Jun 18, 2020

TUTORIAL | SAYA BUAT INI DI AWAL PANDEMI COVID19 | KEMUDIAN KENA MASUK JAIL SEBAB MASK .GARA GARA MASK DI JAKARTA HABIS DIBORONG !




TUTORIAL CARA BUAT MASK /MASKER DARI BAHAN/KAIN YANG ADA





Hai koraanggggss !! Erra Kyra in the House !!


Korangggsss
 sebenarnya dah lama Erra buat mask ni baru sempat nak menaip tentang entry ni huhu..
So.. Cerita nya awal2 masa covid19 diumumkan..Erra nak beli mask , kalau kat Jakarta ni orang panggil "MASKER" So jangan pelik2 pulak kalau tetibe Erra tersasul tu tau!

OK sambung ..

apa tadi?

oh ya!

Erra nak beli mask kannn..

pastu harga Mask masa tu melambung drastis tetibe..

gila betul

yang sepatutnya murah jadi 3kali lipat harga nya

dan stok kat Mall dan kedai/toko2 pun habis sebab orang orang panic buying!

Sejarah sungguh masa itu..huhu Ini semua akan jadi kenangan..

terutama bagi yang panic buying sampai gaduh gaduh
sampai jatuh tegolek dann  MASUK JAIL GARA2 JUAL MASK HARGA MELAMBUNG !

Allah.. cemass ! tu laaa sape suh nakal lagi..



dannnn 

dengar katanya Mask yang diaorang jual mahal pun tak laku dah, berkotak kotak stock sebab banyak pula keluaran masker2 kain macam Erra buat ni..

sampai ke tudung tudung/jilbab ada melekat nempel Mask nya ='D



Saya ?

hm.. tak risau pun tak dapat kebagian maskernya .
even takdapat beli mask kat kedai..
Saya tak kesah..sebab tetibe otak

CING!

ingat stok kain dirumah ^^



 sebab stok kain melambak kat rumah ! =P So... terbuatlah hasil pertama mask sendiri ..pastu baru buat kan untuk suami dll.. Alhamdulillah jadik ! Walaupun tetaplah tak kemas mana..=P ='D





OK lah,... penat celoteh haha

teruskan ke STEP 1 ya kawan kawan..Tuan dan Puan..




TUTORIAL CARA BUAT MASK






1. Sediakan bahan bahan

  • -GUNTING
  • -TALI GETAH UNTUK MASK
  • -TALI TAPE UKUR
  • -KERTAS ATAU KOTAK POLA(sebelum ke kain kita buat di kertas dulu ukur)
  • -MESIN JAHIT /JARUM BENANG
  • -PEN(sebagai penanda kertas)
  • -MANGKUK (ni style receh saya=P
  • -Oh ya! kain haha(yang paling penting ni kau lupa erra !betul2 lah kau ni=XD)









Korangg yang dah selesa guna CM, Ini detail dalam CM.pakai tali tape ukur ya.


2.UKUR MASK 

temukan titik dot yang telah kalian ukur.
pastikan sesuai dengan inci atau CM yang korang gunakan di tali tape.
Setelah mendapatkan ukuran dan tandakan dengan PEN BIRU untuk sebagai tanda siap untuk digunting.

POLA. Ini lah dinamakan pola Mask. Yaitu ukuran basic diatas kertas sebelum di tekap atau di copy atas kain.


3.LETAK ATAS KAIN DAN GUNTING.



BAHAGI. Bahagikan dua bahagian . untuk bahagian lapisan luar dan dalam



4.JAHIT MANUAL ATAU MESIN JAHIT



Saya pilih jahit mesein jahit .Kebetulan dia tengah tak meragam!







OH ya! Hampir lupaaa.. Jangan jahit semua keliling ya! sisakan lubang untuk masukkan tali getah untuk mask nya!

















OK siap dahh ! Boleh dah pakai atau jual ! Sebab kan saya memang berniat untuk jahit cincai maka saya tidak berniat untuk jual haha=P





Sekian untuk percobaan pertama Mask kali ini !

InsyaAllah lebih detail dan rajin lagi untuk tutorial MASK TANPA JAHIT AKAN DATANG ! DOAKAN SAYA RAJIN !haha=P





OK KOranggggsss!! TQ dah nonton saya menjahit !='D

Semoga ada manfaat dan moga korang pun termotivasi..Seronok sebenarnya menjahit ni
cuma korang kena ada rasa cinta dan suka dulu lah..kalau awal awal dah calap takboleh ,takpandai tak minat...
Memang takkan ada jalan..=D









Sedikit info pengetahuan bersama.










OK lah^^ daaaaaaaa~


























SOON.. Entry cara buat donut  homemade

7 comments:

Akashah Kassim said...

Pandai nya jahit

SalinaJohari said...

Warghhh, taklah susah mana kan . Nanti k.sal try la buat

marsha said...

Kreatifnya! Marsha tak ada mesin. Kalau boleh buat sendiri lagi bagus kan

dorsett pink said...

Bagus share ni 👍

Nadia Johari said...

Bgus pndi jahit

Ai said...

Rajin jahit mask. Ai malas betul nak potong kain.

Marina Bashah said...

Cantiknye kain mask tu