Jul 21, 2017

QAISARA DARI ISTANA RAHIM SEORANG IBU [part 2]





PENGALAMAN MELAHIRKAN CEASER KEDUA





Semua berlaku atas izin Nya,,
setiap kelahiran adalah hal yang terindah..
setiap yang Allah redhai pasti akan indah..


diruang bedah itu aku selalu merasa dan terbayang..
dengan satu kata..
ANDAIKATA...

Andai kata disaat itu aku terus bius tanpa terbuka mata lagi..
apa perasaan oppa..
andai kata nafas tiada lagi menemani hari hari zavier..
adakah zavier akan dibesarkan dengan kasih sayang dan 
ingat kah dia pada ibu nya...?

Andai kata semua benar benar terjadi..


adakah aku sudah siap menghadapi dunia abadi..??
andaikata ditakdirkan pergi..
adakah sudah cukup .. untuk Allah terima kehadiran diri ini..??

Allah..


*************************************




aku buka mata..
aku benar benar sudah sedar..
yaAllah...



"Oppaa.. Oppa..." 

aku cuba mengeluarkan seluruh tenaga yang ada memanggil manggil suamiku..
kemudian diselangi dengan teriak memanggil ummi..

aku mengeran kesakitan yang aku pernah rasa sebelum nya.. bekas sisa sisa bius sikit demi sedikit hilang.. rasa itu juga sikit demi sedikit ia datang..
semua orang yang melalui peroses melahirkan operation pasti akan mengalami hal yang sama...
cuma yang membedakan..
 separah sakit apa yang kau rasa. secepat mana engkau terima, bangkit dan sembuh.


bilik ruang rehat sementara.. masih sepi..

tiba tiba datang seorang perawat muda..menyapa..


"sabar ya bu.. sebentar lagi kita boleh pindah ke ruang rehat kamar sebenar ibu.. nanti bisa ketemu bapak sama ibu(umi) ..ibu nurul diatas.."

aku berkerut dahi mengingatkan semula macam mana aku boleh sampai disini.. dan apa yang berlaku diruang operation tadi.. dan kenapa oppa seperti orang cemas..huhu ingatan aku mulai segar.. teringat semula setiap detik detik .. tangan di ikat.. perut dibelah bagai dilapah.. mual dan batuk yang menguji.. dan setiap perbualan kami sambil tangan erat saling genggam. 

Aku senyum... 

tanpa sedar air mata sedikit mengalir perlahan.. 
air mata bahagia yang tak tergambar kan tanda syukur..
syukur kerana selalu ada takdir yang indah berpihak kepada ku..
memiliki dia yang selalu tidak putus asa menjadi yang terbaik dimata ku.. 
memiliki seorang ibu yang selalu kuat dan selalu setia menunggu dan ada disaat aku memerlukan kekuatan dari nya..








"Tuhan.. 

janganlah kerana dosa dosa ku menghijab seluruh 
nikmat yang engkau anugerahkan..

jangan lah kerana dosa dosa 
yang aku tidak sedar..
merugikan kesihatan aku sendiri..

Jangan biarkan aku Tuhan,
jangan biarkan aku jauh dari Engkau
 lebih lebih lagi,disaat aku sedang gembira..

jangan biarkan aku jadi seorang pelupa..
lupa kalau semua kebahagiaan yang aku kecapi hari ini..
adalah hiburan dari Tuhan.. kerana Tuhan..

tegurlah aku 
disaat aku merasa semua hal yang baik itu atas usaha ku..

ingat kan aku selalu.. 

itu kerana doa doa mereka 
yang telah sudi menyediakan waktu..
untuk mendoakan aku..
doa orang tuaku yang selalu ada.
doa orang2 tercinta yang selalu wujud.


bukan sebab aku..!


7tahun adalah sebuah pekahwinan yang penuh 
dengan titik titik dan kata kata...
penantian demi penantian.
setelah 5tahun menanti.. 
akhirnya seorang demi seorang hadir..

itu dalah atas izin NYA.. 
bukan kerana kita.
drama yang awalnya hujan deras.. kemudian datangnya pelangi 
pelangi yang bertalu talu..
pelangi yang sungguh bisa 
disentuh dan dirasa..



Tuhan...
Terima kasih....sekali lagi..
atas segala nikmat ini...
sekarang aku sudah mempunyai dua cahaya mata..
harta dunia akhirat yang kami cipta 
dari Sang Maha pencipta...

InsyaAllah  ya Tuhan.. 
amanah ini kami akan jaga.."

16.10.17 
Diary pink - errakyra











setelah tiba di bilik.. 



Jam8 pagi masuk bilik operation.. jam 8.20 baby girlku keluar.. jam 9 lebih aku dah masuk ke bilik aku untuk rehat..Sepanjang 24jam tak boleh gerakkan kepala dan bangun dari tempat tidur.. itu arahan dan biasa nya bagi semua yang ceaser akan lalui..

Alhamdulillah aku dah di bilik rehat.. cuma fikiran dan mata aku tak boleh rehat!
Kenapa? ntah kenapa aku tak boleh rehat.. batuk datang lagi dan lagi.. sambil aku menahan balutan jahitan.. aku cuba menahan dari batuk.. jangan sampai aku terbatuk!

"ugh.. ugh.." 

perlahan lahan aku cuba batuk menghilangkan gatal diparu2 dan di paip rongga tekak..

aku cuba pejam.. yang ada hanya mampu menangis..
aku menangis betul betul macam budak kecil.. huhu

"umey.. kenapa erra tak boleh nak tidur.. kenapa erra tak ngantuk.. kenapa doktor suruh rehat..
erra tak boleh rehat.. dah cuba ..tak boleh.. ''

umey cuba menenangkan.. macam macam bahasa memancing aku untuk diam dan berehat.

aku terus terus seperti orang meracau..

"mana baby... kenapa baby tak dikasi jumpa..? mana baby.."menangis lagi..
merengek macam itu bukan aku!
huhu..mungkin effect bius kot..? effect mak yang cemas kan anak..? atau memang sintom mak mak habis melahirkan..??
ntah lah kalau diingat rasa macam nak lempang diri sendiri.='D
nak aja aku jerit..

woiii takyah ngada2 sangat boleh tak..??istighfar banyak2..!! haha.. LOL! XD


yes!. (maybe meroyan haha))thats sintom orang baru lepas bersalin.. tapi sintom ni aku tak dapat masa melahirkan zavier.. and yes. aku dapat masa melahir kan Zaheera Qaisara..(serius aku tak sedar wei aku keluar air mata saje...kejap gelak..kejap nangis ahaha)

Jam terus bergerak lambat..
lama aku sembang dengan umey.. dengan suami..
sedangkan mereka saja tak cukup tidur memikir kan aku dari tengah pagi buta hingga ke petang.. risau dan kerna sayang.


wajah mama (mertua) masih belum kelihatan.. aku tertunggu tunggu.. mama dan abang(zavier) sampai.. aku faham mungkin dirumah juga sedang sibuk dengan tamu (keluarga dari malaysia) dan abang Zav yang sedang rewel(macam tak sedap badan) mungkin demam cuaca yang tengah tak menentu..













24JAM.. berlalu..




soalan aku masih sama..

"mana baby kita pa?"




"jangan risau baby tak kenapa2.."sambil dia mengeluarkan hp nya dan tunjukkan keadaan
baby yang sedang terus dipantau.. diruangan kecemasan baby..
tapi sungguh aku fikir dia baik baik saja.. mungkin hanya alasan doktor saja nak bagi aku rehat lebih..


tapi.. tidak. ternyata yang aku fikir salah.

baby memang di kuarantin kan..

kenapa..??
aku juga tahu setelah.. hampir 48 jam.. aku baru dapat jumpa.. untuk pun hanya sebentar saja..

aku peluk aku susukan dia..



''YaAllah..chubbynya kamu..
kamu ikut siapa..
lain sungguh dari abang(Zavier)..
bulat.. putih..gebu.. merah..mekar..''







keesokan hari nya.. masuk hari ke 3..

giliran Umey menginap ambil posisi abang Dhani.. Jaga teman bermalam..
siangnya hari ketiga.. Doktor Diana yang sambut baby Zaheera Qaisra masuk ke bilik..

Apa Kabar Nurul..? bagaimana batuk nya..? masih..?

aku senyum aku rasa teruja jumpa Doktor Diana..aku rasa dia dah banyak bantu aku.. tenangkan aku..

"Alhamdulillah Doktor .. ntah kenapa kemarin(semalam) jumpa baby .. terus badan rasa makin sihat.. dan Alhamdulillah batuk pun dah jarang jarang..rasa segar doktor.. rasa tak sakit dah apa apa.. betul jauh lebih sihat dari awal pertama lepas baby keluar..huhu.."aku terus berceloteh girang..rasa senang terpancar dari semua cerita dan berita yang aku luahkan..


Doktor Diana mencelah..

"Nurul... Nasib baik kamu cepat sampai sini..
baby kemarin hampir sahaja lemas.."
(bila aku flashback..patutlah lambat dengar bunyi babay nangis..)
"Nurul.. ini kuasa Tuhan..kamu telat(terlambat) 5minit aja.. mungkin baby dah gak bernyawa..."

Allah... sahut dihati. sentap.

"iya betul.. " (Dr Diana suara nya tegang dan cuba lebih meyakinkan aku yang masih dalam percaya dan tidak..)

"kenapa sih Dhani gak langsung bawa kamu malam nya..?kenapa harus tunggu sampai contraction..?kan kasus kamu beda (lahir bukan cara normal) gak harus nunggu sampai sakit atau datang tanda tanda..
kamu gak tahu kan.. Dr.Diana lihat MasyaAllahh.. air ketuban nya udah kental(pekat) banget menghijau kayak(seperti) Alpukat(warna avocado).." sambil menggelengkan kepala nya..

Allah..allah.. aku tidak bisa berkata apa apa.. aku langsung curi pandang ke arah umey..

Dr Diana terus sambung cerita..

"baby dah terminum air ketuban kotor(air najis nya sendiri)..jadi kemarin Dr.Diana minta langsung baby nya bawa ke atas(ruangan kecemasan baby).. mana sempat (tiada bonding baby body to body mom) waktu itu kita mau  suruh2 dhani azan..atau kasi lihat ke ibu.. boro2" (tak der nyer.tak mungkin)


riak aku dan hati masih terkejut.. istighfar tak berhenti..


apa boleh aku kata..

"Allah mahu kamu hidup nak.." :')

ini semua atas izinnya..

part paling buat aku tak boleh lupa.. Dr Diana cerita..

"bila baby dah keluar .. masa nak jahit semula nurul batukkan ..? tahu tak.. Dhani sampai lihat sendiri..
kamu batuk..sampai tersembur usus keluar dari perut.. ya.. Nurul pasti tak sedar.. kerana udah di bius total.. terpaksa saya masukkan semula usus nya dan kasi Nurul bius sepenuhnya(ubat tidur/pengsan) seluruh badan agar Nurul tak terasa nak batuk atau sedar diri(mual).. biar kita senang mahu sambung kerja jahit lem(gam)kan perut.. Saya jahit perut kamu..bahagian dalam nya betul2 banyak dan berlapis2.. agar nanti jangan sampai kalau Nurul batuk.. kebukak lagi.. " Dr Diana.. ketawa kecil.. 

"ya Nurul saya jahit didalam tu betul2 berlapis macam jahit karung guni.. saya gak mahu kedepan nya kamu kenapa2.."


Dr Diana sambung lagi..dengan riak muka nya yang sengih seakan lucu lihat eksperesi muka aku yang tak percaya (haha.. Aku cuba flashback balik.. patut lah Abg Dhani ada buat muka terkejut sangat sampai dia terus tutup2 muka , mata .. mulut.. sambil sebut yaallah..sekarang aku faham. Dia lihat bukan baby je yang keluar..ngan usus2 aku dia nampak terkeluar haha)


" gak papa lah Dr. Diana.. yang penting masuk hari ketiga saya dah bisa jalan ke toilet.. alhamdulillah batuk dah gak ada.. luka jahitan dah kering.."aku cuba pujuk diri dan sejukkan hati Dr. Diana yang masih risau kan keadaan aku..

"kamu termasuk yang cepat Nurul.. sedangkan kondisi kamu biasanya pasien saya ada yang mngalami hal yang sama.. sampai seminggu batuk lepas ceaser dan nangis meraung sakit.."Dr.diana.


"Alhamdulillah.. ini semua berkat doa ibu dan suami saya kot Doktor.." dengan yakin aku balas..




bila diceritakan semula pada suami (abang Dhani).. dia terdiam..dia tanya lagi.. pada umey.. mahu kan lebih kepastian.. kelihatan seperti dia jauh merenung.. Dia sedih campur seperti orang yang direndam rasa bersalah..

''takpelah pa.. benda dah jadi..
yang penting kita semua boleh berkumpul lagi..''

sembang kami yang panjang berhenti dihujung hening tengah malam...


sebelum dia berundur minta izin pergi(pulang rumah)..
(ganti jaga dengan umey) "maaf ya sayang.." (mungkin dia rasa bersalah sangat sebab dia lambat2 kan hantar aku ke hospital)

aku akhir kan bualan...

