May 25, 2017

CARA MENGIKIS SIFAT MAZMUMAH









HAI korangggss!!^^



seghonok pulak nak update memalam sesepoi ni.. memandangkan semua anak2 guwe dah tidur.. maka jom lah kita berhuha2 ..hehe

Memang sejenis penyakit laki bini bila malam sorang dengan kerja komputer nya.. yang si bini dengan komputer nya juga update blog tak pun merapu sekodeng dan merepek "DIY" ..takpun tetido sambil tepuk anak tido dan tertido sekali!.
kalau dulu terjebak dengan farmville lah .. chess lah.. warcraft lah.. hehe kisah sebelum ada anak lah.. sekarang susah sangat nak "me time" sebab tulah kite ni jarang update blog tau.. ibu mithali gitu..*alasan sangat!haha



okay! sesambil nak ambil mood menaip nih.. kita layan lagu SISTAR!biar rancak2 jugak segala jari menari atas papan keyboard nih..

eh eh.. betul2 ikut irama haha.. jari menaip macam terikut bit (tempo)..*betul ker eja tuh

best nya ya Allah.. bila idea mengalir macam air.. *sedangkan bukan idea je mengalir merapu pun mengalir serentakk.. OTK! hehe (boringlah asyik OMG. Oh Tuhan Ku lah pulak kann heheh)


************************************************************************


berbalik pada tajuk. 
Bismillah..




Apa maksud erra tajuk diatas.. 
dan apa cara cara nya tuh?



cara nya ialah dengan kawen! dan SOLAT !
haha apesal pulak..?!ko biar betul eghaa.. jangan buat mazhab sendiri..

hehe
ye betul lah nih!

by the way.. Apa itu mazmumah..?
 Mazmumah itu adalah sifat buruk(kebiasaan) dalam diri seorang manusia..sifat negatif yang di sukai nafsu dan syaitan..Sifat2 Negatif yang sangat 
mengganggu hubungan hamba dengan Tuhan nya..
antara manusia dan manusia..


ini pandangan kite. terserah kitelah nak tulis ape atau cara nya camne haha nak ikut sudah xnak ikut pun tak pee..buwerkk


OK KENAPA.





1. bila ko dah kawen ko TAK BOLEH PENTINGKAN DIRI lagi.. sebab kau dah ada anak bini..suami.. 
pagi2 kalau bujang boleh lepak sesuka hati.. tapi bila ada keluarga tanggungjawab..automatik kau kena bahagikan waktu demi anak bini/laki..tak boleh lah nak mengadap game je.. tak boleh lah nak fikir diri sendiri nak melaram shoping ajee. BANYAK KENE KORBAN KAN WAKTU DEMI URUSAN ANAK.DAN BERKHIDMAT DENGAN SUAMI/KELUARGA..




2. Bila kawen.. automatik TAK BOLEH MELAYAN PERASAAN SENDIRI,
DAN EMOSI.
KENA BERSABAR.. banyakkk bersabar..
 sungguh betul kene banyak sabar haha.. kene lah sabar diiringi dengan redha(ikhlas)
nampak tak bertapa banyak "tekanan" makhraj disitu.. hehe
sabar dengan karenah anak.. yang semakin membesar semakin ingin tahu..
semakin suka "ber eksperimen".. semakin suka jadi spiderman superman xsemena mena..
dan tiba tiba boleh tarik senget kan tudung depan orang haha.. paling best kalau jenis anak yang depan2 orang dia boleh buat hal terbaring2 sambil melalak..hehe kene belajar sabar.. Alhamdulillah so far abang Zav depan orang tau dia malu! auto pemalu haha.. rajin salam..='D terharu mak!

belum habis lagi..

sabar..KENA LAWAN SIKAP SUKA MENGELUH menahan lelah dan sakit masa mengandung.. masa melahirkan .. dan sesudah melahirkan..huhu tu belum lagi bab2 remeh susu badan bengkak lah..
setiap bape jam kasi anak susu pastu pam2 pulak.. hee
kene kuat sabar.. Jangan mengeluh.. kalau rasa nak lepas kan penat.. fikir betapa Allah tengah melihat dan tambahkanlagi nikmat..
 lelagi kalau anak nangis tengah malam ker tengah mall ker mana2 ker merengek saja tak semena mena..
lagila kene mujahadah..sabar.. demi anak...

