May 11, 2017

HELLO PERMAISURI HATI PAPA MAMA! [ PENGALAMAN MELAHIRKAN CEASER ANAK KEDUA SAAT BATUK KERING ]

Dia bukan puteri
Dia bukan Ratu
Dia PERMAISURI!


dan bukan sebarang permaisuri..
dia anak ku...





First papa dengar makna Qaisara .. Permaisuri..
Terus dia setuju tanpa dalih.. (biasa nya ada aja alasan.. sedap di telinga kita..tak pada dia)
disebutnya berulang kali.. sambil puji.. sedap nama ni.. permaisuri kan?
dia tanya lagi.. aku iya kan saja..
nampak jelas sedikit riak diwajah papa bangga
akan memiliki Sang permaisuri hati dalam hidupnya!

kalau awak permaisuri hati papa..
warghhhh habistu mama pulak sape pada papa?? hahah =..=

xde.. xde .. xde sesi cemburu2 disini
biarlah papa dengan kebahagiaan nya.. fefeeling syurga yang dirindukan.. =P
*bawak diri.. makan roti*

Alhamdulillah..
 bertempatan jam 7:05minit pagi waktu Jakarta Indonesia.Hari minggu(ahad) dengan berat 2.8kg . tinggi awak 47cm. tanggal(tarikh) 16 April 2017 Awak lahir




yaa.. awak lahirrr nak!!
excited campur baur segala macam perasaan..



hai...

anak perempuan mama...

bismillah... mama cium awak..
mama sebak.. ini ker anak pperempuan mama.. Allah..

"Alhamdulillah.." 

dan dengan persetujuan bersama tanpa adegan sinetron...

Nama awak diberi..


ZAHEERA NUR QAISARA




                                                              ********




korang janjilah tau kalau baca ni jangan korang ingat2 lagi haha..sebab macam bodoh2 je kitorang ni..kitorang ni setahun sekali gaduh tu susah giler.. tapi kejadian "BERANTEM" langgar2 jiwa segala hati perasaan ni mesti tengah nak sambut anak..adoyai..dah kenape oppa oii ='D (dah kenape aku jugak ^^') dulu gaduh comel la jugak..sebab dia nak letak nama anak zavier ramadhan . kite nak letak zavier arrayyan hehe..lain kesah lagi.. ada masa kita story..kenapa dia nak bagi nama tu nape juga kita ni gigih pertahankan nak bagi nama tu..dua dua ada sebab tersendiri... bukan sebab sekadar nak sedap namanya!(jangan salah faham pulak) huhu tapi kalau di imbau lagi pasti kami jadikan nya sebagai cerita lucu..huhu umey saksi! ='D kejadian melahirkan Zaheera setiap babak episod kali ini pun umey juga jadi saksi..adoiyai='DD babtu umey suka ketawa dan cakap kat kita dua orang..

  "eloklah korang berdua ni kawin. perangai sama"


*jeling umey haha

ok sambung..

Dalam jam 10 -11 malam bertarikh  15 April ..
aku rasa cramp semacam perut.. baby serius setempat je dia mengeras.. mengeras dia lain macam.. aku dah susah hati dah..time ni dah 4hari abang2 dan umey datang Jakarta.. memandang kan Abang sulong guwe dia jenis cepat cuak orang nya... Dia suruh aku call doktor tanya normal ker baby camtu..
Aku pun sampaikan kat suami..

"Oppa..baby mengeras.. tak bergerak2..saya dah goyang2kan dia tetap saja dia kaku.."

"santai aja..banyak istirehat aja.. gak apa2 tuh.. nanti okay lah.. lagipula besok kita buat check up ke doktor juga.." memang laki aku ni jenis positive thinking banghet oghang nya ;'D
aku tak salahkan dia..


start aku salah kan dia!haha 
time betul2 jam 2 , 3 pagi aku dah sakit perut nak mati.. setiap 5minit sakit tu datang macam nak terkeluar segala urat urat.. daku ,menahan.. haha amazing moment! love it!(boleh lah ko sengih..bila ko sendiri dah lupe sakit tu camne.. Allah.. cemasnya cara2 lupakan tu betul betul macam nak suruh pompuan beranak lagi..)LOL :'DDD speechless!


