Jul 22, 2020

TUTORIAL | CARA MENCANTIKKAN CASING HP | CASING HP KAWAII HARAJUKU UNTUK LEBARAN HARI RAYA, PESTA, EVENT

Hai koranggss 

Ikut step dibawah bagi yang suka dan ingin mencantikkan sendiri casing HP nya..

1.Casing polos/kosong Silikon



2.Susun dan Imagine sesuai keinginan dan fotolah sebagai Rujukan




Kira2 akan jadi seperti ini ya .


3.Sediakan kain flanel (yg bekas pun takpe means yang sisa2 kain pun takpe.potong untuk sesuai ukuran keliling tengah renda/reben/pita




4.Cari Ring ukuran besar(Saya guna Ring untuk Hijab/tudung) dan ikatlah ditengah nya lilit2 dengan benang dan ikat berkali kali sehingga tak mudah tanggal.


5.Bila dah ikat benang. Sekarang tutup bahagian benang tadi dengan Kain flanel yang sudah dipotong tadidan gamlemkan dengan Glue Guns /pistol lem,gam



6.Ambil aksesoris besi lain nya.saya guna huruf E dari keychain lama saya.Jangan tampalkan terus ke Case HP nya sebab akan mudah tanggal.jadi tampalkan ke kain flanel dulu ya. Baru lebih tahan lama.



7.Ok dah boleh touch up lagi sehingga menjadi sesuai keinginan dan keindahan mata dengan batu2 fake swarozki diselangi dengan batu swarozki asli..πŸ˜‚


Tadaaaaa!!


Jadi dahh... Boleh lah uolls letak tali hp cantik (tasbih) pula sebagai penyeri..Boleh dah keluar rumah ke pesta wedding atau event2 dengan Casing Baru Kawai cantik ini..Ala2 tema Harujuku pun ya juga sekilas kan..πŸ˜…


Semoga terhibur dan dan bermanfaat bagi yang suka DIY dan yang ingin mencuba hobi baru ini.. Senang sangat.. Serius cantik sangat cincin hijab tu bila kita sarung ke jari macam kita pakai cincin sambil pegang HP.haa two in one fungsinya. Boleh untuk holder dan sebagai penyeri jari gitu...Oklah..sekian dulu untuk hari ini..




Full video soon... Di Channel ERRA KYRA 
TQ KORANGGS.. 
Moga terhibur..
Daaa~

Jul 10, 2020

#ONLINEDIARYPINK | KISAHKU DI MUSIM PANDEMI COVID19 DI JAKARTA







Bismillah.. #throwback



"Macam mana nak mulakan ni..eh aku mampu kah..? YaAllah.. mungkin aku ada salah apa selama ni..sampai Allah minta aku hadapi ini sendiri.. apakah selama ini aku kurang..ya pasti ada.. sehingga pandemi  'memaksakan' kita terpisah semntara waktu.."

Bunyi talifon terdengar..suara macam kenal

Oh ternyata betul

"Bibik kah mi ..?"

Iya..dia mau datang jugak..tapi macam mana jalan semua dah tutup.tempat dia mmg jauh pula..tak boleh sebarangan masuk daerah ni lagi..

Tapi muka mama(mami anak2 panggil)
Tetap tenang..

Aku juga tak terlalu perduli

Kerna kita melewatinya bagaimana mind set kita sendiri

Takpelah

Perlahan lahan..

Mendayung sampan perjuangan ujian...

Nanti juga sampai ke destinasi..

Maksudnya nnti juga bibik akan datang juga..

Ntah bila

Yang pasti sampai pandemi ini berlalu..

Setiap hari buka hp dan pasti nya berita2 kematin demi kematian

Positive dan positive

positive corona
virus dahsyat abad ini
Covid19

Lalu dedepan muka berita berita terbaru

Yaudahlah..

Bismillah...

*Serta merta pekerja2ku diberhentikan.tinggal sorang bantu bahagian admin ditalian. Uruskan pengiriman. Kdg upah dia jaga zaheera. 

*******

Covid19 memarah,

Kerajaan/Pemerintah Indonesia dan Malaysia ishtiharkan quarantine.
Lockdown dimana mana
Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..!
"Buruk menurut kita belum tentu buruk menurut Tuhan."

Saat nya sengseng lengan  !

