May 10, 2020

IKAN NAKAL!GIGIT JARI SUAMI KITEW!BIASA TUUU!





SALAH SATU CARA TUHAN SAYANG


Misal smlm..duri ikan luka kan suami..sy terus bisik..ingatkan..pa..nape sampai camni.. hati kesian. tapi hati terdetik kenapa. Bila dikoreksi.. pa..mgkin sbb tdi mulakan makan tak dahulukan mama.. ini kan fav mama.. mestinya bagi dia cuba dulu..


Bahagia hati.. Kerna dia selalu saja menyambut nya dgn kerutan didahi smbil berfkir..dan lgsg angguk ringan tanda setuju..dia tersenyum.mgkin tnda terima kasih sudah ingatkan dia.


Lebih bahagia lagi.. klau ada yg sudi ingatkan kita.. sebab kadang kealpaan itu bila Allah sayang Allah tegur dgn ujian..sekecil gigit semut pasti Allah izinkan bersebab.


Maka sebab itu bila musibah bertimpa lepas satu satu.. muhasabah diri.. Ada masalah kita apa dengan Tuhan. Sedangkan org mukmin sejati.ujian diselangi dengan nikmat.


Di cek lagi...


Solat kah.dengan ibu bapa kah. Dengan org teraniaya kah.dengan org yg kita zalimi kah. Atau dengan mazmumah kita sndiri yg belum dibuang2..


Bila Allah sayang seseorang..


Begitulah caranya.


Hebat nya Allah.. Dia akan buat sesuatu hal ujian pasti sesuai dengan kemampuan hamba2Nya..❤


Bila kita faham hikmah.Dengan sendirinya kita akan malu dan bertaubat..


Dan


Tersenyum lagi.^^


Gambar ikan.πŸ˜‚ sekadar hiasan.. ni Erra masak untuk keluarga..Musim perintah berkurung adalah musim yg Erra paling bahagia..sebab akrab sekali dgn dapur.. Banyak jimat bulan niπŸ˜‚ *pss ikan yg nakal tu beliπŸ€ͺpuasa ke 17 tak mood masak dah haha minta cuti 3hari..besok rasanya mood mcm memanggil2 lagi jer nih..πŸ˜‚πŸ˜πŸ˜πŸ˜ Hobi terpendam erra memang memasak.cuma erra masak tak leh ada orang. Suka kecah dapur sendiri.almaklum i pelupa.jadi kalau ramai2 tak fokus senang je lupa masukkan apa haha.. pastu jenis tak suka sebijik teruk ikut resepi.suka masak yg campak2.pastu cukup rasa.cukup bahan.cukup serba serbi hehe.. trick nya. Lemak ckup.masin ckup manis ckup. Asam keping tak dilupa. Halia.jahe. lada dan bawang.. apa jenis lauk mesti nak kena masuk semua ni.iya bawang memang wajib lah kan..πŸ™„πŸ˜œ ok lah.  Panjang pulak bebel. Moga dapat sesuatu hari ini dari entry kali ni..daaa😘😘😘




Apr 15, 2020

Cara buat nugget homemade.mudh dan sedappp ala mama erra


Nugget daging homemade mama erra untuk anak2.. tak indah tpi enakk nya samaπŸ˜‚


-daging satu mangkuk (agak2 dlm 300gram boleh)
-telur 3butir
-satu sudu garam
-satu sudu kaldu (boleh kiub kaldu)
- satu sudu lada putih
-dua sudu sos tiram
-tepung satu cawan (agak2 dalam 100gram)



*Gaul semua bahan dan kukus selama 15minit.


Boleh dah angkat. Potong2 dan gaul dengan tepung roti dan goreng(sy takde tepung roti jd goreng je biasa).
Campak2 insyaAllah jadi..❤πŸ‘πŸ’•
Sihat pun sihat sebb no pengawet.
Nak lagi bagus letak lah carrot ker kentang ke ape jer sayuran .makan ngan nasi boleh.makan ngan sos pun boleh..πŸ˜„

*resepi olahan sendiri sesuai dengan selera tekak 😁





Kejadiannya mungkin tak indah macam beli tapi rasa nya boleh ditandingi..ecewahh πŸ˜‚

Nak cantik korang gaul dengan tepung roti tauu.. atau boleh hancurkan biskut marie atau biskut tawar.. biar ada bentuk kriuk2..gaul sebelum goreng dalam minyak..πŸ˜„

Kat umah xde biskut atau tepung roti tu.. tp anak anak suka je makan..laju habis.. πŸ˜„

Apr 6, 2020

CARA MENJADI ISTERI KESAYANGAN SEPERTI ISTERI NABI



Kali ni topik spontan kerna setelah erra tengok view erra rupanya banyak yang suka search topik yang
kearah

 keTuhanan..

Keagamaan..

Sungguh saya bukan lah pandai dalam membahas bab2 ini.. tapi sedikit sebanyak ilmu dalam hidup erra cuba sharing disini secara spontan..

Dari apa yang erra melihat..
belajar..
merasa..

MasyaAllah tak tergambar kasih sayang Tuhan dalam hidupku..menghadirkan
insan insan hebat..Ku sangat mengkagumi terutama nya kepada Almarhum datukku nekda2ku.
Yang luarbiasa didikan nya kepada anak anak murid nya..termasuk aku. T__T

Fitnah ditepis dengan dirangkul.dipeluk dengan kata kata indah..ditepis dengan sangkaan2 yang baik agar hati yang sakit menjadi luruh dan tanpa secebis dendam..

