Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Jul 16, 2018

PERJALANAN MUSAFIR EUROPE: ERRA KYRA PARIS






                Tak tahu nak mula dari mana..

perjalanan singkat ku di Eropah adalah satu pengalaman yang Allah izinkan..
untuk aku selami dan belajar dari kehidupan..

belajar menjadi ibu yang cekap dan cergas .
kerana apa bila kita traveling(musafir) 
apatahlagi bila bawa anak anak..sudah tentu lah memerlukan tenaga ,kesabaran,kekuatan,kesihatan 
berganda dari biasa . selalu..


PARIS.

Terima Kasih Tuhan..

akhirnya aku sampai sini..















Tujuan kita bermusafir melihat negara orang adakah untuk suka suka..?

tak.

untuk kita jadi lebih baik dari pada sebelumnya..

kalau dulu kita seorang ibu yang biasa biasa.
bermusafir traveling sama anak anak..
menjadikan kita ibu yang tough dan luarbiasa.


melalui sakit anak di perjalanan..
tangis anak di perjalanan..
lapar anak diperjalanan..


mereka tenang kita bahagia.,
mereka resah kita pula tenang.

insyaAllah bahagia itu akan datang bila kita telah tenang menghadapi sesuatu ujian.
(bukan lah tenang ber erti kita buat bodoh atau tak tahu.. Maksudnya berfikir sebelum bertindak. Jangan bersikap mudah emosi atau mudah membuat keputusan melulu terutama kearah yang negative)

Alhamdulillah.
disini bukan lah nak cerita tentang ragam atau susah anak. Sekadar bagi pandangan sebab banyak yang tanya macam mana bawa anak traveling nih..  

Kita ikhtiar,  kita rajin lah buat research sebelum travel bersama.  Dah usaha letakkan tawakal dan keyakinan yang Allah akan jaga mereka.. Kan yang membolak balik kan hati kan keja Allah.. 

"kak erra camne..  Anak2 ok ke travel..?



"MAHA BAIKNYA ALLAH..

ALLAH MEMBUAT MEREKA TENANG..

AUTOMATIK KITA BAHAGIA.."


Walaupun sikit2 ragam,ujian pasti ada.. 



PARIS, 

SAKSI KASIH SAYANG KAMI MOGA SAMPAI KE SYURGA.

PARIS.
SIMBOLIK TUGU CINTA, KASIH.
BAGI MEREKA.


TAPI BAGI AKU..

SIMBOLIK  TANDA KASIH SAYANG ALLAH HADIRKAN MEREKA DALAM HIDUPKU..
ALLAH..





Paris terkenal dengan  dessert dan fashion mode nya..  So tak heranla kalau disini banyak terlahir chef2 dan designer2 terkenal..  





huhuh.....

sungguh.


aku jejak sini.

aku bahagia.
tapi.

jauh lubuk hati..

memang aku cemas....

Semoga Allah kuatkan aku..
menghadapi realiti dunia ku..

Terima kasih Tuhan..
moga aku cemas selalu dalam rahmat dan perlindungan.. 

(ko ni kenapa erra asyik cemas je keja 😂😂😂 
maaf siaran sedikit poyo tapi ini serius:D)
 benda ni palang besi jer... Ingatkan kristal ker.. Batu marmar ker.. Berlian ker. . Hehe

 Sepanjang disana..  Orang asing pun tegur..  

"Cantikk..." 

Bukan erra nya.😂 baju nya..  Siap kata mama ibah, ada orang masa di kafe diam2 ambil gambar baju dari belakang..  😅 cakap jelah nak autograph i..  Malu2 pulak 😂


Salah satu impian tercapai.. Memakai design sendiri di negara orang..

Walaupun macam narsis syok sendiri..  Tapi tulah tanda bersyukur 😂

Tak sangka last minute bju jadi juga.. Tulah jubah winter ala turkey idaman erra.. Yang ada dalam kepala..  Dan berjaya terwujud. Nak beli memang takkan jumpa.  Kalau jumpa mungkin ada tapi mahal tak pun jual di ceruk mana.. 








