Aug 26, 2020

Apa yang membezakan antara marah dan tegas ? -Erra Kyra

 


Hai koranggggsss

ok ni yang rasa nak marah ni..

Sebab belum apa apa lagi 

dah rasa blur kena menaip apa pagi ni..

tapi otak nonstop bercakap jer kerjanya haha

So cute!


Oklah saya tahulah saya ni pemarah orangnya!


grrr


Dan saya sangat marah orang kata saya marah haha haa camne tuuu'

So far.. satu je makhluk dibumi yang belum pernah buat saya marah2 (tak terkeluar marah betul saya) adalah Dia"

ya. dia.

alaa..

dialah..


suami.


"Abang Dany"


taktahulah ape kerana dah mindset dikepala saya Allah memang larang, atau memang dianya yang memang tak pandai nak buat saya marah..?

Inti senang kata dia tu terlalu cool,sampai tak pandai nak buat perangai

sampai saya marah kenapa cool sangat haha

Sian.. cool2 saja pun i tak puas hati. at least ngusik lah bini sikit kan. tapi sejak dah 10Tahun ni Alhamdulillah sekarang banyak dah pandai ngusik nya. itupun dia tiru2 bini dia haha.walaupun kadang punchline selalu tak sampai =P (i selalu pura pura gelak supaya dia tak segan sangat haha serius comel je ,bila lihat affort dia nak buat bini dia happy =P )

Dalam kenyataan nya memang dia tak pandai nakal, biasa dia jer yang takut bini dia nakal haha

tapi dalam hal "uhukk miow2". ok, nakal. syukur lah! Tak sia sia i sabar tunggu 3 tahun u sembuh='P Eh tak.. tu si zemo tu nakal (sian zemo jadi mangsa dimanipulasikan haha)


yaAllahh ape ke mengarut ko ni Erra jauh benor dah lajak nyaa..=DD

hahaha


Ya cakap pasal marah2 ni sebenarnya.

Menurut Profesor Doktor tak bertauliah Erra Kyra,=P


MARAH bisa terbahagi kepada dua. Senang kata. mereka ni kembar. So orang sering salah faham,salah mengerti kalau tidak di check dengan teliti 


MARAH DAN TEGAS




Kalau marah amarah = automatik akan menimbulkan perasaaan dendam atau sakit hati /ketidak puasan hati /benci dan sifat mazmumah lain nya kepada si mangsa yang kena marah





Kalau marah Tegas =Yang dimarahi akan merasa insaf, terdidik atau termotivasi untuk menjadi lebih baik lagi.


Jadi jangan salah .


Banyak mak mak diluar sana 90% berjaya mempunyai anak anak yang sangat meng agung kan orang tua nya.dan berjaya dalam hidup. Rata rata kerna konsep MARAH TEGAS yang sudah diterapkan dari kecil..


MASIH MAU MARAH MARAH?


BOLEH.


Asalkan yang saya katakan tadi. MARAHLAH disaat benar benar di perlukan. Saat hati benar benar niat mendidik. 

OK, sebab tu takboleh marah suami. Sebab kerja mendidik suami ni hanyalah kerja TUhan.Kalau ke anak takpe.. ke anak buah tak masalah.. ke orang luar yang jelas telah melanggar etika atau adab perinsip kita..ok2 aja..



APA PERLU BUAT KALAU TAK BISA MARAH ORANG YANG MEMANG JELAS KITA DILARANG TUHAN / KEHIDUPAN ?

contoh macam suami ker,orang tua kita ke,Atasan /bos kita ke..

Tips nya: 

  • 1. Jauhkan diri
  • 2.Tenangkan diri kemudian berjumpa lagi dan komunikasilah..Senang kata . Korang Curhatlah/luah perasaan..Sebab bila kita marah,sudah tentu pakai emosi. jadi redam emosi seketika dan mulailah berbicara.dari hati ke hati.
  • 3.kalau tak mempan/tak berjaya juga cakap elok elok. Doakan saja. Sebab kerja membolak balik kan hati manusia ni bukan lah kerja seorang hamba. Melainkan Kerja TUhan... Ok lov-e?