Rumah 3tingkat walaupun belum besar mana tetap saja cukup melelahkan jika menghandle anak anak sekaligus rumah yang tangganya banyak..

Pantang mulai!

Pantang mundur!

Itu lah aku..

Rutin setiap hari..

Selama pandemi

Rajin tak rajin masak mesti 

Bila larat,dua lantai dulu pelan pelan aku mop pel..

Baju sikit sikit dicuci.tapi yang selalu berlaku jadi menumpuk juga! Istighfar lagi..buat sampai jadi. Kalau tak mampu sikit sikit letak tepi.

Bila kuat satu satu aku bongkar dan susunkan kembali..alih itu dan ini.. kadang sesekali ubah susunan biar tak jadi seperti biasanya.mencipta suasana baru..

Bila lengang masa.. siapkan makanan anak2 pula..

Buat content video bersama.

Ajak mereka mengaji pula

Belajar lagi.

Hujung minggu beri izin mereka me time sendiri pula

Boleh buka tab nak nonton dan main game boleh boleh saja. Asalkan dipantau kita.

Satu kata.

Bahagia.

Tiga kata.

"Itu kita cipta"

Semua dalam hati kita..pilihan ada pada kita.

Mengeluh lah yang membuatkan kita hilang semangat. Kita lemah. Kita makin sakit. Makin terpuruk. Makin down dan jatuh.

Dan hujung hujung nya yang menikmati itu syaitan pula

Sakan dia bahagia bergembira pula!

Nak maju ?

Jangan kalahkan siapa2.. kalahkan dia sudah cukup.

Allah pasti meredhai semua mahunya kita.ujian kita setiap yang kita lakukan.

Mulailah hari2 kami hanya sekeluarga saja.
Kadang mama mertua menginap di bogor rumah sekolah dia.

Maka tinggallah pula kami 4beranak saja.
Kalau dibawanya zavier..
Tinggallah kami bertiga sahaja.

Hehe

Comel sungguh.

Alhamdulillah

Suasana rumah masih boleh dikekalkan sama.

Dan cuba untuk mengekalkan semngat diri setiap awal pagi

Mandi dan cantikkan diri

Moodbooster tu!

Bila buat kerja pun rasa shantik.harum.suami senyum. Anak girang. Asyik nak sayang..

Begitulah 

Mindset !

Bila lesu. Masih kelaut diri sendiri macam mana kita nak urus yang lain pula.

Orang tengok kita pun pastilah suram sahaja.

Bismillah..kita wanita mampu mengubah mindset itu.

Jangan minta orang terima kita seadanya jika kita sendiri tak menghargai kebersihan pada diri kita sendiri.

Nak hubungan kemas. Rumah kemas. 

Mulai dari diri.

Ya. Itu lah mindset selama 3 bulan pandemi tanpa bibik

Hakikatnya 
"Allah.... yang buat"
Bukan sebab kita !
Kita memang lemah. dan tiada kuasa apa. Semua yang baik atas izinNya!
Kita hnya usaha dan ubah cara pola jalan pemikiran kita sahaja.

Tanpa disangka sangka...

3bulan itu sudah ditempuhi..

Yeayyy!

Saatnya jumpa bibik !!

Haha
Tapi adakala nya timbul cemburu .. sepatutnya akulah yg buat semua ini.tapi sedar diri kudrat yang ada takkan bertahan lama..dan masih banyak amanah pula yang harus aku teruskan..

Jangan terlampau selesa.. kerna ini bukan tugas kita. Berilah tugas sesuai dgn kebutuhan dan talent nya(pada ahlinya).

Ya. 
pandai..
Rezki perlu dibagi bagi.

Huhu seronoknya kalau dari awal aku jadi surirumah sepenuh masa 

Hehe

Tapi ini dah jalan Allah izinkan..
Suami juga suka dan lebih galak supportkan..
Kerna hobi dan talent ku juga banyak disitu..

Tiada lagi kata 'kalau'
Kita melihat kedepan..

Kali ni 

Aku tak dayung sampan

Tapi mahu gerakkan feri pula

Banyak yang harus disettlekan..
Banyak libatkan hati hati manusia.

Cemburu letak tepi.
Yang penting inti utama kerja rumah tangga utama
Itu tetap guwe yang hadapi.istiqomah masih dijalani.

