI! 
Mungki  KERANA KAMI SELALU BERSATU.



๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Merayap
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌Bersetubuh dengan bumi❌
✔ *CORRECTION
jem?sesak lalu lintas

*☝FITNAH*☝ALHAMDULILLAH PAHALA BERGANDA LAGI DAN LAGI.. TERIMA KASIH KERANA MEMFITNAH!!

*MERAYAP DALAM BAHASA MALAYSIA ITU ertinya MENULAR.BIASANYA DIGUNAKAN PERKATAAN MERAYAP ITU UNTUK PENYAKIT/VIRUS.ATAU SESUATU YANG BERJALAN/MENYENTUH YANG GAK JELAS..*

SILA BELAJAR BAHASA MALAYSIA DENGAN LeBIH SAKSAMA YA! KAMI JUGA TERMEHEK KALAU DeNGAR "PADAT MERAYAP". TAPI KAMI TIDAK MENYEBARKAN FITNAH ..DOSA .SESUATU YANG DI REKAYASA!

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Rumah sakit bersalin,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌Hospital korban lelaki❌

*☝FITNAH TERDAHSYAT!!*☝ SAYA SEBAGAI ORANG MALAYSIA / MELAYU BERASA MALU MENDENGAR NYA . SAYA BISA SENYUM AJA DENGAN FITNAH INI. BILA ADA YANG TANYA . AKU AKAN JELASIN. INI SEMUA DOSA2 YANG DICIPTAKAN KAUM KAMU SENDIRI. GAK PERNAH WUJUD DARI ZAMAN NENEK MOYANG KAMI. RUMAH KORBAN LELAKI.  

✔ CORRECTION BAHASA MALAYSIA
 HOSPITAL SAKIT PUAN/ HOSPITAL  BERSALIN.


(KAMI TIDAK PERNAH KETAWA TERMEHEK BILA DENGAR "RUMAH SAKIT" OHH RUMAH JUGA BISA SAKIT YA?? KAMI GAK PERNAH TERMEHEKKAN BAHASA KALIAN WALAUPUN ANEH DENGARNYA. JAUH SEKALI MAHU DIBIKIN BERCANDA. KERANA KAMI BANGSA MENGHORMATI BANGSA LAIN.( SIBUK DENGAN PEMBANGGUNAN LAHIRIAH. INSANIAH DAN ROHANIAH!GAK ADA WAKTU TERMEHEK DAN REKAYASA BAHASA NEGARA ORANG)

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Belok kiri, belok kanan,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Pusing kiri, pusing kanan 

OKAY THATS TRUE: ✔ INI AJA YANG BETUL! ๐Ÿ˜Š 
*NO CORRECTION.*

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Departemen Pertanian
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌Departemen Cucuk❌

*☝FITNAH:*☝ CAPEK DEH! ANDA BERDOSA LAGI *KERANA MNYEBARKAN SESUATU YANG GAK ADA! GAK WUJUD!
✔ CORRECTION
Perlembagaan PERTANIAN


๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Satpam/security,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌Penunggu Maling❌


*☝FITNAH*☝ SILA DATANG MALAYSIA!DAN BELAJAR LAGI YAAA
✔ *CORRECTION
 *PAK GUARD/PENJAGA SECURITY

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Tank
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Kereta Kebal

☝ *NO CORRECTION* ✔ (EMANG MASALAH BUAT LO? YANG PENTING FUNGSI NYA . KESATUAN DAN KEHEBATAN BUKAN PADA BAHASA NYA)๐Ÿ˜Š

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Kedatangan,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Ketibaan
*NO CORRECTION:* ✔ ORANG BODOH SAJA YANG SUKA MENCARI2 KESALAHAN ORANG LAIN. SHAME ON U! AGAIN. PLEASE RESPECT EACH OTHER. BELAJAR LAH TIDAK N3GATIF. 

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Rumah sakit jiwa
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌Gubuk gila❌

*☝FITNAHH:*☝ PAHALA LAGII... ALHAMDULILLAH... (DALAM BAHASA MELAYU MALAYSIA. TIDAK ADA GUBUK YA GUYS☺
✔ *CORRECTION* ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ *:*
 *HOSPITAL SAKIT JIWA / HOSPITAL PESAKIT MENTAL..
 (TEMPAT yang sesuai untuk orang PEMBIKIN FITNAH INI.*SMILE*)๐Ÿ˜œ

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Dokter ahli jiwa,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌Dokter gila❌

*☝FITNAH!*☝MAKASIH SUDAH MEMFITNAH .
 ✔ *CORRECTION* ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ *:*
   *DOKTOR PESAKIT JIWA / DOKTOR PESAKIT MENTAL

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Hantu pocong,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌Hantu Bungkus❌


*☝FITNAH*☝ 
✔ *CORRECTION* ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ *: *SAMA. HANTU POCONG JUGA!*
BUNGKUS ITU KALAU UNTUK MAKANAN ATAU BARANG YAA.. SILA SEKOLAH BAHASA MALAYSIA.