Inspirasi ini juga saya dedikasikan kepada Umey Ayah ku..
yang juga guru dalam kehidupanku..
setiap solatnya. yang sangat disiplin dan dijaga..

Rumitnya hidup tak sebanding dengan rumitnya hatinya memikirkan dosa sendiri setiap hari..

Allah...

Mulia kan lah mereka ini yaAllah..didunia dan akhirat..
sekiranya ada pahala dari positive dari setiap penulisan selama ini..semoga untuk mereka juga..



Okay..tajuk ni sebenarnya susah susah gampang mau dibahas..

mumpung sedang mood.. so..

Lets begin !

~Sungguh sweet nabi menyintaimu...~~
*Ok mood sambil dengar lagu yang sedang trending.
Saidatina Aisyah Humaira..


Tahukah kalian..

Rasulullah pernah melalui dua fasa..kerna ia contoh tauladan untuk ummatnya..

Rasulullah sangat memuliakan dan mencintai Siti Khadijah..(Monogami,masih belum dapat wahyu)
Berbagai kisah perjuangan nya dengan Nabi jadi tauladan dan rujukan.. Luarbiasa akhlak Saidatina Khadijah sehinggakan beliau istimewa tempat tersendiri dihati Nabi..Nabi selalu memuji sifatnya yang sangat keibuan dan pemurahnya dan luhur tawadhuknya budi Saidatina Khadijah ..Sehingga dari zuriat beliau jugalah terlahirnya Siti Fatimah anak kesayangan solehah Nabi Rasulullah..
(Sehinggalah Saidatina Khadijah RA wafat pada hari ke-11 bulan Ramadan tahun ke-10 kenabian, tiga tahun sebelum Rasulullah hijrah ke Madinah. Saidatina Khadijah wafat dalam usia 65 tahun, saat usia Rasulullah berusia sekitar 50 tahun. ... Oleh karena itu, masa-masa ini disebut sebagai tahun berkabung bagi Nabi Muhammad SAW)

Rasulullah juga pernah mendapat 3x mimpi (suruhan dari Allah untuk poligami untuk syiar kebaikan perjuangan Nabi diwaktu itu)
Rasulullah juga sangat memuliakan dan mencintai isteri2 terutama isterinya Sidaitina Aisyah ..Istimewanya beliau adalah kerna anak Saidina Abu Bakar(Sahabat baik nabi)..kerna usia muda nya sudah cerdik pintar dan berwibawa bisa pula membawa risalah2 berita2 dan hadis2 Nabi dengan lebih jelas dan tegas..



MONOGAMI

Cerai tidak hanya berlaku kepada yang telah poligami.. justeru yang paling besar adalah dikalangan
monogami..

Kadang penceraian berlaku tak masuk akal..
hal sepele.simple.

Muka  Hensem cantik ,Kaya pun tak menjamin kebahagiaan di gugat cerai juga..(Banyak contoh boleh cari sendiri)

Tapi tetap lah percaya bahawa disaat kita berubah ingin menjadi lebih baik maka Allah pasti akan pegang janjinya..

"wanita baik untuk lelaki yang baik pula"

Jika pasangan belum baik kita lah bertindak terlebih dahulu menjadi baik agar janji Tuhan tetap berlaku kepada kita..Jika belum.. kita tak tahu mungkin saja hadiah menjadi baik itu dihujung tahun.. 2tahun lagi..?5thun lagi..?

ternyata disebalik kesabaran Allah bekalkan hadiah lain..

yang tak terfikir dek akal.
mungkin rezki mak mertua baik
keluarga ipar yang baik
rezki anak yang baik
rezki sihat yang tanpa kita pernah hitung dan fikirkan..
kita cari carilah rezki apa yang Allah tukarkan dengan kesabaran sementara "menunggu"
orang yang kita sayang menjadi baik sesuai firman janjiNya"

"Suami baik untuk isteri baik....kalau pasangan kita belum ... sabar.. buah hasilnya ada dihujung..."

sambil sambil menunggu...=')

Pasang segala ikhtiar !


  • Lahiriah (akhlak.muhasabah diri.belajar lagi kita untuk menjadi lebih baik)
  • rohaniah (doa,memohon pertolongan Allah)


Sambil menunggu..itu..

tolonglah pasangan monogami..terutama isteri..

Jangan buat 5 perkara ini.


  • Jangan terlintas pun untuk tengking atau tinggikan suara pada suami ketika marah hebat macam mana pun.kerna disaat emosi . Ego dia tidak dapat hadam.. (Maka tenangkan diri.dan stuasi.Berbincanglah.Komunikasilah)
  • Jangan sekalipun perli perli suami dengan sengaja atau pun tidak sengaja. (Ingatlah lidah lebih tajam dari mata pedang.keberkahan hilang bila pasangan kecil hati dan terguris )
  • Jangan pernah suruh suruh suami dengan nada "tuan" . nada "bentak/marah".. (Cuba lah ayat yang bermanja.bergurau..bersahaja. dan pujilah ketika dia sudah kerjakan walaupun itu adalah memang kerja hariannya..tunjukkan kita juga lihat dan bangga hasil kerjanya..sekecil sesimple apapun itu..tapi besar dimata Tuhan ternyata Allah balas nanti..)
  • Jangan melarang hobi nya. (tetap lah berpendirian untuk acah acah support.. walaupun hati kecil tidak suka hanya pastikan saja..ingatkan selalu bila masa sesuai dan tidak nya.. lama lama . Acah acah support kita Allah akan balas dengan hati kita kemudian yang bahagia ,malah bangga bersyukur ternyata hobi nya "Allah jaga dia dari lalai" . Dia , Allah akan buatkan hatinya akan sentiasa bersemanagat hidup bertanggung jawab kepada keluarga dan kerjanya.." =D)
  • Jangan pengotor,jangan selekeh.atau bau luar dalam..takpe gemuk gemuk/apapun kekurangan fizik tak masalah.( Jaga je dua hal itu dan akhlak. InsyaAllah sampai mati suami terima bangga terima keadaan kita..)







POLIGAMI.


Sering kita dengar tidak adil berlaku. Memang untuk adil adalah sangat gila susah untuk dilakukan.
contoh kecil. Anak pertama dan anak kedua anak ketiaga.. semua size badan berbeza. kesukaan juga pastilah akan berbeza. Hanya orang bodoh aja yang kata.

badan size XL harus dapat sama persis/sebijik sama macam baju size S

pasti ada bezanya. walaupun warna sama.atau corak sama.
janganlah dipukul rata. minta yang tidak semena mena.

Ikut lah taraf dan derajat masing masing..

Tolong isteri jangan buat 5 perkara ini.


  • Jangan minta sama persis/sebijik giler sampai suami pening
  • Jangan menuntut sesuatu diluar kemampuan suami
  • Jangan menunjuk nunjuk romantis dengan suami atau/berlakon2 baik depan isteri tua.Percayalah makin buat cuek/buat slumber pada suami makin isteri tua akan menghormati dan sayang anda.
  • Jangan menguasai suami secara emosi,dan lahiriah.
  • Jangan meng adu domba kan suami dengan isteri lain/atau anak anak isteri lain.jangan suka cerita keburukan dan buruk burukkan isteri/anak isteri lain depan suami..(Percaya jika hati mulia selalu bersangka baik dan urus diri sendiri maka hidup Allah akan hantar kan ketenangan .kemuliaan hidup berpanjangan..)



*Ini semua dari perhatian,pengalaman saya dalam hidup persis dilingkungan saya.

Really bad story i heard. but surely im strong enough to face it and yes i do crying too for them.. MasyaAllah luarbiasa ujian ujian Allah untuk wanita2 kesayanganNya...

thats why....

kenapa . dan jangan tanya.. kenapa erra lambat sayang abg dany haha (pandai. ada kaitan=P)

Ya.

Dulu.

Masa remaja Erra.. Erra jenis suka buat hal sendiri.suka berangan dan secebis hati pun tiada rasa ingin berpacaran..NEVER COUPLE,CINTA2 prinsip hidupku dulu huhu. Because some reason, i know its really so hurt when you fall in love then he cheat or balik arah..
dan always drama2 filem selalu begitu bukan..? =) =P

Senang cerita. dari kecil mindset erra terima poligami indah.
Terima dikahwinkan oleh Umey Ayah..dengan siapapun  lelaki itu.(asal tak buruk2 amatlah haha)
tapi mindset masatu hensem camne pun baik camnepun tetap tidak ingin buka hati untuknya(bakal suami). 'cukup taat' suami bagi erra tapi tidak cinta.X'D(mindset masa tu tau huhu)

Sebab taknak airmata menangis kerana manusia. Aku ingin airmata ini hanya untuk cinta Tuhan.


lama lama Tuhan bagi petunjuk,ilmuNya lagi..


Allah bagi suami.

Suami yang pelik dari biasanya. (I dont know adakah kerna aku selalu doa nak suami unik?pelik?memang banyak pelik nya haha *simpan kelambu*)

dari awal awal kawen aku dah offer madu. Its crazy enough for him.(Dia paling marah tanya camtu.He said erra gila. dan kalau tanya2 lagi katanya itu tandanya tak sayang dia huhu then xpernah tanya dah)
even itu dah beribu malam pertama pun aku tak buka hati lagi. malah rasa diri hina pula huhu..
tapi muka tetap face happy go lucky. but i know he can feel my heart. something wrong.something happened. (But dia orgnya terlalu cool sampai dia malas nak tanya atau ambil tahu or korek2 huhu)

lain pula dengan bininya.


Dan makin lama.. aku perasan makin aku taat,berkhidmat kok makin merasa dia menjauh.. Dia seakan juga menutup hati.

PELIK !

semua aku dah buat ..(dah rupa hamba comel aku masa tu haha ..semua benda aku offer buat untuk dia.Spa tiap malam.klinik tiap minggu.coz hanya harap redha Allah bila kita taat suami dan layan suami sebaiknya,)that time i cuba kononya jadi isteri solehah sebelum aku di solehahkan( i means dimadukan huhu mindset masih sama.lelaki itu sama dan wajib bermadu)

MAKIN PELIK !

Dia mula bawa diri dan hati.
Setelah ini berlarutan.. 3tahun.. dingin tapi tiada ribut. tiada petir. kami bagai roomate sejati. huhu .. tak tahan. air mata beribu menitis dimalam hari memikir solusi.Apakah yang kurang padaku.. akhirnya aku sendiri cari jalan.. korek kisah lamanya..

ternyata UJIAN BERPACARAN itu juga tak kalah pahitnya guys! :')

Saling komunikasi sudah.saling jujur pun sudah..

Hati dia juga belum buka rupanya..


Masa lalu..
Dia pula sering disakiti ,dikecewakan sampai tawar hati untuk buka hati,.kerna merasa/mindsetnya hujung hujung nya pasti "cewek jenis suka bercantik2" akan menyelingkuhi nya...diatas kekurangan dirinya.


Allah..

Penuh drama hidup dalam hidup nya juga..
huhu

"Percayalah.. setiap pekerjaan juga perlu diletakkan :'hati" cinta..agar ada RUH nya"(itu mindset aku yang sekarang ..hanya saja jangan mengalahkan Cinta Tuhan..intinya takyah berlebihan.)

finally aku buka hati.(Cehh dah start kasi cinta haha)
Dia buka hati.(Dari suka jadi cinta juga insyaallah huhu)
Saling percaya.
Saling menjaga.
Alhamdulillah..
intinya dalam hidup..
Tetaplah CInta Tuhan itu yang utama.
kedua Pasangan.
dan tetap hari demi hari membaiki diri. Jangan terlalu berfikir buruk antara sesama..

MasyaAllah...
Indah nya hidup..Jika saling mengerti dan selalu membaiki diri..

Mono atau Poli ..
Galaslah kehidupan itu berlandaskan yang Allah mahu dan suka.
Jadilah Role Model keluarga kepada anak anak cucu kita.
Dua dua tidak digalakkan berpisah. Dua dua Allah minta kita untuk makin hari makin CINTA DIA.
dua dua hal ini merupakan ujian hidup.Jangan dipukul sama rata. Sesungguhnya
Allah ciptakan ujian untuk penghapusan dosa. dan tinggikan derajat. begitu pula nikmat.
untuk beri sebanyak  manfaat dan kebaikan dan tingkatkan taqwa..


Dimana pun posisi ujian kita.Mono atau poli yang penting rumah tangga selalu dalam keberkatan, redha Allah dan selalu dalam rahmat Nya..

tujuan pasti sama. penghujung kita yang indah..

Kita akan tetap kembali.

ya. mati. =) <3

Tiada pun yang akan kita bawa dan kita punya.

PASANG AZAM.TEKAD.

"Aku ingin menjadi isteri dan hamba paling terbaik dimata Tuhan dan manusia."

begitu juga sebaliknya.. Sang suami.



Kalau kita sanggup bercinta dengan nya tengah malam.
Maka dua kali ganda sangguplah berjaga bercinta munajat  juga dengan NYA.

Jika kita sanggup buat apa sahaja untuk dia.
Sila juga buat dua kali ganda apa sahaja untuk Tuhan kita..


Andai sanggup mati,berjuang mati matian untuknya..
Maka dua kali gandalah juga siap hati sanggup berjuang bermati matian untukNYA.



Allah. =')
Rindu. T___T






"Moga makin ku cinta dia, makin dua kali ganda juga KU MENCINTAIMU..TUHANKU...Moga makin hari dia mencintai ku..berganda gandakan lah juga CINTA DIA UNTUKMU..Allahku..." - @errakyra






















-Coretan dari manusia yang banyak dosa dan masih banyak belajar dengan kehidupan dari kaca mata sendiri..





































Mar 2, 2020

PEMBANTU YANG SELALU DIKENANG| RUNWAY JCC ERRA KYRA




   Ni pembantu lama erra.

Dialah tukg dgr erra bebel..dia jugalah yg selalu tolong erra masa berpantang.. Beliau juga lah yang selalu sabar dan setia layan karenah erra.. kadg tipulah kata kalau erra tak rindu..
rindu nak ada lagi org macam beliau.. tahap dia membantu erra mengalahkan manager dan asistant..

Kdg kalau tgh event dia lah sibuk bungkus makanan erra..sebb dia faham erra, erra suka lupa makan dan selalu tak lalu makan kalau dah layan org..ada program.
Beliau juga lah yg boleh diharapkan balas mesej2 dan jawab call2 org kalau erra tengah bersiap2..menyusu anak dan sibuk acara.

Rindu.

Alhamdulillah skrg ni..bnyak benda yg belajar..
Hargai lah org yg didepan mata lebih dr apapun..
Kerna sesuatu yg bermula pasti akan berakhir..tiadalah yg kekal.. yg kekal hanyalah kenangan dan budi..

Berpisah

Sejak dah pindah rumah..dah xdapat nak ulang alik.. terpaksa berpisah.beliau punya keluarga perlu teruskan kehidupan..

Harini.

Dia seperti biasa..
Suka bertanya kabar..

Neng apa kabar..?

Excited hati kalau dapat kabar dr mereka ini..
Rasa dekat selalu..

Tapi semalam perbualan lebih beza..

Ntah dari mana dia terima undangan.

Dia semangat dan sungguh2 kasi selamat..lanjut kami sembang panjang..

Dalam hati ini...

"YaAllah...Engkau bahagiakan dia..cukupkan rezki2 nya.. berikanlah kekayaaan hati,ketinggian iman yng ter
Tinggi..selalu lah lindungi dan limpahkan kasih syangMu pada beliau dan keluarGa nya.."

Yang aku butuhkan..

Adalah dari doa2 mereka ini juga lah...

Apa salah kita kembali mendoakan..dalam diam.. InsyaAllah doa untuk org lain tiada hijab/penghalang...terutama doa org2 yg ikhlas hati mndoakan..
.
.
.

www.errakyra.com





Doakan ya..
InsyaAllah..

