Jul 6, 2020

ONLINEDIARYPINK| 3 MONTH PANDEMIC AND ME IN JAKARTA !



Alhamdulillahhh.. Bibik dah habis masa edahπŸ˜‚
Terkurung dikampung gara gara gatal balik sebelum covid19
Tulah padahnya.akhirnya padan muka guwe jugakπŸ˜‚πŸ˜
Tapi ok juga tenang takde bibik bebel kann😜

Dan... Dia bawa lagi sedaranya pula nak kerja.
Namanya Nunui 35tahun
Berisi org nya.sangat ceria ,boleh mengajar dan tak demand πŸ˜‚
Pandai bawak motor pulak(boleh bawak i keliling rumah πŸ˜‚)
Pokok intinya....Alhamdulillahh sangatt

Lebih terharu nya lagi....

"DIA SEBIJIK PERSIS MACAM PEMBANTU LAMA A.K.A ASISTANT 
LAMA ERRA DULU.. IBU LILY.." rasa sebak dengan Tuhan..

betul sangat sama. Dari cara cakap.bebelnya.. badannya..gelagatnya haha sampai mama (MIL) dan suami pun pelik. sama gile.banyak kesamaan. bonus nya yang ini pandai asuh anak.. lega banget gwe haha..Alhamdulillah boleh bantu2 Erra kalau Erra ada urusan..

Sebab sedang erra sibuk teringat balik moment2 dgn beliau (Pembantu lama Erra,Ibu Lily yang luarbiasa baik) . Yang paling berjasa juga jaga Erra masa Erra hamil dan jaga Erra dalam berpantang.. Selalu Erra ingat jasa nya terutama sikap nya yang SANGAT JUJUR DAN AMANAH.. terbaru ada Erra sharing dekat entry ni tentang beliau bertanya kabar gara gara Kad Undangan tersebar diseluruh Jakarta
http://www.errakyra.com/2020/03/pembantu-yang-selalu-dikenang-runway.html

Jadi apa yang berlaku dalam hidup..
syukur selalu..

Yang baik mungkin digantikan Tuhan yang lebih baik. Percaya je konsep itu dulu.
Macam Ibu Lily ni menurut erra dah perfect dah.cuma satu je. dia tak pandai jaga anak Erra sangat haha cuma tulah setiap datang pasti akan pergi..

Masa Erra nak ke Eropah kami pisah baik baik..sebab dia jauh dah nak ulang alik ke rumah Erra
Suami dia suruh duduk rumah je..kerja yang dekat dekat..

gwe akur..ngerti banget..

Maka oleh itu..

Hidup jangan mengeluh bila susah jalani sahaja..dengan tekun ,sabar,ikhlas..nnti Allah
Siapkan hadiah terbaik


Yeshh!
3 month Quarantine life without maid *jelingbibik*
3 lantai rumah
2 hyper active kidZ (banyak cakap,banyak songeh, bnyak main)
mother in law (with mama)
and my sweet husband. So always
everyday i kena cooking and dandan ala blackpink ! Gara gara semua takut virus kat box makanan πŸ˜‚πŸ˜…
what a beautiful life !

ya.. yaa... harus banyak bersabar untuk mengurus masa especially bila udah tekad untuk ontime solat kan ?

TIPS


  1. JANJI DENGAN DIRI JANGAN LEWAT SOLAT
  2. JANJI DENGAN DIRI TETAP WANGI DAN TERURUS DIRI MACAM BLACK PINK FASHION SHOW (haha)
  3. JANJI DENGAN DIRI ANAK2 JANGAN MISS MENGAJI DAN BELAJAR

Soal..belum mop lantai atau lipat baju takpee kita boleh izinkan diri kita tangguhkan sebentar atau skip . Tak perlu merasa bersalah bila tak perfect urus rumah dalam satu hari

Bagi ruang untuk diri sendiri manage waktu

istiqomah

dan

jangan give up .


#SURIRUMAHSEPENUHMASA
#QUARANTINELIFE
#ALHAMDULILLAH



Berkat sabar 3 bulan pandemic

Allah kasi hadiah istimewa.

For me sangatlah ber erti

Kerna

Anak adalah jantung keluarga

Tak suka anak anak tengok gadjet.Hanya Rabu dan minggu sahaja.

Kini dengan upah orang suruh main mainan ajak lawan2 lawan cakap, belajar simple2 pun dah buat cukup hidup tenang serba serbi..

Banyak duit tapi kalau managemen pengurusan kejiwaan hal anak dan rumah berantakan pun tiada erti

Dapat pembantu tapi tak bisa mendidik juga
Tin kosong sahaja.
Makan pakai mungkin terjaga
Tapi ilmu dan iman didada entah kemana.

Sayang..
Seribu kali sayang

Itu yang tak henti ku pusingkan.

Jawapan dari Tuhan sudah terjawab..

Terima kasih

3bulan pandemic ckup happy dan sabar menjadi guru sepenuh masa dan teman bermain nyorok2 gusti anak anak dan urus lain2 nya..

Dan saatnya

Tugas kuberi pada pengganti guru

Suka anak homechooling sebab dapat dengar suara mereka.celoteh dan bagai ragamnya.

Istimewanya.

Kasih Allah tak berbelah bagi.

Lelah yang lillah..

Terbayarkan.

Skrg waktunya mama boleh pergi urus kerja

Dan kembali jadi part time guru saja

Ok baik ya anak anak

Daaaa~
πŸ˜‚πŸ˜œ










#Dezzfamily
#stayhome
#quarantinelifestyle
#additedhomeschooling
#errakyradotcom

10 comments:

umminani said...

ya setuju MCO ni byr semula masa kita dengan anak-anak.syukur. MCO dtg dengan hikmah tersembunyi.

Yaya Azura said...

Betul tu..masa MCO tu lah rapatkan kita dengan anak-anak..dapat solat awal waktu..walaupun uruskan anak-anak pun dugaam juga tp tu moment tak ternilai.

Erra Kyra said...

πŸ‘πŸ‘πŸ’“Alhamdulillah..πŸ₯°πŸ˜

Erra Kyra said...

Seronok kann..walau geram tu silih ganti tapi berjaya dilalui..😍 semua dr mindset kita. Dan pengurusan masa yg baik.

Marina Bashah said...

Alhamdulillah mampu uruskan anak-anak walaupon kadang2 keluar jugak suara naga. Hihi

Izyan Balqis said...

Moga baik2 aja ya di sana. πŸ™‚

Erra Kyra said...

Syukran.. akak juga

Erra Kyra said...

Haha betul shekali..πŸ˜‚

Nadia Johari said...

Macm nad mmg tak bekerja.. Mco tak mco mmg bersama anak2

Ai said...

MCO ni memang betul-betul time for family.