Jan 27, 2020

BAHAGIAKAN AYAH 23 JAN | KEK PALING VIRAL 2020! KEK PALING SEDAP CANTIK CEPAT DI SELANGOR / KUALA LUMPUR





HAI korangggggsssss


Yeayyy kembali bersiaran!^^
Harini mood tengah okay..
Sebab erra dapat berita gembira!

Wah wahhh berita pew tuwww
Haha

Sesuatu yang singkat.cantik.bahagia.telah berlaku!^^


Apa tuuu
Kejapp....

Bagi erra fikir dulu camne cara nya untuk cerita kan haha

Erra takyah selekeh sgt boleh tak?XD

Ok....

Singkat itu waktu
Sebab erra last minute pesan pada " Hanani Cakes "


Cantik itu Cake nya.
Tak perlu dipungkiri lagi memang sentuhan tangan kakni ni selalu dikagumi dan disukai oleh customer..

Dan..
Bahagia itu.. Ayah..
Happy Birthday Ayah! Eid Milad sanah helwah..🎊🎉🎂🎁

LAST MINUTE.

Contact kak nani sebab number2 suprise palnner dah hilang dari radar..😂

Kali ni beza sikit..(sampai terbuat entry lah kan haha)

Beza tangan orang zikir ni..
Cantik dan pastinya bila makan juga kita tak henti henti sebut "Alhamdulillah...Alhamdulillah.." syukur yang lebih bermakna..





KEK PALING BERKAT,SEDAP DAN CANTIK Di KL / SELANGOR...😍😍😍


MasyaAllah aura dia tuu huhu ..

mmg erra request..

Erra kata " Kak ni tolong ya buatkan yg khusus untuk org tua makan.."

VAnilla orange rupanya kak ni buatkan dan tak sangka ayah pun makan bertambah.. sedangkan ayah jnis tak layan kek sgt.. 😂


Biasa mmg milad ayah erra hantar bunga jer sebab erra tahu ayah tak suka kek. Tapi kali xsempat pesan bunga ke deco belon ke apa ke.. pastu ingat kakni terus pesan kek tu..erra kasi dua pilihan ygana paling senang dan cepat.. eh eh ehhhh tau tak dia pegi gabungkan dua dua  citarasa erra menjadi satuu!!ya Tuhannnn awesome lah jadinya..huhu


Kenapa erra buat kek sejadah untuk ayah...

Sebab itulah lambang ayah.

Itu lah brand personal ayah..

Tasbih.

Iya. Itulah brand personal ayah juga.

Ingat ayah ..pasti simbolik ini muncul dibenak kepala.





Ayah....

Walaupun tak rapat sgt dgn ayah scara zahir.. tapi ikatan rohani selalu kuat.. Erra dsini selalu ingat dan doakan Ayah..
Erra selalu ingat dan baca pesan2 ayah..
Mungkin saat ini erra belum dpt membanggakan Ayah.. tapi Erra yakin satu hari nanti pasti tiba saatnya... Sebab tu erra masih perlukan Ayah. Sebab tanpa doa ayah..tanpa tumpang berkat Ayah..Erra juga bukan lah siapa siapa di Negara asing ini..
Doakan ya Ayah...Anakmu yang
Diperantauan.


Jakarta

24.Jan.2020
Erra Khaira






Hanani Cakes

Terima kasih juga sudah menjadi salah satu kenangan terindah untuk beliau..dan saya. Ke

Terima kasih juga telah membuat keknya dengan penuh jiwa dan cinta..sabar dan penuh kasih sayang...


Kenapa erra kata penuh kasih sayang
..

Omg.harga nyaa tak setanding dgn sentuhan kakni..p


Tengoklah harga nya punnn.. siap kasi diskonn...last last padan muka kakni sebab erra bayar full jugaa huhu..🙏😂😜


Okay lah
. Korang tak perlu ragu lagi nak pesan dengan kakni ni.. sebab memang erra dah kenal dia dari dulu.. solat tak pernah tinggal..rajin tahjud..telur untuk buat kek pun dah pasti basuh..bersih lagi suci..

HALAL DAN MEYAKINKAN

@hananicakes
@hananicakes
@hananicakes

Boleh pesan via Whatsapp
Kaknani +60136438582


Jangan risau..
Kakak ni lebih pentingkan nilai kebahagiaan lebih dari wang ringgit..

Kerna dia yang erra kenal..didikannya untuk buat segalanya untuk Redha Allah.. bukan redha duit semata yer haha

Tapi bukan ber erti korang kene mintak free semata ! Atau diskon nak banyak ya haha.. kan hargai donggg hasil keringat lelah orang..😂
Enak ajah loh mentang2 dia nak redha Allah ko nak murah macam beli donat haha*trus slang indon kuar kalau erra marah Lol.


"HARGAILAH ORANG LAIN MAKA ALLAH AKAN GERAKKAN HATI ORANG LAIN UNTUK MENGHARGAI KITA..TANPA DIMINTA..HARGAI ITU SAHABAT SYUKUR.. BILA BERSYUKUR SUDAH PASTI KITA SUDAH MENGHARGAI..." - @errakyra





Oklah...untuk Milad Ayah kali ni..
Beza dari tahun2 lalu..

Ayah bernostalgia dengan umey dan adik beradik yg tak kerja tu jalan ke pahang..



Selamat melayan gambar2...macam biasaaa..haha korang tengok jelah gambar ya. Belom rezki belanja yang lain.
.I punn dibelanja gambar oleh depa jugak ni 😂😭
Ssadis yaa...😂






Sungai... adalah jiwa ayah juga.
Jadi berehlah dan menginap satu malam adalah
Cara untuk mendekati Tuhan dengan melihat alam..


  

Ayah suka sungai...sebab sifat sungai itu tenang ,damai ,sihat dan sejuk... begitu juga Iman.Akhlak.dan hati yang dekat dengan Tuhan..






Alhamdulillah.. Kalau Ayah happy..pasti semua ikut rasa sama..Kalau Ayah sedih..begitu juga sebaliknya.. Semoga Allah selalu hiburkan Ayah..dunia..akhirat.


ok, see u in the next entry..
Yang baik dari Allah,yang kurang nnati diperbaiki lagi..

daaaaa~ 



Jan 18, 2020

TENTANG YOUTUBE YANG WAJIB TAHU (PADAHAL KAU PUN BARU TAHU HAHA)





Hai korangggss^^

Okayyy.. 

Bismilahh,

Seperti yang korang tau , Erra ada buat dua account channel Youtube!
(sebenarnya Erra Kyra dah lama cuma tak aktif!)
Tapi InsyaAllah semenjak menjak ni makin berkobar dan nampak cerah masa depan Youtube..

seperti nya kita berjodoh nanti! haha

Ok!

First sebelum baca . Bantu click "Subscribe" dulu yaa^^

Dah?.Makasih.. Sarangheyooo haha<3 

OWKEH!

Untung Untuk pengetahuan korang... 

SIZE

Banner video/youtube thumbnail(Cover depan video)

Header/Channel cover depan utama korang punya rumah channel Youtube.


Banner youtube video perlu IMAGE BERUKURAN / SIZE 1280x 720px

Manakala untuk ukuran size "HEADER YOUTUBE" RUMAH YOUTUBE korang memerlukan IMAGE PNG yang berukuran/Size 2560x 1444px.


kalau tak mencapai piawaian kemungkinan upload tidak akan berhasil.


So.

Step seterusnya.

CONTENT


Harus lah ada arah dan tujuan.. okay kalau macam youtube channel erra yang erra suruh korangs subscribe tadi adalah content mengenai anak anak. aktiviti apa sahaja berkaitan dengan kehidupan anak anak.


kira macam korang tentukan sesebuah channel tema nya apa dulu, konsepnya apa, ciri khas warna nya apa. barulah promot.



Kemudian..

yaaa.. 


HEART



Kalau memang takde hati atau memang tak suka so better angkat kakilah.. sebab dunia youtube sangat mencabar sama macam dunia blogging sekali korang dah terjebak. Tak boleh mundur! Sebab perlunya kekentalan idea, mental, kesihatan dan aura yang korangs kena gali dan terus gali!!
haha(terasa ceramah kat diri sendiri tauu..serrammm)

so pendek kata. kalau dah cinta pasti siap walau apa jua dugaan dan rintangan.. dan kalau dah cinta pasti ada jiwa dalam setiap mesej dan karya /coontent yang diketengahkan...