"takpe pa.. kita sama sama belajar.. ni first time kita lalui macam ni.. siapa jangka tiba tiba saya kena batuk pula.. kalau tak, mestilah dah lama erra ceaser dan baik baik aja kan huhu.. 
Tuhan sayang la ni.. Tuhan nak gugur kan dosa dosa erra.."

dia senyum lemah.. sambil usap tangan dan cium kepala aku..

terkedu. sebab orang nya bukan jenis begitu..

aku pejam syukur.. hati bersambung...lagi..


Alhamdulillah... Alhamdulillahh..... Alhamdulillah.
Tanpa henti..


tamu dan sahabat juga tak berkunjung bersilih ganti..
(Disebalik kisah yang nak datang ni ada yang kelakar juga..tapi insyaAllahlah bila rajin erra story lagi..)😅😊










HURAIAN ALHAMDULILLAH



Alhamdulillah dari segi bahasa bermaksud segala puji itu hanya untuk Allah. Dari segi huraian maksudnya segala yang kita ada, kita punya semuanya adalah milik Allah. Apabila ada orang yang memuji kita samaada pandai,hebat, cantik,hensem atau kaya,berjaya kembalikanlah pujian tersebut kepada Allah dengan mengucapkan Alhamdulillah. Janganlah kita merasa hebat dengan apa yang kita miliki samaada ilmu, pangkat, harta dsb kerana semuanya adalah kurniaan dari Allah. Ada orang yang merasa dia hebat kerana berjaya menjawat pangkat yang tinggi dalam syarikat. Siapakah yang telah memberikannya otak dan kepandaian sehingga dia layak menjawat jawatan tersebut? jawapannya ialah Allah. Sebenarnya segala yang kita ada, semuanya adalah milik Allah. Di akhirat nanti, kita akan ditanya oleh Allah apakah yang telah kita buat dengan nikmat yang telah diberikan oleh Allah kepada kita.

 Ucapkanlah Alhamdulillah juga untuk bersyukur terhadap segala nikmat yang telah Allah berikan kepada kita.









''Ucapan ALHAMDULILLAH yang diucap dengan ikhlas
nescaya akan dibalas dengan Rahmat dariNya..
dan sesiapa yang diberi Rahmat olehNya
Insya Allah akan bertambah nikmatnya''








"Aku takkan pernah berhenti menulis cerita tentang hadiah yang Tuhan hadiahkan buatku..
ujian susah atau senang , sakit atau sihat.
 bagi ku itu hadiah yang boleh buat aku 
makin berfikir , makin cinta dan dekat dengan orang orang yang sayang aku.. dan tentu nya. Tuhan ku.." 











Tulus sayang dan ribuan Terima kasih..

Suami ku Asyfan Karim Ramadhan (abang Dhani)
Hospital Brawijaya Woman and Child Jakarta

Doctor Specialization
semua Doktor dan perawat yang membantu ..

Umey Norlia Ahmad..
Mama Andi Suibah Usman ,
sahabat sahabat jauh dan dekat yang yang mendoakan..
 (teman teman jakarta yang datang melawat)
Srie athien
edele
Nadiah Edo
Kak Ria
Kak ajeng
kakak2 dari Bank BNI
sahabat dari member HHF
Eris
dedek khansa
Nova
Nia
semua keluarga jauh dan dekat yang mendoakan ..
keluarga yang datang melawat..
Nadia dan Kak pipah
Dr farid dan keluarga
Kakak nabila dan Abang fudhail
Abang Tholut dan kak fatin
adikku Eva
























*Terima kasih..

Aku tulis berdasarkan apa yang aku lalui dan aku rasa..
tujuan ini agar dapat berkongsi rasa dan iktibar..
banyak yang baik dan buruknya..
Jika yang kau lihat hanya buruk.maka buruk saja yang akan engkau dapat.
Jika yang kau fokus kan ialah hikmah dan baiknya.. maka yang kau ingat sampai mati. 
baiknya. :)

maaf.. tulisan aku dalam bahasa yang sedikit(banyak) "rojak" "gado2".. 
Niat aku agar memudahkan 
dari dua buah negara Malaysia Indonesia bisa mengerti dan baca sama..






Sesungguh nya yang baik datang nya dari allah..
yang buruk adalah dari kelemahan diri saya sendiri..
Wasalam..



















1 comment:

Datin Terbilang said...

Alhamdulillah.... ada hikmah utk semuanya.... alhamdulillah semuanya selamat... alhamdulillah untuk ujian n nikmat.... alhamdulillah...

TWEET TWEET