Jun 26, 2020

BERSAMA CHEF CILIK> MASAK DONUT DEBAB SAMPAI BERBEDAK MUKA !






RESEPI DONUT DEBAB UNTUK ANAK ANAK
DONUT UNTUK STOK FROZEN DAN MAKAN PETANG






Hai koranggggsss!!^^

Jumpa lagiii.. hehe 
Sesuai kata saya haritu nak sharing resepi doh donut viral.
yang katanya gebu2 tu..
tapi anak2 dah tak sabar bangett
so jadilah gebu debab padat haha

so comel!
sebab kali ni main masak masak
chef nya adalah anak anak ^^





     

Okay.. Ini bahan bahan yang perlu disediakan..
  • 1pek yis
  • 400ml air (Dalam satu setengah gelas minum ikea plastik anak)
  • 2 sudu gula
  • 2 sudu susu pekat
  • 2 sudu planta
  • 1 sudu kecil baking powder
  • Secubit garam
  • Tepung 5 cawan


Pertama sekali... bancuh kan yis bersama air suam bukan air panas ya!k, ketepikan..


langkah kedua. masukkan planta magerin atau butter  bersama gula. pukul mixerkan sampai kembang(jadi lebih cerah warnanya..)

Selepas itu masuk garam , gula ,susu pekat/susu kental dan kacaukan lagi sekali..

langkah seterusnya..

masukkan kedalam adunan tepung yang dah diayak/tapis kedalam bancuhan..kacau2 aduk2 lagi..sampai merata..sekata..macam serdak serbuk2 tu..

last step barulah boleh masukkan yis yang dah berbuih kembang tu kedalam bancuhan.. gaul gaul..
eh eh... bolat comel debab dah diaa...

senang kann??^^

boleh dah peram sekejap tutup bekas adunan biar ianya mekar kembang dengan jayanya..^^

akan naik 2kali ganda dari awal doh.

Dah kembang tumbuk2 sikit dia buang angin jangan ragu ragu..

biarkan seminit lagi..biarkan dia debab kembong balik..

dah naik....ok dah!
boleh bentuk2 kan nak jadi pizza boleh...
donut besor boleh..
donut mini boleh..

ikut korang lah yer !^^







kemain tepung ni...eksyen pandang kite sebelah mata jer.. 


setelah disukat sukat dapat lah tepung ni dalam 5cawan... siapalahhh kamuuu nanti..


haaaa eksyen sangatkan.. kan dah jadi doh donut ! ^^ siap campur semua nyaa.. diamkan dulu tau!

Budak budak ni... bab nak menolong nombor satu..

menolong sepah haha

Abang Zav dan zaheera cuba bersahabat bersama tepung tepung nya

maamaaaa !! dah jadi.. jerit mereka ! huh....

mak sedang cuba mengawal emosi... ape korang buat ni nak....

camni cara nyaa... mak punn dah tak sabar nak makan..takdan kembang betull..
Tak tahu dah keberapa kali buat ni..5 kot..

gaya masterchef... 

mungkin tak faham gambar.. nanti kita up dekat video youtube anak anak..
jangan lupa singgah tau,...kemarin dah launch..

DEZZ FAMILY YOUTUBE CHANNEL

*sempat promot!=P

tunggu kembang lagi..bila dah bentuk bentuk dia

dah mula naik... yang kecik2 mini tu hasil tangan diorang masing msing.pastu dah goreng masing2 takmo pulak makan. nak yang besor2.. sebenarnya geli kan ?? tu lah main sungguh uli sungguh sangatt sampai berubah warna  haha

panaskan kuali

sediakan gula yang dah diblender



TADAAAA!!





siap menggoreng bila keemasan kuning , tos.angkat . dan.. gaul2 bedakkan dia.









OK SIAP MASUK MULUT ANAK2 . Siap untuk disantap maksudnya..

OH YA! sebahagian saya buat goreng separuh matang(putih saja) dan fozenkan.. besoknya goreng2 lagi..sebab anak anak memang suka donut ^^












sekian. Semoga terhibur dan entry kali ni bermanfaat !
Yang baik dari Allah
yang buruk nanti diperbaiki lagi...^^

daaaaa~











Soon... disebalik fashion Show "E" !

6 comments:

CXopportunities said...

Gebunyaaa! Cx kalau buat, jarang jadi gebu. Seronoklah anak² kan sampai berbedak muka hehe

Unknown said...

Wow...superp....terbaek...tahniah

marsha said...

Sedapnya nampak! Nanti nak cuba juga masak dengan anak-anak

Marina Bashah said...

Cantiknye donut. Dapur pon cantik

Nadia Johari said...

Bgusnya budk2 tu.. Cntik donat

Ai said...

Famaous betul donut lately ni.