Jul 26, 2018

BIRTHDAY ZAVIER RAMADHAN YANG KE 3 TAHUN

Heii youallss!!

Helo brother and sister!

Apamacam raya ok ker tahun nih?

Bahagia tak??

Haha mesti tak best kan selagi tak dapat cium mak pak kita huhu

Lelagi yang jauh nih..

Ok!  Kite takmau sesedih!

Sebab nak citew yang best jer!

Ok.  Yang mana dulu nih..  Haha

Banyak sangat dah nih erra ko pi skip

Kata nak buat sejarah buku diary lah apelah..

Ni helok jer biar berdebu..

Huhu

Aku perati je ko ni

"suka aku ke tak nih?! "

Haha

Sesungguhnya..  Blog kalau bisa berbicara mungkin dia begitu dah sikap nyaπŸ˜‚

Amboi. Kemain.

Ok. Keep calm.. Sila fokus.

Ok.

20 jun 2018 haritu kan birthday abang Zav.

Achmad Zavier Ramadhan

yang ke 3 Tahun

Memang kali ni erra takde buat ape ape persiapan.

Tiba tiba
Tapi bila dengar kata mama nak buat open house. Oklah alang alang kita buat potong kek zavier.

Semacam dah jadi satu kewajiban kalau birthday tak potong kek tu rasanya macam tak sempurna.

Tiup lilin.  Hm dah out dah dari rundown program. Pakai topi bentuk cone tu pun ada terbaca sejarah. Allah dah nampak kan tu..  Takkan buat tak tau..  So kena kaji lagi lepas ni..  Kalau mmg sah.  Topi bentuk cone tu sejarah nya sangat bertentang dgn islam.  Kita outkan juga pasni.

Ok.

27hb. Comfirm

Di villa baru di Bogor.
Alhamdulillah..
Itu adalah Guest House Tahfidz Boarding school

Iya.  Kami punya tapi Allah kasi pinjam saja..
Bila bila masa Allah boleh ambil
.
Dan untuk digunakan sebnyak2nya manfaat buat para tamu yg hadir kalau ke bogor..

Boleh juga disewa.

Dan jangan risau.  Duit terus disalurkan kepada yayasan dan sekolah Tahfidz yang bakal didirikan..

Doakan niat murni ini...

Otomen!  Kek otomen!

Jerit abang Zav dengan girang bila tanya nak kek bentuk ape.
πŸ˜‚

Suka betul! skrg ni otomen dah naik carta meninggalkan upin ipin dibelakang.

Tetap.  Anak melayu.
Suka sangat juga dia tengok upin ipin..

Dalam hati..
"haaa baguss tengok upin ipin tauu..  Ko pon berasal dari situ.. " pandangan sinis mama sambil berhehe

Haha

Dah ade gaya sinetron lah pulak.
Ok.

Beli lah kek otomen.  Kalau bahasa lebih formal nya
Ultraman.

Demi superhero mama.
Momie pun belikan haha
(jimat mama disitu)

Papa pun izinkan buat party sikit..

Party anak2..makan2 sambil nasyid..
Sambil tamu datang sambil berkenalan.
Semua yang diundang adalah dari jiran2 tetangga kawasan2 situ juga..  Dan kawam serta keluarga terdekat..

Alhamdulillah..

Acara berjalan lancar sesuai dirancangkan..

Segala puji dan syukur..

Malu tak terkira..

Baiknya Tuhan..

Memudahkan acara ini untuk beri menjamu tetamu..

Makanan masyaAllah melimpah dan habis..
Berbagai2 pilihan..  Dan lebih power nya.  Bukan katering.  Semua makcik2 sedara2 yang bantu2 masak..

Dari pagi sampai malam..

Alhamdulillah.. Alhamdulillah..  Alhamdulillah....




CAMNE.. ok? mestilah okay. ='D 
 Erra belanja gambar jelah tau. sebab korang mesti boring dengar bebelan Erra haha



CUBAAN.. dah ke sejuta kali aku edit benda nih.. ntah lah. ni lastt. buruk pun buruk lah. nak cepat punya pasal..huhu Erra semua edit pakai APP di HP je..

contoh gambar yang membantu . ='D print dan tampal je sepah sepah kat acara tu.. kat segala mangkuk dan segala sekutu dengan nya.