Anak anak tetap anak muridku
Suami tetap perlu kubantu selalu

Quarantine.tak cuma kena jaga rumah.jaga hati ibu juga mesti seiring sama.
Suami juga cukup kasian isteri nya.macam penat haha.. padahal kite biasa je.. kadang dia bangga kadang sesekali dia cuba menghibur..dah pandai bantu tengok2 kan anak anak sama sejak pandemi ini dilewati..

Itu yang aku suka.

Terima kasih Tuhan

Semuanya yang berlaku jadi tiada yang sia sia

******* 

3bulan sudah..

Welcome 
New normal !

Welcome bibik!!

Eh.. dia bawa pembantu sorang lagi..
Dannnnn......tak sangka sorang lagi tu... Allah...

TIPS RAYA EID FITRI DAN EID ADHA MERIAH ALA ERRA KYRA







Assalam.. hai Korangggggssss!!^^

Camne Raya korang haritu ?huhu

Alhamdulillah Raya kami di Jakarta Alhamdulillah dalam keadaan semua sihat2.. dalam quarantine pun masih sakan.. kami2 jer dalam rumah..
segala nya beli online dan memang tak menerima tamu sepanjang pandemi Covid19..

Luarbiasa Mahal..
bukan baju raya.  tapi yang mahal itu adalah insan yang kita sayang sayang masih ada didepan mata..selagi ada hargailah mereka..

Bagi aku raya itu sebenarnya paling layak diraikan oleh orang orang bertaqwa yang berjaya 
full terawih, full puasa..Full tahajud.. Full taubat setiap masa.. full dengan hati yang cinta takut Allah..

Maka syawal adalah bulan kemenangan untuknya..

Aku?

ya, masih gagal . Tak layak pun nak raikan kemenangan syawal ni..
tapi aku tumpang berkat mereka yang berjaya..

sesungguhnya sudah aku usaha..cuba berusha..
namun jatuh bangun masih berlaku..

sedih?

ya tentulah sedangkan Ramadhan lah peluang besar untuk kita buktikan kita mampu.kita bisa. kerna 
dengan syaitan dikurung dan hati yang yang fokus diri sendiri dan ibadah..Kita tak sempat untuk hal hal dunia lagi..tak sempat tengok orang /mengata lain..Adalah masa masa untuk kita istiqomah tahajud sementara menunggu sahur..

Gagal?

Moga rezki jumpa Ramadhan depan.. moga Bulan Ramadhan kedepan lebih baik lagi terutama kita yang punya pasangan..saling menjaga dan menguatkan..mengingatkan..


Okeh!

Dah berlalu Syawal nih..Korang makan ape jer..?^^

Kami ada Rendang,ketupata,lontong sayur.. dan kuih muihh..
ya..takbanyak tapi alhamdulillah ada..

sebab mama (mil) beli kat jiran2 dan kawan2 dia..nak support katanya haha

So.. jimat masa takde lah dalam list erra kena masak kan..so Erra sibuk mendeko dengan anak anak jer sepanjang syawal..




TIPS RAYA MERIAH




1. KORANG BELI LAMPU LIPLAP2 2 set!

Iya. 2 haha Jangan degil.. beli jelah dua. haha

1 untuk luar Rumah.. 1 lagi untuk dalam rumah


2. KETUPAT

Gila lah,..sunyi kot takde bunyi kunyah kunyah ketupah di pagi raya haha .. sayu je bunyi dia berdendang di mulut..haha 
Cukup ada ketupat terhidang atas meja dah feel dia 90persen Raya sampai kot..^^
Kerenn kannn!XD


3.RENDANG 

haaaaa! Kalau tak masak memang bukan raya umey erra tu haha rajin giler buat banyak banyak..pastu bagi2 guru2 sekolah dia.. anak2 parent tadika lah.. haish... Kalau di Jakarta ni ..memang banyak yang jual...dari murah sampai mahal ada. ha tionggal pilih! Supportlah kawan/jiran korang !^^ Jimat masa jugaa kann... oK! time malam takbir Raya. Jangan miss nih okeh!letak atas meja. santao di pagi Raya...lengkap lah raya korang!