dibuat pulak ada jenis dapat pasangan jenis "gatal".
 mampus kene sabar dengan perangai dia.. 
ada jenis pompuan gatal juga.. asyik nampak sale je laki kene sabar haha.. 
ada ibu2 nampak comel sikit je untuk anak .. kena belajar sabar juga!
sabarkan diri kene pikir perlu ke tak perlu..penting ke tak penting kalau nak beli..
sebab duit laki x bagi..semua bini usaha sendiri..hehe
macam macam karenah manusia dengan kesabaran nya..
*bercakap berdasarkan status2 fb kawan-kawan

 Allah maha melihat.. sabar.. sabar..setiap kesabaran kita Allah menilai.
NANTI ALLAH SEDIAKAN SYURGA =)











3. Berhadapan dengan pasangan. kene banyak belajar bertenang.. cool~
BUANG JAUH JAUH SIKAP SUKA MEMBEBEL . kerana itu adalah perosak rumah tangga.. adakala nya perlu tapi berpada pada.. jangan jadikan drama atau orang lain contoh dalam rumahtangga kalian..
Kerana sikap bebel ( ngomel/bawel) BERCAKAP PANJANG DENGAN PENUH AMARAH NAFSU  adalah sifat mazmumah yang tidak baik dan disukai oleh syaitan..


Semua masalah boleh bawa berbincang dan berkomunikasi..dengan berhemah tenang dan matang.. berbicara lah disaat pasangan andan sedang santai dan "hati sedang ingin mendengar".

mula mula memang susah.. lama lama pasti terbiasa.. cuba saja.


4.  dengan berkawen juga.. kita dapat DETECT SIFAT PEMARAH .. sesetengah pasangan .. dua dua nya api.. bila dua2 api maka retak lah sebuah hubungan.. seeloknya seorang lagi beralah.. Tapi! jangan lah bila dah seorangnya sifat air..beralah.. ambil kesempatan pula! asyik marahh jerrr.. bawa2 lah 
buang perangai buruk tu... marah biarlah bertempat dan berpada2..

Kadang kadang sebab kita sayang pasangan kita.. sifat pemarah kita semakin berkurang.. 
sebab dah sayang.. nak marah pun tahan tahan je huhu rasa nak marah pun jadi tegur elok elok..^^


5. terakhir.. salah satu nya ialah dengan istiqomah solat yang khusyuk.. Yang mana dengan solat lah dapat mendekatkan hati sepenuhnya fokus untuk Tuhan..

peluang datang lahirnya rasa takut dan cinta kan Tuhan..sehingga pabila kita hendak membuat maksiat membuat dosa dan lain lain perkara mazmumah..hati terus dijentik Tuhan..terus tak berani buat kerana "rasa takut Tuhan lebih dalam.."


6. Solat bersama.. berjemaah..disamping  dapat
mengikat ukhwah kebersamaan.. dan saling ingat mngingatkan..terutama masa waktu solat.. 
 juga automatik dapat MENYINGKIRKAN SIKAP
 MALAS SOLAT. & LEWAT SOLAT..




*********************



InsyaAllah bila bab solat , bab ibadah bersama kita sama sama jaga.. nanti Allah akan jaga pula hubungan kita.. Rumah tangga kita akan  terpimpin oleh Nya..

Allah pasti akan pandu terutamanya kasih sayang dalam keluarga.. 
antara Ibu dan ank.. antara suami dan isteri.. 
antara menantu dan mertua..







oklah.. SELAMAT BERPUASA SEMUA!
haa btw..(omoong omong) ..

7. dengan berpuasa pun boleh menyingkirkan banyak mazmumah juga tau..
mazmumah suka lihat yang tak elok.. mazmumah malas baca quran.. mazmumah kedekut dll..
Kerana disaat ini lah peluang kita berlatih / bertatih menjadi orang baik yang bertaqwa..
pahala lebih berlipat ganda dari bulan biasa..



jom berlumba lumba buang mazmumah.. tanam mahmudah.. <3



INSYAALLAH.. 
ok..semoga bermanfaat entry kali nih huhu!peace ..=))














TWEET TWEET