Jun 26, 2019

JAPAN PART 2 : ERRA NAKAL TAKNAK.....




Sambil taip muqadimah sambil.. kaki gatal ! argghhh paling geram tau ape tak?!
Kalau Gatal tu kat bahagian tapak kaki.


kan jadi serba salah. nak geli ker nak garu !! haha ='D


ok muqadimah ini sangat tak penting . saya tahu!

ok..


ok..


ok.. dah tiga kali ok..

ok ni last saya kata ok!

*stress sorang2 haha*

Ok.. camni.. (buat2 lah korang tak tension jugak tau)



Part japan kedua nih dah lama dah taip sebenarnya..

cuma..

cuma nak datang idea mengalir terutama tajk itu yang buat saya tertangguh2 publish!

sila marah saya dengan nada lembut.

Ok. Terima kasih..

saya faham.. cerita tak mula mula haha

oh! dah nak out. kecik nya jiwa ! mudahnya kamu ni putus asa haha


....




Bismillah..


Teruja sebab rasa nak menulis tentang Jepun ni datang balik.

serius weh RINDU!

haha bukan sebab travel berdua dengan somi jer tapi sebab

Jepun memang best untuk yang kaki travel! unik ! dari budaya dan sistem cara..

Maju tu memang lah maju, tapi camne nak cakap eh.

Ianya camni yeh. Korang seakan masuk dalam dunia Doraemon ! dalam masa yang sama 
korang masuk dalam dunia anime!

Ya Allah...

cute nak matik!

susah nak gambarkan dengan kata kata.. setiap tempat tu teruja nya lain lain tau


so kalau tanya..
best kemana..

TOKYO
OSAKA
KYOTO!

nape tiga je erra suggestkan ?? 

sebab tiga je negeri ni yang erra sempat pergi dan jelajah haha
dan tiga2 bestnya tersendiri

Kalau nak tempat ala2 Metropolitan, dunia anime. Sesuailah ke TOKYO

Kalau korang jenis suka masuk dunia Doraemon dan dunia ala2 traditional..
sweet2 indah permai damai... TRYLAH KYOTO!
Oh ya ! Jangan lupa sampai sana tolonglah spend 3000 kbwh utk sewa Baju KIMONO dan BJU NINJA(untuk lelaki). sebab bila balik Malaysia Indonesia takdelah korang terbayang jer camne rasanya pakai baju tuh!! hahah *guwe jujur jer. menyesal tak sewa haha InsyaAlah pnjg umur next trip!


Osaka? pertengahan lah.. antara KOta dan Desa.
so.. menarik sana adalah udara KYoto tapi kampung nya dah maju.makmur dan canggih dah macam Tokyo.


oklah...

Harap korang tak pening sebab...

Korang sepertinya masih cuba mencari dimana bahagian nakal nya ! haha ;'))

Terharu sebab korang tunggu part nakal..


JUJUR..

ERRA NAKAL TAKNAK UPDATE BLOG JER!! .......MOOD "RAJIN" SANGAT!

*ayat macam tak kena jer?!

Allah... hanya orang cerdik ja yang akan faham statement diatas haha

Adoii susahlah camni.. banyak pulak yang cerdik kat sini.. segan lah pulak..


Ok,TOlong doakan Erra untuk selalu rajin update...

Tolong jangan dengki doa erra malas atau down sebab....

Hanya orang LUARBIASA , HEBAT DIMATA TUHAN sahaja yang berani 

"DOAKAN KEBAIKAN ORANG LAIN SEKALI PUN DIA MENYAMPAH DENGAN SESEORANG ITU"


ANDA TENTU HEBAT BUKAN??
ANDA TENTU LUARBIASA BUKAN..?



YES! Kita Gang!*wink!

InsyaAllah saya doakan yang baca sampai habis ini pun akan berjaya dan istiqomah selalu dalam berbuat kebaikan dan dalam apa jua bidang yang diceburi..:* (kiss pipi!.... hey! yang muhrim jer!)

TOKYO TOWER.. sambung dari entry episod yang lepas..... 





INILAH PASANGAN... Yang Allah jodohkan tanpa bisa melihat antara satu sama lain.. perangai pun lain lain..macam langit bumi..dan jantina pun lain (ok,tak lawak Erra!)




Terima kasih Tuhan...

Sweet ker.. Oklah tu.. sebab kami ni nak sweet tu macam... menunggu tujuh bulan pernama haha

aku pening sebelumni(throwback awal2 kawen)..

serba tak kena.

suprise pun tak terkejut. ok . pasrah . tak jadi.

Cubaan buat kelakar, pun dia tak gelak. sebab mungkin tak kelakar tu satu hal. Satu hal yang besar ialah dia tak faham pun bahasa kelkar aku. Dia bawak serius. aku =__=' ok fine... 
Terpaksa aku explain.. sebenarnya ni gurau.. bla.. bla.. mana ada orang buat kelkar kena explain haha.
pastu dia gelak sebab nape tadi dia tak gelak! kah! =__=


banyak benda kami belajar selama 10tahun perkahwinan ini..

Aku belajar memberi tanpa menerima.

Dia belajar memahami tanpa diberi bebelan haha (bahasa ruh jer bini dia pakai)

serius. 

aku memang dah niat. aku taknak suami aku cop aku pompuan  suka bebel. bagi aku macam negative walaupun "kata orang itu perlu" tapi... teknik bahasa ruh ni ternyata berjaya juga.. tapi slow sikit lah tau hasilnya! :''D

Kalau bebel harini mungkin besok somi dah faham.

Tapi version bahasa Ruh nih.. Ko kena tunggu bertahun sikit baru dia faham haha sikitt jerr=P

*lain orang lain cara, ni cara dan pandangan saya pribadi..

Allah..

Cemas..

*poyolahkauerra!:'D

Ok, tanpa membuang masa yang memang dah pun banyak terbuang ini..

saya sharing... kamera apa yang erra pakai.

CAMERA DIGITAL SONY A3100 , dengan LENS 35.

saya tahu.. mesti nak tanya lah tuu.. pakai kamera apa.. nah! dah erra bagi ..huhu

Ni kamera dah auto fokus. so takyah adjust2..
cuma kelemahan nya takleh zoom in dan out =__=

bak kata pepatah ustajah Erra....

"Hidup ni kena belajar menerima kekurangan orang, jangan hanya mahu menerima kelebihan orang sahaja..."  
-@errakyra




HARI KEDUA DI TOKYO








Diorang budaya tak merokok sembarangan.. suka! sebab saya elergik bau asap rokok.. (bau bakar daun ubat takpe,takpe.takyah faham haha:P)
Percayalah..... Masa sepanjang 4 hari di Tokyo , Hari waktu diorang bekerja... dan.... memang susah nak jumpa satu pun yang pakai baju kerja PINK ! haha jenuh aku cabar diri nak cari dalam train ker, dalam kedai game ker.. memang semua costum MEN IN BLACK huhu... comel angat sistem depa nih..






Temple di Tokyo.. Kawasan pelancong2 bergambar dan menikmati peninggalan sejarah..

Tenang... Walaupun jalan menuju kedalam Istana yang terletak ditengah kota ni agak serabut.. dan jauh... dan dipenuhi dengan tembok.. tolonglah... kemana2 memang dasyat orang sini... semua jalan kaki, naik basikal dan TRAIN... sebbab tu pun nak jumpa orang gemuk sangat lah susahhh.. serius semua orang nya kurus2 haha... ni tak tipu. ok kalau tipu bermakna mata saya rosak.. tapi suami erra pun akui.. DEPA SEMUA KURUS! DAN BERSISTEM! senang kata orang depa ni dah mental robot berjalan ='DD Tolonglahhh percaya.. penat ni tulis panjang panjangg...

CARDIGAN OUTER BY ERRA KYRA
@errakyra_catalog
@zaheeragallery_official

nak beli, baju by Erra Kyra terbatas. Walk in di Zaheera Gallery ada jual:))

Alhamdulillah... Doa ku termakbul.. suami ku menjadi seorang yang selalu excited nak fotokan bini dia haha..(tanpa dipaksa tau)

Luarbiasa tuh seorang Mr.Danny nak begituu=P

Dia ntah kenapa jadi rajin shoot bini dia.. walaupun.. saya sangat cerewet bab gambar..kalau salah angle jer pun saya
saya rasa fail.Seni ambil gambar adalah penting.Kerna kalau salah sikit saja, boleh buat orang tinggi jadi nampak pendek. Orang rendah nampak tinggi.. Tulah The power of Photo.(^_<)



cuba teka kenapa erra ambil gambar nih.. setelah erra cari punya cari.. akhirnya erra jumpa makcik pakai baju merah.. Susah ok nak jumpa pakai baju warna camtu kalau dihari kerja depa. rata2 pakaiwarna gelap.,hitam. atau putih.

COMEL TAK?? NI POLIS TRAFIC KER POSMEN KeR.. TAK TAHU SAYA.. ^^ =P


coklat ni famous dikalangan OLE OLE TOURIST MALAYSIA INDONESIA. Walaupun tak tulis halal. tapi dah disahkan oleh orang orang Islam disana. kandungan nya halal untuk dimakan..