Abaikan batery dah nyawa nyawa ikan tuh haha.. sekarang edisi throwback. Masa ni adalah masa paling paling kenangan terindah buat mama Erra . Hari Pertama menjadi sorang ibu..

Birthday abang.. setiap umur abang Zav bertambah ..mengingatkan mama pada entry ni.

http://www.errakyra.com/2015/10/zavier-persoalan-perasaan-persiapan.html



IDEA KREATIF SIMPLE UNTUK AKTIVITI ANAK ANAK DIRUMAH

IDEA SIMPLE KREATIF NI DIBAWAKAN KHAS OLEH MAK ANAK DUA.


heyy koranggg!!!
semangat tak bila tengok erra update lagi?! haha
tolong kata semangatt

oh ya.
mungkin entry posting kali ini erra akan banyak ketawa.Harap korang memahami dan
mampu untuk berikerjasama untuk ketawa juga.(walaupun tak kelakar haha)

ok.

tarik nafas!

cam biasa.

draft berlonggok menanti untuk Erra betulkan muqadimah! susun kata tunggang terbalik. susun kata terakhir. touch up mana yang perlu.last2! Entry macam ni jugak yang lepas dulu haha

Ini lah realiti seorang Erra Kyra.
sangat rumit. ingin kan kesempurnaan dalam segala hal. tapi serabut unta! hahah

dannnn

penyakit yang paling buat Erra sesak nafas sekarang ialah.

"PELUP*"
ok tak nak sebut . kang jadi doa lak.

seriusly Erra tu duluuu kala seorang yang sangat kuat daya ingatan haha
perasan la sikit=P


Tapi kan!
sejak Erra suka cakap.
"Alaaa lup*laaaa"
"ish..sukalah aku ni lup* lup*"
takut lup*lahh"
"Erra lup*laa"


itu mungkin perkataan selalu erra sebut.
dan.
Erra baru sedar.
kata kata yang sememeh sedikit berulang kali ko sebut dok sebut tulah akan menjadi DOA!
woi jadi DOA woi!!(jerit sikittt kat telinga sendiri ni huhuhu)



Takpe.

sejak aku insaf tu lah..

aku akan cakap.
"aku ingatlah sangat"
"mesti ingat punya.."
"gara gara ingat sangat lah ni"(padahal tengah lupa teruk)
"yaAllahhhh aku ingatttt harini ada event itu ini itu ini"(lupaaa tahap *****)



aku try tuk "doakan" diri aku balik hahah



harap tektik ni menjadi.


dannnn


aku dah bebel panjang.tak sedar.
tajuk utama belum pun ada kaitan hahah




HOBI AKU SEKARANG UNTUK ANAK ANAK DIRUMAH





bukan cuci baju!
bukan ajak main seremban
bukan jugak ting ting


tapi.



search colouring page yang korang suka dan kalau boleh gambar tak pecah

contoh nak tunjuk korang buat lah satu folder.. sambil tu pasanglah wallpaper komputer yang poyo sikit=P Allahhu! cemass


MEWARNA!!
yeahhh!!

haha
camne. surprise tak idea kreatif aku nih haha


serius lah. benda ni fun kot. sebab ko boleh kaler sama. kalau ko suruh dia main ultraman. memang sah sah lah asyik ko jer kena jadi raksasa. balik balik benda tu. naik pitam juga lah haha

alhamdulillah..
hobi baru ni.
dua beradik ini suka begaduh sambil mewarna *gelak nangis*

hahah
serius. ini betul.sweet.

  1. Langkah langkah nya ialah.BISMILLAH.
  2. BUKA KOMPUTER SEARCH GOOGLE. (blog Erra Kyra. acah je. search colouring /printable colour for kids/colouring doodle/dll)
  3. SAVE. dan jadikan satu folder. 
  4. Tekan suis ON PRINTER . Printlah!.kalau takde printer. masukkan banyak banyak dalam drive. print kat umah jiran kejap haha *ok tak lawak.
  5. siap untuk kasi depa kaler.
  6. .mak baru ingat baju belum jemur. dah pi jemur dulu *haha sedih kalau tak lawak jugak