Nnti erra ikut tampil mewakili guru2 Paris De La Mode untuk fashion Show di Jakarta Convention Centre.

Bismillah..lancar dimudahkan..

Jan 27, 2020

BAHAGIAKAN AYAH 23 JAN | KEK PALING VIRAL 2020! KEK PALING SEDAP CANTIK CEPAT DI SELANGOR / KUALA LUMPUR





HAI korangggggsssss


Yeayyy kembali bersiaran!^^
Harini mood tengah okay..
Sebab erra dapat berita gembira!

Wah wahhh berita pew tuwww
Haha

Sesuatu yang singkat.cantik.bahagia.telah berlaku!^^


Apa tuuu
Kejapp....

Bagi erra fikir dulu camne cara nya untuk cerita kan haha

Erra takyah selekeh sgt boleh tak?XD

Ok....

Singkat itu waktu
Sebab erra last minute pesan pada " Hanani Cakes "


Cantik itu Cake nya.
Tak perlu dipungkiri lagi memang sentuhan tangan kakni ni selalu dikagumi dan disukai oleh customer..

Dan..
Bahagia itu.. Ayah..
Happy Birthday Ayah! Eid Milad sanah helwah..πŸŽŠπŸŽ‰πŸŽ‚πŸŽ

LAST MINUTE.

Contact kak nani sebab number2 suprise palnner dah hilang dari radar..πŸ˜‚

Kali ni beza sikit..(sampai terbuat entry lah kan haha)

Beza tangan orang zikir ni..
Cantik dan pastinya bila makan juga kita tak henti henti sebut "Alhamdulillah...Alhamdulillah.." syukur yang lebih bermakna..





KEK PALING BERKAT,SEDAP DAN CANTIK Di KL / SELANGOR...😍😍😍


MasyaAllah aura dia tuu huhu ..

mmg erra request..

Erra kata " Kak ni tolong ya buatkan yg khusus untuk org tua makan.."

VAnilla orange rupanya kak ni buatkan dan tak sangka ayah pun makan bertambah.. sedangkan ayah jnis tak layan kek sgt.. πŸ˜‚


Biasa mmg milad ayah erra hantar bunga jer sebab erra tahu ayah tak suka kek. Tapi kali xsempat pesan bunga ke deco belon ke apa ke.. pastu ingat kakni terus pesan kek tu..erra kasi dua pilihan ygana paling senang dan cepat.. eh eh ehhhh tau tak dia pegi gabungkan dua dua  citarasa erra menjadi satuu!!ya Tuhannnn awesome lah jadinya..huhu


Kenapa erra buat kek sejadah untuk ayah...

Sebab itulah lambang ayah.

Itu lah brand personal ayah..

Tasbih.

Iya. Itulah brand personal ayah juga.

Ingat ayah ..pasti simbolik ini muncul dibenak kepala.





Ayah....

Walaupun tak rapat sgt dgn ayah scara zahir.. tapi ikatan rohani selalu kuat.. Erra dsini selalu ingat dan doakan Ayah..
Erra selalu ingat dan baca pesan2 ayah..
Mungkin saat ini erra belum dpt membanggakan Ayah.. tapi Erra yakin satu hari nanti pasti tiba saatnya... Sebab tu erra masih perlukan Ayah. Sebab tanpa doa ayah..tanpa tumpang berkat Ayah..Erra juga bukan lah siapa siapa di Negara asing ini..
Doakan ya Ayah...Anakmu yang
Diperantauan.


Jakarta

24.Jan.2020
Erra Khaira






Hanani Cakes

Terima kasih juga sudah menjadi salah satu kenangan terindah untuk beliau..dan saya. Ke

Terima kasih juga telah membuat keknya dengan penuh jiwa dan cinta..sabar dan penuh kasih sayang...


Kenapa erra kata penuh kasih sayang
..

Omg.harga nyaa tak setanding dgn sentuhan kakni..p


Tengoklah harga nya punnn.. siap kasi diskonn...last last padan muka kakni sebab erra bayar full jugaa huhu..πŸ™πŸ˜‚πŸ˜œ


Okay lah
. Korang tak perlu ragu lagi nak pesan dengan kakni ni.. sebab memang erra dah kenal dia dari dulu.. solat tak pernah tinggal..rajin tahjud..telur untuk buat kek pun dah pasti basuh..bersih lagi suci..

HALAL DAN MEYAKINKAN

@hananicakes
@hananicakes
@hananicakes

Boleh pesan via Whatsapp
Kaknani +60136438582


Jangan risau..
Kakak ni lebih pentingkan nilai kebahagiaan lebih dari wang ringgit..

Kerna dia yang erra kenal..didikannya untuk buat segalanya untuk Redha Allah.. bukan redha duit semata yer haha

Tapi bukan ber erti korang kene mintak free semata ! Atau diskon nak banyak ya haha.. kan hargai donggg hasil keringat lelah orang..πŸ˜‚
Enak ajah loh mentang2 dia nak redha Allah ko nak murah macam beli donat haha*trus slang indon kuar kalau erra marah Lol.


"HARGAILAH ORANG LAIN MAKA ALLAH AKAN GERAKKAN HATI ORANG LAIN UNTUK MENGHARGAI KITA..TANPA DIMINTA..HARGAI ITU SAHABAT SYUKUR.. BILA BERSYUKUR SUDAH PASTI KITA SUDAH MENGHARGAI..." - @errakyra





Oklah...untuk Milad Ayah kali ni..
Beza dari tahun2 lalu..