Ehemm..  Nak tempah boleh. 
Sila Pm.  😂 harga boleh bincang😜




Tempat penting untuk ziarah di Paris 


MENARA EIFFEL

MUSEUM LOURVE PYRAMID

MONT MATRE

ARC DE TRIOMPHE

CHAMP ELYSEE

Dan antara yang menarik lagi..  Setiap kali naik teksi.  Driver akan lalu bawah jembatan yang tempat kejadian Puteri Diana excident dulu.. 99.x  lalu..  99x juga lah mereka akan cerita..  Tpi Sebaik erra tak bosan dengar..  Lagenda Puteri Diana selalu dihati..  


  1. Masa ni nampak je takde salji tapi sejuk tahap tangan beku. 




Actually.. Menurut pandangan erra bnyak lagi negara di Europe yg lebih menarik dari Paris. . Tapi tetaplah.. 
Perasaan teruja tu ada disini. 

Cuma tak banyak..

Yang banyak adalah.. 
Permandangan berpacaran 😂
Dan kisah maling (pick pocket) 

So extra hati2 disini ya.. 
Banyak dah dengar kisah kawan dan dari sedara yang pergi terkena ngan sindiket nih.. 





Kalau bawa anak.  Pasti kan bawa plastik penutup stroller. . Sebab time sejuk bukan nya hanya sejuk..  Tapi angin juga kuat. masa ni..  Rintik2 "salji tak jadi" turun tu juga mengakibatkan kita kesejukan..  Anak2 pasti tak selesa..ibarat rintik ujan..😄





Alhamdulillah... 

Kami dah lalui.
Ternyata,  tidak lah teruk macam yang kita fikirkan..  InsyaAllah... Anak2 kasi je makan dan bekalan minum yang cukup..  Baju sweater sejuk yg betul2 tebal.  Pakai kan selalu legging khusus..  Dan baju tangan panjang yang melekat dibadan..  Biar kan berlapis lapis.. InsyaAllah. Mereka akan ok.


Sepanjang musafir..  Jujur,  mama mertua erra memang Erra tak kasi dia ambil port pasal anak sebab dia dah berusia 67th.. Jadi dah deal dari awal hal anak.  Dan suami pun erra memang tak pernah bagi cebok diorang bukan sebab suami pemalas atau sengaja..  Tapi memang suami orang nya tak pandai dan tak biasa jaga budak kecil.. 😂 tapi jaga hati isteri dah pandai dah..  So seimbanglah kat situ...😄😄

Jadi...  Yang banyak membantu yang melibatkan tentang anak adalah arieff. 
Adik Erra..  Alhamdulillah.. 




Tq buat adik kesayangan kak erra, banyak bantu kak erra sepanjang perjalanan... Dari tolong jaga anak kak erra sampai bantu abg dany.. Angkut2 berkilo2 dan berganda2 bagasi.. Huhu..  Alhamdulillah..  Terima kasih Tuhan hantarkan aku punya adik2 yang boleh diharap..  Padahal ikutkan dalam anak umey..  Dia ni anak laki yg agak manja dari yg lain. . Tapi bila jauh dari umey jadi macho dan matured sangat...  Besar dah arief... Kak erra kalau ingat masa ni. . Mesti rindu kat dia. . Ntah kenapa..  Rindu sangat... 

Moga Allah terus jaga dan lindungi arieff kemana pun arieff pergi..  Love. . Hugs..   *nape jadi touching pulak nih😂😭









Selamat travel ibu2 dan anak2 sekalian. .
Moga Allah terus jaga dan bantu perjalanan kalian.. 




Dah dah.  Pi tengok tiket. 
Pandai cari tiket murah..  InsyaAllah ada lah rezki sampai.. 

Tiada yang mustahil bagi Allah.. 

InsyaAllah kita semua Allah rezkikan jejak tempat2 yang kita memang nak sangat pergi.. 


#TiadayangmustahilbagiAllah
#Alhamdulillah
#diaryonline
#errakyradotcom





























2 comments:

Emarieys said...

seronoknya dapat bercuti ke luar negara..

Erra Kyra said...

Alhamdulillah.. Yg penting dapat berjalan dgn keluarga..