RAJIN



Ok, Dalam dunia ni kau takperlu rajin! maksudkuu.. tak perlulah rajin mop/ngepel lantai demi youtube atau rajin gosok gigi dan lain lain... haha (ape ko merepek) intinya 
Dalam dunia Youtube ni kalau korang rajin edit video, rajin tengok video orang dan rajin belajar tentang dunia IT /media social nih.. automatik Youtube korang boleh pergi jauh.
babni memang akupun mengakulah masih tergegeh sebab ko nak edit banner jer baru.. anak terbangun nangis. baru nak edit video komputer dah berebut ngan anak sebab dia nak main game haha.. dugaan mak mak zaman now.='D.

So kena pandai curi waktu. antar belajar ngedit dan mencari/ mebuat content.

Pastikan content berisi dengan "Quality time" berharga dengan Keluarga/perkerjaan/hobby anda.

Jadikan content ini ladang inspirasi yang baik baik untuk orang lain...^^



Ok sampai sini dulu haha
sebab guwe juga banyak kena teroka lagi nih.
Happy reading!<3
*Jangan tak subscribe tauu!(sempat lagi haha)=P




MY ROUTINE 2020. TAHUN YANG BANYAK BELAJAR DAN MENGAJAR ! HAPPY MOM^^















 Hai korangggss^^











Sebenarnyaaaa.... Sebenarnyaaa  harini excited sangat sebab dahlah tidur terlambat tapi pagi2 lagi bangun pastu mata tak nak mintak tidur dah haha biasanya lepas solat subuh , mengaji pastu bebel2 skit dekat phone(means jawab reply wasap) then sambung rehat(tidur) balik sekejap..

memang kebiasaannya..
 terus..

Bangun bangun 



Nak cakap..ni contoh gambar dah siap siap nak keluar rumah.. tapi napa muka ko macam nak cari gaduh erra?haha *abaikan

Lepas kailulah(tidur siang) siap2 ke tempat2 sepatutnya.. hantar anak kelas tuisyen atau ke butik atau ke event atau meeting dengan orang..

Pulang pulang

Dah get ready nak maghrib, tunggu maghrib dan solat jemaah maghrib sama sama anak dan suami.
lepas maghrib biasanya kalau subuh terlepas mengaji kira lepas maghrib adalah masa sesuai untuk kado'(ganti) balik hehe. pastu ajar anak pulak ngaji.. Alhamdulillah berkat kesabaran dan kemalasan mama erra haha oklah Zav lancar mengaji iqra 3 (nak masuk iqra 4 dah).kemudian sambung kelas mama erra dan anak2 kelas mengenal huruf dan AbC(membaca).Kenapa Abc membaca pun mak dia ajar . sebab kat sekolah zav tu ajar dance bersocial jer banyaknya.. colour dan main.selama 1jam / atau 1jam setengah.(ya. abg Zav 4tahun dan belum daftar sekolah betul betul lagi)


Ini adalah cara reward mak mak untuk mak mak(dirisendiri) zaman now!='D takpaaa kami takdak sepatu batruu.. yang penting tengok anak pakai helok..mak senag.vitamin mak!so anak anak kalau degil! tunggu mama piatt tinga naa haha


Mengajar vs belajar

Tapi ok juga anak anak ni diberi pendedahan jumpa kawan dan main. sebab dah jenuh stress kena cuci ngan mak dia kat umah dengan belajar(even taklama pun tapi memain memang mama jadi singa haha) so terkesan ya didikan nya tu. melekat terus sampai ke syurga nanti ='D lol!

Mama Erra nak, yang mngajar dan kenalkan AQuran itu pada zavier dan zaheera adalah dari hasil mama sendiri sebab itulah awal dia mengenal dunia akhirat... sampai tua ilmu tu akan diguna..mama harap ada lah saham mama setiap kali anak anak mama membaca tu...setiap bait2 itu mama ada saham pahala syurga nya. Tetap yang paling penting nak redha Allah..


Ok, lepas tu makan sama dengan ayah depa dekat bawah , Zav biasanya ada buat perjanjian sebelum belajar ngan mama dia(always gitu haha.sebab dia tau mak nya akan tepati janji so buat deal lah dulu kiranya).

"Mamaa.., habis abang mengaji belajar, abang mau main lego ngan papa ya? baru tidur.."

atau dialognya begini..

"mama.. janji dulu.. lepas ngaji , nak main umpet2/hide and seek dengan mama dengan adik dikamar(bilik tidur depa).. janji tau?"*sambil keluar kan jari paling tirusnya.
ok , aku biasa nya tersyum dengan gelagat dia dan deal kan jer.(ASALKAN KO MAU(rela hati) BELAJAR hahah)



STRESS ?


Serius mak mak akan stress bilamana kalau anak tu sendiri buat sesuatu atas dasar "terpaksa" means dia pun tak redha dengan apa yang disuruh atau kena buat.
So better sebelum buat apa apa pasti kan anak tu sendiri mindset nya "Dia memang nak buat" "Dia happy untuk buat"(even demi sesuatu reward) pastikan juga reward nya itu adalah kebaikan untuk dia juga . jangan lah asyik tanam kan minda anak reward itu mesti dengan "jajan" atau "coklat" atauu dengan "toys" takbagus juga selalu sebab kita membentuk dia menjadi seorang yang duniawi, iaitu lebih ke "kepala harta/dunia/semata" sedangkan imbalannya tak mesti

"nanti mama kasi cokalat/candy/toys..kalau..bla..."


Boleh dengan cuba caranya

"nanti kita main sma2 buat lego banggunan tertinggiii shekali... atau nanti kalau abg dah habis belajar kita main nyrok2/umpet2/hide and seek nak ?"


so kita bagi peluang, kita tawarkan dengan sesuatu agenda yang best dan menarik sekali dimata nya.
kedepannya nanti kita tak payah ajak belajar pun dia sendiri yang minta reward dia untuk bermain(tanpa kita offer. So takdelah anak tu bosan belajar . Dia jadi semangat! semangat sebab dia tahu dia bakal mendapatkan reward bermain dengan papa atau mama secara exclusive(bagai dunia terasa milik dia sorang,face to face dengan anak . kita pun terpaksa acah2 jadi kepala anak anak haha). what a brilliant idea fuh!(dalam hati, memang kadang sesak juga dada bila anak suruh kita badut lah, dinasour lah,nyorok ngan dia belakang kerusi/langsir(jendela lah) haha.mencabar keimanan untuk tidak sama sekali mengintip kerjaan yang melambak dan idea yang sedang berputar putar dikepala gwe haha.(time tulah jugak dia nak dtg idea pulak kann =P lol!


Alhamdulillah selesai kita tunaikan janji dia. untuk bermain.. masanya untuk tidur!

Tidur pastikan anak anak, minum susu dan baca doa tidur.
Tempat tidur wajib kita kibas kibas dulu sambil selawat(risau lah anak kita tertidur dengan mana2 makhluk yang tersepit belakang bantal ker kan)

Fuh Fuh  jampi!



(bukan jampi negatif tauu huhu 
jampi selawat dan bismillah..)
Erra biasa pakai penyapu lidi kibas2 tempat tidur (penyapu yang beli khusus diguna pakai untuk atas katil(kasur).bukan penyapu lidi lantai ya tuan tuan puan puan sekalian.

*bukan sebelum tidur jer. selepas depa/zav zaheera mandi pun biasanya erra sembur2 selawat pastu fuh kat telinga depa. kan biar air (dalam telinga punjadi ubat tak jadi penyakit saja!)=P bakteria pun naik terkejut kann haha tak sempat nak happy membiak..lintang pukang lari!lol.

Kenapa mesti jampi jampi/baca baca doa untuk diorang sebelum tidur , tempat tidur


Sambil suruh pejam mata. Muratol on!. sayup sayup kedengeran . lampu padam. Kemudian kita tidurlah sama. atau pun lebih tepatnya kita "tertidur" jugak.. haha

Biasanya erra terjaga jam 2 pagi jam 3 pagi. then susah lelap balik dah. alang2 tu boleh lah nak cover
seorang hamba yang lalai dengan solat sunat malam atau buatlah yang berfaedah. menulis, edit video(untuk youtube) atau membaca buku.