Ayah bernostalgia dengan umey dan adik beradik yg tak kerja tu jalan ke pahang..



Selamat melayan gambar2...macam biasaaa..haha korang tengok jelah gambar ya. Belom rezki belanja yang lain.
.I punn dibelanja gambar oleh depa jugak ni πŸ˜‚πŸ˜­
Ssadis yaa...πŸ˜‚






Sungai... adalah jiwa ayah juga.
Jadi berehlah dan menginap satu malam adalah
Cara untuk mendekati Tuhan dengan melihat alam..


  

Ayah suka sungai...sebab sifat sungai itu tenang ,damai ,sihat dan sejuk... begitu juga Iman.Akhlak.dan hati yang dekat dengan Tuhan..






Alhamdulillah.. Kalau Ayah happy..pasti semua ikut rasa sama..Kalau Ayah sedih..begitu juga sebaliknya.. Semoga Allah selalu hiburkan Ayah..dunia..akhirat.


ok, see u in the next entry..
Yang baik dari Allah,yang kurang nnati diperbaiki lagi..

daaaaa~ 



Jan 18, 2020

TENTANG YOUTUBE YANG WAJIB TAHU (PADAHAL KAU PUN BARU TAHU HAHA)





Hai korangggss^^

Okayyy.. 

Bismilahh,

Seperti yang korang tau , Erra ada buat dua account channel Youtube!
(sebenarnya Erra Kyra dah lama cuma tak aktif!)
Tapi InsyaAllah semenjak menjak ni makin berkobar dan nampak cerah masa depan Youtube..

seperti nya kita berjodoh nanti! haha

Ok!

First sebelum baca . Bantu click "Subscribe" dulu yaa^^

Dah?.Makasih.. Sarangheyooo haha<3 

OWKEH!

Untung Untuk pengetahuan korang... 

SIZE

Banner video/youtube thumbnail(Cover depan video)

Header/Channel cover depan utama korang punya rumah channel Youtube.


Banner youtube video perlu IMAGE BERUKURAN / SIZE 1280x 720px

Manakala untuk ukuran size "HEADER YOUTUBE" RUMAH YOUTUBE korang memerlukan IMAGE PNG yang berukuran/Size 2560x 1444px.


kalau tak mencapai piawaian kemungkinan upload tidak akan berhasil.


So.

Step seterusnya.

CONTENT


Harus lah ada arah dan tujuan.. okay kalau macam youtube channel erra yang erra suruh korangs subscribe tadi adalah content mengenai anak anak. aktiviti apa sahaja berkaitan dengan kehidupan anak anak.


kira macam korang tentukan sesebuah channel tema nya apa dulu, konsepnya apa, ciri khas warna nya apa. barulah promot.



Kemudian..

yaaa.. 


HEART



Kalau memang takde hati atau memang tak suka so better angkat kakilah.. sebab dunia youtube sangat mencabar sama macam dunia blogging sekali korang dah terjebak. Tak boleh mundur! Sebab perlunya kekentalan idea, mental, kesihatan dan aura yang korangs kena gali dan terus gali!!
haha(terasa ceramah kat diri sendiri tauu..serrammm)

so pendek kata. kalau dah cinta pasti siap walau apa jua dugaan dan rintangan.. dan kalau dah cinta pasti ada jiwa dalam setiap mesej dan karya /coontent yang diketengahkan...



RAJIN



Ok, Dalam dunia ni kau takperlu rajin! maksudkuu.. tak perlulah rajin mop/ngepel lantai demi youtube atau rajin gosok gigi dan lain lain... haha (ape ko merepek) intinya 
Dalam dunia Youtube ni kalau korang rajin edit video, rajin tengok video orang dan rajin belajar tentang dunia IT /media social nih.. automatik Youtube korang boleh pergi jauh.
babni memang akupun mengakulah masih tergegeh sebab ko nak edit banner jer baru.. anak terbangun nangis. baru nak edit video komputer dah berebut ngan anak sebab dia nak main game haha.. dugaan mak mak zaman now.='D.

So kena pandai curi waktu. antar belajar ngedit dan mencari/ mebuat content.

Pastikan content berisi dengan "Quality time" berharga dengan Keluarga/perkerjaan/hobby anda.

Jadikan content ini ladang inspirasi yang baik baik untuk orang lain...^^



Ok sampai sini dulu haha
sebab guwe juga banyak kena teroka lagi nih.
Happy reading!<3
*Jangan tak subscribe tauu!(sempat lagi haha)=P




MY ROUTINE 2020. TAHUN YANG BANYAK BELAJAR DAN MENGAJAR ! HAPPY MOM^^















 Hai korangggss^^











Sebenarnyaaaa.... Sebenarnyaaa  harini excited sangat sebab dahlah tidur terlambat tapi pagi2 lagi bangun pastu mata tak nak mintak tidur dah haha biasanya lepas solat subuh , mengaji pastu bebel2 skit dekat phone(means jawab reply wasap) then sambung rehat(tidur) balik sekejap..

memang kebiasaannya..
 terus..

Bangun bangun 



Nak cakap..ni contoh gambar dah siap siap nak keluar rumah.. tapi napa muka ko macam nak cari gaduh erra?haha *abaikan

Lepas kailulah(tidur siang) siap2 ke tempat2 sepatutnya.. hantar anak kelas tuisyen atau ke butik atau ke event atau meeting dengan orang..

Pulang pulang

Dah get ready nak maghrib, tunggu maghrib dan solat jemaah maghrib sama sama anak dan suami.
lepas maghrib biasanya kalau subuh terlepas mengaji kira lepas maghrib adalah masa sesuai untuk kado'(ganti) balik hehe. pastu ajar anak pulak ngaji.. Alhamdulillah berkat kesabaran dan kemalasan mama erra haha oklah Zav lancar mengaji iqra 3 (nak masuk iqra 4 dah).kemudian sambung kelas mama erra dan anak2 kelas mengenal huruf dan AbC(membaca).Kenapa Abc membaca pun mak dia ajar . sebab kat sekolah zav tu ajar dance bersocial jer banyaknya.. colour dan main.selama 1jam / atau 1jam setengah.(ya. abg Zav 4tahun dan belum daftar sekolah betul betul lagi)


Ini adalah cara reward mak mak untuk mak mak(dirisendiri) zaman now!='D takpaaa kami takdak sepatu batruu.. yang penting tengok anak pakai helok..mak senag.vitamin mak!so anak anak kalau degil! tunggu mama piatt tinga naa haha


Mengajar vs belajar

Tapi ok juga anak anak ni diberi pendedahan jumpa kawan dan main. sebab dah jenuh stress kena cuci ngan mak dia kat umah dengan belajar(even taklama pun tapi memain memang mama jadi singa haha) so terkesan ya didikan nya tu. melekat terus sampai ke syurga nanti ='D lol!

Mama Erra nak, yang mngajar dan kenalkan AQuran itu pada zavier dan zaheera adalah dari hasil mama sendiri sebab itulah awal dia mengenal dunia akhirat... sampai tua ilmu tu akan diguna..mama harap ada lah saham mama setiap kali anak anak mama membaca tu...setiap bait2 itu mama ada saham pahala syurga nya. Tetap yang paling penting nak redha Allah..


Ok, lepas tu makan sama dengan ayah depa dekat bawah , Zav biasanya ada buat perjanjian sebelum belajar ngan mama dia(always gitu haha.sebab dia tau mak nya akan tepati janji so buat deal lah dulu kiranya).

"Mamaa.., habis abang mengaji belajar, abang mau main lego ngan papa ya? baru tidur.."

atau dialognya begini..

"mama.. janji dulu.. lepas ngaji , nak main umpet2/hide and seek dengan mama dengan adik dikamar(bilik tidur depa).. janji tau?"*sambil keluar kan jari paling tirusnya.
ok , aku biasa nya tersyum dengan gelagat dia dan deal kan jer.(ASALKAN KO MAU(rela hati) BELAJAR hahah)



STRESS ?


Serius mak mak akan stress bilamana kalau anak tu sendiri buat sesuatu atas dasar "terpaksa" means dia pun tak redha dengan apa yang disuruh atau kena buat.
So better sebelum buat apa apa pasti kan anak tu sendiri mindset nya "Dia memang nak buat" "Dia happy untuk buat"(even demi sesuatu reward) pastikan juga reward nya itu adalah kebaikan untuk dia juga . jangan lah asyik tanam kan minda anak reward itu mesti dengan "jajan" atau "coklat" atauu dengan "toys" takbagus juga selalu sebab kita membentuk dia menjadi seorang yang duniawi, iaitu lebih ke "kepala harta/dunia/semata" sedangkan imbalannya tak mesti

"nanti mama kasi cokalat/candy/toys..kalau..bla..."


Boleh dengan cuba caranya

"nanti kita main sma2 buat lego banggunan tertinggiii shekali... atau nanti kalau abg dah habis belajar kita main nyrok2/umpet2/hide and seek nak ?"


so kita bagi peluang, kita tawarkan dengan sesuatu agenda yang best dan menarik sekali dimata nya.
kedepannya nanti kita tak payah ajak belajar pun dia sendiri yang minta reward dia untuk bermain(tanpa kita offer. So takdelah anak tu bosan belajar . Dia jadi semangat! semangat sebab dia tahu dia bakal mendapatkan reward bermain dengan papa atau mama secara exclusive(bagai dunia terasa milik dia sorang,face to face dengan anak . kita pun terpaksa acah2 jadi kepala anak anak haha). what a brilliant idea fuh!(dalam hati, memang kadang sesak juga dada bila anak suruh kita badut lah, dinasour lah,nyorok ngan dia belakang kerusi/langsir(jendela lah) haha.mencabar keimanan untuk tidak sama sekali mengintip kerjaan yang melambak dan idea yang sedang berputar putar dikepala gwe haha.(time tulah jugak dia nak dtg idea pulak kann =P lol!


Alhamdulillah selesai kita tunaikan janji dia. untuk bermain.. masanya untuk tidur!

Tidur pastikan anak anak, minum susu dan baca doa tidur.
Tempat tidur wajib kita kibas kibas dulu sambil selawat(risau lah anak kita tertidur dengan mana2 makhluk yang tersepit belakang bantal ker kan)

Fuh Fuh  jampi!



(bukan jampi negatif tauu huhu 
jampi selawat dan bismillah..)
Erra biasa pakai penyapu lidi kibas2 tempat tidur (penyapu yang beli khusus diguna pakai untuk atas katil(kasur).bukan penyapu lidi lantai ya tuan tuan puan puan sekalian.