Ok. dah tak diragukan lagi..
ini bukan sebab sakit perut nak berak lagi nih!
serius kali ni beza betul.. aku rasa ni lah kot sakit yang orang kata sakit kontraksi ( contractions pregnant)..(memandangkan ni first time aku lalui.. sebelum ni masa zavier aku selalu comfius beza kan sakit perut nak bersalin dan sakit perut sebab nak beranak. and yes! kalau ceaser.. seblum datang sakit contraction lagi mereka akan buat pembedahan..keluarkan baby) dah sesungguhnya ceaser ku melahirkan zavier is welldone perfect! smooth jer.. cepat sembuh.. 15minit dah baby keluar uwek2.. luka ceaser pun cepat sembuh.. aku dengan riaknya lompat dan lari macam biasa selepas sebulan.. #Alhamdulillah

OK. sambung balik kisah pengalaman sebelum melahirkan Zaheera atas tadi..

sampai mana tadi..?





oh ya..
sakit contraction.
kali ni.. Allah izinkan aku melalui detik detik sakit..

sakit wehh haha.. time tu dah 3 4 pagi ..
memandang rumah kami 3lantai.. (bilik kami masterbedroom atas sekali) aku dengan menahan sakit sambil jalan ala ala peguin.. pun turunlah terhegeh hegeh nya sambil pegang perut.. sampai ke office dia yang berada di tingkat bawah sekali..

aku ketuk2.. dia tengah tidur.. (malam tu memang dia minta izin nak tidur office.. sebab dah bape malam dia xleh nak tidur mungkin sebab dengar suara2 meriah kami diatas.. maklumlah semua tamu dari malaysia dan anak2 tamu pun tidur diatas...)

ok tengah2 dia sedap tidur.. aku kacau pulak..;'D

"paa bukaakk paa..!!"

dia dengan mate korea baru bangun nya.. nada agak bengang haha mungkin ganggu dia mimpi best..

"apaan.. kenapa.. kan udah malam keanapa belum tidur.. sabarlah besok juga ada janji ketemu doktor kan..Doktor Diana pn bilang due date ceaser lagi 2 hari.. sabar yah..udah jangan turun naik tangga lagi,,"

aku seboleh nya membela diri..  tetap jawapan nya hampir sama.. ayat terakhir aku cakap..

"saya yakin dah ni..baby nak keluar.."

"emang udah ada tanda2(flek,atau ketuban pecah..)?"
tegas dia..

aku jawab tak.. haha memang comfirm2 sah lah mesti dia ingat aku sekadar nak bermanja ngan dia..=__=' errrr penat aku merayu macam apedah.. mesti dia pikir masa tu aku hanya ber sinetron nak perhatian.. Dia xtahu ke tanda sakit 5minit2 datang pun satu tanda nak bersalin jugak haha.. adoyai..

aku mengalah.(malas nak berdebat)
 aku naik tangga...
dengan hati pasrah.. cepat2 aku naik atas kemas2 bag masa sakit2 5minit32 contraction tu hilang.. pastu berhenti tahan sakit lagi.. bila sakit hilang aku sambung kemas peralatan2(nak jugak make up cantik2 macam che ta masa melahirkan hehe) dan barang asas aku untuk setiba aku di Hospital nanti.. daripada aku suruh2 org nnti nak cari barang aku tak tahu.. baik aku buat sendiri.. sempat berceloteh dalam hati..

selesai aku mengemas barang.. sakit yang datang makin dua kali ganda sakit dari sebelumnya..
Allah.. Allah.. aku dah mula wirid dan tak henti mengucap dah..sambil  memek muka ala ala cencorot..meniup niup belon dengan harapan dapat mengurangi sakit..

tak dapat gambar kan rasa sakit tulang punggung jalan nak buka.. macam ditarik tarik tulang dan segala otot oleh malaikat...

waktu tu dah aku cepat2 turun tangga ke dua.. ketuk bilik mama Ibah.. naik atas kejut pula umey..
semua yang tidur ikut berjaga..dan terjaga.. jam menunjukkan jam 4.30.. semua dah mula bertanya2 kenapa erra.. kenapa erra.. erra dibilik erra ditemani umey sambil mama ambil alih jaga zavier.. masa tu pulak kebetulan tengah masa manja2 nya zavier.. sebab dia tengah tak sihat .. (macam nak demam).. asyik mama2 jer..merengek.. aku dah tak peduli abang zav lagi gara2 sedang asyik "menikmati" contraction... Allah..Allah...mulut kumat kamit.. air mata aku akhir nya tumpah.. Allah.. Allah..

Abang dany lari keatas.. umey erra kenapa.. umey cakap ni dah nak bersalin ni kalau sakit2 dah macam ni...Abg dany tanpa lengah ambil kunci Alphard.. start enjin..

"umey teman ya Dhan"

tanya umey pada suamiku..
belum sempat abang dany..suamiku bersuara..
aku menyampuk..

 "umeey ikutlahh..."


Suasana di jalan Jakarta masih hening sepi..
gelap sungguh lagi membisu...

aku berkali kali bertanya.. masih jauh ker oppa..?"
korang jangan tanya ni cerita korea ker..
tak..
memang kami laki bini dari 8tahun kawen .. panggil dia camtu..huhu
sebab apa tu lain cerita.. episod lain kita story ok.. haha

sampai sampai je di Hospital Brawijaya Woman and Child Jakarta..
Jam menunjukkan tepat 4;35 waktu Jakarta Indonesia
Azan subuh pun mula berkumandang dimana mana..