OLE OLE YANG WAJIB DIBELI DI JEPUN IALAH COKLAT KAPAL INI.. SEDAP PUN IYA !

JUMPA GSHOCK MURAH DAN BARANG ELETRONIK JEPUN YANG BEST...
DI KEDAI QUIJUTE  ! bersepah di kedai Quijute disana.. boleh beli juga sbagai ole2..

kalau kat malaysia ni... contoh KEDAI QUIJUTE ni macam MYDIN lah.. huhu


Banyak yang RECOMMEND kesini... but setelah sampai.. ternyata.. Restaurant ini sangat lah mahal dan GILA AWESOME!
Bayangkan..... Sambil makan sambil sailormon joget kat sebelah.. pastu dengan suasana remang remang dan penuh kilauan lampu warna warni.. Robot robot besar besar menyanyi dan menari...


RECOMMENDED lah kalau duit ada....

Kalau tanya kami,kami tak masuk... sebab macam disko jer.. Cemas pulak haha! kami dah lapar teruk nih kang salah makan orang pulak kan??

Nak makan ker nak hiburan.. ? tanyalah diri.. itu belum tentu dalam tu ada daging halal :'D
(padahal dah sempat  pujuk somi suruh masuk gak, Dia takmau!haha bini dia kepo/pengen tahuu=P)

Yang kat luar ni pun jenuh semua nya campur *pig

aku tak tau lah awat depa suka sangat dengan binatang pink kusam tu

*SAYA GANG PINK WARNA KUAT=P


HARI KETIGA MASIH EXPLORE SEKITAR TOKYO

OK, Hari seterus nya... hari ketiga...

Ber gambar dulu...

OH kepala takde ? takpe... kita ulang sampai ok yaa.. "
*sambil usap2 manja kepala kamera dengan nada yang tegas  *hehehe 


KENANGAN BANYAK DISINI..... LALUAN TRAIN UTAMA,  DEPAN HOTEL KAMI GRAND NIKO.

YES! LOKASI: FISH MARKET TOKYO !

TELUR MANIS(lupa nama adoii,nanti ingat saya edit)...  Jangan korang pi check pulak ke dapur dia. telur basuh ke tak! makan je Bismillah...
Baik sangka ja.. sebab tengok telur depa pun bersih2... senang citer orang Jepun PEMBERSIH...


Pagi tu kami hanya memilih restaurant kecil... Hanya jual SUSHI IKAN... Pelbagai jenis ikan yang dibuat sushi..makan mentah saja tapi berkhasiat, bersih dan sedappp!

INI Erra cuba SCALOP! sedappp dia pakai SOS SOYA ASIN.. aman k...



Jumpa dengan acik from malaysia.. yaAllah ajak sembang macam dah lama kenal kiter! adoii..
 comel lah acik! TQ acik baju Zaheera ya..^^

TRY NI pulak.. MOCHI isi kacang merah... sedapp juga! yA Tuhan.... aku jadi lapar taip semua inih.. berilah hamba kekuatan...*kang makan screen kang!

TRY NI GAK! KEPITING /KETAM /CRAB..?
 Tak mahal.. masih mampu milik..

 Dan... suami mula dah bersuara sinis....
"Banyak nya makan....?" eh.. dia tak tau ker..

  1. sejuk sejuk ni memang mudah lapar 
  2. dan dengan sushi dua piring isi 3ketoi tu mana menyamai sepering nasi lemak di Malaysia! 
  3. ='D Rugilah datang jauh tak cuba... kans... huhu


 *siapa sokong bini tolong kelip mata.. ok terima kasih,.. siapa gang suami ai.. sila jangan kelip mata... =D 




Sebab penat jalan... gara gara nak tumpang duduk jer! Dia kata tak boleh duduk saja duduk ber erti kena minum dan bayar!

Suami aku ni.... mau pulak...

ok layan..

rasa dia Green Tea Original..

segar dan panas .. dan... sangat pure!

Untuk peminat green tea  pastilah akan suka

kalau saya. heee

saya suka teh botol Indonesia lagi haha

OK! jangan kata saya petik bunga orang sesuka hati....
Ini bunga dari hiasan Green tea tadi... Orang tu pun suruh ambil je.. bawa...Ok saya bawalah dengan riang...

OK, Imperial Palace Tokto dah.. Fish market dah.. Restaurant robot dah.. Kedai QUIJUTE dah... so.. jom kita ke tempat Favourite erra pula!












*continue lagi.......='D