*bukan sebelum tidur jer. selepas depa/zav zaheera mandi pun biasanya erra sembur2 selawat pastu fuh kat telinga depa. kan biar air (dalam telinga punjadi ubat tak jadi penyakit saja!)=P bakteria pun naik terkejut kann haha tak sempat nak happy membiak..lintang pukang lari!lol.

Kenapa mesti jampi jampi/baca baca doa untuk diorang sebelum tidur , tempat tidur


Sambil suruh pejam mata. Muratol on!. sayup sayup kedengeran . lampu padam. Kemudian kita tidurlah sama. atau pun lebih tepatnya kita "tertidur" jugak.. haha

Biasanya erra terjaga jam 2 pagi jam 3 pagi. then susah lelap balik dah. alang2 tu boleh lah nak cover
seorang hamba yang lalai dengan solat sunat malam atau buatlah yang berfaedah. menulis, edit video(untuk youtube) atau membaca buku.


Panjang panjang


Subuh berjemaah dengan suami macam biasa. dan repeatlah balik! (repeat apa ni!kah!) Jangan aneh. repeatlah jadual dari atas tu balik yang erra dah taip panjang panjang tadi tuuu haha haaa gituuuuw!
Biasa nya setiap hari kita ada tulis "achieve" apa "goal" apa yang utama untuk kita buat harini ..ya. setiap goal masing masing beza.tapi yang diatas erra tulis itu bukan goal tapi bagi erra dah kewajipan. so tak boleh lah masuk dalam ketagori "goal/achiement". Penat Erra tulis panjang panjang nih. Harap mudahlah cerna ya. sorry bahasa melayu karangan darjah 6 ku yang A semakin pupus..doakan tidaklah sampai saya hilang ingatan pada bahasa ibundaku sendiri . kerna dua dua bahasa ada keistimewaannya. kalau boleh banyak bahasa nak aku kuasai. so boleh masuk dalam todolist. harini perkataan apa yang ko nak belajar (contoh bahasa jepun arigato=terima kasih) even sikit,tapi terus menerus...InsyaAllah lama lama kita akan kuasai.=))


Terima kasih dah baca tulisan merapu erra kali ni panjang tapi sanggup korang layan kan!='))




OK! Ini yang dah tak sabar nihh.. InsyaAllah Bulan Jun nanti erra akan launching sesuatu yang jauh dari bidang fashion. iaitu...

Drama/Kisah hiburan anak anak !
mungkin selit ilmiah, selit selit idea , pengalaman, cerita, sinetron(haha) atau review bersama zavier dan zaheera! yeayyy~

Bismillah...

InsyaAllah 20 Jun 2020 kita Launching kann..^^




Macam lama lagi.. tapi.... faktanya adalah "masa sekarang sangat cepat berjalan.." So..
Hargailah masa dengan aktiviti padat bersama anak anak..dan orang2 yang kita sayang..^^







































Jan 8, 2020

SEMUANYA SALAH KAMU! (curhat)




Hai koranggggsss!!^^

Kemainnya tajukkk
nak salahkan sape tu Erra?haha LOL

Salahkan kamu yang tak putus menyayangi ku
acehwahh hahah tetibe*geli

Ku salahkan diri sendiri yang masih terkedek2 dalam menyusun waktu sendiri..

OK, Sebenarnya...

Tahun ni tahun erra bangkit untuk istiqomah..
segala tekad moga terealisasi

Istiqomah apa??

Istiqomah dalam banyak hal yang positive.

contohnya..

Solat tahjud,
puasa senin khamis
tidurkan anak2 lebih awal
tidurkan diri sendiri lebih awal haha
rajin masak sedap2 untuk Dia(ehhh selamani tak sedap ker haha)
rajin menulis di blog ni..sian dah dia diabaikan terus. Teruk sangat takkan lah sebulan sekali dua jer ko update erra??!(marah ni marahh)
Kami taulah ko sibuk tapi jangan lah sampai takdemasa teruk dengan dia. dia pun ada perasan! *aku yg terasa ,tapi aku yg kena marah dengan diri aku sendiri. dah kenape?!haha
(ok...cayang2 ucukkuuu...*pastu pujuk diri sendiri balik haha)
Lebih aktif juga dalam dunia youtube, bisnes
dunia fashion
dunia bakti social

Youtube Journal Challenge 2020
Bismillah lah..

moga niat ni Allah kabul dan mudahkan..lancarkan...


Syukur juga 2019 banyak benda baru dan hal2 yang aku dapat banyak belajar dan terokai..
Moga 2020 ini jadi penyambung dari 2019 yang awesome!









Allahku,,

Semua ni sebab aku ingin tunaikan seperti mahuMu,...

Berurusan baik dengan Mu, dan juga dengan manusia..

Aku nak jadi sebanyak2 nya manfaat untuk Islam, bangsa, negara, keluarga , sahabat..

Sesungguh Nya Kau maha tahu apa isis hati dan cita cita besarku..

aku semakin beranjak dewasa... tak terasa tahun depan usia dah masuk angka 3 didepannya.

aku harap.. sebelum usia tu bnyak hal aku dpat membanggakan umi ayah..

Allah...

Jangan pernah tinggalkan Erra ya...

Pimpin dan pandulah selalu setiap langkahku..kedipan mataku.. perasaan ku..
jari jemari ku, katakataku.. dan setiap keputusan ku... <3


Terima kasih Allah...


3:47AM
1/9/2020
Jakarta,Indonesia