OKBAI! harap korang terhibur!^^

IKLAN OH ya! JANGAN LUPA DAPATKAN JUBAH BAPA DAN ANAK LEBARAN HAJI DI ZAHEERA GALLERY JAKARTA SEKARANG!
Malaysia ONLINE SAHAJA. +60189584845

Jul 16, 2018

PERJALANAN MUSAFIR EUROPE: ERRA KYRA PARIS






                Tak tahu nak mula dari mana..

perjalanan singkat ku di Eropah adalah satu pengalaman yang Allah izinkan..
untuk aku selami dan belajar dari kehidupan..

belajar menjadi ibu yang cekap dan cergas .
kerana apa bila kita traveling(musafir) 
apatahlagi bila bawa anak anak..sudah tentu lah memerlukan tenaga ,kesabaran,kekuatan,kesihatan 
berganda dari biasa . selalu..


PARIS.

Terima Kasih Tuhan..

akhirnya aku sampai sini..















Tujuan kita bermusafir melihat negara orang adakah untuk suka suka..?

tak.

untuk kita jadi lebih baik dari pada sebelumnya..

kalau dulu kita seorang ibu yang biasa biasa.
bermusafir traveling sama anak anak..
menjadikan kita ibu yang tough dan luarbiasa.


melalui sakit anak di perjalanan..
tangis anak di perjalanan..
lapar anak diperjalanan..


mereka tenang kita bahagia.,
mereka resah kita pula tenang.

insyaAllah bahagia itu akan datang bila kita telah tenang menghadapi sesuatu ujian.
(bukan lah tenang ber erti kita buat bodoh atau tak tahu.. Maksudnya berfikir sebelum bertindak. Jangan bersikap mudah emosi atau mudah membuat keputusan melulu terutama kearah yang negative)

Alhamdulillah.
disini bukan lah nak cerita tentang ragam atau susah anak. Sekadar bagi pandangan sebab banyak yang tanya macam mana bawa anak traveling nih..  

Kita ikhtiar,  kita rajin lah buat research sebelum travel bersama.  Dah usaha letakkan tawakal dan keyakinan yang Allah akan jaga mereka.. Kan yang membolak balik kan hati kan keja Allah.. 

"kak erra camne..  Anak2 ok ke travel..?



"MAHA BAIKNYA ALLAH..

ALLAH MEMBUAT MEREKA TENANG..

AUTOMATIK KITA BAHAGIA.."


Walaupun sikit2 ragam,ujian pasti ada.. 



PARIS, 

SAKSI KASIH SAYANG KAMI MOGA SAMPAI KE SYURGA.

PARIS.
SIMBOLIK TUGU CINTA, KASIH.
BAGI MEREKA.


TAPI BAGI AKU..

SIMBOLIK  TANDA KASIH SAYANG ALLAH HADIRKAN MEREKA DALAM HIDUPKU..
ALLAH..





Paris terkenal dengan  dessert dan fashion mode nya..  So tak heranla kalau disini banyak terlahir chef2 dan designer2 terkenal..  





huhuh.....

sungguh.


aku jejak sini.

aku bahagia.
tapi.

jauh lubuk hati..

memang aku cemas....

Semoga Allah kuatkan aku..
menghadapi realiti dunia ku..

Terima kasih Tuhan..
moga aku cemas selalu dalam rahmat dan perlindungan.. 

(ko ni kenapa erra asyik cemas je keja πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ 
maaf siaran sedikit poyo tapi ini serius:D)
 benda ni palang besi jer... Ingatkan kristal ker.. Batu marmar ker.. Berlian ker. . Hehe

 Sepanjang disana..  Orang asing pun tegur..  

"Cantikk..." 

Bukan erra nya.πŸ˜‚ baju nya..  Siap kata mama ibah, ada orang masa di kafe diam2 ambil gambar baju dari belakang..  πŸ˜… cakap jelah nak autograph i..  Malu2 pulak πŸ˜‚


Salah satu impian tercapai.. Memakai design sendiri di negara orang..

Walaupun macam narsis syok sendiri..  Tapi tulah tanda bersyukur πŸ˜‚

Tak sangka last minute bju jadi juga.. Tulah jubah winter ala turkey idaman erra.. Yang ada dalam kepala..  Dan berjaya terwujud. Nak beli memang takkan jumpa.  Kalau jumpa mungkin ada tapi mahal tak pun jual di ceruk mana.. 








