Aug 10, 2020

SUASANA EID ADHAKU DI RUMAH | PANDEMI COVID19 JAKARTA

 


Pertama sekali....
Terima kasih Tuhan...Cintekuuu...Alhamdulillah !

 

Hai korangggggsss😂
Bersiaran kembali!

 

Huhu
Kali ni
Raya Eid Adha berbeza dr sebelumnya
Sebab bukan saja ada sisa sisa covid membara ada juga yang membara yang lain juga...
Bara kebahagiaan nikmat "dream big" yang telah mejadi kenyataan setelah berangan dari gwe masih tadika!Huhu

 

YaAllah..rasa mimpi!
Hebat nya Allah...
Semua ni butuh proses
Nak siapkan impian ni makan masa 1tahun juga
Dan MasyaAllah sesuai yang diharapkan
Semestinyalah "Muslimah only" concept nya


YaAllah..jauhkan lah dr riyak dan sombong..sesungguh nya ini semua titipan,pinjaman sementara.. Semoga ini sngat bermanfaat buat tetamu dan keluarga besar ku..Malaysia Indonesia..dan tentu sekali untuk eratkan lagi kasih sayang antara bapa dan anak2..makcik dan anak sedara..guru dan murid.. sahabat dan kenalan...
Banyak refrensi /inpirasi dr Pinterest
Colek sini skit,colek sini skit
Dan disesuaikan dgn selera kita dan bayangan minda kita sendiri
Maka terwujudlah atas izin Tuhan
Ya.

 

Bulan ini dan seterusnya "kami" ikat perut lah sikit..puasa je kata mama😂
Puasa dr berbelanja dll
Apapun..
Duit masih boleh dicari..
Yang mahal itu kasih sayang Tuhan dan ketenangan..
Kadang dalam nikmat pun Erra suka sedih
Sebab apa?
Takut dengan nikmat kita makin lalai..demgan nikmat quality ibadah makin kurang..dengan manusia makin hilang kasih sayang..

 

Maka..

 

Azam ku tetap seperti selalu..

 

Hati doaku tetap sama.

 

"YaAllah..jadikan nikmat nikmat,dan kasih sayang Engkau yang hebat hrbat ini..menjadikan aku semakin jatuh cinta dan lebih hebat lagi dalam menjalani kehidupan dengan amal dan taqwa..semakin istiqomah dan berkualiti ibadah dengan Tuhan..semakin menjadi hamba yang "tahu diri/sedar diri)..Semakin banyak nikmat semakin banyak membaiki diri..kerna aku hanyalah hamba yang hina dan banyak kurang ini...izinkan lah yaAllah..." Amin. 



Sehari sebelum Eid Adha... Dalam kepala dah niat nak buat desseet table ala garden.. paling mahal semeter karpet rumput ni dalam Rp500k(Rm180).. paling murah 100k(Rm28) camtu.so sebab erra nak potong2 kan.. jd macam syg kalau beli yg mahal tp mmg yg kualiti mahal tu cantik giler mcm rumput real..abb nak digunring nnt jd decide ambil plg murah je. Lgpun buat kite2 aja yg nengok nya..murah pun ng erra kalau pandai letak pd tempat nya.deco nya bakal jd cantik juga. Kann...
Ok .. camni lah kira2 fondasinya.. susun susun biar ala2 buffet hotel mini..😂
Kalau keja benti2 mmg boleh bawa sampai malam. Sbb berhenti dahulukan HAK Allah dulu..lepas maghrib sambg.. 
Taddaaa.. dah mula nampak dah keindahan nya.. simple kan. Sbenarnya kalau brg ready ambil masa hias ni berapa minit je.. tpiron kain lah.. potong2 dlu lah.. hehe gituww

Tadaaaaa hasilnya. Sebenarnya xpuas hati lagi ni.. tapi.. oklah.. kita redha kan je... Sebab nak urus diri anak dan suami lebih utama bila tamu dah mula datang..☺️☺️☺️

Beli pemanggang mini yg pakai buang .. kemudian buat ktiviti barbeque..rezki lebihan kambing korban..dibuat santapan beramai2..Alhamdulillah kali no satay nya sukses!satay nya sedap dan jadi.. tahun lalu teelebih nenas..jd lembut lembik lunyai jd nya haha
Ini baru sikit yg dtg(dari belah mama) .. sbb skrang keadaan tak tak mengizinkn(social distancing) jd hanya 5keluarga sahaja sbgai perwakilan.. itu pun 3keluarga stuck dijalan..ada urusan dan masalahy tak dpr dielakkan..
Zavier dah lama birthday nya.. tp sbb dia punya birthday asyik postpone je.. sampai teebawak ke eid adha😂🤣

Ahamdulillah..... Ntahlah.Speechless sgt..
Meja dessert table Eid Adha..❤️
Donut Eid Adha❤️
Ice fruit jelly byNby Farial...❤️


Ini lah hasil deco dah malam hari..dah tak rupa deco sgt dah..tapi Erra tetap puas hati dan suka dengan DIY kali ni..
Suasana malam tamu dah pulang.. angka 5 dan nama dibuat dr strofoam/polysterine.dan Bahan terpakai.Alhamdulillah berkat bantuan tenaga cowok.Pak Yadi membantu maka trhasil lah sesuai harapan..
Kalau semua lampu pasang..Indah sangat.. tenang je jiwa. Tak jadi hati nak mengimpat orang.apalagi dengki. Sebab hati dah tenang!😌😌😌

Suka dia dapat kado robot dari sedara.. 
Hasil bantuan Pak Yadi.. Alhamdulillah... Cantik sungguh! Asal nya sebab mama ada beli brg perabot. Dalam kotak2 tu bnyak polysterine/strofoam  tu yg terlintas nk buat semua ni. Mmg xde beli2 pun. Cuma modal kuar skit untuk beli cat. 




Ok tu jelah...Eid Adha kali ni...


Entah umur masih ada atau tak tahun depn..

Tapi..apa yang kita boleh nikmati harini..maka sungguh2 kita syukuri..

Nikmati kebersamaan.. kekeluargaan..kasih sayang.. Saling menghargai,menghormati..

No marah2..no sakit2 kan hati orang..no ego2... Bismillah..moga Allah pandu selalu kita s mua dalam berperasaan dan tindakan..setiap langkah dan detik pun..




Daaaa~

SALAM JAUH,SALAM SAYANG

Erra Kyra




No comments: