Jan 18, 2020

TENTANG YOUTUBE YANG WAJIB TAHU (PADAHAL KAU PUN BARU TAHU HAHA)





Hai korangggss^^

Okayyy.. 

Bismilahh,

Seperti yang korang tau , Erra ada buat dua account channel Youtube!
(sebenarnya Erra Kyra dah lama cuma tak aktif!)
Tapi InsyaAllah semenjak menjak ni makin berkobar dan nampak cerah masa depan Youtube..

seperti nya kita berjodoh nanti! haha

Ok!

First sebelum baca . Bantu click "Subscribe" dulu yaa^^

Dah?.Makasih.. Sarangheyooo haha<3 

OWKEH!

Untung Untuk pengetahuan korang... 

SIZE

Banner video/youtube thumbnail(Cover depan video)

Header/Channel cover depan utama korang punya rumah channel Youtube.


Banner youtube video perlu IMAGE BERUKURAN / SIZE 1280x 720px

Manakala untuk ukuran size "HEADER YOUTUBE" RUMAH YOUTUBE korang memerlukan IMAGE PNG yang berukuran/Size 2560x 1444px.


kalau tak mencapai piawaian kemungkinan upload tidak akan berhasil.


So.

Step seterusnya.

CONTENT


Harus lah ada arah dan tujuan.. okay kalau macam youtube channel erra yang erra suruh korangs subscribe tadi adalah content mengenai anak anak. aktiviti apa sahaja berkaitan dengan kehidupan anak anak.


kira macam korang tentukan sesebuah channel tema nya apa dulu, konsepnya apa, ciri khas warna nya apa. barulah promot.



Kemudian..

yaaa.. 


HEART



Kalau memang takde hati atau memang tak suka so better angkat kakilah.. sebab dunia youtube sangat mencabar sama macam dunia blogging sekali korang dah terjebak. Tak boleh mundur! Sebab perlunya kekentalan idea, mental, kesihatan dan aura yang korangs kena gali dan terus gali!!
haha(terasa ceramah kat diri sendiri tauu..serrammm)

so pendek kata. kalau dah cinta pasti siap walau apa jua dugaan dan rintangan.. dan kalau dah cinta pasti ada jiwa dalam setiap mesej dan karya /coontent yang diketengahkan...



RAJIN



Ok, Dalam dunia ni kau takperlu rajin! maksudkuu.. tak perlulah rajin mop/ngepel lantai demi youtube atau rajin gosok gigi dan lain lain... haha (ape ko merepek) intinya 
Dalam dunia Youtube ni kalau korang rajin edit video, rajin tengok video orang dan rajin belajar tentang dunia IT /media social nih.. automatik Youtube korang boleh pergi jauh.
babni memang akupun mengakulah masih tergegeh sebab ko nak edit banner jer baru.. anak terbangun nangis. baru nak edit video komputer dah berebut ngan anak sebab dia nak main game haha.. dugaan mak mak zaman now.='D.

So kena pandai curi waktu. antar belajar ngedit dan mencari/ mebuat content.

Pastikan content berisi dengan "Quality time" berharga dengan Keluarga/perkerjaan/hobby anda.

Jadikan content ini ladang inspirasi yang baik baik untuk orang lain...^^



Ok sampai sini dulu haha
sebab guwe juga banyak kena teroka lagi nih.
Happy reading!<3
*Jangan tak subscribe tauu!(sempat lagi haha)=P




No comments: