Jul 10, 2020

TIPS RAYA EID FITRI DAN EID ADHA MERIAH ALA ERRA KYRA







Assalam.. hai Korangggggssss!!^^

Camne Raya korang haritu ?huhu

Alhamdulillah Raya kami di Jakarta Alhamdulillah dalam keadaan semua sihat2.. dalam quarantine pun masih sakan.. kami2 jer dalam rumah..
segala nya beli online dan memang tak menerima tamu sepanjang pandemi Covid19..

Luarbiasa Mahal..
bukan baju raya.  tapi yang mahal itu adalah insan yang kita sayang sayang masih ada didepan mata..selagi ada hargailah mereka..

Bagi aku raya itu sebenarnya paling layak diraikan oleh orang orang bertaqwa yang berjaya 
full terawih, full puasa..Full tahajud.. Full taubat setiap masa.. full dengan hati yang cinta takut Allah..

Maka syawal adalah bulan kemenangan untuknya..

Aku?

ya, masih gagal . Tak layak pun nak raikan kemenangan syawal ni..
tapi aku tumpang berkat mereka yang berjaya..

sesungguhnya sudah aku usaha..cuba berusha..
namun jatuh bangun masih berlaku..

sedih?

ya tentulah sedangkan Ramadhan lah peluang besar untuk kita buktikan kita mampu.kita bisa. kerna 
dengan syaitan dikurung dan hati yang yang fokus diri sendiri dan ibadah..Kita tak sempat untuk hal hal dunia lagi..tak sempat tengok orang /mengata lain..Adalah masa masa untuk kita istiqomah tahajud sementara menunggu sahur..

Gagal?

Moga rezki jumpa Ramadhan depan.. moga Bulan Ramadhan kedepan lebih baik lagi terutama kita yang punya pasangan..saling menjaga dan menguatkan..mengingatkan..


Okeh!

Dah berlalu Syawal nih..Korang makan ape jer..?^^

Kami ada Rendang,ketupata,lontong sayur.. dan kuih muihh..
ya..takbanyak tapi alhamdulillah ada..

sebab mama (mil) beli kat jiran2 dan kawan2 dia..nak support katanya haha

So.. jimat masa takde lah dalam list erra kena masak kan..so Erra sibuk mendeko dengan anak anak jer sepanjang syawal..




TIPS RAYA MERIAH




1. KORANG BELI LAMPU LIPLAP2 2 set!

Iya. 2 haha Jangan degil.. beli jelah dua. haha

1 untuk luar Rumah.. 1 lagi untuk dalam rumah


2. KETUPAT

Gila lah,..sunyi kot takde bunyi kunyah kunyah ketupah di pagi raya haha .. sayu je bunyi dia berdendang di mulut..haha 
Cukup ada ketupat terhidang atas meja dah feel dia 90persen Raya sampai kot..^^
Kerenn kannn!XD


3.RENDANG 

haaaaa! Kalau tak masak memang bukan raya umey erra tu haha rajin giler buat banyak banyak..pastu bagi2 guru2 sekolah dia.. anak2 parent tadika lah.. haish... Kalau di Jakarta ni ..memang banyak yang jual...dari murah sampai mahal ada. ha tionggal pilih! Supportlah kawan/jiran korang !^^ Jimat masa jugaa kann... oK! time malam takbir Raya. Jangan miss nih okeh!letak atas meja. santao di pagi Raya...lengkap lah raya korang!

4.PASANG MP3 TAKBIR RAYA/LAGU RAYA

eh.. korang kena cuba haha jangan lah.. bersalaman tanpa ni.. ni asyikkk banget loh! haha feeling betul aduh. terus rasa berdosa. kemain raya nak gempak.. Ramadhan taknak all out! T___T
*malu ngan Allah.. huhu

5.SEDIAKAN DUIT RAYA

ok, Dah mula kira2 berhitung bajet untuk agih2 kan nikmat dan rezki..Utamakan orang orang terdekat dahulu dan tetamu yang datang berkunjung.. Musim2 covid19 nih kalau ada yang mai berkunjung..korang hulur jelah dari luar tingkap haha Jangan lah halau terus keh!

6.BUAT/BELI KUIH RAYA

haa hidangg.. Korang rasa kalau bukan Bulan Ramadhan ,Bulan Syawal korang ada tak rasa teringin nak biskut raya?lagi lah nak buat memang taklah kan ..alaa macam tak kenal koranggss haha!*salah kan orang pulak
iya iya.. faham..xde masa.. dan memang susah nak jumpa orang jual biskut raya pada bukan musim nya. yang paling laku pun mesti biskut merrie ,biskut tiger, biskut oreo kannn..=D 




7.BERSALAMAN,BERMAAFAN

ok,Sambil pasang MP3 Takbir salam pulak mak korang..aduh memang feel betul touching tu..rasa macam betul2 mak korang akan maafkan tau haha..mak mertua pun boleh guna tektik nih..maklumlah dosa kita memang banyak..huhu sooo manfaatkanlah waktu waktu indah ini kita sungguh2 ambil kesempatan peluang meminta maaf..Kira2 ada dosa dengan kawan kawan yang ada rasa tersangkut time ni jugak lah korang beranikan mesej..takdelah jatuh ego sangat kan..haha adoi.. oklah korang..tak tau napa.. makin tua ni makin slow pulak otak ni nak suruh menaip..

apapun..

Saya juga meminta maaf sebab tak dapat nak menulis sungguh sunguh lagi..
Boleh sekarang ikuti 
Instagram atau Facebook diary online rutin disana...

Instagram: @errakyra
Fb: Erra Kyra


**********************************************


Hai Orang orang di sekitar Se JABODETABEK
Jakarta ,Bogor,Tanggerang, Bekasi

Masih bingung nyari baju lebaran Eid Adha ??

Yang SALE?
Yang SHANTIK?
Yang MANIS?
Yang ADEM?

Pilihan semua udah ada di @Zaheeragallery_official
Jangan lupa datang dan DAPATKAN DISKON2 TERBAIK !

PASTILAH

BAJU YANG BAGUS DAN TERBAIK DIPAGI LEBARAN JUGA 
TERMASUK 
DALAM TIPS LEBARAN AGAR MERIAH DAN HARMONI !^^


Banyak pilihan BAJU2 LEBARAN ada di 
ZAHEERA GALLERY
YUk !  WALK IN sekarang ! ^^


Online store:
Tokopedia Zaheera Gallery
Bukalapak Zaheera Gallery













7 comments:

Ummi Husna said...

Thank you sharing tips 😃

Erra Kyra said...

Alhamdulillah..huhu ❤️

Izyan Balqis said...

Raya IQ sederhana. Covid punya pasal

Shafyqah Azahar said...

setiap tahun raya biasa biasa je. tahun ni covid lagilah sederhana 😆

Nadia Johari said...

Tahin ni covid raya biasa jela

Marina Bashah said...

Meriah raya erra.

Ai said...

Ketupat rendang tu memang wajib ada. Baru rasa meriah bila dapat anyamtu. hehehe