APA KESAN NEGATIF DARI MARAH YANG BUKAN TEGAS?MARAH YANG DARI NAFSU BUKAN KERNA NIAT INGIN MENDIDIK?



Macam saya ada sebut tadi.

  1. effect nya orang tu akan kesal dengan kita mungkin sampai mati haha
  2. Silaturahim akan terputus automatik kita telah memutuskan jaringan pintu rezki kita
  3. Kita akan mudah terdepresi, mudah galau/ berperasaan yang tidak tenang
  4. Yang dimarahi mungkin saja akan dendam dan membalas nya
  5. Yang dimarahi akan bermusuh dengan kita kemudian menyebarkan hal2 negatif tentang kita ke orang lain sekalipun tidak wujud ,akan di reka reka demi memuaskan ketidakpuasan hatinya
  6. Awkward.Semacam kalau dah berbaik pun akan berasa janggal, aneh dan automatik kita akan menjauh dari orang sudah marah2 tadi
  7. BEnci. mungkin yang tinggal dan dikenang adalah moment paling menyakitkan iaitu dimarahi mungkin didepan umum,atau marah tanpa sebab yang fatal/yang tidak wajar/tidak jelas.



APA KESAN  PULA EFFECT KALAU MARAH YANG MENDIDIK>>??




1. Effectnya , Orang ditegur itu akan kesal dengan dosa nya dengan kesalahannya 

2. Silaturhim makin erat kerna, merasa disayang setelah berjaya dalam hidup gara gara selalu effect tegas dalam hidupnya

3.Kita akan rasa puasa hati ,setelah hasil kita marah ,yang dimarahi semakin pandai atau makin berjaya dalam hidup dan setioap langkah nya.

4.Yang dimarahi mungkin akan terhutang budi

5.Yang dimarahi akan selalu berwaspada dalam hidupnya kerna selalu ingat dengan ketegasan kita

6.Sharing. Setiap kali jumpa malah ketagihan untuk dibetulkan . selalu saja sharing kerna merasa didengarkan dan disayang dengan orang yang tidak pura dan segan ingin melihatnya sukses dan hebat dalam hidup.Sekalipun telah dimarahi tidak kapok/ tidak serik .

7.Cinta. Jangan salah orang yang sering ditegas ini biasanya akan leh kuat connection hati nya. mereka saling sayang dan percaya antara satu sama lain.






Sekianlah sampai situ saja perkongsian Erra =D

Best pula mood pagi ni nak sharing pasal marah.

Seronok sebenarnya effect marah marah (tegas) ni. haha

anak anak pun asyik dengar kata je.

Yang paling best mereka ni tau mak nya garang tapi tetap obses dengan maknya. 

peluk mak tak kira waktu.mak ko nak ke toilet pun susah. memanjang jer terjerit2 panggil mak.

betul ya moms??haha setuju lah kan..

buatlah camne pun.tetap si ayah kalah. =P


*Mungkin ada anak yang lebih ke bapa. tapi berapa persen jelah.. Sebenarnya Eloklah anak anak lebih bermanja dengan ibu,tapi segan/takut dengan sosok sang ayah


-E























Aug 17, 2020

NGOBROL/SEMBANG SELALU DENGAN ALLAH | LUAH PERASAAN | SAHABAT SEJATI

 NGOBROL/SEMBANG 


Allah Maha faham kita tapi kita kena juga lebih pandai luah perasaan/curhat(curahan hati) dengan Nya 


Ceritanya begini..


Kadang suka ketawa sendiri..punya lah terlalu excited dan happy kalau Allah tu seakan macam mengajak komunikasi dengan kita..


Pasti kalian/korang jg selalu m ndapat stuasi seperti ini..๐Ÿ˜„ apa kita teringin, Allah kirim tanpa basa basi/agak agak..


Apa yang kita nak dapat 

Dah betul cuma mgkin tak lah 100% sama seperti yg kita mahukan..walaupun hakikatnya Allah dah tunaikan.. 


Teringin sgt dah lama nak makan salted Egg dari Singapore.. tahlah takde ngidam apa pun.. cuma hati lah suka kata.. nak beli kat sini mahal. Isi xbanyak mana. Lebih baik duit belanja keperluan lain.. jd macam abaikan jelah hasrat hati tu..


