Jan 7, 2018

MUSAFIR EUROPE: PRAMUGARI MULA BERBISIK

PERSIAPAN DAN PENGALAMAN MEMBAWA ANAK ANAK TRAVEL



Ok pampers!
Pastu susu zavier..
Pastu susu zaheera.. Eh lupa! Melekat kat badan haha
Ok siap packing..
Hmm..
Makan masa seminggu juga ngepackπŸ˜† gile kan..
Sebenarnya jangan percaya hakikatnya hampir sebulan haha

Ehe...m.. Jangan ketawa2 sangat..

Ok siap packing barang zaheera..
Rasa lega tak terkata..
Baru nak landing kan badan..

Allah!
Barang aku masih terbarai dilantai..
YaAllah bagilah daku kekuatan untuk mix and match kan baju2 guwe dan dengan segera guwe kemaskan dalam koper! ( i mean bagasi) huhu..

Alhamdulillah...
Setelah sebulan kemudian baru selesai.. Haha
Ini lah the realiti of Erra Kyra..
Dia suka tutup bagasi kalau besok dah nak flight..
πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


Alhamdulillah...

Besok adalah hari yang ditunggu2..
Pagi nya telah tiba..
Passport dah dibadan.
Ya. Badan suami.. πŸ˜… dia yang jaga semua passport kami..

Saya hanya lekatkan zaheera saja dibadan termasuk menggalas beberapa bag utama..



Watak utama disini ialah:
- bag anak2 seorang satu
- bag kamera dan segala mak nenek gadget,charger
- bag bagasi makanan
- bag bagasi baju
- bag bagasi pampers anak + susu2 tin
- bag bagasi kasut dan segala Jenis toileteries
- bag bagasi kecil berisikan selimut dan bantal baby, jajan,untuk masuk dikabin
-bag bagasi suami
- bag bagasi mama
-bag bagasi arieff
-bag bagasi pink! Ntah lah siapa punya.. Paling berat dan paling murahπŸ˜‚ gagah beli sebab pink. Last2 tayar hilang satu di airport..
Total bag kami campur bag2 bagasi kabin ialah 8. Ok...
Settle dah boleh check in..




Hati?
Dah ready
Dah siap mental
Dub dab dub...
Gembira dalam masa yang sama cemasss...
Naik flight terlama dalam sejarah hidup guwe..

Pertama sekali perasaan tentulah cuak(takut,risau) apakah yang akan berlaku akan datang..
Adakah aku akan mati..? Dengan risiko berada ketinggian 35ribu kaki

tertanya lagi..
Mampu ke aku ni..duk dalam tu selama 14jam..
Tanya pada diri sendiri yang merupakan seorang mak tak duduk diam..seorang isteri yang tak duduk diam.. Hehe.. Seorang Erra Kyra yang penuh dengan idea merapu untuk buat diri serba super sibuk..

Ok..

14jam.. Tidur je ke..?
Apa yang berlaku ialah...
2 jam berasa seperti 2minit...

YaAllah.. Alhamdulillah..



Tuhan yang menhantarkan sebuah rasa..
Rasa bahagia je duk dalam tu..
Bukan sebab bisnes class😜 tapi sebab anak2 tak buat perangai dalam flight.. Mereka tidur bangun untuk makan dan terus direct tidur.. Tapi sempat jugalah zavier bangun dan buat hal sendiri...
Dia pegi meneroka kapal terbang sampai semua pramugari kenal dia.. Sampai abang pramugara pun sempat lah mengajak dia pergi tengok orang masak telur omelatte!
Amboi anak! Kemain hang. Buat macam rumah sendiri naa...πŸ˜…πŸ˜†

Mak nya..?

Tidur ,cemas, istighfar .. dan layan hijab traveller, tidur lagi.. Cemass.. Istighfar.. Dan tidur lagi.. Bangun untuk makan balik round ke 3 πŸ˜… pastu cebok anak je..

Alhamdulillah.. ❤

Yang memudahkan urusan kita bukan kita.. Tapi Tuhan.. Kadang kita rasa sebab kita lah anak2 tak berani buat ragam.. Padahal biasa je jumpa mak2 lebih garang dan ganas.. Tapi anak tetap buat perangai..
Bukan sebab seseorang tu pandai jaga anak.. Tapi sebab Tuhan lah yang mengizinkan anak2 kita untuk bertingkah baik...

Kalau tidak baik.. Adalah maksud Tuhan.. Agar Mak nya makin dekat dengan Tuhan.. Makin merintih..makin mengadu dengan Tuhan... Bukan mengeluh!

Eh. Tertampar diri sendiri.

Ya.. Kadang kala ada juga masa2 zavier dn zaheera meragam.. Tapi tula mak nya kene bersabar lebih.. Meragam bukan sebab mereka benci kita.. Sebab mereka sayang.. Disinilah taqwa mak2πŸ˜†πŸ˜ƒ sabar, tenang dan syukur.. ❤πŸ’•

Kan dah melalut.. Haha korang la ni.. *salah kan orangπŸ˜‚


Ok...

Amsterdam dah kata mari..
Sila pakai sabuk pengaman anda.. Kita akan mendarat sebentar lagi...bla. bla..
Bisik pramugari di hujung talian di headphone guwe..πŸ˜„πŸ˜œ

Ok.
Masa ni tak excited lagi..
Bila sampai je depan pintu..

Eh..

Dah kenapa diorang ni  ada yang hisap2 rokok depan pintu.. Serius ingatkan diorang hisap rokok vape hahah

Maklumlah.. Mamai.. Haha

Sengih sorang2 bila diri salah tafsir .
Giliran guwe turun dari kapal terbang..

Zuppp...!
Sekali angin Amsterdam libas terus hidung.. Rasa teruja macam jumpa suami kali pertama haha
Wuahhh...brr brr..
Jangan ingat guwe je teruja dengan zaheera2 sekali huha huha dia.. Sebijik kelakuan dia macam duduk depan peti ais.. πŸ˜‚ happy giler!
Budak ni memang suka la sangat kalau tempat sejuk2.. huhu..

Alhamdulillah anak2 happy..
Pastu...


















Bersambung...








TWEET TWEET