Mar 17, 2019

Tragedi 15 March 2019 . KEJAM! | SYURGA BUAT MEREKA..Sesuatu kisah yang memberi inspirasi buat Erra..

Disebalik kejadian

Tragedi 15 March 2019

Christchurch, New Zealand

Siapa sangka dunia islam tak henti henti
Membicarakan tentang ini

Bukan kerna Terrorist yang kejam saja!

Tapi kisah tentang seorang demi seorang
Para syahid serta kebaikan2 dan kemuliaan mereka yang diangkat di dunia. Sehingga menjadi trending dan viral.

Allah..

Sedih kalau siapa yang tengok video
"live terrorist di Masjid An Noor New Zealand"
Tiada siapa sangka, negara yang terkenal dengan keamanan dan negara aman makmur

Menjadi hari paling gelap sedunia New Zealand dan Islam.

Moga sejarah ini takkan berulang pada siapa pun dan dimana pun tempat ibadah
dibumi ini.


Kisah apa tu yang memberi inspirasi erra?


Seorang wanita.
Tidak terkenal disepanjang hidup nya.
Tapi terkenal dilangit..
Allah bayar cash didunia lagi sebagai
Isteri yang sangat memuliakan suaminya..
Dari kita tak kenal siapa dia.  Berita menjadi heboh sekelip mata.

Siapa punya kerja kalau bukan ini kehendak Tuhan.

😢😢😢😢😢

Sumber: Abdul Rahim Hilmi Zakariya
Padang Midin, Kuala Terengganu

Status sebelumnya diambil dr sini:

[1] https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2366013523448657&id=100001200986490[1] https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2366013523448657&id=100001200986490KISAH CINTA DARI CHRISTCHURCH 2

Tadi saya bercerita tentang kasih sayang seorang suami dalam Tragedi Pembunuhan Christchurch [1]. Ini pula adalah kisah cinta seorang isteri yang dibawanya sehingga ke liang lahad.


Husne Ara Parvin, 42 tahun adalah imigran dari Bangladesh yang tinggal bersama sama suaminya, Farid Uddin dan seorang anak perempuan mereka di Christchurch selama hampir 25 tahun. Farid Uddin yang kini mempunyai masalah kesihatan hanya boleh bergerak dengan menggunakan kerusi roda.

Maka pada setiap minggu, Husne akan membawa suaminya ke masjid untuk bersolat Jumaat. Walaupun wanita tidak difardhukan menunaikan solat tersebut, tetapi demi suaminya Husne tidak pernah merasa jemu untuk menolak kerusi roda setiap minggu agar kewajipan solat Jumaat lelaki itu dipenuhi.


Pada hari kejadian, Husne seperti biasa menolak kerusi roda suaminya ke dalam masjid. Beliau kemudiannya meninggalkan suaminya dan menuju ke ruang solat khusus untuk kaum wanita. Husne tidak mengesyaki apa2 sehinggalah selepas selesai solat, beliau mendengar bunyi dentuman senapang yang menakutkan.


Husne berdebar. Fikirannya bercelaru. Dia mendengar gegak gempita raungan daripada ruangan solat lelaki. Naluri cintanya kepada si suami menyebabkan Husne tidak berfikir panjang. Beliau meninggalkan ruang solat wanita yang selamat, meluru memasuki ruang solat lelaki yang bahaya dengan hatinya hanya mengingati keselamatan sang suami.


Namun, Allah memilih Husne menghadapNya terlebih dahulu. Husne terserempak dengan pembunuh, beliau ditembak dan tersungkur di lantai masjid; tempat suaminya menunaikan solat sebelumnya. Farid Uddin sempat ditolak keluar oleh jemaah lain dan terselamat daripada kezaliman manusia gila.


Begitulah Allah memilih pengakhiran yang baik buat seorang wanita yang setia melayan suami sehingga ke akhir hayat. Beliau ditarik nyawa di hari yang paling mulia, dan menghembuskan nafas terakhir di tempat yang penuh berkat.


Ya Allah Tuhan yang memegang setiap jiwa kami, Engkau rahmatilah saudara saudara kami yang terkorban semalam. Kurniakanlah kepada mereka nikmat syahid dan ganjarkanlah iman dan keberanian mereka dengan nilai syurgaMu yang tertinggi.

Mereka adalah saudara saudara kami. Sungguh kematian mereka kami cemburui.

-----

2 comments:

Sue Izza said...

Alfatihah....syurga tempat mereka aminnnn

pakresky said...

ASS..WR.WB.SAYA PAK RESKY TKI BRUNAY DARUSALAM INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA EYANG WORO MANGGOLO,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN EYANG SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN SAWAH YANG DULUNYA SEMPAT DI GADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN EYANG WORO MANGGOLO MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA KEPADA KAMI DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI KAMI SILAHKAN HUBUNGI NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208) JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL EYANG WORO MANGGOLO SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN NYA TERIMAH KASIH
NO HP EYANG WORO MANGGOLO (0823-9177-2208)
BUTUH ANGKA GHOIB HASIL RTUAL EYANG WORO MANGGOLO
DIJAMIN TIDAK MENGECEWAKAN ANDA APAPUN ANDA MINTA INSYA ALLAH PASTI DIKABULKAN BERGAUNLAH SECEPATNYA BERSAMA KAMI JANGAN SAMPAI ANDA MENYESAL

angka;GHOIB: singapura
angka;GHOIB: hongkong
angka;GHOIB; malaysia
angka;GHOIB; toto magnum
angka”GHOIB; laos…
angka”GHOIB; macau
angka”GHOIB; sidney
angka”GHOIB: vietnam
angka”GHOIB: korea
angka”GHOIB: brunei
angka”GHOIB: china
angka”GHOIB: thailand