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Toilet,kamar mandi
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ: ❌Bilik Merenung❌

*☝FITNAH*☝ASTAGAA... KASIHAN INI ORANG YANG MENG ADA2.. FITNAH LAGI.. KASIHAN... GAK PUNYA KERJAAN YA.. HUHU
*CORRECTION* ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ *:*
 *TANDAS / BILIK AIR*


๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Traktor,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌Setrika Bumi.❌

*☝FITNAH*☝STERIKA KHUSUS UNTUK BAJU AJA KALAU DI MALAYSIA.. SILA SEKOLAH DI MALAYSIA!
*CORRECTION=TRAKTOR

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Joystick,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ :❌ Batang senang❌

*☝FITNAH*☝SORRY DINEGARA INDONESIA AJA PAKAI BBHS ENG. DIMALAYSIA JUGA SAMA. GAK ADA YANG PANGGIL  BATANG HAPPY GUYS. KAMI PAKE BAHASA ENGLISH.
✔ *CORRECTION*  ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ *:* *JOYSTICK* / *alat permainan*

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : Tidur siang,
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : Petang telentang❌


*☝FITNAH*☝CAPEKKK DEH๐Ÿ˜Š
✔ *CORRECTION BHS MALAYSIA* ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ *:*
*TIDUR PETANG ( TAPI ORANG MALAYSIA TERLALU SIBUK GAK SEMPAT TIDUR PETANG. LAGIPULA MAKRUH TIDUR PETANG GUYS")*

๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ : push up
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ : ❌perkosa bumi❌( 

*☝FITNAH!!*☝ KASIHAN NGAKAK TERMEHEK SESUATU YANG GAK WUJUD SAMASEKALI.. SAYA ULANGI.  GAK ADA YANG NAMANYA BAHASA MALAYSIA PERKOSA BUMI! TQ KIRIM PAHALA FREE๐Ÿ‘
*CORRECTION ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ ✔ : PUSH UP




๐Ÿ˜Š๐Ÿ‘‰ PITY ON YOU.. BAGI YANG ISENG MENYEBARKAN SESUATU YANG PALSU. YANG GAK WUJUD. REKAYASA!

"Sesungguhnya dosa besar..bagi orang yang memfitnah seperti besarnya dosa orang yang membunuh.."

๐Ÿ‘‰ *"SESUNGGUHNYA MANUSIA DALAM MASA KERUGIAN... KERANA MENYEBARKAN FITNAH..BERTAUBAT DAN MEMOHON MAAFLAH KALIAN PADA SELURUH RAKYAT MALAYSIA.."*


"BERBANGGALAH BILA KAMU MNYEBARKAN AYAT2 ALQURAN.. DAN MNYEBARKAN KEBAIKAN AGAR UKHWAH MAKIN TERJALIN SESAMA JIRAN TETANGGA.. BUKAN BERBANGGA DeNGAN FITNAH DAN DOSA YANG GAK JELAS..."


๐Ÿ˜Š "SAYA MEWAKILKAN (MEWAKILI) SELURUH RAKYAT MALAYSIA MEMAAFKAN . DAN MEMBETULKAN SEMUA KESALAHAN2 DIATAS☝... DAN BAGI YANG PERNAH MENYEBARKAN KESALAHAN (MESEJ SEBELUM DIKOREKSI / DIKLARIFIKASI). SILA SEBARKAN KEMBALI MESEJ INI...AGAR GAK ADA LAGI MESEJ FITNAH BERANTAI INI TERUS KE ANAK CUCU CICIT KITA.."

Marilah kita sama2 memajukan diri dan saling menghormati.. pastikan sebelum broadcast itu bukan mesej fitnah. 

Kerana apabila mesej gak bener itu diperpanjang.. Maka dosa kamu akan terus mengalir.. Nauzubillah..


"TUNJUKKAN KEBIJAKSANAAN KEADILAN KAMU YANG PERNAH MENYEBARKAN.. JIKA KAMU BENAR2 BERBANGGA MENJADI ORANG INDONESIA.."


*Kirim ke teman atau group anda !!!_
๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ๐Ÿ’Ÿ๐Ÿ‡ฎ๐Ÿ‡ฉ ๐Ÿ˜‰ biar nggak sepiiii....dan bangga jadi orang  INDONESIA yang tidak suka memfitnah๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘








TWEET TWEET