Tiba2 client Erra Kyra Couture Fashion Design ,  call.. dia tanya. 


"Erra makan tak salted egg dr singapore ,saya ada beli lebih ni"


YaAllah terkedu


Sy jawab iya..tapi selagi tak sampai kat tangan sy tak nak lah terlalu berharap.. kadang bila berharap dengan manusia dah lain ceritanya. Takut hujungnya kecewa. 


Excited campur biasa2 saja tak tahu nak cerita๐Ÿ˜‚


Taklama sampai paket/parcelnya


Bila buka masyaAllah 3 bungkus dan sama jajan lain.


Mungkin kalau ini bukan Salted Egg Singapore takde lah juga beria nak cerita panjang begini.xde la beria nak post.suka simpan sendiri.


Sambung lagi...


Happy.. yaAllah..anak anak apatah lagi


Dh betul dah dr singapore cuma keropok nya brand lain๐Ÿ˜‚


Pastu geli hati sorang2 ..saja balas bercanda/gurau dengan Nya.. 

"Allah..adakah kerna saya tak pernah cerita merek/brand apa.." ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜…

Rasa macam Allah sedang tersenyum dlam nikmat dia nak uji kita..pandai tak bersyukur..huhu


Sy juga faham..


Allah sedang sayang..


Allah sedang menghantar mesej sesuatu..



Minta lah apa saja padaNya.. ngobrol..kita sembanglah ,ceritalah 

Dengan lebih detail..spesific.. Allah suka kita bicara dengannya lebih sering ..dan lebih lama.. ❤️๐Ÿ’•


yakinlah..Bila kita extra dengan Allah, ketenangan dan kebahagiaan nanti juga Allah akan bagi extra.. distuasi apapun..keadaan apapun.


-E



Aug 10, 2020

SUASANA EID ADHAKU DI RUMAH | PANDEMI COVID19 JAKARTA

 


Pertama sekali....
Terima kasih Tuhan...Cintekuuu...Alhamdulillah !

 

Hai korangggggsss๐Ÿ˜‚
Bersiaran kembali!

 

Huhu
Kali ni
Raya Eid Adha berbeza dr sebelumnya
Sebab bukan saja ada sisa sisa covid membara ada juga yang membara yang lain juga...
Bara kebahagiaan nikmat "dream big" yang telah mejadi kenyataan setelah berangan dari gwe masih tadika!Huhu

 

YaAllah..rasa mimpi!
Hebat nya Allah...
Semua ni butuh proses
Nak siapkan impian ni makan masa 1tahun juga
Dan MasyaAllah sesuai yang diharapkan
Semestinyalah "Muslimah only" concept nya


YaAllah..jauhkan lah dr riyak dan sombong..sesungguh nya ini semua titipan,pinjaman sementara.. Semoga ini sngat bermanfaat buat tetamu dan keluarga besar ku..Malaysia Indonesia..dan tentu sekali untuk eratkan lagi kasih sayang antara bapa dan anak2..makcik dan anak sedara..guru dan murid.. sahabat dan kenalan...
Banyak refrensi /inpirasi dr Pinterest
Colek sini skit,colek sini skit
Dan disesuaikan dgn selera kita dan bayangan minda kita sendiri
Maka terwujudlah atas izin Tuhan
Ya.

 

Bulan ini dan seterusnya "kami" ikat perut lah sikit..puasa je kata mama๐Ÿ˜‚
Puasa dr berbelanja dll
Apapun..
Duit masih boleh dicari..
Yang mahal itu kasih sayang Tuhan dan ketenangan..
Kadang dalam nikmat pun Erra suka sedih
Sebab apa?
Takut dengan nikmat kita makin lalai..demgan nikmat quality ibadah makin kurang..dengan manusia makin hilang kasih sayang..

 

Maka..

 

Azam ku tetap seperti selalu..

 

Hati doaku tetap sama.