Panjang panjang


Subuh berjemaah dengan suami macam biasa. dan repeatlah balik! (repeat apa ni!kah!) Jangan aneh. repeatlah jadual dari atas tu balik yang erra dah taip panjang panjang tadi tuuu haha haaa gituuuuw!
Biasa nya setiap hari kita ada tulis "achieve" apa "goal" apa yang utama untuk kita buat harini ..ya. setiap goal masing masing beza.tapi yang diatas erra tulis itu bukan goal tapi bagi erra dah kewajipan. so tak boleh lah masuk dalam ketagori "goal/achiement". Penat Erra tulis panjang panjang nih. Harap mudahlah cerna ya. sorry bahasa melayu karangan darjah 6 ku yang A semakin pupus..doakan tidaklah sampai saya hilang ingatan pada bahasa ibundaku sendiri . kerna dua dua bahasa ada keistimewaannya. kalau boleh banyak bahasa nak aku kuasai. so boleh masuk dalam todolist. harini perkataan apa yang ko nak belajar (contoh bahasa jepun arigato=terima kasih) even sikit,tapi terus menerus...InsyaAllah lama lama kita akan kuasai.=))


Terima kasih dah baca tulisan merapu erra kali ni panjang tapi sanggup korang layan kan!='))




OK! Ini yang dah tak sabar nihh.. InsyaAllah Bulan Jun nanti erra akan launching sesuatu yang jauh dari bidang fashion. iaitu...

Drama/Kisah hiburan anak anak !
mungkin selit ilmiah, selit selit idea , pengalaman, cerita, sinetron(haha) atau review bersama zavier dan zaheera! yeayyy~

Bismillah...

InsyaAllah 20 Jun 2020 kita Launching kann..^^




Macam lama lagi.. tapi.... faktanya adalah "masa sekarang sangat cepat berjalan.." So..
Hargailah masa dengan aktiviti padat bersama anak anak..dan orang2 yang kita sayang..^^







































Jan 8, 2020

SEMUANYA SALAH KAMU! (curhat)




Hai koranggggsss!!^^

Kemainnya tajukkk
nak salahkan sape tu Erra?haha LOL

Salahkan kamu yang tak putus menyayangi ku
acehwahh hahah tetibe*geli

Ku salahkan diri sendiri yang masih terkedek2 dalam menyusun waktu sendiri..

OK, Sebenarnya...

Tahun ni tahun erra bangkit untuk istiqomah..
segala tekad moga terealisasi

Istiqomah apa??

Istiqomah dalam banyak hal yang positive.

contohnya..

Solat tahjud,
puasa senin khamis
tidurkan anak2 lebih awal
tidurkan diri sendiri lebih awal haha
rajin masak sedap2 untuk Dia(ehhh selamani tak sedap ker haha)
rajin menulis di blog ni..sian dah dia diabaikan terus. Teruk sangat takkan lah sebulan sekali dua jer ko update erra??!(marah ni marahh)
Kami taulah ko sibuk tapi jangan lah sampai takdemasa teruk dengan dia. dia pun ada perasan! *aku yg terasa ,tapi aku yg kena marah dengan diri aku sendiri. dah kenape?!haha
(ok...cayang2 ucukkuuu...*pastu pujuk diri sendiri balik haha)
Lebih aktif juga dalam dunia youtube, bisnes
dunia fashion
dunia bakti social

Youtube Journal Challenge 2020
Bismillah lah..

moga niat ni Allah kabul dan mudahkan..lancarkan...


Syukur juga 2019 banyak benda baru dan hal2 yang aku dapat banyak belajar dan terokai..
Moga 2020 ini jadi penyambung dari 2019 yang awesome!









Allahku,,

Semua ni sebab aku ingin tunaikan seperti mahuMu,...

Berurusan baik dengan Mu, dan juga dengan manusia..

Aku nak jadi sebanyak2 nya manfaat untuk Islam, bangsa, negara, keluarga , sahabat..

Sesungguh Nya Kau maha tahu apa isis hati dan cita cita besarku..

aku semakin beranjak dewasa... tak terasa tahun depan usia dah masuk angka 3 didepannya.

aku harap.. sebelum usia tu bnyak hal aku dpat membanggakan umi ayah..

Allah...

Jangan pernah tinggalkan Erra ya...

Pimpin dan pandulah selalu setiap langkahku..kedipan mataku.. perasaan ku..
jari jemari ku, katakataku.. dan setiap keputusan ku... <3


Terima kasih Allah...


3:47AM
1/9/2020
Jakarta,Indonesia