"umeyyy.. lama lagi ke doktor sampai..?"

 air mata ku dah membuak buak deras memabasahi tudung dan baju..
 Abang Dany ikut sedih..
Dia bersuara..

"sabar ya.. tarik nafas .. bertenang.."

dia cuba berusaha tolong aku.. menenangkan aku.. tapi dia lupa.. ada sakit lain yang dia tak nampak..huhu.. dalam tengah menangis tu .. aku bersuara..

"oppa.. tak percaya saya..." (air mata makin deras..) ..

"patutnya awal lagi dah kesini.. awal lagi saya dah suruh call doktor Diana.. tapi oppa suka pentingkan diri oppa.."(makin deras lagi)..

 waktu tu rasa sedih giler.. bercampur rasa macam bai bai oppa.. huhu..

ekperesi muka nya berubah..

"minta maaf ya sayang.. sorry yaa.."

 Abang Dany macam sedikit terpukul dengan kata kata tu.. macam baru tersadar akan kesilapan egois nya huhu .. ada sakit lain yang dia baru nampak..
Dia spesis makhluk yang susah nak sebut kata maaf..huhu sebaik comel. so bini tak kesah sangat sebab dia pun orang nya bukan buat salah yang teruk teruk sangat pun.. bini dia lagi teruk sebenarnya haha (kaki nyakat dia)
ok mule lah tu start iklan lagi..

sambung cerita..

 tapi masa tu dia betul betul sebut maaf dengan nada sebak..

aku yang nangis buat tambah aku jadi makin nangis dengar kata maaf yang meluncur dari mulut dia..

aku rasa terharu... dalam terharu.. aku berulang lagi.. sebut..

"sedih tau oppa tak percaya saya.. saya dah tak sedap hati dari malam tadi sebenarnya.. tapi oppa tak percaya.."  krik2..krik2....

"iya..maaf ya sayang.. "

sedikit demi sedikit rasa sedih dan sakit hati tu hilang bila mendengar kata maaf dari dia..

(pompuan ni senang je sebenarnya rata2 kalau ditempat saya mesti cair punya! ko jadi pompuan kalau tetap nak merajuk2 jugak tu.. nak kene bagi ferrari, segudang flowers baru nak cair ..  baru nak maafkan..baru hilang sakit hati.. mesti cek baliklah hati! ada tersesat setan tak?lol! yela turut sangatkan nafsu! haha )

"AAllahh.. sakitt.. Allahu akbar..." aku sambung beristighfar..sementara menunggu Doktor Diana dan Doktor anestesi sampai..

"Nurulll..." dengar suara dari pintu masuk.. aku kenal suara nih..
Terima kasih Tuhannn.. bisik dihati sebaik mengingat saja suara siapa.

Doktor Diana Alhamdulillah cepat sampai..

 "InsyaAllah ya.. jam 7 kita mula operasi(operation).."
kata Dr Diana..pada Umey dan Abang Dany..

saya tanya dari jauh.. 
"nape tak sekarang saja Dok..?"

"iya kita memang maunya seesegera mungkin ya nurul.. sabar ya.."
"Dhann.. napa telat(lambat) ke sinih sih?"
 tanya Dr Diana.. seperti nada kesel campur hairan..

"kan harus nya jangan sampai Contraction berat.. kasihan nurul.. kalau ceaser kan gak harus tunggu sampai kontraksi.. udahlah batuk batuk lagi..dua kali sakit dhan.."

aku dengar dalam mamai2 aku menahan sakit..

pintu bilik emergency terbuka lagi.. Alhamdulillah Doktor Anestesi dan doktor2 lain menyusul sampai.. lega separuh hilang.. yaAllah permudahkanlah yaAllah.. Bila dah darurat , hati dah tak sempat fikir malu lagi huhu.. Doktor bantu bukakan baju dan ganti baju khusus dari Hospital..
nampak Doktor dan oppa dah bersiap pakai baju untuk masuk bilik bedah..
Doktor terus suruh aku duduk sebelum aku masuk ke ruang bilik operasi..
sambil duduk diminta untuk peluk sebuah bantal..
aku tunduk sambil peluk.. belakang ku dibius..

sreeee... seperti perlahan lahan kebas satu badan.. sakit contraction pun serta merta hilang..
Alhamdulillahh.. yaAllah.. aku serah pada Mu Tuhan... Sesungguhnya aku tiada daya dan kuasa..




Dibilik bedah

terngiang ngiang setiap pesan pesan umey yang terus mengingatkan diri dikepala..istighfar dan jangan berhenti selawat..

ya. aku tidak berhenti berdoa sambil gengam tangan oppa.. bila mata yang dari awal pejam kerana menahan sakit contraction.. terbuka..dan melihat dia.. spontan..

"i love you oppa.."

"i love you sayang..."


masa ni rasa macam dalam drama dah huhu..
sebab tetiba nampak suami pakai baju doktor jadi tambah hensem puulak.. dan2 berleviyu2 pulak..
haha.. *apa sempat ko merepek ni ra..?!='D

terus segera dimasukkan ke ruang operation.. umey tak dibenarkan masuk..hanya suami sahaja yang dibenarkan teman..

didepanku ditutup tirai.. aku mamai..dalam mamai masih sesak dada dan sesak membuatkan gatal dalam dada.. batuk datang lagi dan lagi...

"ya Allah.. batuk nya masih ya ra.. susah juga ni Dhan kalau masih batuk kering..bla..bla.."

Dr Diana seperti mengomel sambil apa pun aku tak tahu.. perut dan kaki kebas.. sambil tanya tanya suami adakah ubat batuk kuatnya sempat habis dimakan..

ok. mulai proses mengeluarkan baby ... 15minit baby berjaya keluar dari belahan perut ku..aku separuh sedar.. aku bisa merasakan tapi rasa itu mati.. (yelah sebab kene bius..kebas jelah kan)..sakit tu xde.tapi. rasa masih ada.. ntah aku sendiri pun tak dapat nak gambarkan "rasa' tu..

tapi.. agak lambat suara baby nya keluar.. ruapanya.. baby dah sempat lemas dan terminum air ketuban yang dah pekat hijau...padahal 2 hari sebelum check up air ketubah bening bersih normal ok.. baby ok.. semua nya okay..
mungkin gara2 ubat kuat untuk hilangkan batuk as soon as possible yang membuat kan baby teransang dan kondisi badan jadi lemah dan baby ikut mempengaruhi...iya memang batuk kering semakin mengurang tapi tidak sepenuh nya.

dalam suasana ruang masih sibuk..

"Allah...!"
mengucap suami ku spontan

Abang Dany diam terkedu..
jelas seperti baru lepas melihat sesuatu yang mengerikan..
aku dah tak sedar.. cuma tiba tiba rasa mual..

nak muntah nak muntah.. suara tersekat2..

"rasa nak batuk doktor.. "

"tahan tahan.." 


"jangan batuk batuk sekarang Nurul.. "
Doktor diana menyahut dengan nada sedikit cemas..

"nak batuk.. rasa nak batuk.. tolong.. rasa nak muntah.."dua rasa bersamaan...aku tak dapat tahan lagi.. sesekali terlepas juga batuk dan muntah air dalam badan.. effect bius tu buat aku rasa batuk aku tak puas.. rasa tak lepas..


tiba tiba.. gelap..

seperti dalam mimpi.. iya.. aku tertidur..
tak sedar dah apa jadi lagi..
rupanya aku dibagi bius sepenuhnya.. bius total. seperti bius ubat tidur.. aku dah tak sedar kan diri..
sedar sedar sahaja.. aku disatu ruangan.. tiada orang..
mana baby.. mana oppa.. bisik dalam hati.. mana umey.. mana semua..

aku jerit2..

 "oppa.. oppa.."








*****************************bersambung ****************************






















APA DAN KENAPA ABANG DHANI TERKEJUT MASA DIRUANG OPERATION..?

APA YANG BERLAKU..?

 semua akan terjawab dalam entry episod akan datang..huhu InsyaAllah 

Diary ni hanya untuk erra coret kan kenangan dan kongsikan pengalaman hidup..andai ada yang salah(poyo terutamanya) harap dimaafkan..andai rasa keterlaluan tegur lah dengan berhemah..(sila ke "contact me blog erra" kita mengopi ngopi jarak jauh sama2 sambil terus terang tang mana yang penulis kurang..



Andai ada yang baik maka ambillah dijadikan tauladan dan panduan.. yang buruk dijadikan iktibar dan sempadan..
















4 comments:

Que Achmad said...

Alhamdulillah, selamat Zaheera dilahirkan

qaseh dalia said...

So suspen erra .. hehe comel je .. terikut sebak .. papepun alhamdulillah .. slmt datang sayang qaisara .. moga jadi anak yg solehah

Cik Puan Eka said...

Alhamdulillah selamat semua. Tak sabar nak tggu sambungan. Bikin suspen aja donggg

Datin Terbilang said...

alhamdulillah.... n akak tiap kali cser... tiap kali tu la jgk merasa sakit contraction. xnak cser... tp bila doc dh suruh caer, dalam sakit kita dok ngomel.. "kata suruh cser... knp lambat sgt? sakit tau x!" mampu ngomel dalam hati je la sambil menahan sakit... hahahahaa. apa2pun selamat berpantang ye era.

TWEET TWEET