 

"YaAllah..jadikan nikmat nikmat,dan kasih sayang Engkau yang hebat hrbat ini..menjadikan aku semakin jatuh cinta dan lebih hebat lagi dalam menjalani kehidupan dengan amal dan taqwa..semakin istiqomah dan berkualiti ibadah dengan Tuhan..semakin menjadi hamba yang "tahu diri/sedar diri)..Semakin banyak nikmat semakin banyak membaiki diri..kerna aku hanyalah hamba yang hina dan banyak kurang ini...izinkan lah yaAllah..." Amin. 



Sehari sebelum Eid Adha... Dalam kepala dah niat nak buat desseet table ala garden.. paling mahal semeter karpet rumput ni dalam Rp500k(Rm180).. paling murah 100k(Rm28) camtu.so sebab erra nak potong2 kan.. jd macam syg kalau beli yg mahal tp mmg yg kualiti mahal tu cantik giler mcm rumput real..abb nak digunring nnt jd decide ambil plg murah je. Lgpun buat kite2 aja yg nengok nya..murah pun ng erra kalau pandai letak pd tempat nya.deco nya bakal jd cantik juga. Kann...
Ok .. camni lah kira2 fondasinya.. susun susun biar ala2 buffet hotel mini..๐Ÿ˜‚
Kalau keja benti2 mmg boleh bawa sampai malam. Sbb berhenti dahulukan HAK Allah dulu..lepas maghrib sambg.. 
Taddaaa.. dah mula nampak dah keindahan nya.. simple kan. Sbenarnya kalau brg ready ambil masa hias ni berapa minit je.. tpiron kain lah.. potong2 dlu lah.. hehe gituww

Tadaaaaa hasilnya. Sebenarnya xpuas hati lagi ni.. tapi.. oklah.. kita redha kan je... Sebab nak urus diri anak dan suami lebih utama bila tamu dah mula datang..☺️☺️☺️

Beli pemanggang mini yg pakai buang .. kemudian buat ktiviti barbeque..rezki lebihan kambing korban..dibuat santapan beramai2..Alhamdulillah kali no satay nya sukses!satay nya sedap dan jadi.. tahun lalu teelebih nenas..jd lembut lembik lunyai jd nya haha
Ini baru sikit yg dtg(dari belah mama) .. sbb skrang keadaan tak tak mengizinkn(social distancing) jd hanya 5keluarga sahaja sbgai perwakilan.. itu pun 3keluarga stuck dijalan..ada urusan dan masalahy tak dpr dielakkan..
Zavier dah lama birthday nya.. tp sbb dia punya birthday asyik postpone je.. sampai teebawak ke eid adha๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ

Ahamdulillah..... Ntahlah.Speechless sgt..
Meja dessert table Eid Adha..❤️
Donut Eid Adha❤️
Ice fruit jelly byNby Farial...❤️


Ini lah hasil deco dah malam hari..dah tak rupa deco sgt dah..tapi Erra tetap puas hati dan suka dengan DIY kali ni..
Suasana malam tamu dah pulang.. angka 5 dan nama dibuat dr strofoam/polysterine.dan Bahan terpakai.Alhamdulillah berkat bantuan tenaga cowok.Pak Yadi membantu maka trhasil lah sesuai harapan..
Kalau semua lampu pasang..Indah sangat.. tenang je jiwa. Tak jadi hati nak mengimpat orang.apalagi dengki. Sebab hati dah tenang!๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ๐Ÿ˜Œ

Suka dia dapat kado robot dari sedara.. 
Hasil bantuan Pak Yadi.. Alhamdulillah... Cantik sungguh! Asal nya sebab mama ada beli brg perabot. Dalam kotak2 tu bnyak polysterine/strofoam  tu yg terlintas nk buat semua ni. Mmg xde beli2 pun. Cuma modal kuar skit untuk beli cat. 




Ok tu jelah...Eid Adha kali ni...


Entah umur masih ada atau tak tahun depn..

Tapi..apa yang kita boleh nikmati harini..maka sungguh2 kita syukuri..

Nikmati kebersamaan.. kekeluargaan..kasih sayang.. Saling menghargai,menghormati..

No marah2..no sakit2 kan hati orang..no ego2... Bismillah..moga Allah pandu selalu kita s mua dalam berperasaan dan tindakan..setiap langkah dan detik pun..




Daaaa~

SALAM JAUH,SALAM SAYANG

Erra Kyra