4.PASANG MP3 TAKBIR RAYA/LAGU RAYA

eh.. korang kena cuba haha jangan lah.. bersalaman tanpa ni.. ni asyikkk banget loh! haha feeling betul aduh. terus rasa berdosa. kemain raya nak gempak.. Ramadhan taknak all out! T___T
*malu ngan Allah.. huhu

5.SEDIAKAN DUIT RAYA

ok, Dah mula kira2 berhitung bajet untuk agih2 kan nikmat dan rezki..Utamakan orang orang terdekat dahulu dan tetamu yang datang berkunjung.. Musim2 covid19 nih kalau ada yang mai berkunjung..korang hulur jelah dari luar tingkap haha Jangan lah halau terus keh!

6.BUAT/BELI KUIH RAYA

haa hidangg.. Korang rasa kalau bukan Bulan Ramadhan ,Bulan Syawal korang ada tak rasa teringin nak biskut raya?lagi lah nak buat memang taklah kan ..alaa macam tak kenal koranggss haha!*salah kan orang pulak
iya iya.. faham..xde masa.. dan memang susah nak jumpa orang jual biskut raya pada bukan musim nya. yang paling laku pun mesti biskut merrie ,biskut tiger, biskut oreo kannn..=D 




7.BERSALAMAN,BERMAAFAN

ok,Sambil pasang MP3 Takbir salam pulak mak korang..aduh memang feel betul touching tu..rasa macam betul2 mak korang akan maafkan tau haha..mak mertua pun boleh guna tektik nih..maklumlah dosa kita memang banyak..huhu sooo manfaatkanlah waktu waktu indah ini kita sungguh2 ambil kesempatan peluang meminta maaf..Kira2 ada dosa dengan kawan kawan yang ada rasa tersangkut time ni jugak lah korang beranikan mesej..takdelah jatuh ego sangat kan..haha adoi.. oklah korang..tak tau napa.. makin tua ni makin slow pulak otak ni nak suruh menaip..

apapun..

Saya juga meminta maaf sebab tak dapat nak menulis sungguh sunguh lagi..
Boleh sekarang ikuti 
Instagram atau Facebook diary online rutin disana...

Instagram: @errakyra
Fb: Erra Kyra


**********************************************


Hai Orang orang di sekitar Se JABODETABEK
Jakarta ,Bogor,Tanggerang, Bekasi

Masih bingung nyari baju lebaran Eid Adha ??

Yang SALE?
Yang SHANTIK?
Yang MANIS?
Yang ADEM?

Pilihan semua udah ada di @Zaheeragallery_official
Jangan lupa datang dan DAPATKAN DISKON2 TERBAIK !

PASTILAH

BAJU YANG BAGUS DAN TERBAIK DIPAGI LEBARAN JUGA 
TERMASUK 
DALAM TIPS LEBARAN AGAR MERIAH DAN HARMONI !^^


Banyak pilihan BAJU2 LEBARAN ada di 
ZAHEERA GALLERY
YUk !  WALK IN sekarang ! ^^


Online store:
Tokopedia Zaheera Gallery
Bukalapak Zaheera Gallery













Jul 6, 2020

ONLINEDIARYPINK| 3 MONTH PANDEMIC AND ME IN JAKARTA !



Alhamdulillahhh.. Bibik dah habis masa edahπŸ˜‚
Terkurung dikampung gara gara gatal balik sebelum covid19
Tulah padahnya.akhirnya padan muka guwe jugakπŸ˜‚πŸ˜
Tapi ok juga tenang takde bibik bebel kann😜

Dan... Dia bawa lagi sedaranya pula nak kerja.
Namanya Nunui 35tahun
Berisi org nya.sangat ceria ,boleh mengajar dan tak demand πŸ˜‚
Pandai bawak motor pulak(boleh bawak i keliling rumah πŸ˜‚)
Pokok intinya....Alhamdulillahh sangatt

Lebih terharu nya lagi....

"DIA SEBIJIK PERSIS MACAM PEMBANTU LAMA A.K.A ASISTANT 
LAMA ERRA DULU.. IBU LILY.." rasa sebak dengan Tuhan..

betul sangat sama. Dari cara cakap.bebelnya.. badannya..gelagatnya haha sampai mama (MIL) dan suami pun pelik. sama gile.banyak kesamaan. bonus nya yang ini pandai asuh anak.. lega banget gwe haha..Alhamdulillah boleh bantu2 Erra kalau Erra ada urusan..

