Jul 14, 2017

Apa yang menarik di Bogor Indonesia? Dekat saja dengan Jakarta..



Aku perati je.. 

aku diamkan..

 aku selalu dengar kawan2 dan tengok tentang taman safari..Memang kami selalu sampai Puncak Bogor..tapi sekadar lalu tengok signboard taman safari je..kesana sebab banyak kuliner(makanan khas) dan menikmati permandangan dan udara..

Sebenarnya aku teringin..

 tapi malu..lebih tepatnye segann

Jenis aku ni memang la kalau gagah akan usaha.. tapi ada masa tahu diri jugak lah.. (sedar diri) 

Teringin nak tengok binatang dari mobil (kereta) main air , permainan wahana(macam kita di malaysia biasa sebut funfair)di Bogor Cisarua.. nampak badan fizik ni je besar konon matang.. tapi tiada siapa yang tahu dalam hati insan ini sebenarnya tersepitnya sebuah keinginan..keinginan seperti kanak2 haha

Berkat anak anak..finally sampai!😅😅

(walaupun sebenarnya xdapat join pun main semua kat situ huhu sebab ada baby melekat macam kanggaroo)



Ok. Sedikit review..

Antara yang menarik kalau korang datang sini(Jakarta)..ialah.. kalau sempat singgah bogor, ada Taman Safari cisarua bogor.. Kebun Teh puncak bogor..kuliner Cimory (susu lembu khas,yogurt khas) dan banyak lagi tempat parawisata yang menarik sekitar sini.. bogor ni terkenal kerana berada diatas gunung..tempat orang oranf Jakarta khusus nya refreshing diri..(makan angin)


sejuk oi!
Pagi, tengah hari, petang sejuk, malam tak payah cakaplah.huhu dansaya perasan ada satu benda...

Sejak menjak ni.. makin ramai giler pak2 arab buat bisnes kat sini.. so kalau kesini bersepah kedai makan arab dan orang arab tau.sepnjang nak naik keatas puncak tu kedai diorang saja..(rasa macam kat madinah dah) katanya diorang pasang bini lain jugak kat sini.. hmm wallahualam.. tapi seram jugalah.. yela kawen kontrak sebab nak duit dan halal je pun perempuan nya.. yang laki pulak untuk lepaskan nafsu jer huhu 
Ok lah x best topik ni. Kenapa sampai ke sini.haa korang la ni. Haha 

Yang pastinya kalau korang datang sini(Jakarta) singgahlah ke bogor.tak jauh..tapi..

ya.ada tapi..

Jangan hari sabtu ahad hari cuti sekolah lain(sini panggil time liburan) sebab akan terjadilah...jem. sebuah perjalanan yang sepatutnya makan masa 40,60minit jadi sampai berjam jam... beratur wooo mobil nya.. macam siput gerak.tidur bangun tidur bangun pun belum tentu sampai!😂😰😰



Sini suasananya macam lebih kurang Genting highland!
Disebabkan udara nya sejuk,diberi gelaran tanah subur..macam macam jual sayur buah tepi jalan, Serius bahagian pendalaman kebun2 dia indah giler! Tapi tak de pulak gambar haha! Sebab duk excited dengan kuda aje😂 pastu masa memang x cukup..
 kitorang check in hotel dan lama di jalan..







Abang zavier perrama kali naik kuda.. tak sangka dia pun suka kuda.. excited dia tu hayati diammm jer haha...





Ok..bermula lah episod kedua.. menjejakkan kaki ke taman safari pula.. bila dah puas main kuda dan makan masakan bogor..



Oh ya. 
Sini banyak jual kek khas bogor
sedapp 
Terutama susu segar dan susu yogurt cimory nya

Alhamdulillah..

👍👍💕




Ape tuu.. sambung entry part 2. 
Musafir ke Bogor Indonesia..


No comments:

TWEET TWEET