Ehemm..  Nak tempah boleh. 
Sila Pm.  πŸ˜‚ harga boleh bincang😜




Tempat penting untuk ziarah di Paris 


MENARA EIFFEL

MUSEUM LOURVE PYRAMID

MONT MATRE

ARC DE TRIOMPHE

CHAMP ELYSEE

Dan antara yang menarik lagi..  Setiap kali naik teksi.  Driver akan lalu bawah jembatan yang tempat kejadian Puteri Diana excident dulu.. 99.x  lalu..  99x juga lah mereka akan cerita..  Tpi Sebaik erra tak bosan dengar..  Lagenda Puteri Diana selalu dihati..  


  1. Masa ni nampak je takde salji tapi sejuk tahap tangan beku. 




Actually.. Menurut pandangan erra bnyak lagi negara di Europe yg lebih menarik dari Paris. . Tapi tetaplah.. 
Perasaan teruja tu ada disini. 

Cuma tak banyak..

Yang banyak adalah.. 
Permandangan berpacaran πŸ˜‚
Dan kisah maling (pick pocket) 

So extra hati2 disini ya.. 
Banyak dah dengar kisah kawan dan dari sedara yang pergi terkena ngan sindiket nih.. 





Kalau bawa anak.  Pasti kan bawa plastik penutup stroller. . Sebab time sejuk bukan nya hanya sejuk..  Tapi angin juga kuat. masa ni..  Rintik2 "salji tak jadi" turun tu juga mengakibatkan kita kesejukan..  Anak2 pasti tak selesa..ibarat rintik ujan..πŸ˜„





Alhamdulillah... 

Kami dah lalui.
Ternyata,  tidak lah teruk macam yang kita fikirkan..  InsyaAllah... Anak2 kasi je makan dan bekalan minum yang cukup..  Baju sweater sejuk yg betul2 tebal.  Pakai kan selalu legging khusus..  Dan baju tangan panjang yang melekat dibadan..  Biar kan berlapis lapis.. InsyaAllah. Mereka akan ok.


Sepanjang musafir..  Jujur,  mama mertua erra memang Erra tak kasi dia ambil port pasal anak sebab dia dah berusia 67th.. Jadi dah deal dari awal hal anak.  Dan suami pun erra memang tak pernah bagi cebok diorang bukan sebab suami pemalas atau sengaja..  Tapi memang suami orang nya tak pandai dan tak biasa jaga budak kecil.. πŸ˜‚ tapi jaga hati isteri dah pandai dah..  So seimbanglah kat situ...πŸ˜„πŸ˜„

Jadi...  Yang banyak membantu yang melibatkan tentang anak adalah arieff. 
Adik Erra..  Alhamdulillah.. 




Tq buat adik kesayangan kak erra, banyak bantu kak erra sepanjang perjalanan... Dari tolong jaga anak kak erra sampai bantu abg dany.. Angkut2 berkilo2 dan berganda2 bagasi.. Huhu..  Alhamdulillah..  Terima kasih Tuhan hantarkan aku punya adik2 yang boleh diharap..  Padahal ikutkan dalam anak umey..  Dia ni anak laki yg agak manja dari yg lain. . Tapi bila jauh dari umey jadi macho dan matured sangat...  Besar dah arief... Kak erra kalau ingat masa ni. . Mesti rindu kat dia. . Ntah kenapa..  Rindu sangat... 

Moga Allah terus jaga dan lindungi arieff kemana pun arieff pergi..  Love. . Hugs..   *nape jadi touching pulak nihπŸ˜‚πŸ˜­









Selamat travel ibu2 dan anak2 sekalian. .
Moga Allah terus jaga dan bantu perjalanan kalian.. 




Dah dah.  Pi tengok tiket. 
Pandai cari tiket murah..  InsyaAllah ada lah rezki sampai.. 

Tiada yang mustahil bagi Allah.. 

InsyaAllah kita semua Allah rezkikan jejak tempat2 yang kita memang nak sangat pergi.. 


#TiadayangmustahilbagiAllah
#Alhamdulillah
#diaryonline
#errakyradotcom