Sebab sedang erra sibuk teringat balik moment2 dgn beliau (Pembantu lama Erra,Ibu Lily yang luarbiasa baik) . Yang paling berjasa juga jaga Erra masa Erra hamil dan jaga Erra dalam berpantang.. Selalu Erra ingat jasa nya terutama sikap nya yang SANGAT JUJUR DAN AMANAH.. terbaru ada Erra sharing dekat entry ni tentang beliau bertanya kabar gara gara Kad Undangan tersebar diseluruh Jakarta
http://www.errakyra.com/2020/03/pembantu-yang-selalu-dikenang-runway.html

Jadi apa yang berlaku dalam hidup..
syukur selalu..

Yang baik mungkin digantikan Tuhan yang lebih baik. Percaya je konsep itu dulu.
Macam Ibu Lily ni menurut erra dah perfect dah.cuma satu je. dia tak pandai jaga anak Erra sangat haha cuma tulah setiap datang pasti akan pergi..

Masa Erra nak ke Eropah kami pisah baik baik..sebab dia jauh dah nak ulang alik ke rumah Erra
Suami dia suruh duduk rumah je..kerja yang dekat dekat..

gwe akur..ngerti banget..

Maka oleh itu..

Hidup jangan mengeluh bila susah jalani sahaja..dengan tekun ,sabar,ikhlas..nnti Allah
Siapkan hadiah terbaik


Yeshh!
3 month Quarantine life without maid *jelingbibik*
3 lantai rumah
2 hyper active kidZ (banyak cakap,banyak songeh, bnyak main)
mother in law (with mama)
and my sweet husband. So always
everyday i kena cooking and dandan ala blackpink ! Gara gara semua takut virus kat box makanan πŸ˜‚πŸ˜…
what a beautiful life !

ya.. yaa... harus banyak bersabar untuk mengurus masa especially bila udah tekad untuk ontime solat kan ?

TIPS


  1. JANJI DENGAN DIRI JANGAN LEWAT SOLAT
  2. JANJI DENGAN DIRI TETAP WANGI DAN TERURUS DIRI MACAM BLACK PINK FASHION SHOW (haha)
  3. JANJI DENGAN DIRI ANAK2 JANGAN MISS MENGAJI DAN BELAJAR

Soal..belum mop lantai atau lipat baju takpee kita boleh izinkan diri kita tangguhkan sebentar atau skip . Tak perlu merasa bersalah bila tak perfect urus rumah dalam satu hari

Bagi ruang untuk diri sendiri manage waktu

istiqomah

dan

jangan give up .


#SURIRUMAHSEPENUHMASA
#QUARANTINELIFE
#ALHAMDULILLAH



Berkat sabar 3 bulan pandemic

Allah kasi hadiah istimewa.

For me sangatlah ber erti

Kerna

Anak adalah jantung keluarga

Tak suka anak anak tengok gadjet.Hanya Rabu dan minggu sahaja.

Kini dengan upah orang suruh main mainan ajak lawan2 lawan cakap, belajar simple2 pun dah buat cukup hidup tenang serba serbi..

Banyak duit tapi kalau managemen pengurusan kejiwaan hal anak dan rumah berantakan pun tiada erti

Dapat pembantu tapi tak bisa mendidik juga
Tin kosong sahaja.
Makan pakai mungkin terjaga
Tapi ilmu dan iman didada entah kemana.

Sayang..
Seribu kali sayang

Itu yang tak henti ku pusingkan.

Jawapan dari Tuhan sudah terjawab..

Terima kasih

3bulan pandemic ckup happy dan sabar menjadi guru sepenuh masa dan teman bermain nyorok2 gusti anak anak dan urus lain2 nya..

Dan saatnya

Tugas kuberi pada pengganti guru

Suka anak homechooling sebab dapat dengar suara mereka.celoteh dan bagai ragamnya.

Istimewanya.

Kasih Allah tak berbelah bagi.

Lelah yang lillah..

Terbayarkan.

Skrg waktunya mama boleh pergi urus kerja

Dan kembali jadi part time guru saja

Ok baik ya anak anak

Daaaa~
πŸ˜‚πŸ˜œ










#Dezzfamily
#stayhome
#quarantinelifestyle
#additedhomeschooling
#errakyradotcom